Saturday 15 June 2013

Verdi: Nabucco, Va Pensiero
Ώ Πατρίδα γλυκειά μα χαμένη!

Ας ηχήσει ο θρήνος σου ως πέρα,
για μια πατρίδα που ζει στη σκλαβιά·
και μακάρι ο Κύριος δύναμη να δώσει
να κρατηθούμε ορθοί στα δεινά!

Έτος Βέρντι: (1813-1901)
διακόσια χρόνια από τη γέννηση του πιο δημοφιλούς συνθέτη όπερας έως σήμερα, τον Τζουζέπε Βέρντι


«Va' pensiero» = «Πέτα σκέψη»
Va' Pensiero*
Πέτα σκέψη με φτερά χρυσωμένα,
στης γλυκιάς μου πατρίδας τα μέρη,
κει που μύρα σκορπάει τ' αγέρι,
και η αύρα φυσά δροσερή
Του Ιορδάνη τις όχθες χαιρέτα
της Σιών τα ερείπια τα θλιβερά.
Ώ Πατρίδα γλυκειά μα χαμένη!
θύμησες ακριβές και πικρές!
Άρπα ολόχρυση των προφητών μας
γιατί μένεις βουβή ξεχασμένη;
Παρηγόρα τη δόλια ψυχή μας,
διηγήσου δόξες παλιές!
Ας ηχήσει ο θρήνος σου ως πέρα,
για μια πατρίδα που ζει στη σκλαβιά·
και μακάρι ο Κύριος δύναμη να δώσει 
να κρατηθούμε ορθοί στα δεινά!
* Η όπερα Nabucco του Verdi αναφέρεται στην ιστορία της σκλαβιάς των Εβραίων στη Βαβυλώνα και η περίφημη άρια «Va'  pensiero» τραγουδιέται από τους καταπιεσμένους σκλάβους. 
Όμως το 1842 στην Ιταλία το κοινό του Ναμπούκο διέκρινε μέσα από την προσευχή των αιχμαλωτισμένων Εβραίων, τις δικές του ελπίδες για απαλλαγή από τον ζυγό των Αυστριακών και για ενοποίηση της χώρας.
Το χορωδιακό «Va' pensiero», σύμβολο της αναζήτησης της ελευθερίας του λαού, έγινε σχεδόν ο Εθνικός Ύμνος των Ιταλών από τότε που πρωτοπαρουσιάστηκε αυτή η  όπερα του Βέρντι μέχρι τις μέρες μας.
Στην πρόσφατη παράσταση του έργου στη Ρώμη, τον Μάρτιο του 2011, συνέβη το εξής πρωτοφανές: Ο διάσημος αρχιμουσικός Ρικάρντο Μούτι μετά το «Va' pensiero», διέκοψε,  διαμαρτυρόμενος για την περικοπή κονδυλίων στον πολιτισμό, αναφέροντας,  ότι «...ο πολιτισμός είναι η πνευματική κόλλα που κρατά το λαό ενωμένο» και ότι χωρίς πολιτισμό η Ιταλία θα είναι  «Patria, si bella  e perduta»!

 Στη συνέχεια κάλεσε το ακροατήριο να συμμετάσχει στην επανάληψη του «Va'  pensiero». Το κοινό της όπερας πράγματι σηκώθηκε και τραγούδησε μαζί με τους συγκινημένους χορωδούς... 
Το βίντεο εδώ: Roma 2011
  
Ο «Ναμπούκο» (Nabucco, σύντμηση του «Ναβουχοδονόσορας») είναι μία όπερα σε 4 πράξεις του Τζουζέπε Βέρντι πάνω σε ιταλικό λιμπρέτο του Θεμιστοκλή Σολέρα, βασισμένη στη βιβλική ιστορία και το θεατρικό έργο των Anicet-Bourgeois και Francis Cornu. Είναι μία από τις γνωστότερες όπερες του Βέρντι. Πρωτοπαρουσιάστηκε (παγκόσμια πρεμιέρα) στις 9 Μαρτίου 1842 στη «Σκάλα του Μιλάνου» με τον τίτλο «Ναβουχοδονόσορας». Ο οριστικός τίτλος, με τον οποίο είναι σήμερα γνωστό το έργο, πρωτοδόθηκε (και καθιερώθηκε από τότε) σε μία παράσταση στην Κέρκυρα τον Σεπτέμβριο 1844. Το γνωστότερο κομμάτι του «Ναμπούκο» είναι το χορωδιακό Va, pensiero (= «Πέτα σκέψη») των Εβραίων της Βαβυλωνιακής αιχμαλωσίας.

Bedřich Smetana: Má Vlast Moldau (Vltava)


 [City of Prague Philharmonic Orchestra] 
.
Ο Μολδάβας (εξελληνισμένη μορφή του γερμανικού Moldau) είναι ποταμός στην Κεντρική Ευρώπη, αριστερός παραπόταμος του Έλβα. Στη χώρα που διαρρέει όμως, την Τσεχία, ονομάζεται Βλτάβα (Vltava). (Αμφότερες οι λέξεις πάντως πιστεύεται ότι ετυμολογούνται από την ίδια πανάρχαια ρίζα που σημαίνει «άγριο νερό»). Ο Μολδάβας είναι κυρίως γνωστός από το ότι διαρρέει την πρωτεύουσα της Τσεχίας, την Πράγα, και γενικά αποτελεί τον σημαντικότερο ποταμό της Βοημίας (του δυτικού μέρους της Τσεχίας).

Ο Μπέντριχ Σμέτανα (Bedřich Smetana ή Friedrich Smetana, 2 Μαρτίου 1824 - 12 Μαΐου 1884) ήταν Τσέχος μουσικοσυνθέτης του Ρομαντισμού.
Είναι γνωστός για το συμφωνικό ποίημά του Vltava (Μολδάβας), το δεύτερο από τα 6 της συλλογής Má vlast ("Η χώρα μου"), και για την όπερά του Η ανταλλαγμένη νύφη. Έγραψε 8 όπερες, 6 συμφωνικά ποιήματα με τον γενικό τίτλο Η Πατρίδα μου, ένα τρίο με πιάνο, 2 κουαρτέτα για έγχορδα, πολλά έργα για πιάνο (πόλκες και τσέχικοι χοροί), χορικά και μελωδίες.
Ένας πλήρης χρονολογικός κατάλογος οπερών του Σμέτανα
  • Braniboři v Čechách ("Οι Βρανδεβούργιοι στη Βοημία")
  • Prodaná nevěsta ("Η πουλημένη μνηστή")
  • Dalibor ("Νταλιμπόρ")
  • Libuše ("Λιμπούσα")
  • Dvě vdovy ("Οι δύο χήρες")
  • Hubička ("Το φιλί")
  • Tajemství ("Το μυστικό")
  • Čertova stěna ("Ο τοίχος του διαβόλου")

Συγκίνηση στην τελευταία συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας και Χορωδίας της ΕΡΤ

Μην κλαις γλυκειά μου, δεν τους αξίζει...

Δίνει στη 2χρονη κόρη της μείγμα καφεΐνης και energy drink
για να κερδίσει σε διαγωνισμούς ομορφιάς!!

Πόσο ηλίθια μπορεί να είναι;;;
Δίνει στη 2χρονη κόρη της μείγμα καφεΐνης και energy drink για να κερδίσει σε διαγωνισμούς ομορφιάς!!
.
«Εμένα η κόρη μου αγαπάει τον ανταγωνισμό
και ας είναι μόλις 2 ετών»!
Το σόου αυτό αφορά τα κοριτσάκια που παίρνουν μέρος σε διάφορους διαγωνισμούς ομορφιάς. 
Το αρχικό σοκ, έρχεται από για το πώς ντύνονται και βάφονται αυτά τα παιδιά. Στην συνέχεια ο τηλεθεατής μένει άφωνος με την περηφάνια που μιλούν οι μητέρες των παιδιών αυτών για τα ... μικρομέγαλα κορίτσια τους.
Όλα αυτά σίγουρα επηρεάζουν τη ψυχική υγεία των κοριτσιών. Όμως σε αυτούς τους διαγωνισμούς ομορφιάς συμβαίνει κάτι ακόμα πιο σοκαριστικό που θέτει σε κίνδυνο και την υγεία των μικρών αυτών παιδιών. 
Είναι η αποκάλυψη πως οι ίδιες οι μητέρες των κοριτσιών αυτών, κατά την διάρκεια του εκάστοτε διαγωνισμού, δίνουν στα παιδιά τους ένα μείγμα με καφεΐνη και ενεργειακά ποτά για να καταφέρουν να τα έχουν σε εγρήγορση και να μην κουράζονται ώστε να βγάλουν εις πέρας το πρόγραμμα το οποίο έχουν ετοιμάσει.
Και αν νομίζετε ότι η «αρρώστια» αυτών των ανθρώπων σταματάει εδώ διαβάστε παρακάτω.
Μια μητέρα, η Tόρι Χένσλι από το Τέξας σε ένα από τα επεισόδια του ριάλιτι δήλωσε με περηφάνια πως δεν περιμένει τον διαγωνισμό μόνο για να δώσει στο παιδί της να πιει το μείγμα από καφεΐνη αλλά το δίνει καθημερινά στο παιδί της έτσι ώστε να αυξήσει την ενέργειά του.
Και η ...ευφάνταστη μητέρα δεν έμεινε εκεί! Αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό της ποτό για να δίνει καθημερινά στο παιδί της. Πήρε ένα ενεργητικό ποτό το Μάουντεν Ντιού το οποίο ανακάτεψε με γλυκό τσάι και τα γλειφιτζούρια Πίξι Στικ.
Και η ιστορία δεν σταματάει εδώ.
Η Χένσλι, παραδέχθηκε με περίσσια υπερηφάνια πως από τότε που η κόρη της ήταν 9 μηνών, της έφτιαχνε την κρεμούλας της μαζί με ένα ποτήρι μεγάλο του καφέ, κάθε πρωί, δίνοντας μάλιστα τη δική της απίστευτη εξήγηση γιατί το κάνει αυτό: «κάθε παιδί πίνει χυμό, το δικό μου όχι. Στο κάτω κάτω ο χυμός περιέχει 98% ζάχαρη»! Παρόλο που την πλησίασαν και γιατροί οι οποίοι της εξήγησαν ότι η καφεΐνη, η ζάχαρη, τα ενεργειακά ποτά κλπ συμβάλουν στην αύξηση του παιδικού διαβήτη μαζί με το γεγονός ότι καταστρέφει την υγεία του παιδιού, η μητέρα απάντησε στωικά πως ήταν προετοιμασμένη για τις αρνητικές κριτικές και δήλωσε: 
«Οι άνθρωποι θέλουν να κρίνουν τα πάντα. Εμένα η κόρη μου αγαπάει τον ανταγωνισμό και ας είναι μόλις 2 ετών»!
Τα συμπεράσματα δικά σας...
mothersblog.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki