Sunday 10 March 2019

Καλά Κούλουμα !

Κ α λ ά Κ ο ύ λ ο υμ α !

Με την ονομασία Κούλουμα χαρακτηρίζεται ο υπαίθριος πανηγυρισμός της Καθαράς Δευτέρας.

Δεν έχει εξακριβωθεί η αρχαία προέλευση της εορτής αυτής, που αποτελεί θρησκευτική εορτή κατά την οποία εορτάζεται η αμέσως μετά την Αποκριά έναρξη της Τεσσαρακοστής. Οι εορτάζοντες τα Κούλουμα τρώνε άζυμο άρτο (λαγάνα), ενώ καταναλώνουν κυρίως νηστίσιμα φαγητά, τα λεγόμενα σαρακοστιανά όπως π.χ. ταραμά, ταραμοσαλάτα, θαλασσινά, ελιές, κρεμμύδια, διάφορα λαχανικά, χαλβά κ.ά.

Γενικά: Η γιορτή αυτή είναι πανελλήνια και κατ' άλλους έχει αθηναϊκή καταγωγή, ενώ κατ' άλλους βυζαντινή. Στην Κωνσταντινούπολη εορταζόταν έντονα από πλήθος κόσμου που συνέρρεε σε έναν από τους επτά λόφους της πόλης και συγκεκριμένα σ' εκείνον του ελληνικότατου οικισμού των «Ταταούλων».

Στην Αθήνα, από πολλές δεκαετίες προ του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τα Κούλουμα εορτάζονταν στις πλαγιές του λόφου του Φιλοπάππου, όπου οι Αθηναίοι τρωγόπιναν καθισμένοι στους βράχους από το μεσημέρι μέχρι τη δύση του ήλιου. Οι περισσότεροι χόρευαν υπό τους ήχους πλανόδιων μουσικών, κατά παρέες, είτε δημοτικούς είτε λαϊκούς χορούς υπό τους ήχους λατέρνας.

Το σούρουπο όλοι οι Ρουμελιώτες γαλατάδες της Αθήνας έστηναν λαμπρό χορό - κυρίως τσάμικο - γύρω από τους στύλους του Ολυμπίου Διός παρουσία των Βασιλέων και πλήθους κόσμου.

Σήμερα, τα Κούλουμα εορτάζονται σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας μαζί με το κύριο της ημέρας έθιμο του πετάγματος του χαρταετού. Ειδικότερα στην Αθήνα, με την ιστορική συνέχεια της παρουσίας του ανώτατου άρχοντα, τονίζεται ιδιαίτερα η λαογραφική αξία του εθίμου αυτού στο Λόφο του Φιλοπάππου.

Ετυμολογία: Για την ετυμολογία του ονόματος που παραμένει άγνωστη, όπως και η αρχή του εορτασμού, υπάρχουν πολλές απόψεις. Κατά μερικούς προήλθε από τον αναγραμματισμό της λατινικής λέξης cumulus που σημαίνει σωρός, αφθονία ή επίλογος, υποδηλώνοντας έτσι το πολύ φαγοπότι με πολύ χορό, ή το τέλος της εορταστικής περιόδου της αποκριάς. Ειδικότερα όμως ο Α. Καμπούρογλου σημειώνει ότι ο όρος είναι καθαρά αθηναϊκός και προέρχεται από τις κολώνες του ναού του Ολυμπίου Διός που τις αποκαλούσαν στη νεότερη ιστορία οι Αθηναίοι columna, κόλουμνα, κούλoυμνα, κούλουμα, χωρίς όμως αυτό και να προσδιορίζει την αρχή της εορτής που πιθανολογείται κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Ο ίδιος όμως προσθέτει στις σημειώσεις του ότι ο λόφος επί του οποίου βρίσκεται το Θησείο ονομαζόταν στην αρχή της εποχής του Όθωνα «τριάντα δυο κολώνες».

Πηγή: wikipedia.org
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Για να χαμογελάσουμε, να ευθυμήσουμε λίγο…
και να διώξουμε την κατήφεια!

Τα ευτράπελα και τα ανέκδοτα που θα παραθέσω είναι όλα πραγματικά, καθόλου διογκωμένα, καθώς και τα σχόλια που τα ακολουθούν και είναι οι απαντήσεις μου, πάντα σε σοβαρό ύφος. Δυστυχώς δεν κρατούσα σημειώσεις, γιατί τότε θα έγραφα ένα σπαρταριστικό βιβλίο.

Στις απαντήσεις μου, κάποιοι με χιούμορ, γέλασαν, κάποιοι χαμογέλασαν κοιτάζοντάς με διερευνητικά σε μια προσπάθεια να διακρίνουν αν σοβαρολογώ ή αστειεύομαι, κάποιοι με κοίταξαν με έκπληξη και αμήχανα, ενώ σε κάποιους χρειάσθηκε να εξηγήσω ότι αστιεύομαι.

Όλα αυτά, οι ερωτήσεις και η αντίδραση στην απάντηση, σχετίζονται με το άγχος κατά κύριο λόγο, που εμποδίζει τον άνθρωπο να έχει λογική σκέψη, με το νεαρό της ηλικίας των ζευγαριών, με το γεγονός ότι μέχρι να μπει στο σπίτι ο “περίεργος” επισκέπτης, οι μητέρες ασχολήθηκαν με τα του γάμου και όχι με τον κύριο στόχο του γάμου που τον έχει προσδιορίσει η φύση και είναι η δημιουργία απογόνων και με το γεγονός, κυρίως αυτό, ότι την “ταχύρυθμη εκπαίδευση” του ζευγαριού την αναλαμβάνουν πρόσωπα ακατάλληλα για να παίξουν αυτό το ρόλο. Εκτός από τη γιαγιά, -συνήθως αυτή είναι από τη μεριά της μητέρας- και το υπόλοιπο συγγενικό περιβάλλον , είναι και οι φίλοι που επισκέπτονται το ζευγάρι με το νεογνό για τα καλορίζικα, που αισθάνονται, δυστυχώς, την ανάγκη να συνεισφέρουν από την “τεράστια” πείρα που απέκτησαν μεγαλώνοντας ένα παιδί
Άλλος ένοχος, ας μου το επιτρέψουν οι συνάδελφοι, είμαστε εμείς οι Παιδίατροι, που πολύ συχνά, στην πρώτη μας επαφή με το ζευγάρι και το μωρό, κάνουμε τα εύκολα δύσκολα. Λεπτομέρειες επί λεπτομερειών, που είναι αδύνατο να τις κατανοήσει και να τις εμπεδώσει ένα τρομαγμένο κορίτσι 26 ετών και τελικά τη σύγχιση την μετετρέπουμε σε πανικό.
Εμείς οι Παιδίατροι, συμφωνούμε μεταξύ μας περισσότερο στα δύσκολα ενός παιδιού, ενώ στα καθημερινά, στα απλά θέματα που συχνά δεν γράφονται στα βιβλία, ούτε διδάσκονται, ακολουθούμε τακτικές και πρακτικές που διδαχθήκαμε στα παιδικά μας χρόνια από τη μητέρα, τη γιαγιά μας, τη θεία μας και όλους τους τριγύρω. Με λίγα λόγια πρακτικές με τις οποίες εμείς μεγαλώσαμε. Σας αναφέρω το παράδειγμα της παρασκευής μιας χορτόσουπας. Όσα εκατομμύρια βρέφη, τόσες συνταγές για χορτόσουπες και μη γελάτε!

Όλα αυτά που περιλαμβάνονται στη μακροσκελή εισαγωγή, αγαπητοί γονείς, είναι για να σας πω ότι τελικά δεν φταίτε μόνο εσείς. Έχουν ευθύνη και άλλοι για τα ευτράπελα και περίεργα, που θα ακολουθήσουν.
Όσοι από τους-τις συναδέλφους έχουν κάτι χιουμοριστικό προς δημοσίευση, μπορούν να μου το στείλουν, χωρίς ονόματα πελατών, στην ηλεκτρ. Διεύθυνση paspyr@yahoo.com. Επίσης, αν κάποιος γονιός έχει να μου στείλει κάτι αστείο στις σχέσεις του με το γιατρό του, πάλι θα το ήθελα και πάλι χωρίς ονόματα.
Επειδή ότι γράφω και απευθύνεται στον κόσμο, επιθυμώ να έχει, αν είναι δυνατόν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, θέλω να επισημάνω ότι ο σαρκασμός και ιδιαίτερα ο αυτοσαρκασμός, πέραν του ότι υποδηλώνει χιούμορ, απαξιώνει έντονα μια ενέργεια, ώστε αυτή να μην επαναληφθεί.
Αρχίζουμε λοιπόν!

– …και με τον τρόπο αυτό θα ετοιμάσετε μια ωραία χορτόσουπα, στην οποία, σε 10 μέρες θα προσθέσετε και μοσχάρι. Μόνο αυτό που θα κρατήσετε στο ψυγείο σας για την επόμενη μέρα, να μην το πολτοποιήσετε

– …τα κατάλαβες Γιώργο; 😂

Τηλεφωνικά

– Εχθές κάναμε το εμβόλιο MMR, μπορώ να του δώσω ψάρι; Η μητέρα μου λέει όχι ψάρι για τρεις μέρες…

– … μπορείς να δώσεις ότι ψάρι θέλεις, εκτός από ρέγκα καπνιστή😂

– …προχθές κάναμε εμβόλιο, πότε μπορώ να κάνω μπάνιο στο μωρό; Η μαμά λέει ότι δεν πρέπει.

– …προσοχή. Δεν πρέπει να βραχεί το ποδαράκι του για δυο εβδομάδες . Αν βραχεί, πες της μαμάς, θα επαναλάβουμε το εμβόλι…😂

Στο Νοσοκομείο.

– Προϊσταμένη, μου είπε ο γιατρός να πάω με το παραπεμπτικό να πληρώσω στη τζαμαρία και μετά να κάνω την ακτινογραφία. Όμως ρωτάω και κανείς δεν ξέρει την κυρία Τζαμαρία.

…εδώ δεν φταίει μόνο η πελαγωμένη μάνα …φταίει και εκείνος που την έστειλε στη τζαμαρία και όχι στο ταμείο που είναι στη τζαμαρία😂

– Γιατρέ,…το παιδί ψήνεται. Έχει 37.9, του δίνω depon και δεν πέφτει ούτε γραμμή παρακάτω, να του κάνω μπάνιο;

– …να μην του κάνεις μπάνιο. Διάβασες το άρθρο μου ή το παραμύθι για τον πυρετό;

– Όχι δεν τα διάβασα

– Να γράψεις τρεις φορές όποιο θέλεις από τα δύο και να έρθεις με τον κηδεμόνα σου
😂

– Η μικρή μου 2.5 ετών. Είναι η τέταρτη μέρα και έχει 38 πυρετό. Μπορεί να μπει στη θάλασσα, γιατί βλέπει τα άλλα παιδιά και ζηλεύει;

– Γρρρρρ…
😂

– …φεύγοντας από το Μαιευτήριο, μου είπαν ότι το μωρό πρέπει να κατουράει τουλάχιστον οκτώ φορές την ημέρα και 4-5 φορές να κάνει κακά. Τα κακά μπορώ και τα μετρώ, γιατί τα βλέπω. Με τα τσίσα του όμως έχω πρόβλημα, τι θα κάνω; Πως θα τα μετράω; Και γυμνό που το αφήνω, δεν μπορώ να καταλάβω ότι κάνει τσίσα, γιατί είναι κοριτσάκι.
– Ποιος σου τα είπε αυτά τα πράγματα;
– Μία νοσοκόμα.
– Πόσες μέρες έχεις να κοιμηθείς παρακολουθώντας το μωρό;
– Τρεις
– Αν είσαι σίγουρη γι’αυτό που μου λες, να πας και να της τραβήξεις το τσουλούφι. Επειδή όμως, μάλλον κάτι άλλο σου είπε και δεν το κατάλαβες, βάλε τον άνδρα σου να προσέχει το παιδί και πέσε να κοιμηθείς. Μόνο πρόσεχε, μήπως έχει η τηλεόραση ποδοσφαιρική μετάδοση και ξεχάσει ότι του άφησες το μωρό!
😂

– ….γιατρέ, το πουλάκι του γυιού μου, όταν είναι σε στύση, στρίβει προς τα αριστερά, τι μπορώ να κάνω άμεσα;
– Δεν πειράζει. Είναι οι βαλανοποσθικές συμφύσεις που το στρίβουν. Θα διορθωθεί μόνο του μην ανησυχείς. Δεν θα πας το πουλί του σε καλλιστεία!
– Ναι….αλλά την Κυριακή τον βαφτίζω. Τι θα λέω στον κόσμο, από τη γέννηση ΑΡΙΣΤΕΡΑ;
Συμφωνείτε ότι η Λένα έχει χιούμορ;
😂

– .…ο μπέμπης είναι 15 ημερών και είναι καλά. Αλλά ήρθε εχθές η αδερφή μου και τον πήρε αγκαλιά. Μετά μου είπε ότι είχε περίοδο. Να το πάω να πάρει ευχή πριν σαραντήσει για να μην του μείνουν σημάδια όπου τον ακούμπησε; Μου είπαν ότι μπορεί να τον πιάσει κάθε ένας, αρκεί να μην είναι γυναίκα με περίοδο.

Ομολογώ ότι με έπιασε αδιάβαστο. Έψαξα αλλά δεν τη βρήκα σε κανένα ιατρικό σύγγραμα αυτή την εκδοχή. Μόνο ένας φίλος μου ιερέας τη γνώριζε και μου είπε ότι πηγαίνουν κάποιες γι’αυτό το λόγο. Μετά λέμε για τους Σουνίτες και τους Σϊίτες!
😂

– Η Μητέρα μου δεν με αφήνει να κάνω στην εγγονή της εμβόλιο Ιλαράς, γιατί , λέει, ο κουνιάδος της είναι αυτιστικός από αυτό το εμβόλιο.
– Και πόσο χρονών είναι ο κουνιάδος της;
– Δεν είμαι σίγουρη, αλλά νομίζω 63 με 65
– Φοβερό αυτό το εμβόλιο. Δημιουργούσε αυτισμό, πριν ακόμη κυκλοφορήσει
😂

– Γιατρέ μου, τι χρώμα θα έχουν τα μάτια της κόρης μου, όταν θα μεγαλώσει;
– Δεν μπορώ να ξέρω με βεβαιότητα, αλλά είναι αρκετά γαλανά, για να αλλάξουν
– Όχι γιατρέ μου, δεν θέλω. Γαλάζια είναι και της πεθεράς μου!
😂

– Κύριε Σπυρίδη, ο γυιος μου 2.5 ετών βήχει δυό μέρες τώρα. Που να τον πάω;
– Δεν έχετε κανένα κτηνίατρο στην περιοχή σας;
😂

– …η μπέμπα είναι 9 μηνών και μέχρι αυτή τη στιγμή θηλάζει. Μου είπε μια φίλη μου, πως της είπε η διατροφολόγος της ότι στην ηλικία αυτή βράζεις καρώτα και της τα δίνεις στο χέρι να τρώει, για να συνηθίσει

– Αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος να συνηθίσει να τρώει, δεν έχω αντίρηση. Προσοχή μόνο, να μην ταπώσει το μάτι ή τη μύτη της με το καρώτο. Και να σου πω: Δεν της δίνεις και δυο βελόνες με ένα κουβάρι μαλλί, να πλέξει κανένα πουλόβερ, μια και χρησιποποιεί τόσο αριστοτεχνικά τα χέρια της;
😂

– …προχθές που απουσιάζατε, παρουσίασε ο μπέμπης μου , 2 χρονών, πυρετό και κάλεσα μια Παιδίατρο εκεί κοντά μας και μου είπε ότι έχει ίωση και δεν χρειάζεται φάρμακα. Όμως του βρήκε το πουλάκι του κλειστό και το τράβηξε με δύναμη σε βαθμό που μάτωσε και από τότε, τρειςμέρες τώρα, δεν με αφήνει να πλησιάσω καθόλου την περιοχή και εκτός τούτου, όταν κατουράει κλαίει, επειδή τον τσούζει. Τι να κάνω;

– Θα πάρεις την τάδε κρέμα την οποία θα βάζεις τρεις φορές την ημέρα. Την επόμενη φορά όμως που θα την καλέσεις να σε βοηθήσει, θα της πεις: Μου είπε ο Σπυρίδης ότι οι γυναίκες Παιδίατροι, έχουν ταλέντο και είναι πολύ καλές, όταν δεν ασχολούνται με το πουλί των αγοριών
😂

– Ήρθε από το Μαιευτήριο μία κυρία, ειδική στο θηλασμό και μου είπε ότι μπορώ ακόμη και να ξαπλώνω και να έχω το παιδί από πάνω μου και να θηλάζει. Όμως ο μαστός μου απλώνει και δεν μπορεί ο μπέμπης να βρει τη θηλή. Τι να κάνω;
– Μάλλον κατάλαβες λάθος. Ανάποδα είναι. Ξαπλώνει ο μπέμπης ανάσκελα στο κρεβάτι σου και πέφτεις εσύ από πάνω. Μόνο πρόσεχε, μην σε πάρει ο ύπνος!
😂

– Γιατρέ μου, δεν έχω καμιά βοήθεια από τον άντρα μου. Εγώ ξυπνάω 3-4 φορές τη νύχτα, για να ταϊσω το μωρό και αυτός ροχαλίζει, σαν να μην συμβαίνει τίποτα
– Αυτό δεν είναι τίποτα. Να αρχίσεις να ανησυχείς, όταν κάποια στιγμή ξυπνήσει και σου πει τρομαγμένος: “Τι θέλεις εσύ εδώ»;
😂

– Εντελώς εμπιστευτικά: Γιατρέ, είμαι ο Χρήστος ο Λ…, ξέρεις με τη Μαιρούλα και τις δίδυμες. Εντελώς εμπιστευτικά, θέλω να κάνω τέταρτο παιδί και φοβάμαι μήπως βγει και αυτό κορίτσι. Ξέρεις είμαι από την Κρήτη και χρωστάω και ένα γυιο στον κακομοίρη τον πατερούλη μου. Εσύ θα ξέρεις. Υπάρχει κάποιος επιστημονικός τρόπος, να το επιχειρήσω. Κάποιος ειδικός για αυτό το θέμα;

-Με βεβαιότητα σου λέω ότι αυτά τα θέματα τα κανονίζει η φύση και κανένας δεν μπορεί να παρέμβει
– Μη μου λες τέτοια γιατρέ μου. Και άλλα πράγματα στη ζωή μας τα ρυθμίζει η φύση και όμως υπάρχουν ειδικοί
– Δεν καταλαβαίνω για τι πράγμα μιλάς.
– Να, ο θηλασμός δεν είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο; Πως μεγαλώνουν τα παιδάκια στην Αφρική και στην Ασία. Και όμως, εμείς στις πολιτισμένες χώρες κάναμε πρόοδο και έχουμε ειδικούς
– Λίγες φορές στη ζωή μου έμεινα με το στόμα ανοιχτό για περισσότερο από 10 λεπτά!
😂

– …η κόρη μου 3 ετών πάσχει τελευταία από αϋπνίες. Δεν μπορεί να κοιμηθεί και μη έχοντας τι να κάνει, ξύνει συνεχώς το πουλάκι της και κλαίει. Δεν ξέρω τι να κάνω
– Ανάποδα είναι τα πράγματα. Έχει τι να κάνει η καυμενούλα. Θα προτιμούσε να κοιμάται. Αλλά είναι τόση η φαγούρα από τους οξυούρους, που βγαίνουν τη νύχτα από το έντερο και κινούνται προς το πουλάκι της, που της είναι αδύνατον να κοιμηθεί!
😂

– Είμαι η κυρία Λαμπροπούλου. Το πουλάκι του γιου μου έχει πρησθεί, τρέχει ένα κίτρινο υγρό και πονάει, σε σημείο που δεν μπορεί να κάνει τσίσα του.
– Είναι βαλανοποσθίτιδα. Θα το πλένεις δυο φορές την ημέρα με το τάδε αντισηπτικό και αφού το στεγνώσεις, θα βάζεις αρκετή ποσότητα από την τάδε κρέμα, τραβώντας λίγο την πετσούλα, ώστε αν είναι δυνατόν να μπαίνει και λίγη κρέμα μέσα.
– Σε τρία λεπτά. Είμαι η κυρία Λαμπροπούλου και πονάει το κεφάλι του γιου μου
– Μα δεν είπαμε ότι θα το πλένεις με αντισηπτικό και θα βάζεις και την κρέμα, δυο φορές τη μέρα;
– Το κεφάλι του γιατρέ μου, Που θα την βάλω την κρέμα;
– Εννοείς το κανονικό κεφάλι του παιδιού;
– Ναι, μπροστά στο μέτωπο και κάνει και λίγο πυρετό
– Και γιατί δεν μου το είπες προηγουμένως, που μιλήσαμε για το άλλο κεφάλι;
– Δεν μιλήσαμε γιατρέ μου. Με μπερδέψατε με κάποια άλλη

Όταν της εξήγησα τι έγινε και ότι κατά σύμπτωση πριν από 3 λεπτά, μια άλλη Λαμπροπούλου έπαιρνε οδηγίες για άλλο κεφάλι, έσκασε στα γέλια και εγώ μαζί της και όποτε το θυμάμαι γελάω!
😂

Και το ωραιότερο, που δείχνει ότι ο άνδρας σας μπορεί να κάνει τα πάντα για το παιδί… εκτός από το θηλασμό.
Έρχεται στο ιατρείο σκασμένος στα γέλια, χωρίς τη γυναίκα του, που πήγε σε κάποια δουλειά.
– Γιατί γελάς;
– Άστα γιατρέ μου. Μου είπε να φέρω το παιδί για εμβόλιο. Όταν κατέβηκα και μπήκα στο αυτοκίνητο, ακούω την πεθερά μου από το μπαλκόνι να μου φωνάζει: Γιάννη, το παιδί δεν θα το πάρεις;
– Το βιβλιάριο όμως και το εμβόλιο, τα είχα πάρει!
😂
___________________

Τα ευτράπελα και τα ανέκδοτα που θα παραθέσω είναι όλα πραγματικά, καθόλου διογκωμένα, καθώς και τα σχόλια που τα ακολουθούν και είναι οι απαντήσεις μου, πάντα σε σοβαρό ύφος. Δυστυχώς δεν κρατούσα σημειώσεις, γιατί τότε θα έγραφα ένα σπαρταριστικό βιβλίο.

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης, Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής

paidiatriki.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki