Wednesday 13 July 2022

Να διαβάζετε στο παιδάκι σας το παραμύθι ή την ιστορία της καληνύχτας!

Έπειτα από αρκετές μελέτες σε μωρά και παιδιά, οι μελετητές εντόπισαν μεγάλη διαφορά ως προς την ταχύτητα κατανόησης της γλώσσας ανάμεσα σε παιδιά των οποίων οι γονείς τους, τους μιλούσαν πολύ νωρίς και σε άλλα που δεν είχαν το ίδιο ενδιαφέρον από τους γονείς τους.
Η διαδικασία κατά την οποία ένα παιδί επεξεργάζεται τη γλώσσα είναι πολύ σημαντική, καθώς ενισχύει την αντίληψη και αφήνει τον εγκέφαλο να περνάει στην επόμενη λέξη ή στα επόμενα ακούσματα που ακολουθούν. Εκτός όμως από το να μιλάμε απλά και σωστά στα παιδιά, πολύ καλό κάνει ακόμη και η ολιγόλεπτη ανάγνωση μιας ιστορίας πριν κοιμηθούν.
Ένα παραμύθι για καληνύχτα θα μπορούσε να ενισχύσει τις μαθησιακές ικανότητες. 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών, η ανάγνωση βιβλίων φαίνεται πως διεγείρει τη φαντασία των παιδιών ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιεί τη μνήμη τους με τέτοιον τρόπο, ώστε να είναι σε θέση να παρακολουθούν την εξέλιξη της ιστορίας αλλά και να τη θυμούνται την επόμενη ημέρα.
Ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση των γονιών που ξαπλώνουν με το παιδί τους και διαβάζουν μια ιστορία για καληνύχτα.
mothersblog

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki