Wednesday 30 December 2020

Λίγο πολύ, όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε

Τους βλέπεις γύρω σου να έχουν τις τέλειες ζωές. Τέλειες οικογένειες, με τέλειους συζύγους, τέλεια παιδιά, τέλειες δουλειές. Όλα να τα έχουν υπό έλεγχο, όλα προγραμματισμένα, όλα να τα έχουν ταιριασμένα, όλα σε μια σειρά. 
Μια τέλεια καθημερινότητα, λες και βγήκε από διαφήμιση…
Και μετά βλέπεις και τον εαυτό σου… Βλέπεις εσένα. Μέσα στη πιο πεζή σου καθημερινότητα. Μέσα στο μαύρο σου το χάλι.

«Τι κάνω λάθος ρε παιδί μου; Τί κάνω τόσο λάθος;», σκέφτεσαι.
«Πως γίνεται όλοι γύρω μου να τα έχουν όλα τόσο τακτοποιημένα, όλα τόσο τέλεια και εγώ να μην ξέρω τι μου γίνεται; Εγώ να μην μπορώ να σηκώσω κεφάλι. Τόσο άχρηστος πια; Τόσο αδύναμος; Τόσο λίγος;»
Ξέρεις…
Δεν είναι τα πράγματα πάντα όπως φαίνονται. Πίσω από αστραφτερά χαμόγελα, πίσω από επιτυχίες, πίσω από ψυχαναγκαστικά τακτοποιημένες ζωές, κρύβονται πολλές φορές άσχημα πράγματα. 
Κρύβεται πόνος, κρύβεται άδειασμα, κρύβεται απελπισία.
Δεν στο λέω αυτό για να χαρείς. Όχι.

Για να μην απελπίζεσαι στο λέω. Λίγο πολύ, όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε. Απλά κάποιοι, μπορούν και υποκρίνονται καλύτερα από κάποιους άλλους.

Μην απελπίζεσαι. Έχει ο Θεός.
Με θάρρος.
Ρίξου πάλι στον αγώνα.

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος - Ψυχολόγος M.Sc.
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Παιδιά σε απόγνωση

Παιδιά σε απόγνωση δυστυχώς υπάρχουν πολλά. Τα παιδιά σε απόγνωση είναι παιδιά που μπορεί να μένουν στο διπλανό σπίτι. Ναι, στο διπλανό σπίτι. 
Ένα σπίτι που να σας χωρίζει ένας τοίχος. Μπορεί να ακούς πολλά. Όπως…φωνές, κλάματα γενικά μια φασαρία, μια έκκληση βοήθειας θα έλεγε κανείς καλύτερα. Είναι γνωστό εξάλλου, ότι κανένας δεν θα βάλει τυχαία τα κλάματα η δεν θα αρχίσει να φωνάζει τυχαία. 
Παιδιά σε απόγνωση λοιπόν, είναι όλα εκείνα τα παιδιά που βιώνουν καθημερινά ενδοοικογενειακή κακοποίηση. Ψυχολογική, σωματική, λεκτική.
Παιδιά σε απόγνωση, είναι εκείνα τα παιδιά που βιώνουν κακοποίηση από του συμμαθητές τους, από κάποιον άγνωστο-γνωστό διότι όπως συχνά διαφαίνεται και στις ειδήσεις ανά τον κόσμο, ένα παιδί σε απόγνωση, ένα παιδί που θα βιώσει κακοποίηση από κάποιον "έξω" από το οικογενειακό πλαίσιο, συνήθως είναι άτομο γνωστό στην οικογένεια.

Παιδιά σε απόγνωση, είναι τα παιδιά που χρόνια βρίσκονται αντιμέτωπα με τους πολλαπλούς καβγάδες των γονιών τους μέσα στο οικογενειακό σύστημα το οποίο έχουν χτίσει. Παιδιά που έχουν κουραστεί να ακούνε συνέχεια τους πολλαπλούς τσακωμούς των γονιών τους μέσα στο σπίτι.

Παιδιά σε απόγνωση, είναι εκείνα τα παιδιά που προσπαθούν να δείξουν με όποιον τρόπο στους γονείς του, ότι ναι! Δεν θέλουν άλλο να φάνε, έχουν χορτάσει από ύπνο. Ναι! Έχουν κάνει όλα τα μαθήματα τους και Ουφ! φθάνει πιά, κάνανε ήδη πέντε φορές επανάληψη τα αυριανά τους μαθήματα για το σχολείο.

Παιδιά! Ναι, είναι παιδιά! Μόνο…που δεν θα έπρεπε να είναι παιδιά σε απόγνωση. 
Για όλα τα παιδιά εκεί έξω που νιώθουν ανασφάλεια και φόβο μέσα στο σπίτι τους, στην παρέα τους, στον δρόμο, σε τραπέζι με "φίλους" των γονιών τους. 
Για όλα εκείνα τα παιδιά, που νιώθουν ότι αυτή η εκδήλωση αγάπης των γονιών τους, δεν τους αφήνει ιδιωτικό χώρο και χρόνο. 
Η υπερποστρατευτικότητα εξάλλου, δεν σημαίνει αγάπη. 
Είναι αναγκαίο, ο κάθε άνθρωπος αυτού του πλανήτη, να έχει τον δικό του χώρο και χρόνο. Να εισακούγεται όταν λέει «όχι, αυτό δεν μου αρέσει», «έχω φάει ήδη αρκετά, δεν θέλω άλλο».
Είναι αναγκαίο, ο κάθε άνθρωπος αυτού του πλανήτη, να μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον ασφαλές, χωρίς το αίσθημα του φόβου. Σε ένα περιβάλλον, προσφέροντας του τα αγαθά που χρειάζεται για να μεγαλώσει και να εξελιχθεί στην πορεία της ζωής.
Όλα τα παιδιά, είναι αναγκαίο να είναι παιδιά. Παιδιά με χαμόγελα και όχι παιδιά σε απόγνωση. Να μην βιώνουν κακοποίηση, οποιαδήποτε μορφής κακοποίηση. 
Ας γίνει η αρχή. Μίλα! 
Μίλα όταν καταλαβαίνεις ότι κάποιο παιδί βρίσκεται σε απόγνωση. Τα παιδιά πρέπει να είναι παιδιά σε ασφάλεια, σε ζεστασιά, σε αγάπη!.

Μαρία Λάμπρου, σπουδάστρια του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας.

thessnews

Αγόρι ζητάει από τον Άγιο Βασίλη να δώσει το παιχνίδι του σε όποιο παιδί θρηνούσε φέτος

Ένα 9χρονο αγόρι ζήτησε από τον Άγιο Βασίλη να δώσει το hoverboard του σε όποιο παιδί θρηνούσε αυτές τις γιορτές και επιθυμούσε το ίδιο δώρο.

Ο εννιάχρονος Χάντσον, από τις ΗΠΑ, έγραψε μια επιστολή προς τον Άγιο Βασίλη ζητώντας του να δώσει το hoverboard του - δηλαδή ένα "πατίνι" τελευταίας τεχνολογίας- σε όποιο παιδί ήταν θλιμένο, θρηνούσε και ήθελε το ίδιο δώρο για Χριστούγεννα.

Οι γονείς του μικρού, Jason και Sandi Boyer, ήθελαν να βοηθήσουν μια άλλη οικογένεια τα Χριστούγεννα και τους αντιστοιχήθηκε ανώνυμα μέσω κάποιας οργάνωσης, ένα μικρό αγόρι που το φρόντιζε η γιαγιά του.

Το αγόρι που είχε μόλις χάσει τον παππού του από καρκίνο, είχε το hoverboard στην κορυφή της λίστας επιθυμιών του από τον Άγιο Βασίλη - όπως ακριβώς ο μικρός Χάντσον.

Όταν ο Χάντσον το ανακάλυψε, έγραψε στον Άγιο των Χριστουγέννων ρωτώντας αν το χριστουγεννιάτικο δώρο του θα μπορούσε να δοθεί στο άλλο αγόρι.

«Μας έφεραν σε επαφή με ένα παιδί που το φρόντιζαν οι παππούδες του, αλλά μόλις πρόσφατα ο παππούς του είχε πεθάνει από καρκίνο.

Τώρα έχει μόνο τη γιαγιά του να φροντίζει αυτόν και τα αδέλφια του. Καταλαβαίναμε ότι θα ήταν αγχωμένη αυτή τη στιγμή του χρόνου, ειδικά μετά τα έξοδα της ιατρικής περίθαλψης του συζύγου της.

Εξηγήσαμε την ιστορία στον γιο μας και τον ρωτήσαμε αν θα ήταν πρόθυμος να εγκαταλείψει το hoverboard του για αυτό το μικρό αγόρι.

Είπε αμέσως "ναι" και μας εξέπληξε, γιατί σε αυτήν την ηλικία δεν νομίζεις ότι ένα παιδί θα το έκανε αυτό» εξήγησαν οι γονείς του γεμάτοι περηφάνια, σύμφωνα με το Good News Network.

news247.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki