Τετάρτη, 5 Ιουλίου 2017

Μην κλείνετε τα παιδιά στο σπίτι.
Φέρτε τα σε επαφή με τη φύση

Μην κλείνετε το παιδί στο σπίτι. 
Αναμφίβολα οι καιροί έχουν αλλάξει και το να αφήνουμε τα παιδιά ελεύθερα να παίζουν έξω, εγκυμονεί κινδύνους. Με το να εγκλωβίζονται όμως στο σπίτι, στερούνται πολλά.
Εκμεταλλευτείτε τα πάρκα ή τις πλατείες της γειτονιάς σας.
Αν είστε από αυτούς που έχουν συγγενείς σε κάποιο χωριό, αδράξτε την ευκαιρία και επισκεφτείτε τους. 
Τα παιδιά μπορούν να ακολουθήσουν για λίγο το πρόγραμμα τους φροντίζοντας τα ζώα που μπορεί να έχουν, και γενικότερα να δουν τον τρόπο ζωής σε έναν χωριό και να διαπιστώσουν από μόνα τους πόσο διαφορετικοί είναι οι ρυθμοί της ζωής στην πόλη.
Μια καλοκαιρινή πρόταση, είναι και η κατασκήνωση. 
Υπάρχουν πολλές επιλογές και συνήθως οι κατασκηνώσεις βρίσκονται σε περιοχές με πολύ πράσινο.
Τα παιδιά αλλάζουν ρυθμούς, παίζουν και ανακαλύπτουν τη φύση, και σίγουρα πρόκειται για μια φυγή από την οριοθετημένη, τσιμεντένια καθημερινότητα της πόλης.
Το Σαββατοκύριακο, βρείτε χρόνο και διάθεση για μια εκδρομή . Βόλτα με τα παιδιά για παιχνίδι και φαγητό λίγο πιο έξω από την πόλη.
Οι διακοπές σας είναι μόνο σε νησιά ή τουριστικά μέρη; αν ναι, ξανασκεφτείτε το! 
Οι περισσότεροι από εμάς φροντίζουμε ώστε στις διακοπές να «μη μας λείψει τίποτα από το σπίτι», και όμως το αντίθετο είναι το ζητούμενο, να κάνουμε και κάτι το διαφορετικό! 

Το να πάρουμε τα παιδιά από το διαμέρισμα και να τα κλείσουμε απλά σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο δεν τους προσφέρει κάτι. 
Σαφώς και θα φροντίσουμε για τη διαμονή, αλλά παράλληλα να δούμε εάν ο προορισμός που θα επιλέξουμε μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι διαφορετικό με τα παιδιά που στην πόλη δεν θα μπορούσαμε!
Ο Αγροτουρισμός είναι ένα σημαντικό κομμάτι που αναπτύσσεται στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια και στο επίσημο site για τον τουρισμό υπαίθρου (http://www.agrotravel.gr) θα βρείτε πολλές προτάσεις για εναλλακτικές διακοπές.
Ακόμη και σε κοντινά πάρκα που υπάρχουν στην πόλη, περπατήστε, κάντε ποδήλατο με τα παιδιά αλλά και εξερευνήστε. 
Βοηθήστε τα να φτιάξουν ένα φυτολόγιο συλλέγοντας φύλλα από δέντρα και φυτά που θα συλλέξουν.
Ένας μεγεθυντικός φακός θα είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο για την τσάντα του μικρού σας εξερευνητή. Αφήστε το παιδί να περιεργαστεί μια μυρμηγκοφωλιά, μια πασχαλίτσα που περπατάει και ότι άλλο του κινήσει την περιέργεια. 
Δώστε του χρόνο να τα κάνει όλ’ αυτά.

Αφήστε το άγχος και τη βιασύνη στην πόλη.
Συλλέξτε κοχύλια, πέτρες ή βότσαλα που μπορεί μετά με αυτά να φτιάξετε ένα κολλάζ, να ζωγραφίσετε πάνω τους ή να διακοσμήσετε το σπίτι.
Δώστε τους την φωτογραφική μηχανή και ρόλο… δημοσιογράφου για να φτιάξουν ένα «ρεπορτάζ» εικόνων από την φύση. 
Τις φωτογραφίες μπορούν να τις δείξουν σε φίλους αλλά και στο σχολείο και σίγουρα θα καμαρώνουν γι’ αυτές. 
Μπορεί να είναι πουλιά και γενικότερα ζώα που συνάντησαν, δέντρα, ακόμη και κάτι που είδαν και δεν τους άρεσε! Σκουπίδια ή όποια ανθρώπινη παρέμβαση θεώρησαν ότι κάνει κακό στο δάσος ή στην παραλία που βρέθηκαν!

Υπάρχουν πολλές οργανώσεις όπως η WWF, η Ελληνική Ορνιθολογική εταιρία και πολλές άλλες, που οργανώνουν περίπατους και δραστηριότητες στην φύση. 
Επικοινωνήστε μαζί τους και πληροφορηθείτε. 
Ακόμη και η συμμετοχή του παιδιού σε μια ομάδα προσκόπων που υπάρχει στην περιοχή είναι μια καλή ιδέα, αφού και οι περισσότερες δραστηριότητες τους έχουν σαν στόχο την αγάπη για την φύση.

Τα παραπάνω, αποτελούν ενδεικτικές προτάσεις. 
Σίγουρα τα παιδιά θα σας δώσουν και άλλες ιδέες. Φτάνει να βρείτε την όρεξη και το κέφι για να ξεφύγετε. Ακόμη και ένα πικ-νικ από μόνο του θα σας δώσει πολύ χαρά.
Ξαπλώστε παρέα με το παιδί κάτω από ένα δέντρο και απλώς αφουγκραστείτε τους ήχους.
Να θυμάστε ότι για να αγαπήσουν τα παιδιά την φύση, πρέπει όταν βρίσκονται κοντά της να περνάνε καλά. Αφήστε στην άκρη φράσεις του τύπου «θα λερώσεις τα ρούχα σου» (πάρτε μια δεύτερη αλλαξιά μαζί σας), ή «μην τρέχεις θα χτυπήσεις» (και ένα φαρμακείο χρειάζεται).
Δώστε τους την δυνατότητα να διασκεδάσουν και διασκεδάστε κι εσείς μαζί τους. Έτσι όλοι θα ανυπομονείτε για την επόμενη βόλτα σας, εκδρομή ή ταξίδι.
hamomilaki

Το φαρμακείο των διακοπών της οικογένειας

Ετοιμάζοντας τη βαλίτσα ενός παιδιού για τις καλοκαιρινές διακοπές, μαζί με τα απαραίτητα ρούχα και παιχνίδια, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε την προετοιμασία ενός φαρμακείου.
Στις καλοκαιρινές διακοπές τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά -και όχι μόνο- οφείλονται κυρίως στον ήλιο, στις αλλεργίες, στο νερό, στις τροφικές δηλητηριάσεις, στα τσιμπήματα, στη ναυτία και σε μικροτραυματισμούς.
Στο φαρμακείο των διακοπών θα πρέπει να συμπεριλάβουμε ορισμένα φάρμακα, έτσι ώστε να μην αναγκαστούμε να τρέχουμε, αν και όταν συμβεί μία δυσάρεστη… έκπληξη! 
Για ένα παιδί που δεν αντιμετωπίζει κάποια χρόνια πάθηση (π.χ άσθμα, διαβήτης), όπου οι γονείς ξέρουν ακριβώς τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί το παιδί τους, υπάρχει εξοπλισμός και κάποια γενικά φάρμακα που θα πρέπει να έχουν όλοι οι γονείς μαζί τους.
🏊 Θερμόμετρο
🏊 Αντιπυρετικό σιρόπι ή υπόθετα
🏊 Σιρόπι για τον βήχα
🏊 Αντισταμινικό σιρόπι
🏊 Τοπικές αντισταμινικές αλοιφές ή τζελ για τυχόν δερματικές αλλεργίες ή τσιμπήματα εντόμων
🏊 Τοπικές αντιβιοτικές ή κορτιζονούχες αλοιφές για σοβαρότερες δερματικές μολύνσεις
🏊 Φακελάκια με ηλεκτρολύτες, καθώς είναι απαραίτητοι για συμπτώματα όπως εμετοί και διάρροιες
🏊 Οινόπνευμα, ιωδιούχο διάλυμα, βαμβάκι, φυσιολογικό ορό, γάζες, τσιρότα
🏊 Φάρμακα κατά της ναυτίας για παιδιά
🏊 Βιβλιάριο υγείας του παιδιού
🏊 Το κατάλληλο φάρμακο και τη δοσολογία που πρέπει να πάρει κάθε παιδί την ορίζει μόνο ο παιδίατρος, γι΄ αυτό και θα πρέπει να έχουμε πάντα εύκαιρο τον αριθμό τηλεφώνου του.
Τα μέτρα προφύλαξης, για να μπορέσουμε να αποφύγουμε πολλά από τα παραπάνω είναι τα εξής:
🌞 Αποφεύγουμε την έκθεση των παιδιών στον ήλιο από τις 10:00 έως τις 16:00
🌞 Φοράνε καπέλο, γυαλιά ηλίου και μπλούζες με προστασία UV
🌞 Χρησιμοποιούμε αντηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας τουλάχιστον SPF30 και την ανανεώνουμε τακτικά, ειδικά αν βρέχονται
🌞 Αλλάζουμε συχνά τα βρεγμένα μαγιό και τα σκουπίζουμε, όταν κάθονται στη σκιά
🌞 Χρειάζονται τουλάχιστον τρεις ώρες, μετά το γεύμα, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πέψης και να επιτρέψουμε στα παιδιά να κολυμπήσουν
🌞 Χρησιμοποιούμε εντομο-απωθητικές αλοιφές
🌞 Προτιμάμε το εμφιαλωμένο νερό
🌞Αποφεύγουμε να φάνε, ειδικά τα παιδιά κάτω των δύο ετών , κάποια τροφή για πρώτη φορά στις διακοπές, αποφεύγοντας έτσι τις τροφικές αλλεργίες
🌞 Αν ξέρουμε ότι το παιδί ζαλίζεται εύκολα, ειδικά στις διαδρομές με αυτοκίνητο, προσέχουμε από πριν τη διατροφή του και προσπαθούμε να του αποσπάσουμε την προσοχή μέσα στο όχημα με διάφορα παιχνίδια – ίσως έχουμε και ανοιχτά παράθυρα.
🌞 Ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής, όπως πρέπει να κάνουν καθημερινά (πλένουν τα δόντια τους, τακτικός καθαρισμός των χεριών, αλλαγή ιδρωμένων ρούχων κ.α.)

Ναι, και τα σκυλάκια παθαίνουν θερμοπληξία!
Πως να την αναγνωρίσετε και να την αποτρέψετε
Dog Heatstroke Survival Guide

Dog Heatstroke Survival Guide
Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με την άνοδο της θερμοκρασίας. Εμείς οι άνθρωποι ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε την ζέστη, φορώντας τα κατάλληλα ρούχα και πίνοντας πολύ δροσερό νερό.
Αλλά για τους τετράποδους φίλους μας είναι λίγο πιο δύσκολο να αντιμετωπίσουν την ζέστη. 

Η αλήθεια είναι, ότι τα σκυλιά δεν έχουν επαρκείς τρόπους για να αντιμετωπίσουν την ζέστη από μόνα τους. 
Έτσι, το μόνο που τους μένει είναι η αγάπη και η φροντίδα των ιδιοκτητών τους. 
Ακριβώς όπως και οι άνθρωποι, τα σκυλιά μπορεί να πάθουν θερμοπληξία κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.
Η θερμοπληξία συμβαίνει, όταν η θερμοκρασία του σώματος ενός σκύλου είναι υψηλότερη από τους μηχανισμούς που ρυθμίζουν την θερμοκρασία του σώματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διάφορες σωματικές φλεγμονές και ανεπάρκεια οργάνων. 
Γι’ αυτό ακριβώς είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα αυτά και την θεραπεία τους.
Φυσικά, υπάρχουν και προληπτικά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε για να σιγουρευτούμε, ότι τα αγαπημένα μας σκυλιά θα απολαύσουν ανενόχλητα το καλοκαίρι τους.

Τι είναι η θερμοπληξία των σκυλιών;
Η θερμοπληξία των σκύλων ή υπερθερμία συμβαίνει, όταν η θερμοκρασία του σώματος των σκυλιών αυξάνεται παραπάνω από το φυσιολογικό όριο. 
Όταν συμβεί αυτό, οι συνηθισμένες μέθοδοι ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος δεν θα λειτουργούν πια και υπάρχει κίνδυνος για να καταρρεύσει κάποιο από τα όργανα. Υπάρχουν αρκετά συμπτώματα που συνοδεύουν την θερμοπληξία, τα οποία μπορείτε να αναγνωρίσετε έγκαιρα, καθώς και τεχνικές για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα αυτά.

Πως μπορώ να αποτρέψω την θερμοπληξία του σκύλου μου;
🐕 Ειδικά, αν έχει πολύ ζέστη μαζί με υγρασία μην αφήσετε τον σκύλο σας έξω. Επίσης, φροντίστε να έχει πρόσβαση σε φρέσκο νερό και ένα δροσερό περιβάλλον.
🐕 Φροντίστε να έχει πάντα φρέσκο νερό.
Το να είναι καλά ενυδατωμένος ένας σκύλος, ανεξάρτητα από τον καιρό, είναι σημαντικό, γιατί σημαίνει ότι ο οργανισμός του λειτουργεί σωστά. Να του έχετε πάντα ένα δοχείο με νερό σε θερμοκρασία δωματίου.
🐕 Να παρακολουθείτε την θερμοκρασία του σκύλου σας.
Αν δεν είστε σίγουροι, ότι ο σκύλος σας έχει πάθει θερμοπληξία, μετρήστε την θερμοκρασία του σώματός του σκύλου σας, για να σιγουρευτείτε. Αν δεν ξέρετε πως να μετρήσετε την θερμοκρασία του σκύλου σας, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της θερμοπληξίας;
🐕 ......
η συνέχεια εδώ: stogiatro