Sunday 4 August 2013

Το χαμομηλάκι σας καληνυχτίζει με ένα όμορφο τραγούδι :)

Γιάννης Κότσιρας - Για σένα...

Έφτιαξα κόσμο στην παλάμη μου βαθιά
έβαλα χρώματα κι αστέρια και βουνά
και με τα κύματα ζωγράφισα νησιά
μόνο για σένα...
έτσι που σου 'σβησα στα χείλη τη σιωπή
τον ήλιο κρέμασα στου κόσμου το σχοινί
να ταξιδεύει μέσα στη θάλασσα η ψυχή
πάντα για σένα...

κι όπως θα στάζουν τα φεγγάρια στο νερό
θα κλέψω χρώμα και θα φτιάξω ουρανό
για να πετάξω μ` ένα χάρτινο φτερό
μαζί με σένα...
κι όπως θα λιώνει μέσα στα μάτια σου η βροχή
ουράνια τόξα θα γεννάει το φιλί
να ξημερώνει κι η ζωή μου να μπορεί
να ζει για σένα...

έφτιαξα κόσμο στης παλάμης τις γραμμές
όταν σαν σύννεφα θα φεύγουν οι εποχές
να θέλω αυτά που έχεις τη δύναμη να θες
να θέλω εσένα...
ξέρω καρδιά μου θα `ρθουν δύσκολοι καιροί
κι όμως η φλόγα αυτή που ανάβει στο κερί
όσο κι αν λιώνω μου μαθαίνει απ` την αρχή
να καίω για σένα...

Βουτιά στη νεροτσουλήθρα .... Πω πωωωω, δροσιές!!

Συνηθισµένο σε ψυχρό κλίµα, ένα αγοράκι απολαµβάνει µια βουτιά
στο νερό από νεροτσουλήθρα στην αυστριακή πόλη Χαλ του Τιρόλου,
όπου ένα κύµα καύσωνα ανέβασε χθες τη θερµοκρασία
στους 36 βαθµούς Κελσίου.
ethnos

Σωστή Διατροφή στον Καύσωνα

Kαλό θα είναι να φροντίσουμε τους μηχανισμούς αντιμετώπισης της ακραίας ζέστης στο ίδιο μας το σώμα. Πώς; Μα με την αρχέγονη διαδικασία της θρέψης, δηλαδή της τροφής!
.
Γράφει: Πέτσιος Δημήτριος Msc
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Μέσα στο κατακαλόκαιρο δηλαδή και, το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να κλεινόμαστε μέσα. Με λίγα λόγια δεν μας χωράει το σπίτι! Διότι όσο μεγαλώνει κι άλλο η ημέρα, αυξάνεται η ζέστη και αναζητούμε έτσι περισσότερες βόλτες, περιπάτους και γενικότερα δραστηριότητες εκτός σπιτιού.
Παράλληλα όμως, την περίοδο αυτή αρχίζουν και οι καύσωνες, οι οποίοι συχνά είναι έντονοι, ενοχλητικοί και πολλές φορές επιζήμιοι. Όλοι τούτη την εποχή επισημαίνουν τους κινδύνους που κρύβει η έκθεση στην υψηλή θερμοκρασία, ιδίως όταν κυκλοφορούμε έξω.
Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία λένε και, πέρα από τους γνωστές τακτικές και μέτρα ασφαλείας, καλό θα είναι να φροντίσουμε τους μηχανισμούς αντιμετώπισης της ακραίας ζέστης στο ίδιο μας το σώμα. Πώς; Μα με την αρχέγονη διαδικασία της θρέψης, δηλαδή της τροφής! 
Καύσωνας και σώμα  
Βλέπετε, το ανθρώπινο σώμα στον πυρήνα του δεν αντέχει θερμοκρασίες άνω των 42 βαθμών Κελσίου. Έτσι, όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος υπερβαίνει αυτούς, ο οργανισμός μας δεν μπορεί να προσαρμοστεί, άρα και να προστατευτεί.
Η ρήση του Ιπποκράτη ‘η διατροφή σου είναι το φάρμακό σου’, επιβεβαιώνεται και εδώ. Άλλωστε, πέρα από τις γνωστές μεθόδους προφύλαξης (σκιερά μέρη, καπέλο, λευκά ρούχα, αποφυγή άμεσης έκθεσης στον ήλιο κ.α) λίγοι γνωρίζουν πως η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην προφύλαξή μας από την υπερθερμία και τις επιπτώσεις της. 
Η διατροφή παίζει ρόλο! 
Τα σημαντικότερα σημεία στη διατροφή σας που θα πρέπει να προσέξετε είναι τα υγρά, η σύσταση, το μέγεθος και η συχνότητα των γευμάτων, το αλάτι, η ασφάλεια των τροφίμων και φυσικά οι ίδιες οι τροφές. Δεν είναι τυχαίο πως η δυσφορία και το αίσθημα κόπωσης κατά τις ιδιαίτερα ζεστές θερινές ημέρες γίνεται εντονότερο μετά από ένα φαγοπότι… 
Υγρά 
Επιβάλλεται πρώτη και κύρια αυξημένη πρόσληψη υγρών, σε σχέση με το χειμώνα. Και αυτό διότι με τον καύσωνα αυξάνεται πολύ η θερμοκρασία του σώματος και, προκειμένου ο οργανισμός μας να το ΄ψύξει΄ δαπανά ενέργεια αλλά και νερό (ιδρώτας).
Σκεφτείτε λοιπόν το νερό του σώματος ως το ΄ψυκτικό΄ του μέσο, όπως π.χ. για μια μηχανή ντίζελ. Αναλόγως, κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του ανάγκες σε νερό για τη διατήρηση των σωστών επιπέδων υδάτωσης. Πιο συγκεκριμένα, οι ανάγκες μας σε υγρά ανέρχονται σε 1ml υγρών / 1 θερμίδα πρόσληψης συν τις απώλειες από τον ιδρώτα.
Οπότε μια πρόσληψη π.χ. 1 λίτρου υγρών το χειμώνα, το καλοκαίρι και ιδίως κατά τον καύσωνα δεν είναι αρκετή και θα αφυδατωθούμε. Ιδιαίτερη προσοχή και πιο πολλά υγρά χρειάζονται συνήθως τα παιδιά τα οποία είναι πολύ δραστήρια και ιδρώνουν συνεχώς, οι ηλικιωμένοι λόγω χαμηλών αποθεμάτων νερού αλλά και μειωμένης πρόσληψης αυτού, οι αθλητές για τους ευνόητους λόγους και τέλος τα άτομα που φέρουν περίσσεια βάρους μιας και ιδρώνουν πιο εύκολα και παράλληλα έχουν μικρότερες αποθήκες σωματικών υγρών. 
Νερό 
Προτεραιότητα δίνουμε στο καθαρό, άοσμο και άγευστο νερό, δροσερό έως παγωμένο. Μπορούμε μάλιστα να συμπληρώνουμε την πρόσληψη υγρών με ....

ΜΕΓΑΣ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΝΩΝ
ΕΙΣ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΓΙΑΝ ΘΕΟΤΟΚΟΝ

Δέσποινα, βοήθησον
Ευλογητός ο Θεός ημών, 
πάντοτε, νυν, και αεί, 
και εις τούς αιώνας των αιώνων.
Αμήν.
Ψαλμός 142
Κύριε εισάκουσον της προσευχής μου, ενώτισαι την δέησίν μου εν τη αληθεία σου, εισάκουσον μου εν τη δικαιοσύνη σου. Και μη εισέλθης εις κρίσιν μετά τού δούλου σου, ότι ου δικαιωθήσεται ενώπιόν σου πάς ζων. Ότι κατεδίωξεν ο εχθρός την ψυχήν μου εταπείνωσεν εις γην την ζωήν μου. Εκάθησε με εν σκοτεινοίς ως νεκρούς αιώνος και ηκηδίασεν επ’ εμέ το πνεύμα μου, εν εμοί εταράχθη η καρδία μου. Εμνήσθην ημερών αρχαίων, εμελέτησα εν πάσι τοις έργοις σου, εν ποιήμασι των χειρών σου εμελέτων. Διεπέτασα προς σε τας χείράς μου, η ψυχή μου ως γη άνυδρός σοι. Ταχύ εισάκουσόν μου κύριε εξέλιπε το πνεύμα μου. Μη αποστρέψης το πρόσωπόν σου απ’ εμού και ομοιωθήσομαι τοις καταβαίνουσιν εις λάκκον. Ακουστόν ποίησόν μοι το πρωί το έλεός σου ότι επί σοι ήλπισα. Γνώρισον μοι, Κύριε, οδόν εν η πορεύσομαι ότι προς σε ήρα την ψυχήν μου. Εξελού με εκ των εχθρών μου, Κύριε, προς σε κατέφυγον. Δίδαξόν με του ποιείν το θέλημά σου ότι συ ει ο Θεός μου. Το πνεύμα σου το αγαθόν οδηγήσει με εν γη ευθεία, ένεκα του ονόματός σου, Κύριε ζήσεις με. Εν τη δικαιοσύνη σου εξάξεις εκ θλίψεως την ψυχήν μου, και εν τω ελέει σου εξολεθρεύσεις τους εχθρούς μου. Και απολείς πάντας τούς θλίβοντας την ψυχήν μου ότι εγώ δούλός σου ειμι.
 Θεός Κύριος, και επέφανεν ημίν, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου.
Εξομολογείσθε τω Κυρίω, και επικαλείσθε το όνομα το άγιον αυτού.
Θεός Κύριος…
Πάντα τα έθνη εκύκλωσάν με, και τω ονόματι Κυρίου ήμυνάμην αυτούς,
Θεός Κύριος…
Παρά Κυρίου εγένετο αύτη, και εστι θαυμαστή εν οφθαλμοίς ημών.
Θεός Κύριος...
Ήχος δ'  Ο υψωθείς εν τω Σταυρώ.
Τη Θεοτόκω εκτενώς νυν προσδράμωμεν, * αμαρτωλοί καί ταπεινοί, και προσπέσωμεν * εν μετανοία, κράζοντες εκ βάθους ψυχής, * Δέσποινα, βοήθησον εφ’ ημίν σπλαγχνισθείσα,* σπεύσον, απολλύμεθα υπό πλήθους πταισμάτων, * μη αποστρέψης σους δούλους κενούς, * σε γαρ και μόνην ελπίδα κεκτήμεθα.
Δόξα Πατρί και Υιώ και Αγίω Πνεύματι.
Ως των αιχμαλώτων ελευθερωτής, * και των πτωχών υπερασπιστής, * ασθενούντων Ια­τρός, βασιλέων υπέρμαχος, * τροπαιοφόρε μεγαλομάρτυς Γεώργιε, * πρέσβευε Χριστώ τω θεώ, * σωθήναι τάς ψυχάς ημών.
Και νυν και αεί, και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.
Ου σιωπήσωμεν ποτέ, Θεοτόκε, * τας δυναστείας σου λαλείν οι ανάξιοι, * ειμή γαρ συ προϊστασο πρεσβεύουσα, * τις ημάς ερρύσατο εκ τοσούτων κινδύνων; * Τις δε διεφύλαξεν έως νυν ελευθέρους; * Ουκ αποστώμεν, Δέσποινα, εκ σου, * σους γαρ δούλους σώζεις αεί, εκ παντοίων δεινών. 

Όλη η Παράκληση στη Βασιλεία των Ουρανών

Πολύ δυσάρεστη είδηση

Επειδή το κακό και το άσχημο κουράζει την ψυχή μας, επιλέγουμε 
να μην αναφερόμαστε αναλυτικά στις πολύ δυσάρεστες ειδήσεις. 
Για όποιον θέλει να ενημερωθεί, παραθέτουμε τα links:

.
 Οι φονιάδες του παιδιού τους

Daniel Pelka: Unthinkable acts of cruelty on boy who needed love - Vile pair jailed for life for murder

Μαμά θα μου πάρεις ένα ζωάκι...

Πολλά είναι τα παιδιά που έχουν ανάγκη και ζητούν ένα κατοικίδιο, επιθυμία η οποία φέρνει σε προβληματισμό αρκετούς γονείς. Η σχέση που δημιουργείται ανάμεσα σε ένα παιδί και ένα κατοικίδιο είναι μοναδική και τα οφέλη αυτής της σχέσης είναι πολλά.

How pets benefit child development

Σωματικά οφέλη
Μελέτες έδειξαν πως η επαφή ενός παιδιού με ένα ζώο συμβάλλει κατ’ αρχήν στην καλύτερη απόδοση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς το σάλιο που εκκρίνουν τα ζώα ισχυροποιεί την ανοσοσφαιρίνη Α που καθιστά τον οργανισμό αποδοτικότερο στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Επειδή ακριβώς τα παιδιά εκτίθενται από νωρίς σε εστίες μολύνσεων, ο οργανισμός τους αυτόματα μπαίνει σε τροχιά άμυνας. 

Loving dog takes care of little boy with Down syndrome

Τα κατοικίδια έχουν θεραπευτικές ικανότητες, καθώς έχει διαπιστωθεί πως η επαφή μαζί τους συμβάλλει θετικά σε ασθένειες, όπως το σύνδρομο Down, σε κάποιες μορφές αναπηρίας και τη δυσλεξία.
Ψυχολογικά οφέλη
Πέρα όμως από τα σωματικά οφέλη, είναι πολύ σημαντικά και τα πνευματικά στοιχεία που ενισχύονται από την ενασχόληση με τα ζώα. Το παιδί αποκτά σφαιρική ανάπτυξη και παράλληλες κοινωνικές δεξιότητες. Γιατί, εκτός από την πίστη, την αγάπη και τη φιλία που το δένει με το ζώο, μαθαίνει να δίνει χωρίς να περιμένει ανταλλάγματα.  
Γίνεται υπεύθυνο εφόσον πρέπει να το φροντίζει και έτσι από νωρίς αντιλαμβάνεται τη σημασία των υποχρεώσεών του. Οι έρευνες έδειξαν επίσης πως τα παιδιά που μεγαλώνουν με ένα ζώο έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και είναι πιο κοινωνικά και συναισθηματικά. Μπορούν να μάθουν και να χειριστούν καλύτερα τη γλώσσα του σώματος, ενώ εξαλείφουν σε μεγάλο βαθμό το συναίσθημα της μοναξιάς. Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως τα παιδιά κυρίως της ηλικίας 5-8 ετών έχουν την τάση όταν μεγαλώνουν με ένα ζώο να απουσιάζουν λιγότερο από το σχολείο.
 
Αρμονική συνύπαρξη
Παρατηρήθηκε ακόμα πως το δέσιμο των οικογενειών είναι μεγαλύτερο, ενώ σε παιδιά που έχουν χωρισμένους γονείς αμβλύνεται το συναίσθημα της έλλειψης. Προϋποθέσεις για την καλή συνύπαρξη ενός παιδιού με ένα ζώο είναι σίγουρα το παράδειγμα των γονέων ως προς τη συμπεριφορά απέναντί τους. Ένα ζώο δεν είναι παιχνίδι και σίγουρα τα παιδιά δεν ξέρουν πώς να χειριστούν τις ενστικτώδεις αντιδράσεις τους ή να γνωρίζουν τι χρειάζονται. Για αυτό πρέπει να τα μάθουν να μην τα ενοχλούν και να τα σέβονται. Καλό είναι ειδικά στις αρχές να είναι παρών κάποιος ενήλικας που θα επιβλέπει και θα κατευθύνει τη μεταξύ τους σχέση. Μεγάλη σημασία έχει η συνειδητοποίηση πως ένα ζώο θα είναι για πολλά χρόνια μέσα στο σπίτι, επομένως πρέπει να είναι σίγουροι για την απόφασή τους και να μην το αφήσουν στο δρόμο αργότερα, επειδή τελικά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις του.
Αν λοιπόν και το δικό σας παιδί ζητάει ένα ζωάκι οι γιορτές είναι η καλύτερη περίοδος για να το υιοθετήσετε, σιγουρευτείτε όμως πρώτα ότι είστε σε θέση να αναλάβετε μια τέτοια ευθύνη, κάθως το ζωάκι χρειάζεται την ίδια φροντίδα που χρειάζεται και ένα παιδί.
 
ΠΗΓΗ: madamesousou.gr
.
Σχετικά

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki