Thursday 21 August 2008

Το τραγούδι των χρωμάτων

Τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου Βέροιας σε ένα βίντεο κλιπ για "Το τραγούδι των χρωμάτων" γραμμένο από τον Παγκράτη Παυλίδη και τη Βαλεντίνη Παυλίδου.
Μια αξιόλογη προσπάθεια που αξίζει να τη δείτε.
Θα αγαπήσετε πολύ τα χαμομηλάκια και αυτούς που με αγάπη τα φροντίζουν.
Προσέξτε στο τέλος... είναι όλα πανέμορφα...
 ....................
Θα φτιάξω πάνω στο χαρτί
μια ζωγραφιά μεγάλη
για να χωρέσουν μονομιάς
του κόσμου όλα τα κάλη  

Θα φτάξω κι έναν ουρανό
με ήλιο που θα λάμπει
και θα πετάνε τα πουλιά
με χρώματα φανταχτερά

Κόκκινο, κίτρινο και μπλε
πράσινο, καφέ
άσπρο, μαύρο, ροζ, πορτοκαλί
γαλάζιο, μωβ και γκρι

Μια θάλασσα όλο δροσιά
βαρκούλες άσπρες με πανιά
στην παραλία τα παιδιά
να παίζουν όλα με χαρά

Και στα βουνά εκεί ψηλά
Ποτάμια, λίμνες και χωριά
Και τα σπιτάκια στη σειρά
Με χρώματα φανταχτερά

Κόκκινο, κίτρινο και μπλε
πράσινο, καφέ
άσπρο, μαύρο, ροζ, πορτοκαλί
γαλάζιο, μωβ και γκρι


«Το τραγούδι των χρωμάτων»
στίχοι: Βαλεντίνα Παυλίδου
μουσική-τραγούδι: Παγκράτης Παυλίδης
Παρουσιάζουν τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου Βέροιας


jokarap.wordpress.com

Κίνδυνοι από ενοχλητικά έντομα και ερπετά...

Μέλισσες, σφήκες, κουνούπια, φίδια, σκορπιοί μπορεί να είναι βλαβερά για την υγεία μας.
Τις περισσότερες φορές το τσίμπημα είναι ακίνδυνο, βάζουμε μια αλοιφή που έχουμε μαζί μας. Άν υπάρξουν επιπλοκές, δεν χρειάζεται πανικός.
Οι μέλισσες και οι σφήκες εάν δεν τις ενοχλήσεις... δεν τσιμπάνε. Σπάνια θα επιτεθούν χωρίς αφορμή. Η σφήκα δεν πεθαίνει μετά από ένα τσίμπημα.
Το τσίμπημα τους προκαλεί γρήγορα πόνο και πρήξιμο, αλλά συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν έπειτα από μερικές ώρες. Εάν δεν υποχωρήσει, πηγαίνετε στο πλησιέστερο νοσοκομείο, κεντρό υγείας ή φαρμακείο. Καλό είναι για αυτές τις περιπτώσεις να έχετε μαζί σας ένα τσιμπιδάκι(που βγάζετε τα φρύδια), για να απομακρύνετε το κεντρί. Έπειτα τοποθετήστε στο σημείο πάγο ή κάτι κρύο όπως νερό... εάν φυσικά έχετε.
Πιο επικίνδυνο όμως θεωρείται το δάγκωμα φιδιού ή σκορπιού. 

Τα συμπτώματα που προκαλεί το δάγκωμα, είναι έντονος πόνος, 
πρήξιμο και μούδιασμα. Το μούδιασμα θα απλωθεί από το σημείο που έχετε το δάγκωμα στο σώμα. Καλέστε πρώτα ιατρική βοήθεια ή προσπαθήστε να απευθυνθείτε στο κοντινό νοσοκομείο. Μέχρι να έρθει κάποιος ειδικός, ξαπλώστε τον ασθενή ώστε το σημείο του δαγκώματος να βρίσκεται πιό χαμηλά από την καρδιά. Αυτό θα καθυστερήσει την μόλυνση από το δηλητήριο.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και ένα κομμάτι ύφασμα που θα χρησιμεύσει σαν επίδεσμος, στο σημείο που έχετε το δάγκωμα, προσοχή όμως να υπάρχει κάποια απόσταση.
Στο ελεύθερο camping παραμονεύουν πολλοί κίνδυνοι! 
Προσέχτε να μην έχει κοντά δέντρα έκει που θα τοποθετήσετε την σκηνή γιατί υπάρχει κίνδυνος για φίδια και σκορπιούς στην παραλία.
Οι σκορπιοί ζουν στην έρημο ή σε περιοχές με θερμό τροπικό κλίμα. Είναι περισσότερο δραστήριοι τη νύχτα, στη διάρκεια της ημέρας όμως κρύβονται, συνήθως μέσα σε δροσερούς εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους με σκιά.
Εάν σας τσιμπήσει σκορπιός, μπορεί να βάλετε τοπικά πάγο και να ακινητοποιήσετε την περιοχή που σας έχει τσιμπήσει. Σίγουρα όμως να αναζητήσετε άμεση ιατρική φροντίδα.
Τα τσίμπημα του κουνουπιού το θεωρούμε αθώο σε σχέση με τα άλλα.Πρέπει όμως να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα και σ αυτό.
Προσοχή να έχετε τα απαραίτητα μαζί σας και να υπάρχει κοντά έστω ένα φαρμακείο.

πηγή

Σε ηλικία 12 ετών το πρώτο τσιγάρο για πολλούς μαθητές

Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία που προέκυψαν από έρευνα του Εργαστηρίου Πειραματικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ: οι έλληνες μαθητές αρχίζουν το τσιγάρο ήδη από τα 12, παρόλο που η πλειοψηφία αναγνωρίζει ότι το κάπνισμα είναι βλαβερό για την υγεία. Βασικός παράγοντας το οικογενειακό περιβάλλον.

Η εν λόγω έρευνα, που διεξήχθη με τη βοήθεια του Εργαστηρίου Αθλητιατρικής του Τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, σε δείγμα 1.400 ατόμων (650 μαθητές γυμνασίου, 400 μαθητές λυκείου και 350 φοιτητές) στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί την μεγαλύτερη αποτύπωση της καπνιστικής συμπεριφοράς της μαθητιώσας νεολαίας.

Όπως προέκυψε, το κάπνισμα είναι εξίσου διαδεδομένο σε αγόρια και κορίτσια. Όσον αφορά την ηλικία έναρξης του καπνίσματος, οι μαθητές του γυμνασίου άρχισαν να καπνίζουν σε ηλικία 12 ετών, οι μαθητές του λυκείου σε ηλικία 14,5 ετών και οι φοιτητές στα 16.

Η έρευνα κατέδειξε ότι σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της καπνιστικής συνήθειας των παιδιών διαδραματίζουν οι γονείς.

Η πιθανότητα οι μη καπνιστές του δείγματος να μετατραπούν σε καπνιστές στα επόμενα 5 χρόνια, δεν ξεπερνά συνολικά το 21% με τη μεγαλύτερη ροπή προς αυτό να εμφανίζεται στην ηλικιακή ομάδα του λυκείου (26,5%).

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εργαστηρίου Πειραματικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητή Γεώργιο Ανωγιανάκι, σημαντικός παράγοντας για την αποχή από το τσιγάρο είναι η άθληση, καθώς, όπως προέκυψε, όσο πιο δραστήριος είναι ο έφηβος ή ο φοιτητής, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να καπνίζει.

Όπως έδειξε επίσης η έρευνα, μαθητές και φοιτητές είναι ενήμεροι για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος τόσο μακροπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα: η πλειονότητα των νέων που μετείχαν στην έρευνα θεωρεί το κάπνισμα, σε όλες του τις μορφές (ενεργητικό, παθητικό) ως όντως επιβλαβές.
 
NewsTime, 20 Αυγ, 11:30

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki