Monday 21 April 2014

Έκοψε τα μαλλάκια της και τα χάρισε
σε παιδάκια με καρκίνο!!

Πολλοί πιστεύουν πως τα μαλλιά είναι δύναμη, δώστε λοιπόν και εσείς την δύναμη σας σε αυτά τα παιδιά που το έχουν ανάγκη. Δεν είναι το κόστος, είναι η πράξη!

“Μια φορά υπάρχουμε, δεν υπάρχει τρόπος να υπάρξουμε δυο φορές και μάλλον δεν θα υπάρξουμε ξανά ποτέ. Κι εσύ που δεν εξουσιάζεις το αύριο, αναβάλλεις τη χαρά. Και η ζωή πάει χαμένη με τις αναβολές και ο καθένας πεθαίνει απασχολημένος”, είπε ο αρχαίος φιλόσοφος Επίκουρος.
Μία φράση που λέει πολλά και αρμόζει στην δική μου εμπειρία ζωής θα την χαρακτήριζα.
θα κόψουμε τα μαλλιά για να τα στείλει η μικρή
στο εξωτερικό να γίνουν περούκα
για τα παιδιά με καρκίνο!!
Toυ Χρίστου Μιχαήλ
Όπως όλοι υποστηρίζουμε ο κομμωτής είναι και ο «εξομολόγος» μας. Είναι το άτομο που θα  σε ζήσει και στις χαρές και στις λύπες. Μάλιστα, οι κουβέντες του κομμωτηρίου είναι κάτι σαν την επίσκεψη στον ψυχολόγο. Γι’ αυτό θεωρώ πως στο επάγγελμα μας ζούμε ξεχωριστές στιγμές.
Πρωινό Μεγάλης Τρίτης και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Το κλίμα ξεχωριστό και ιδιαίτερα μουντό την Μεγάλη εβδομάδα για όλους μας. Τα ραντεβού για κάθε υπηρεσία κομμωτηρίου πραγματοποιούνται ομαλά. Το ραντεβού των 10:00 γυναικείο κούρεμα λέει και φθάνει. Ένα κορίτσι με το χαμόγελο στα χείλη μπαίνει και χαιρετά. Ωραία σκέφτομαι πάω να ετοιμάσω το κορίτσι να κουρευτεί.
Θα χρειαστώ λαστιχάκια μου λέει η συνάδελφος που ανάλαβε το κούρεμα της. Αναρωτιέμαι  εγω: Λαστιχάκια για κούρεμα;
Ναι μου λέει θα κόψουμε τα μαλλιά για να τα στείλει η μικρή στο εξωτερικό να γίνουν περούκα για τα παιδιά με καρκίνο!!
Εκείνη την στιγμή απλά ανατριχιάζω και προσπάθω να συγκρατήσω την συγκίνηση της χαράς μου για την πράξη αυτή. Απλά κάθησα και έκανα το λιγότερο που μπορούσα,την καμάρωνα!!
Η μικρή εδώ και 6 μήνες ήθελε να κόψει τα μαλλιά της για να τα δώσει αφιλοκερδώς σε εργοστάσιο που φτιάχνουν περούκες για παιδιά με καρκίνο αλλά δεν έβρισκε και το έψαχνε. Μόλις βρήκε το κατάλληλο εργοστάσιο έκλεισε ραντεβού για κούρεμα.
Δεν γνωρίζω εάν επηρεάστηκε από τους  γονείς της ή της έδειξαν φωτογραφίες και της εξήγησαν ότι υπάρχουν παιδάκια που πάσχουν από καρκίνο και γι’ αυτό το λόγο δεν έχουν μαλλιά.
Δεν γνωρίζω εάν της είπε κάποιος  ότι τα μακριά μαλλιά της θα μπορούσαν να γίνουν μια περούκα για εκείνα τα παιδιά ή είχε κάποια οικογενειακή εμπειρία.
Αυτό που έχει σημασία για μένα είναι η πράξη και μακάρι οι περισσότεροι από μας να είχαμε την δύναμη να ακολουθήσουμε το παράδειγμά της! Μακάρι να ζούσα καθημερινά τέτοιες στιγμές και ας γίνονταν ρουτίνα!
Το να μπορείς να ξυπνάς το πρωί, να σηκώνεσαι όρθιος, να πατάς στα πόδια σου και να σε στηρίζουν, να έχει η βρύση νερό και να μπορείς να σκύψεις για να πλυθείς και να πιείς. Να βγαίνει ο ήλιος και να τον βλέπεις ή να πέφτει η βροχή κι εσύ να την κοιτάς απ’ το τζάμι είναι ευλογία.  Θέλουμε τα παιδιά μας να συνειδητοποιήσουν ότι όλα όσα έχουμε και είμαστε ικανοί να τα κάνουμε είναι ευλογία και ότι είναι πολύ σημαντικό να προσφέρουμε σε ανθρώπους με ανάγκες σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.
            Απλά σαν άνθρωπος νοιώθω περήφανος για την μικρή και ελπίζω μεγαλώνοντας πάντα να παίρνει αποφάσεις που χαρίζουν ελπίδα !
Λοιπόν, ας ξανασκεφτούμε…. Ποιες είναι οι λύπες της ζωής μας; Ποιες οι χαρές της;
Η χαρά δεν χρειάζεται λεφτά, δεν θέλει χρόνο, δεν συνάδει με δικαιολογίες.
Πολλοί πιστεύουν πως τα μαλλιά είναι δύναμη, δώστε λοιπόν και εσείς την δύναμη σας σε αυτά τα παιδιά που το έχουν ανάγκη. Δεν είναι το κόστος, είναι η πράξη!
 
socialista

Πώς θα μάθεις στο παιδί σου ότι τα λεφτά δεν είναι το παν

Σε μια εποχή που τα χρήματα είναι δυσεύρετα αλλά οι απαιτήσεις μεγάλες, είναι πολύ σημαντικό να μάθεις στο παιδί ότι τα λεφτά δεν είναι το πιο σπουδαίο πράγμα στον κόσμο. 
Είναι μια αντίληψη που θα το βοηθήσει να γίνει καλύτερος και πιο ευτυχισμένος άνθρωπος σε όλη του τη ζωή. Μάλιστα, είναι το ίδιο σημαντική για παιδιά που οι γονείς τους δεν έχουν οικονομική ευχέρεια και για εκείνους που δεν έχουν κανένα απολύτως οικονομικό πρόβλημα. Για τα πρώτα επειδή μαθαίνουν να είναι ευτυχισμένα ακόμα όταν στερούνται και για τα δεύτερα γιατί μαθαίνουν να εκτιμούν αυτά που έχουν χωρίς να βασίζονται όμως μόνο στα υλικά αγαθά.
Πώς θα εμφυσήσεις στο παιδί σου, όμως, την αντίληψη ότι τα λεφτά δεν είναι το παν;

- Δε θα μιλάς μόνο για αυτά.
Σε ένα σπίτι που το μόνο που ακούγεται είναι το θέμα των χρημάτων το παιδί θα μάθει πως αυτό είναι το πιο σημαντικό. Μίλα του για αυτά που έχουν πραγματική σημασία, όπως η υγεία, η οικογένεια, οι φίλοι.

- Δείξε του πως τα λεφτά δεν είναι κριτήριο για τα πάντα, ακόμα και αν μέσα σου το σκέφτεσαι.
Μην το ρωτάς αν ο μπαμπάς του φίλου του σου φάνηκε πλούσιος ή τι δουλειά κάνει. Ρώτα τον αν είναι καλός και αν πέρασε καλά στο σπίτι τους, ακόμα και αν θέλεις αν μάθεις λεπτομέρειες για την οικογένεια του παιδιού που κάνει παρέα. Επίσης, όταν το ρωτάς τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει, μην του βάζεις τα λεφτά στο μυαλό. «Οι ζωγράφοι είναι φτωχοί» δεν είναι απάντηση σε ένα παιδί που το όνειρό του είναι να πιάσει πινέλο και καμβά.

- Δώσε του να καταλάβει πως τα λεφτά είναι απαραίτητα μεν, αλλά δεν αρκούν.
Εξήγησέ του ότι δουλεύεις για να μπορείτε να έχετε φαγητό, όμως αγαπάς αυτό που κάνεις και είσαι υγιής και αυτό δε θα το άλλαζες με τίποτα στον κόσμο.

- Δώσε αξία στο πιο φτηνό, αυτό που φαινομενικά αξίζει λιγότερο.
Πες του ότι μπορεί ο φίλος του να έρχεται στο σχολείο με ένα υπερπολυτελές αμάξι, αλλά το δικό σας είναι δώρο του παππού για το γάμο σας και έχει μεγάλη συναισθηματική αξία. Τέτοια παραδείγματα θα του δείξουν πως η ουσία είναι πιο σπουδαία από το περιτύλιγμα.

- Πηγαίνετε μαζί σε ένα μπαζάρ και αγοράστε μερικά πράγματα.
Εξήγήσε του ότι τα χρήματα που δώσατε θα πάνε σε παιδάκια άρρωστα που έχουν ανάγκη και ότι έτσι θα στερηθείτε εσείς κάτι για να δώσετε χαρά σε κάποιον άλλον. Αυτές οι ενέργειες θα του δείξουν πως το χρήμα είναι μόνο το μέσο και όχι η ουσία και πως το να προσφέρει σε κάποιον που σε χρειάζεται είναι μαγικό συναίσθημα.

- Προσπάθησε να δώσεις αξίες στο παιδί σου.
Αν το παιδί έχει σωστές βάσεις, τότε δε θα παρασυρθεί από τέτοιες αντιλήψεις. Ένας ακέραιος χαρακτήρας με ήθος και ιδανικά έχει τα σωστά θεμέλια για να ξεχωρίσει τι είναι σημαντικό και τι όχι.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki