Monday 30 March 2020

Αν θέλεις να μάθεις τι είναι η Αγάπη, κοίτα γύρω σου όταν μπαίνει η Άνοιξη

Η άνοιξη σηματοδοτεί το ξύπνημα της φύσης. 
Η πλάση γύρω γεμίζει με χρώματα και μυρωδιές, τα δέντρα και τα λουλούδια γύρω ανθίζουν καθώς εκείνη κάνει την εμφάνισή της.
Όταν αγαπάμε, η Άνοιξη κατοικεί μέσα μας, μας γεμίζει με αρώματα και χρώματα με αποτέλεσμα να κάνει όλους τους ανθρώπους γύρω μας να ανθίζουν.
Η άνοιξη δεν χαρακτηρίζεται μόνο σαν μια εποχή του χρόνου. 
Η άνοιξη είναι η γέννηση του νέου, το ξεκίνημα της ζωής, το άνθισμα μιας σκέψης. 
Η άνοιξη ζει μέσα μας και είναι εκείνη η κινητήριος δύναμη για όλες μας τις επιτυχημένες προσπάθειες να καλλιεργήσουμε και να μεγαλώσουμε τον σπόρο μιας ιδέας.
Η άνοιξη μόλις εμφανιστεί, κάνει την παρουσία της αισθητή σε κάθε διάβα. Δεν χρειάζονται συστάσεις, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. 
Δίνει απλόχερα τους καρπούς της, χωρίς να ζητά αντάλλαγμα και απλά στέκεται και θαυμάζει το θαύμα που δημιουργεί, με την παρουσία της.
Η Άνοιξη ξέρει να μοιράζει την φροντίδα της αναλόγως. 
Είτε σε ένα μικρό βλαστό που ξεκινά να μεγαλώνει κάτω από το χώμα μόνο του, χωρίς να γίνει αντιληπτό, προσπαθώντας σιγά σιγά μέχρι να τρυπήσει το έδαφος και να κάνει την εμφάνισή του. 
Είτε σε ένα καρπό που κρέμεται σε ένα δέντρο κάτω από τις έντονες ακτίνες του ήλιου, υπό τα βλέμματα όλων των πλασμάτων γύρω.
Κι αν στην άνοιξη δίναμε ένα συναίσθημα, κανένα άλλο δεν θα μπορούσε να την αντιπροσωπεύσει τόσο, όσο η αγάπη. 
Και στην αγάπη δεν χρειάζονται συστάσεις όταν κάνει την εμφάνιση της. Όταν αγαπάς, νοιάζεσαι, δίνεις μέσα από την καρδιά σου, όλα όσα έχεις αποθηκευμένα, όλα όσα έχεις να μοιράσεις.

Όταν αγαπάς δεν περιμένεις, δίνεις. 
Δίνεις όλα αυτά που ίδια η αγάπη σε κάνει να γεμίζεις. Όταν η αγάπη εμφανιστεί, τα πάντα γύρω ομορφαίνουν μόνο και μόνο επειδή την προσφέρεις. 
Δεν επιζητά ανταλλάγματα, δεν έχει εγωισμούς είναι αυτούσια. 
Και η αγάπη βρίσκεται μέσα μας, στην καρδιά μας κατοικεί, και όταν την ξεκλειδώσουμε, στην πόρτα κάνει την εμφάνισή της. Έτσι γεμίζουμε οι άνθρωποι, όσο δίνουμε από την καρδιά εκείνη δεν σταματά να φορτίζει.
Όταν αγαπάς, το αίσθημα που παίρνεις από την αγάπη που προσφέρεις, είναι πλήρες. Δεν αρκεί να αγαπιέσαι, όσο το να αγαπάς.
Όταν αγαπιέσαι δυναμώνεις και μεταμορφώνεσαι, ενώ όταν αγαπάς δυναμώνεις και μεταμορφώνεις και εσένα και τους γύρω σου.

Η αγάπη που δέχεσαι καλύπτει ένα μέρος από τα συναισθήματά σου, η αγάπη που απελευθερώνεις καλύπτει τα πάντα εξ’ ολοκλήρου. Για αυτό κι η αγάπη δεν επηρεάζεται από την αγάπη του άλλου. Ακόμα και όταν δεν υπάρχει ανταπόκριση στην αγάπη σου, εσύ συνεχίζεις να αγαπάς γιατί η αγάπη ζει στην καρδιά σου.
Μήπως τελικά η Άνοιξη είναι η αγάπη προς την πλάση, η αγάπη που μοιράζεται απλόχερα σε όλα τα πλάσματα της γης; 
Μήπως η άνοιξη είναι ένας τρόπος να δούμε δια οφθαλμού, το μεγαλείο της αγάπης; 
Όταν αγαπάμε, η Άνοιξη κατοικεί μέσα μας, μας γεμίζει με αρώματα και χρώματα με αποτέλεσμα να κάνει όλους τους ανθρώπους γύρω μας να ανθίζουν.
enallaktikidrasi
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Κορωνοϊός (Covi19) - «Να αγαπάς και να αγωνίζεσαι»: Καμπάνια της «σχεδίας» ενάντια στη (νέα) κρίση

Όλες αυτές τις μέρες, ειδικά μετά την αναστολή της έκδοσης του περιοδικού, αναζητούμε τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση των ανθρώπων με το κόκκινο γιλέκο, που έχουν πια αποσυρθεί από τους δρόμους. 
Για κάποιους, η σημερινή συνθήκη είναι «αυτο-απομόνωση». 
Για κάποιους άλλους, όμως, είναι «αποκλεισμός» (και δεν αναφερόμαστε καν στους ανθρώπους που κοιμούνται στο δρόμο και βιώνουν αυτή την ασύλληπτη πρόκληση). Είναι ακραία βίαιο, τρομακτικό.
Η «σχεδία» έχει επεξεργαστεί ένα πλάνο επτά (7) σημείων για να υποστηρίξει κάποιους έστω από τους πιο φτωχούς από τους φτωχούς και απευθύνει πρόσκληση σε ολόκληρη την κοινωνία, σε όλους τους φίλους και τις φίλες του ελληνικού περιοδικού δρόμου, να συνδράμουν σε αυτή την καμπάνια με τις δικές τους (νέες) ιδέες, προτάσεις, λύσεις, με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας.

Κανένας μόνος του σε καμία κρίση.

1. Συνδρομές αλληλεγγύης
Η «σχεδία» ξεκίνησε μια καμπάνια για την εγγραφή νέων συνδρομητών, προσφέροντας τη δυνατότητα τετράμηνης (έναντι 16€ – περιλαμβάνονται τα ταχυδρομικά τέλη) ή δίμηνης συνδρομής (έναντι 8€), ενώ παρέχεται η ευκαιρία και για την ταχυδρομική αποστολή του τεύχους Μαρτίου (έναντι 4€) για τους αναγνώστες που το έχασαν ακριβώς επειδή έχουν πάψει να κυκλοφορούν στην πόλη.

Σε αυτή την περίπτωση, όπως συμβαίνει και με την πώληση στο δρόμο, από κάθε συνδρομή, για κάθε 16€, για παράδειγμα, το 50% (8€) θα αποτελεί έσοδο για τους πωλητές του περιοδικού.

Για συνδρομή, πατήστε εδώ: https://shediahome.gr/product-category/syndromi-periodikou/

2. Κουπόνια τροφίμων
Κάνουμε επαφές με αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ζητώντας κουπόνια τροφίμων για τους ανθρώπους της «σχεδίας». 
Ο ΑΒ Βασιλόπουλος και ο Σκλαβενίτης έχουν ανταποκριθεί θετικά (και τους ευχαριστούμε θερμά). 
Η σημαντικότερη, μέχρι σήμερα, προσφορά έχει έρθει από τη φίλη αναγνώστρια κ. Α. στη Θεσσαλονίκη, η οποία έκανε δωρεά δωροεπιταγές αξίας 1.550€, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ήδη φτάσει στα χέρια των ωφελουμένων. 
Να σημειωθεί ότι η κ. Α. είχε, και τα Χριστούγεννα, κάνει δώρο επιταγές τροφίμων στους ανθρώπους της «σχεδίας» στη Θεσσαλονίκη, ύψους 1.024€. Της είμαστε βαθιά ευγνώμονες, όπως βαθιά ευγνώμονες είμαστε και στις δύο αλυσίδες τροφίμων. 
Η προσπάθεια συνεχίζεται.

3. Παράδοση
Όπως έχουμε ήδη γράψει (και, ούτως ή άλλως, γνωρίζουν οι φίλοι της «σχεδίας»), πολλοί διανομείς ανήκουν, δυστυχώς, στην ομάδα υψηλού κινδύνου. 
Δεν πρέπει να εκτίθενται, να μετακινούνται, αφού αν νοσήσουν το πιθανότερο είναι ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ οδυνηρό. 
Προσπαθούμε να στήσουμε ένα δίκτυο με φίλους (ή ομάδες φίλων) με μηχανάκι, ποδήλατο ή άλλο μέσο, ώστε τα τρόφιμα που τους αναλογούν να τους τα πηγαίνουμε εμείς. 
Σήμερα, ελπίζουμε, να έχει ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση των περιοχών όπου ζουν. Με την ολοκλήρωσή του, θα απευθύνουμε κάλεσμα, όποιος επιθυμεί, να συμμετάσχει σε αυτή την αλυσίδα αγάπης και αλληλεγγύης, να συμβάλει στη διανομή των τροφίμων.

4. Ψυχαγωγία
Για κάποιους ανθρώπους είναι «αυτοαπομόνωση», για κάποιους άλλους όμως, είναι ένας (νέος) αποκλεισμός. Δεν είναι για όλους το ίδιο. 
Δεν έχουν όλοι τηλεόραση, ίντερνετ, επικοινωνία με φίλους, οικογένεια, επιτραπέζια παιχνίδια, Netflix. Δεν το λέμε για να νιώσουν ενοχικά, για όσους απολαμβάνουν τα απλά, αλλά για να σκεφτούμε ενεργά και συλλογικά για το τι μπορούμε να κάνουμε για εκείνους που δεν έχουν.
Μια τηλεόραση, ένα ραδιοφωνάκι, βιβλία, μια τράπουλα, πλέξιμο, κάποια δημιουργική απασχόληση που να έχει κάποιο βαθύτερο νόημα, ένα ημερολόγιο. 
Στύβουμε, όλες αυτές τις μέρες, το μυαλό μας να σκεφτούμε τρόπους. Πάλι, θα θέλαμε και νέες ιδέες και, εν συνεχεία, θα αναζητήσουμε, θα βρούμε συλλογικά τις λύσεις, τις προσφορές/είδη.

5. Επικοινωνία
Οι περισσότεροι πωλητές έχουν καρτοτηλέφωνα. 
Στις επαφές μαζί τους, αυτές τις μέρες, μεταξύ άλλων, καταγράφουμε τις εταιρείες τηλεφωνίας που χρησιμοποιεί ο καθένας ώστε να αναζητήσουμε χρόνο/μονάδες για τα κινητά τους. 
Τρεις (τουλάχιστον) δεν έχουν καν συσκευή. Αναζητούμε και συσκευές.

6. Συντροφικότητα
Προσκαλούμε τους φίλους και τις φίλες που το επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή ώστε να παίρνουμε καθημερινά, τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, ένα τηλέφωνο τους πωλητές για να πούμε δυο λόγια, τι κάνουν, τι κάνουμε, τις ανάγκες, τα νέα μας, για μια «καλημέρα», βρε αδελφέ. 
Οι περισσότεροι πωλητές της «σχεδίας» βιώνουν έναν πολύ μοναχικό βίο.

7. Κουζίνα «σχεδία home»
Μία από τις σκέψεις είναι να ανοίξει η κουζίνα του «σχεδία home» και να μαγειρεύουν οι άνθρωποί μας (εργαζόμενοι πλέον στο εστιατόριο και πρώην πωλητές της «σχεδίας» πολλοί) για τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας «φαγάκι της μαμάς», το οποίο, στη συνέχεια, θα κάνουμε διανομή στους χώρους όπου διαβιούν.

8. Άλλο
Κάθε άλλη ιδέα είναι ευπρόσδεκτη. Κανένας μόνος του σε καμία κρίση.

*Αυτό αποτελεί το πλάνο ενεργειών μας για να ξεπεράσουμε, συλλογικά, όσο πιο ανώδυνα γίνεται αυτές τις δύσκολες στιγμές. Αγωνιζόμαστε να ανταποποκριθούμε. 
Σε περίπτωση που δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε 100% σε όλες τις ανάγκες, δυστυχώς, θα πρέπει να μπούμε στη διαδικασία της επιλογής. Αν, για παράδειγμα, συγκεντρώσουμε 20 κάρτες κινητής τηλεφωνίας, αυτές θα διανεμηθούν στους ανθρώπους που ξέρουμε ότι έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, που είναι ακόμη πιο ευάλωτοι από τους ευάλωτους.
«Α», για αγάπη, για αλληλεγγύη, για αξιοπρέπεια.

«Fight ‘n Love». Να αγωνίζεσαι και να αγαπάς. 

shedia
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Οι Παγκόσμιοι «Ηγέτες», οι Πόλεμοι και ο Κορωνοϊός...

Επένδυσαν στους πολέμους αντί στην ιατρική και χάνουν σε περίοδο ειρήνης από ένα ιό...
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Τα δένδρα και τα λουλούδια άνθισαν στους κήπους του Λευκού Οίκου. Αλλά ο κορωνοϊός σκιάζει τα πάντα…
Αν έδειξε κάτι η παγκόσμια κρίση που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός, με απόλυτη ευθύνη της Κίνας -και στο σημείο αυτό ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει κάθε δίκιο να φωνάζει και να διαμαρτύρεται- είναι ότι έχουμε έλλειψη ηγετών, και μάλιστα στο επίπεδο των μεγάλων δυνάμεων.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως και άλλοι ακροδεξιοί ηγέτες, έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να υποτιμήσουν τον μεγάλο, όπως αποδείχθηκε, κίνδυνο
Και ο Αμερικανός πρόεδρος έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη, διότι η Αμερική είναι υπερδύναμη και πρέπει να παίζει το ρόλο της. Αντίθετα, με πρόεδρο τον κ. Τραμπ τον εγκατέλειψε…

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είναι μέχρι σήμερα εξαφανισμένος προσπαθώντας να δείξει ότι το θέμα δεν αφορά τη χώρα του, κάτι που είναι ένα μεγάλο ψέμα. Όσο και να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. 

Ας μην ξεχνά ότι τα ίδια έκανε και ο «μαθητής» του, ο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά τώρα ζητά βοήθεια και δεν βρίσκει…
Ο πρόεδρος της Κίνας φέρθηκε όσο πιο σκάρτα θα μπορούσε να φερθεί ένας άνθρωπος, πόσο μάλλον ένας παγκόσμιος ηγέτης. Δημιούργησε το πρόβλημα, δεν ενημέρωσε -όπως αποδεικνύεται- κανένα, το έλυσε στο επίπεδο της χώρας του και εξαφανίστηκε και αυτός. Αν νομίζει ότι κέρδισε στρατηγικά πλανάται πλάνη οικτρά. Διότι η διεθνής κοινή γνώμη καταλαβαίνει περισσότερα απ’ όσα νομίζει ο «κόκκινος» δικτάτορας κ. Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος παραμένει ένας σκληρός παλιός κομμουνιστής με επεκτατικές διαθέσεις.

Και οι Ευρωπαίοι απέδειξαν ακόμα μία φορά την ανικανότητά τους, αλλά και το γεγονός ότι δεν δρουν ευρωπαϊκά αλλά εθνικά. Όπως αποκαλύφθηκε, όταν η Ιταλία ζήτησε τη βοήθεια των Βρυξελλών, ουδείς εκ των γραφειοκρατών ανταποκρίθηκε. Και ξαφνικά, από το πουθενά, εμφανίστηκαν οι …Κινέζοι.
Βασικά για να κερδίσουν πολιτικούς πόντους, όχι επειδή ήθελαν να βοηθήσουν πραγματικά τους Ιταλούς. 
Έμεινε, όμως, στην κοινή γνώμη της Ευρώπης, ότι οι Βρυξέλλες δεν έπραξαν το παραμικρό και οι Κινέζοι ήταν αυτοί που έστειλαν μάσκες και ιατρικό υλικό.
Έστειλαν και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Αλλά πρόκειται για ασήμαντη βοήθεια. Όπως έγραψα και χθες, η Κίνα δημιούργησε το πρόβλημα. Και δεν ενημέρωσε καμία χώρα για τον κίνδυνο… 
Η εκ των υστέρων βοήθεια θα μπορούσε να θεωρηθεί και ύβρις.
Δυστυχώς, από την οικονομική κρίση του 2010, όταν σταύρωσαν και κατέστρεψαν την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι, και ο πιο καλόπιστος παρατηρητής έμεινε με την εντύπωση ότι οι λαοί της Ευρώπης δεν μπορούν να περιμένουν απολύτως τίποτα από τις Βρυξέλλες. 
Σχηματίστηκε εκεί μία διεφθαρμένη γραφειοκρατία, που ξοδεύει δισεκατομμύρια στο γάμο του … Καραγκιόζη. 
Αν αυτά τα δισεκατομμύρια ξοδεύονταν για καλούς σκοπούς, όπως ας πούμε οι χρηματοδοτήσεις ιατρικών ερευνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να είναι πρώτη στον τομέα αυτό. 
Θα μπορούσα να καταγράψω πολλά άλλα παραδείγματα, αλλά χάνουμε το χρόνο μας. 
Η Ε.Ε. είναι μία αποτυχημένη ένωση, αφού το εθνικό συμφέρον υπερέχει του ευρωπαϊκού.
Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες τρέχει κυριολεκτικά και δεν προλαβαίνει, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών και των κρουσμάτων στην Αμερική.

Προσπαθώντας από την Πέμπτη να καθησυχάσει τον αμερικανικό λαό, αλλά και το παγκόσμιο ακροατήριο του, μίλησε για φάρμακα που υπάρχουν στην αγορά και τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. 
Οι επιστήμονες άκουσαν τη δημόσια αναγγελία με σκεπτικισμό. Μακάρι, λένε, να έχει δίκιο ο κ. Τραμπ και άδικο αυτοί…
...............
Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μίλησε για τη μεγαλύτερη απειλή από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 
Μεγάλη κουβέντα… Έχει άδικο; Όχι βεβαίως, διότι κάτι θα γνωρίζει περισσότερο από εμάς. Και άλλοι ηγέτες μίλησαν με τον ίδιο τρόπο. 

Και φτάνουμε σε ένα λογικό συμπέρασμα:
Ότι οι χώρες, ιδιαίτερα οι μεγάλες, ξοδεύουν τρισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς, για να αντιμετωπίσουν η μία την άλλη σε ένα πιθανό Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και έρχεται ένας ιός και αποδεικνύει ότι όλα αυτά τα όπλα είναι άχρηστα. Και ότι οι χώρες έπρεπε να επενδύσουν στην ιατρική βιομηχανία και όχι στην πολεμική.

Προσέξτε: Είμαστε σε ένα πόλεμο που όμοιό του δεν έχουμε ζήσει, και μέχρι της στιγμής δεν έχει πέσει ούτε μία σφαίρα. 
Η δεύτερη διαπίστωση είναι ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες κοιτούν ανήμποροι να παρέμβουν και να σώσουν τους λαούς τους, από ένα ιό που ξεκίνησε -ως γνωστό από την Κίνα- επειδή κάποιοι παμφάγοι Κινέζοι έτρωγαν …νυχτερίδες. 
Και είναι στο σημείο αυτό που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον κάθε ψεκασμένο, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο ιός κατασκευάστηκε στα κινέζικα εργαστήρια του τρόμου για να καταστραφεί η Δύση. Δυστυχώς, όλοι οι υπόλοιποι δυσκολευόμαστε να αμυνθούμε σε αυτή τη συνωμοσιολογία, πόσο μάλλον στον ίδιο τον ιό.

Χώρες έκλεισαν… Οικονομίες καταρρέουν… Η ανεργία σε ένα μήνα θα είναι στα ύψη. Και μετά; Αν δεν σταματήσει η λαίλαπα, ο κόσμος όλος, εκτός της Κίνας, βρίσκεται ενώπιον σοβαρού και πραγματικού κινδύνου. Παρακολουθώντας τον πρόεδρο Τραμπ, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει λύσεις. 
Και όταν δεν έχει η υπερδύναμη Αμερική, είμαστε όλοι εκτεθειμένοι.

Πηγή:
περισσότερα στην αγαπημένη μας ideopigi
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki