Sunday 4 May 2008

Αφιέρωμα στις Πανελλαδικές εξετάσεις - Συμβουλές προς τους γονείς

Τα παιδιά μας δίνουν το δικό τους αγώνα. Τον πρώτο αγώνα στη ζωή τους, μέσα στην κρίσιμη ηλικία της εφηβείας τους.
Είναι πιθανόν τις τελευταίες εβδομάδες, και κυρίως αυτές τις μέρες, να διαπιστώνουμε ότι είναι εξαιρετικά ευερέθιστα, «δε σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους». 
Είναι απόλυτα φυσιολογικό, ας μην μας τρομάζει.
 Ερωτήσεις του τύπου: 
  • Πόσες φορές έχεις κάνει τις επαναλήψεις σου; 
  • Έχεις καλύψει τα κενά σου; τα αγχώνουν αφάνταστα, όσο και
  • η προσφιλής στους γονείς φράση: «δίνουμε εξετάσεις»
Η πλειοψηφία των παιδιών μας άσχημα αντιδρά στη φράση αυτή και το φορτίο που επωμίζονται, ως συνέπειά της, είναι δυσβάστακτο, επειδή σε περίπτωση αποτυχίας εξυπακούεται ότι όλη η οικογένεια θα «αποτύχει, θα λυπηθεί υπερβολικά, θα χάσει την υπόληψή της...» και άλλα παρόμοια, επιεικώς απαράδεκτα.

Τα παιδιά δίνουν τη μάχη τους. Όλα τα παιδιά. Και οι "άριστοι" μαθητές και οι μισοδιαβασμένοι. Τη δική τους μάχη. Εμείς όλοι οι αγαπημένοι οικείοι τους, διακριτικά τα στηρίζουμε και τα ενθαρρύνουμε.
Την αγωνία των υποψηφίων οι εκπαιδευτικοί την εισπράττουν καθημερινά, στη διάρκεια όλης της χρονιάς.
Τα παιδιά μας στην τελευταία Τάξη του Λυκείου, δεν είναι ανέμελα.
Ένας έμπειρος δάσκαλος διακρίνει τη λαχτάρα για ένα καλό αποτέλεσμα μέσα στα σχόλια, τις ερωτήσεις, τον τόνο της φωνής, τις κινήσεις και του πλέον «αδιάφορου» μαθητή, αφού και αυτός, θέλει δε θέλει, μπαίνει στο κλίμα των Εξετάσεων.
  .
Ναι, είναι σημαντικές οι εξετάσεις αυτές για τα παιδιά.  
Σημαντικές ως αρχή για ένα νέο ξεκίνημα, που μπορεί όμως να επιτευχθεί και μέσα από άλλες διαδικασίες και επιλογές.
Δεν είναι το άπαν.
Ψυχραιμία, λοιπόν.
Ψυχραιμία.

Τραγούδα με τα χέρια, μπορείς. Η γλώσσα του αρχιμουσικού είναι βουβή, μια γλώσσα κωφάλαλη...

Ο αεικίνητος Κάρλο Μαρία Τζουλίνι διευθύνει με εκφραστικότητα και πάθος την Αγορά της Λιμόζ από τις Εικόνες από μια Έκθεση του Μουσόρσκυ. Ελάχιστοι (ανα)γνωρίζουν πως οι υποδείξεις του μαέστρου ακολουθούν ένα τυπικό από κωδικοποιημένες κινήσεις που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες εντολές και παραινέσεις προς τους μουσικούς. 
Η γλώσσα του αρχιμουσικού είναι βουβή, την ώρα της συναυλίας κραυγάζει με τα χέρια να κρατήσει μια συνοχή στο έργο και να προσδώσει σε αυτό την προσωπική του άποψη. 
Ο γενικός κανόνας για τη διεύθυνση της ορχήστρας είναι ότι το δεξί χέρι συντονίζει το ρυθμό και τις εισόδους των οργάνων, το αριστερό μεταφέρει την προσωπική άποψη για την ερμηνεία. 
Έτσι, ο μαέστρος χρησιμοποιεί μια ιδιότυπη νοηματική γλώσσα, μια γλώσσα κωφάλαλη, για να αποδώσει το σύμπαν των ήχων.
Στον αντίποδα, αυτό το βίντεο με τα κωφάλαλα παιδιά που “τραγουδούν” σε μια μουσική παράσταση, ελάχιστα έως καθόλου απέχει από τον Τζουλίνι. 
Η ρυθμολογία και η φωνολογία του κομματιού που ερμηνεύουν εξιδανικεύονται από την νοηματική γλώσσα που χρησιμοποιούν σε συγχρωτισμό με την επαγγελματική ευσυνειδησία του μαέστρου. 
Τα παιδιά αυτά, αποδίδουν το τραγούδι σε διπλό ταμπλό: το εργαλείο της γλώσσας τους σε συνδυασμό με το “κρυμμένο” μουσικό αισθητήριο τους. Έτσι, τα κωφάλαλα παδιά επικοινωνούν με ένα απωλεσθέν γι αυτά ηχητικό σύμπαν εξελίσσοντας κι αναπτύσσοντας ένα “δάνειο” από τη βουβή γλώσσα του μαέστρου.
Και δεν ξέρω ποιος από τους δύο, ο μαέστρος ή ο κωφάλαλος, έχει την πιο δύσκολη δουλειά.
.
πηγή

Πάρε μέρος στις εκστρατείες μας ενάντια στη φτώχεια!

Έλα στην εκπαίδευση νέων της ActionAid



6-8 Ιουνίου,
Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντ.Τρίτσης,
Ίλιον Αττικής
Η Νεανική Ομάδα της ActionAid
Η ActionAid αποτελεί μια μοναδική συνεργασία ανθρώπων που αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο, έναν κόσμο χωρίς απόλυτη φτώχεια. Τα τελευταία 35 χρόνια, συνεργάζεται με τους φτωχούς και περιθωριοποιημένους ανθρώπους σε περισσότερες από 40 χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, με στόχο την καταπολέμηση των αιτιών της φτώχειας μέσω της καταπολέμησης της αδικίας και της ανισότητας που την προκαλούν. Μέσα από το διεθνές αυτό δίκτυο που ενώνει χιλιάδες υποστηρικτές στην Ευρώπη, περισσότερες από 2,000 τοπικές οργανώσεις, πάνω από 100 δίκτυα ΜΚΟ και χιλιάδες πολίτες στις χώρες του νότου και του βορρά, δεν θα μπορούσε να λείπει το πιο δυναμικό και δημιουργικό κομμάτι, οι νέοι!

Δημιουργώντας τη νεανική ομάδα της ActionAid στην Ελλάδα, δίνουμε μία δυναμική διάσταση στις εκστρατείες μας, μέσα από τη φωνή και τη δράση νέων ανθρώπων. Επιπλέον, προσφέρουμε τη δυνατότητα στους νέους που ανησυχούν για παγκόσμια ζητήματα όπως η φτώχεια και η ανισότητα και θέλουν να κάνουν κάτι γι’αυτό, να ενώσουν τις δυνάμεις τους δημιουργικά μέσα από τις δράσεις μας. Τα μέλη της νεανικής ομάδας, με τις ιδέες και τη συμμετοχή τους, θα συμβάλλουν στη διάδοση του μηνύματος μας στο ευρύ κοινό και ιδιαίτερα στους νέους, ενθαρρύνοντας τους να λάβουν και οι ίδιοι δράση ενάντια στη φτώχεια και την ανισότητα! Οι νέοι και οι νέες που θα επιλεγούν για το εκπαιδευτικό σεμινάριο θα αποτελέσουν τον πυρήνα της νεανικής ομάδας της ActionAid και θα συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις και στις εκστρατείες μας.

Σε ποιούς απευθύνεται το σεμινάριο
Είσαι 18-28 ετών και πιστεύεις πως τα ανθρώπινα δικαιώματα ανήκουν σε όλους; Πως όλοι οι άνθρωποι δικαιούνται επαρκή τροφή και πόσιμο νερό, εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη, μια ισότιμη θέση στην κοινωνία; H ActionAid σου δίνει τα μέσα να κάνεις τη διαφορά! Δήλωσε συμμετοχή στο εκπαιδευτικό σεμινάριο και γίνε μέλος της πρώτης ομάδας νέων της ActionAid! Η ομάδα απευθύνεται σε νέους και νέες με δημιουργικότητα, ενθουσιασμό και κέφι, άνεση στην επικοινωνία, μεγάλο ενδιαφέρον για τα ανθρώπινα δικαιώματα και θέληση να συμβάλλουν στον αγώνα ενάντια στη φτώχεια!

Τι περιλαμβάνει το σεμινάριο;
Το εκπαιδευτικό σεμινάριο θα επικεντρωθεί σε θέματα όπως τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το πώς σχετίζονται με το παγκόσμιο πρόβλημα της πείνας, τη δράση της ActionAid, τη δυναμική της ομάδας, το παγκόσμιο δίκτυο νέων της ActionAid και το σχεδιασμό δράσεων. Βασίζεται σε διαδραστικές, βιωματικές δραστηριότητες στις οποίες οι συμμετέχοντες θα συμμετέχουν ενεργά, θα κάνουν ανασκόπηση των δραστηριοτήτων και θα παρουσιάσουν σχέδια δράσης.
Με ενδιαφέρει.. πως μπορώ να δηλώσω συμμετοχή;
Στείλε την αίτηση ηλεκτρονικά στο http://activistas.hellas@actionaid.org/ μέχρι τη Δευτέρα 23/05/08 και διεκδίκησε τη θέση σου! Η ActionAid θα επιλέξει 20 νέους και νέες από το σύνολο των υποψηφίων για να συμμετέχουν στο πρώτο εκπαιδευτικό σεμινάριο.

Όροι συμμετοχής
Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής στην εκπαίδευση είναι δύο διανυκτερεύσεις (6-7/6/2008) στo Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντ.Τρίτσης. Η ActionAid καλύπτει τα έξοδα διαμονής και διατροφής στις εγκαταστάσεις τoυ πάρκου για τις ημέρες κατά τις οποίες διεξάγεται το εκπαιδευτικό σεμινάριο. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να καλύψουν τα έξοδα μεταφοράς τους από και προς την εγκατάσταση.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki