Sunday 18 August 2019

Δουλειές του σπιτιού στις οποίες τα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν

Κάν'το όπως η Μοντεσσόρι.
Στα Μοντεσσορανιά σχολεία τα καθήκοντα της «πρακτικής ζωής» είναι εξίσου σημαντικά με τα Μαθηματικά και την Γλώσσα.
 
Στα Μοντεσσοριανά Σχολεία, τα παιδιά είναι υπεύθυνα για τη φροντίδα της τάξης. Δεν τους ανατίθενται, γενικά, δουλειές, αλλά κάθε παιδί είναι υπεύθυνο να αφήνει τα πράγματα που χρησιμοποιεί όπως τα βρήκε. Τα παιδιά, γενικά, είναι πρόθυμα να βοηθήσουν με δουλειές, όπως ξεσκόνισμα ή κηπουρική.
Αυτά τα καθήκοντα ονομάζονται «πρακτική ζωή» και θεωρούνται εξίσου σημαντικά με τη γλώσσα και τα μαθηματικά για τα μικρά παιδιά. Αυτού του είδους οι εργασίες «χτίζουν» τη συγκέντρωση και την ανεξαρτησία και βελτιώνουν, επίσης, τις λεπτές κι ακατέργαστες κινητικές τους δεξιότητες.

Η φροντίδα του περιβάλλοντος δίνει επίσης στα παιδιά μια αίσθηση του σκοπού, η οποία μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετική για την αυτοεκτίμηση ενός παιδιού και τη συμπεριφορά του. Η συμβολή του σε μια πραγματικότητα το κάνει να αισθάνεται σαν ένα χρήσιμο άτομο και συχνά, ενεργεί αναλόγως.

Οι πρακτικές δραστηριότητες ζωής είναι εύκολο να αναπαραχθούν στο σπίτι, καθώς δεν υπάρχει ποτέ έλλειψη από δουλειές που πρέπει να γίνουν (εάν έχετε έλλειψη, στείλτε τα στο σπίτι μου!) Την επόμενη φορά που θα ξεκινήσετε να κάνετε δουλειές στο σπίτι και το παιδί σας θα τρέχει σαν σίφουνας τριγύρω, προσπαθήστε να του δώστε μια μικρή δουλειά του σπιτιού και ξεκινήστε μαζί να συμμαζεύετε.

10 δουλειές που μπορεί να φέρει εις πέρας το παιδί σας 
1. Σκούπισμα
Το σκούπισμα είναι μια πάρα πολύ καλή αρχή. Ακόμα και τα μικρά παιδιά μπορούν να σκουπίσουν επιτυχώς το πάτωμα με μια παιδική σκούπα κι ένα φαράσι, αν τους δείξετε πώς. Αν το παιδί σας δεν είναι ακόμη αρκετά έτοιμο για να σκουπίσει δύσκολα σημεία μέσα στο σπίτι, μπορεί να ξεκινήσει με το μπαλκόνι ή την βεράντα.

2. Να διπλώνει ρούχα/ κάλτσες
Μερικά πράγματα, όπως τα σεντόνια και οι κουβέρτες, είναι δύσκολα για τα παιδιά. Μπορούν, όμως, να ξεχωρίζουν και να διπλώνουν τις πετσέτες προσώπου και πετσέτες φαγητού. Η ταξινόμηση στις κάλτσες μπορεί, επίσης, να είναι μια πολύ καλή εργασία για τα μικρά παιδιά.

3. Να στρώνει το τραπέζι
Εφόσον τα πάντα είναι στην διάθεσή τους, ακόμα και πολύ μικρά παιδιά μπορούν να ετοιμάσουν / στρώσουν το τραπέζι. Εάν θέλετε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να βοηθήσει στην κουζίνα, τοποθετήστε σ’ένα χαμηλό ντουλάπι όλα τα πράγματα που χρειάζεται να έχει πρόσβαση. Θα απολαύσει αυτή τη δουλειά περισσότερο εάν δεν χρειάζεται συνεχώς να ζητά τη βοήθειά σας.

4. Να ταΐζει το κατοικίδιο
Πολλά παιδιά αγαπούν να φροντίζουν τα ζώα. Εάν έχετε κατοικίδιο, αποθηκεύστε το φαγητό του σε ένα μεγάλο τάπερ με σέσουλα και αφήστε το παιδί σας να αναλάβει αυτή τη καθημερινή «δουλίτσα».  Αν το παιδί σας είναι πολύ μικρό, ίσως διαχωρίσετε εσείς το φαγητό για εκείνη την ημέρα και του το δώσετε να ταΐσει το ζωάκι μέχρι να μπορέσει να ελέγξει μόνο του την ποσότητα.

5. Να ποτίζει τις γλάστρες
Δείξτε στο παιδί σας πώς να ελέγξει και να καταλάβει εάν ένα φυτό χρειάζεται πότισμα. Μετά δείξτε του πώς να ποτίζει τις ρίζες. Μόλις μάθει να ποτίζει τα φυτά, μπορείτε επίσης να του δείξετε πώς να κόβει με το χέρι του τα νεκρά φύλλα και πώς να πλύνει τα φύλλα των φυτών του σπιτιού με ένα μικρό σφουγγάρι ή ψεκαστήρι για να τα κρατάει φρέσκα.

6. Να καθαρίζει τα τζάμια
Αυτό είναι πραγματικά διασκεδαστικό! Θα χρειαστείτε ένα πανί στεγνώματος, ένα μικρό μπουκάλι ψεκασμού και μια μικρή σκούπα με σφουγγάρι (αυτά που έχουν σχεδιαστεί για παράθυρα αυτοκινήτων είναι τέλεια). Δείξτε του πως να ψεκάζει, να σκουπίζει και να στεγνώνει και παρακολουθήστε το να καθαρίζει το παράθυρο ή τον καθρέφτη στο σπίτι.

7. Να στρώνει το κρεβάτι του
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να στρώνει το κρεβάτι του, να συμμαζεύει το κομοδίνο του και το δωμάτιό του και να βάζει τα πράγματα στην θέση τους.

8. Να φτιάχνει ένα εύκολο σνακ
Τα παιδιά μπορούν να κάνουν τα δικά τους γεύματα, με διαφορετικό βαθμό ανεξαρτησίας, από νεαρή ηλικία. Θα θελήσετε πιθανότατα να αρχίσετε να προσφέρετε επιλογές, όπως το να αφήσετε το παιδί σας να επιλέξει ένα «κύριο φαγητό», ένα φρούτο και ένα λαχανικό για να βάλει στο φαγητοδοχείο του. Το παιδί σας μπορεί επίσης να κάνει απλά πράγματα, όπως ένα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο, να πλύνει τα φρούτα κλπ.
Αυτή είναι μια εξαιρετική διαδικασία να εμπλακεί το παιδί σας, ειδικά αν περνάει μια φάση επιλεκτικότητας. Αν είναι πολύ δύσκολο να το κάνει αυτό κάθε μέρα, ξεκινήστε μόνο με τα Σαββατοκύριακα ή μία φορά την εβδομάδα και προσαρμόστε ανάλογα.

9. Να ξύνει μολύβια, ξυλομπογιές, κηρομπογιές
Δοκιμάστε να δείξετε στο παιδί σας πώς να χρησιμοποιεί την ξύστρα για να κρατάει τα μολύβια σε καλή κατάσταση. Βεβαιωθείτε ότι θα του δείξετε πώς να αδειάζει την ξύστρα, για να αποφύγετε το χάος.

10. Να τοποθετεί τα παιχνίδια του στη θέση τους
Είναι καλό να μάθει πως μετά από το παιχνίδι του, πρέπει να τοποθετεί το κάθε παιχνίδι στη θέση του, ώστε να ξέρει πού θα το βρει την επόμενη φορά. Το συμμαζεύει και να ταξινομεί τα παιχνίδια στα κουτιά τους, να βρίσκει κάθε κομμάτι / εξάρτημα που είναι τριγύρω, είναι μια δουλειά που μπορεί να κάνει και το βοηθά να γίνει πιο υπεύθυνο και προσεκτικό με τα πράγματά του.

Πηγή: themamagers.gr
womantoc.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Τι κάνουμε αν το παιδί καεί από τον ήλιο

Αντιηλιακό με μεγάλο δείκτη προστασίας, συχνές επαλείψεις, όχι στον ήλιο μεταξύ 12 το μεσημέρι και 4 το απόγευμα. Αυτές είναι οι οδηγίες πρόληψης για την ασφαλή έκθεση των παιδιών στον ήλιο, οδηγίες που αν δεν τηρηθούν κατά γράμμα και όλες μαζί οδηγούν σε δυσάρεστες καταστάσεις: πόνος, κοκκίνισμα, φουσκάλες κι ένα παρατεταμένο «μαμά πονάω» συνθέτουν το ανεπιθύμητο ηλιακό έγκαυμα μέσα σε διάστημα 2 έως 7 ωρών μετά τη διακοπή της έκθεσης στον ήλιο, ενώ ο ερεθισμός μπορεί να παραμείνει από τρεις έως οκτώ ημέρες.
Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις όπου έχουν επηρεαστεί τα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, μπορεί να εμφανιστούν φουσκάλες με ορώδες περιεχόμενο αντίστοιχο με αυτό των εγκαυμάτων ενώ μπορεί να υπάρξουν και άλλα συμπτώματα όπως πυρετός, ναυτία, εμετός και ζάλη.

Τι πρέπει κάνετε
Φροντίστε να ενυδατώσετε τόσο τον οργανισμό όσο και την επιδερμίδα του παιδιού. Δώστε του να πιει πολύ νερό και απλώστε στην επιδερμίδα του κάποιο ενυδατικό γαλάκτωμα. Πολύ χρήσιμα στην ενυδάτωση είναι επίσης και τα σπρέι ιαματικού νερού. Αποφύγετε την έκθεση του παιδιού στον ήλιο μέχρι την πλήρη επούλωση του εγκαύματος.

Τι δεν πρέπει να κάνετε
Σε περίπτωση που εμφανιστούν φουσκάλες, μην τις σπάσετε! Απολυμάνετε τη φουσκάλα με ένα αντισηπτικό και καλύψτε την με αποστειρωμένη γάζα. Καλό είναι να παρακολουθήσετε την πορεία της φουσκάλας για να προλάβετε κάποια λοίμωξη.

Όπως παλιά…
Τζελ Αλόης: Η αλόη είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στο ηλιακό έγκαυμα καθώς περιέχει συστατικά που ενυδατώνουν το δέρμα, ενεργοποιούν την ανάπλασή του και την τελική επούλωση της πληγής.
Γιαούρτι: Ανακουφίζει δραστικά από τα εγκαύματα του ήλιου καθώς αντλεί την θερμότητα. Απλώστε λίγο γιαούρτι πάνω στην περιοχή, αφήστε το να στεγνώσει και στη συνέχεια ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.
Ξύδι: Μπορεί να ακούγεται περίεργο και να φαντάζει επώδυνο αλλά το ξύδι είναι αποτελεσματικό στο ηλιακό έγκαυμα. Μουλιάστε κομπρέσες σε λευκό ξύδι ή μηλόξυδο αραιωμένο με νερό και τοποθετείστε τις στην «καμένη» περιοχή, μέχρι να στεγνώσουν. Βοηθάει στην ανακούφιση από τον πόνο, τη φαγούρα και τη φλεγμονή που έχει προκληθεί.
Ντομάτα: Ο χυμός ντομάτας είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για τη θεραπεία των κυψελών από ηλιακά εγκαύματα. Μπορεί να ανακουφίσει τη συνεχή αίσθηση καψίματος, αλλά και να επιταχύνει την επούλωση.
Βιταμίνη Ε: Η βιταμίνη Ε βοηθάει στην διαδικασία επούλωσης του δέρματος. Μπορείτε είτε να ανοίξετε μια κάψουλα βιταμίνης Ε και να την απλώσετε στην περιοχή είτε να αγοράσετε μια κρέμα με βιταμίνη Ε από το φαρμακείο.

Πότε φωνάζουμε τον γιατρό
1. Αν το έγκαυμα είναι σε πολύ μεγάλη έκταση.
2. Αν έχει φύγει η επιδερμίδα και υπάρχουν πληγές.
3. Αν το παιδί ζαλίζεται, έχει πυρετό ή κάνει εμετό.


Πηγή: ygeiamou
healthnews.reporter.com.cy
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki