Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2015

ΕΛΤΑ Courier: Οργανώνει τη συγκέντρωση και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες και μετανάστες

Η Εταιρεία ΕΛΤΑ Courier, για μια ακόμα φορά, στέκεται δίπλα σε συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται και οργανώνει τη συγκέντρωση και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν φτάσει στη χώρα μας.

Τα είδη που θα συγκεντρωθούν σε όλα τα σημεία του δικτύου μας (http://www.elta-courier.gr/network/courier) θα πρέπει να είναι καθαρά και σε καλή κατάσταση, και αφορούν σε: 
Είδη ρουχισμού, αδιάβροχα, υποδήματα κατάλληλα για την εποχή και λοιπά συναφή.
Κουβέρτες, υπνόσακοι, πετσέτες, σκεπάσματα και συναφή 
Η δράση θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου.
Θα ήμασταν πολύ χαρούμενοι αν προβαίνατε σε μια δημοσίευση της είδησης στο ηλεκτρονικό μέσο που διαθέτετε.
Σας επισυνάπτουμε τη σχετική αφίσα καθώς και το δελτίο τύπου, το οποίο είναι δημοσιευμένο και στην επίσημη ιστοσελίδα μας (http://www.elta-courier.gr/news/53).

Με εκτίμηση,
ΕΛΤΑ Courier

Από τα 216.000 παιδιά επέζησαν τα 451...

Πολωνία, 1948.
Her eyes are piercing, like a window to her soul.
Tereszka, a child in a residence for disturbed children. She drew a picture of “home” on the blackboard. Poland, 1948.

Η Τερέσκα είναι ένα παιδί που ζει σε ίδρυμα για διαταραγμένα παιδιά. Στη φωτογραφία έχει σχεδιάσει μια ζωγραφιά του “σπιτιού” σε έναν μαυροπίνακα. 
Όταν ζητήθηκε από ένα κορίτσι που μεγάλωσε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης να ζωγραφίσει το “σπίτι” της, αυτό που σχεδίασε ήταν μουντζαλιές. Η ζωγραφιά της δείχνει τη φρίκη που έζησε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και πώς αυτό διατάραξε τον ψυχισμό της. Είναι μυστήριο τι σημαίνουν αυτές οι χαοτικές γραμμές για εκείνη – ίσως το χάος που έζησε ή το συρματόπλεγμα.
Τη φωτογραφία τράβηξε ο Χιμ (Ντέιβιντ Σήμουρ) σε ένα ίδρυμα για παιδιά με ψυχικές διαταραχές, στη Βαρσοβία, το 1948. Κυκλοφορούν αρκετές παραλλαγές αυτής της φωτογραφίας, αλλά οι περισσότερες λεζάντες (συμπεριλαμβανομένης της λεζάντας στην Έκθεση Πολεμικής Φωτογραφίας που γίνεται τώρα στο Μουσείο του Μπρούκλιν) αναφέρουν ότι το κοριτσάκι μεγάλωσε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την ταυτότητα του κοριτσιού. Το όνομά της είναι Τερέσκα, υποκοριστικό του Τερέζα. Έχει βλέμμα διαπεραστικό, σαν παράθυρο προς την ψυχή της. Δεν είναι τα μάτια ενός αθώου παιδιού. Πιθανότατα στα λιγοστά χρόνια της έζησε φρίκες που εμείς έχουμε την τύχη να μη ζήσουμε ποτέ. Όπως οι στρατιώτες που έχουν περάσει από μάχες, και αυτό το κοριτσάκι έχει αυτό το στοιχειωτικό “βλέμμα των χίλιων μέτρων” – το χαρακτηριστικό κενό, απλανές βλέμμα που παρατηρείται σε ταλαιπωρημένους στρατιώτες αλλά και θύματα τραυματικών εμπειριών.
Τα περισσότερα παιδιά που επέζησαν από το Ολοκαύτωμα βγήκαν από τις κρυψώνες τους -σοφίτες και υπόγεια, σπηλιές και δάση, μοναστήρια και σπίτια που ποίκιλαν από καλύβες μέχρι κάστρα. Όταν τελείωσε ο πόλεμος στην Ευρώπη τον Μάιο του 1945, πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά και ίσως ώς και ενάμιση εκατομμύριο εβραιόπουλα είχαν πεθάνει, λόγω του συντονισμένου προγράμματος γενοκτονίας των ναζιστών. 
Υπολογίζεται ότι από τα 216.000 εβραιόπουλα που εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς, μόνο 6.700 έφηβοι επιλέχθηκαν για καταναγκαστική εργασία, ενώ όλα τα υπόλοιπα εξολοθρεύτηκαν στους θαλάμους αερίων. Όταν έγινε η απελευθέρωση του στρατοπέδου στις 27 Ιανουαρίου του 1945, οι Σοβιετικοί στρατιώτες βρήκαν μόλις 451 παιδιά ανάμεσα στους 9.000 επιζώντες κρατουμένους.
Η απελευθέρωση των παιδιών δεν ήταν απαραίτητα ιδιαίτερα απελευθερωτική. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν τα αναζήτησαν οι γονείς τους. Τα παιδιά περίμεναν επί χρόνια, μέχρι που έχασαν κάθε ελπίδα. Τα πιο μικρά παιδιά που είχαν επιζήσει δεν ήξεραν καν το όνομά τους, τη χώρα από την οποία κατάγονταν ή καν τη μη μητρική τους γλώσσα. Τα μεγαλύτερα παιδιά αντιμετώπισαν απίστευτες κακουχίες και στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάστηκε να περιμένουν άλλα 3-5 χρόνια μέχρι να βρουν ένα σπιτικό. Πολλά παιδιά απομακρύνθηκαν και εγκαταστάθηκαν στην Αγγλία, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νότιο Αφρική. Τα βιώματά τους διαφέρουν πολύ από αυτά των μεγαλύτερων επιζώντων. Σε γενικές γραμμές, όσοι ήταν κάτω από 16, 17 ετών στο τέλος του πολέμου, υιοθετήθηκαν από ανάδοχες οικογένειες, επέστρεψαν στο σχολείο και αποθαρρύνονταν να μιλάνε για το παρελθόν.

Mετάφραση: Λύο Καλοβυρνάς

thevintagenews.com
ksm

Πώς δεν θα μετανιώνουμε συνέχεια για επιλογές μας
Μαθήματα ζωής για μας και τα παιδιά μας


«Αν είχα…» δύο λέξεις που συνδυασμένες δημιουργούν την πιο θλιβερή φράση της ελληνικής γλώσσας. Εδώ σας παραθέτουμε εννέα επιλογές που θα σας οδηγήσουν να πείτε την φράση αυτή, αλλά και τον τρόπο για να τις αποφύγετε.
1. Μην φοράτε «μάσκες» για να εντυπωσιάσετε τους άλλους.
Εάν το πρόσωπο που δείχνετε στον κόσμο κρύβεται πάντα πίσω από μια μάσκα, θα φτάσει κάποια στιγμή που κάτω από τη μάσκα δεν θα υπάρχει τίποτα. Εάν ξοδεύετε υπερβολικό χρόνο επικεντρωμένοι στον τρόπο που σας βλέπουν ή που θέλουν να είστε οι άλλοι, θα ξεχάσετε τελικά πως και ποιοι πραγματικά είστε. 
Μην φοβάστε λοιπόν την κρίση τους, όλοι μέσα μας ξέρουμε ποιοι είμαστε στην πραγματικότητα. 
Και θα σας πούμε και ένα σπουδαίο μυστικό: ότι οι μόνοι άνθρωποι που πραγματικά εντυπωσιάζουν και εμπνέουν είναι οι αυθεντικοί άνθρωποι. Δεν είναι ανάγκη να είστε τέλειοι για να μπορείτε να εμπνεύσετε και να εντυπωσιάσετε τους ανθρώπους γύρω σας. Η μοναδικότητά σας είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχετε και ταυτόχρονα είναι το πιο πολύτιμο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον κόσμο. Εάν είστε αυθεντικοί, μπορεί να μετανιώσετε μόνο για πράγματα που κάνατε και όχι για πράγματα που δεν κάνατε.

2. Μην αφήσετε τους άλλους να δημιουργήσουν τα όνειρά σας.
Η μεγαλύτερη πρόκληση στη ζωή του κάθε ανθρώπου είναι να ανακαλύψει τον πραγματικό εαυτό του, ενώ η αμέσως επόμενη είναι να τον αγκαλιάσει και να τον αγαπήσει όπως είναι. Ένας τρόπος να το πετύχετε αυτό, είναι να σιγουρευτείτε ότι οι αποφάσεις σας εξαρτώνται από τους δικούς σας στόχους και τα δικά σας όνειρα. 
Έχετε στη ζωή σας ανθρώπους που διαφωνούν μαζί σας; Αν ναι, τότε υπέροχα. Αυτό σημαίνει πως στέκεστε στα πόδια σας και πως ακολουθείτε το δικό ας μονοπάτι. 
Είναι βέβαιο πως αν δεν εργαστείτε να υλοποιήσετε τα δικά σας όνειρα, σε λίγα χρόνια θα εργάζεστε για την υλοποίηση των ονείρων κάποιου άλλου.

3. Μην περιτριγυρίζεστε από αρνητικούς ανθρώπους.
Μην αφήνετε τους ανθρώπους που διατηρούν αρνητική στάση ζωής να την μεταφέρουν σε σας. Μην τους δώσετε την ευκαιρία, θυμηθείτε πως δεν μπορεί κανείς να τραβήξει την σκανδάλη εάν δεν του δώσετε το όπλο. 
Οι φίλοι επηρεάζουν την κρίση σας είτε το συνειδητοποιείτε, είτε όχι. Βρείτε το περιβάλλον που σας ταιριάζει, κάντε καινούργιες φιλίες ή συσφίξτε αυτές που αξίζουν. 
Έχετε στο νου σας πως το να διατηρείτε φιλίες με αρνητικούς ανθρώπους είναι επιλογή και όχι υποχρέωση. Δώστε την ελευθερία στον εαυτό σας να βρίσκεται κοντά σε ανθρώπους με συμπόνοια, αντί για θυμό, με γενναιοδωρία αντί για απληστία και με υπομονή αντί για άγχος και στρες.

4. Μην βλάπτετε κανέναν με τα λόγια και τις πράξεις σας.
.............
Ό,τι κάνετε σήμερα θα το λάβετε αύριο, όχι ως τιμωρία ή ως ανταμοιβή αλλά ως αντανάκλαση των τωρινών σας επιλογών. 
Το πιο βαρύ φορτίο που μπορεί να δώσετε στον μελλοντικό εαυτό σας είναι τύψεις και ενοχές ότι έχει βλάψει άλλους ανθρώπους. 
Το πιο πιθανό είναι ότι κάποτε θα βλάψετε κάποιον εν αγνοία σας. Αλλά σε αυτή την περίπτωση θα μπορέσετε να συγχωρήσετε τον εαυτό σας, να πάρετε το μάθημα και να προχωρήσετε. Μπορεί στο μέλλον να μετανιώσετε για πολλά πράγματα αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα μετανιώσετε ποτέ για το ανιδιοτελές καλό που έχετε κάνει.

5. Μην αποφεύγετε την αλλαγή και την ανάπτυξη.
Εάν θέλετε να κατανοήσετε το παρελθόν σας, παρατηρήστε τις συνθήκες του παρόντος σας. Εάν θέλετε να μάθετε το μέλλον σας, παρατηρήστε τις ενέργειες και τις επιλογές του τώρα. 
Εάν το παρόν σας κάνει ευτυχισμένους, τότε συνεχίστε να κάνετε το ίδιο. Εάν όμως κάτι δεν σας αρέσει διορθώστε το ΤΩΡΑ. 
Η αναβλητικότητα του παρόντος είναι ένα μεγάλο βάρος για τον μελλοντικό σας εαυτό. Η τωρινή βολή ή στασιμότητά σας μπορεί να γίνει ταφόπλακα για το αύριο σας. Η βολή ακυρώνει την ανθρώπινη υπόσταση, σας απομακρύνει από τις εμπειρίες και τελικά από τη ζωή.

6. Μην τα παρατάτε όταν τα πράγματα δυσκολεύουν.
Δεν υπάρχει αποτυχία, υπάρχουν απλώς αποτελέσματα. Ακόμα και αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα περιμένατε, μην αποθαρρύνεστε και μην τα παρατάτε. Πάρτε τα μαθήματά που πρέπει και μετά προχωρήστε. 
Η μάχη κερδίζεται πάντα πολύ πριν τον πόλεμο. Είναι μια διαδικασία που αποτελείται από πολλά μικρά βήματα, καθημερινές αποφάσεις και πράξεις που σταδιακά χτίζουν μια σκάλα που οδηγεί στην ένδοξη αυτή στιγμή του θριάμβου. 
Κι αν αναρωτιέστε ποιος είναι ο θρίαμβος, σας λέμε με βεβαιότητα ότι ο θρίαμβος δεν έχει να κάνει με την τελική έκβαση, αλλά με την ικανοποίησή σας ότι κάνατε ό,τι καλύτερο μπορούσατε. Εάν καταφέρετε να έχετε αυτή τη γενική αίσθηση στη ζωή σας, ότι δηλαδή καταβάλατε κάθε προσπάθεια που μπορούσε να γίνει ή είχατε τη δυνατότητα να καταβάλετε, τότε να είστε σίγουροι πως δεν θα έχετε να μετανιώσετε για τίποτα στο μέλλον…

7. Μην προσπαθείτε να έχετε τα πάντα υπό έλεγχο.
Χαϊδέψτε την ζωή, μην την στραγγαλίζετε. Μερικές φορές είναι σημαντικό να χαλαρώνετε και να αφήνετε τη ζωή να ρέει. Είναι αδύνατον να τα ελέγχετε όλα. 
Όταν νιώσετε ότι έχετε κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι σας τότε… πάρτε μια βαθιά ανάσα και αφεθείτε. Όταν καταλαγιάσουν οι δυσκολίες, τότε κάντε το επόμενο βήμα. 
Δεν είναι ανάγκη να ξέρετε ακριβώς που πορεύεστε για να είστε στον δρόμο προς κάτι καταπληκτικό. Όλα τα γεγονότα στη ζωή σας είναι σε τέλειο συγχρονισμό, ακόμα και αν δεν μπορείτε να το καταλάβετε. Μπορεί απλώς να πάρει λίγο χρόνο για να συνδέσετε όλες τις τελείες.

8. Μην αφήνετε άλλους να αναλαμβάνουν τις ευθύνες σας.
Όσο περίεργη κι αν ακούγεται η παραπάνω φράση είναι απόλυτα αληθινή. Θεωρείστε δεδομένο ότι με κάθε ευθύνη που παραδίδετε, ταυτόχρονα παραδίδετε και ένα μέρος της δύναμής σας. 
Όσες περισσότερες ευθύνες σας, αφήνετε να τις αναλαμβάνουν άλλοι, τόσο περισσότερο εσείς αποδυναμώνεστε. 
Το αποτέλεσμα είναι ότι μετά από λίγα χρόνια θα αισθάνεστε άτολμοι, δειλοί και θα αποδέχεστε ό,τι θεωρήσουν αυτοί που ανέλαβαν τις ευθύνες σας ότι σας αξίζει. Μερικές φορές είναι αναγκαίο να πέσετε όσο πιο χαμηλά γίνεται, με σκοπό να σταθείτε ψηλότερα από ποτέ. Μερικές φορές είναι αναγκαίο να ξεπλύνετε τα μάτια σας με δάκρυα για να δείτε τις δυνατότητες που στέκονται μπροστά σας πιο καθαρά.

9. Μην αναβάλετε την ευτυχία σας για «αύριο»
Το πρόβλημα είναι, πως πάντα οι άνθρωποι νομίζουν πως έχουν πολύ περισσότερο χρόνο από ότι έχουν στην πραγματικότητα. 
Μια μέρα όμως θα ξυπνήσετε και θα καταλάβετε πως δεν υπάρχει πλέον χρόνος να ασχοληθείτε με τα πράγματα που σας αρέσουν. 
Σε αυτό το σημείο είτε θα έχετε πετύχει όσους στόχους έχετε θέσει στη ζωή σας, είτε θα έχετε μια λίστα με τους λόγους που δεν προσπαθήσατε ποτέ.

enallaktikidrasi