Thursday 5 May 2022

Αλλεργικές εκδηλώσεις στα μάτια των παιδιών - Το κόκκινο μάτι

Τι είναι η αλλεργική επιπεφυκίτιδα;
Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι μια αντίδραση των ματιών όταν στοιχεία από το περιβάλλον όπως: η σκόνη, η γύρη, το τρίχωμα ζώων ή φάρμακα έρθουν σε επαφή με αυτά. 
Δεν είναι αποτέλεσμα μόλυνσης, ούτε μεταδοτική πάθηση, αλλά είναι μια αρκετά ενοχλητική κατάσταση. 

 
Τι μπορεί να προκαλέσει αλλεργική επιπεφυκίτιδα;
    Η εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα εμφανίζεται σε ορισμένα παιδιά, όταν έρχονται σε επαφή με κάποιο παράγοντα, όπως η γύρη, η σκόνη, η μούχλα, στον οποίο έχουν κάποια ευαισθησία. 
Εμφανίζεται συχνότερα την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Αλλεργίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα συνήθως συνδέονται με τη σκόνη του σπιτιού, το τρίχωμα ζώων και άλλα πράγματα του σπιτιού. 
Η ξηρή ατμόσφαιρα που επικρατεί στους κλειστούς χώρους επιδεινώνει τη κατάσταση.

Τι συμπτώματα εμφανίζει το παιδί;
    Το συχνότερο σύμπτωμα είναι η φαγούρα
Η λευκή επιφάνεια του ματιού γίνεται ροζ ή ελαφρά κόκκινη, μπορεί να πρηστεί (μοιάζει σα ζελέ ή σαν να έχει φουσκάλα). 
Άλλα συνοδά συμπτώματα μπορεί να είναι το τσούξιμο, το δάκρυσμα, το αίσθημα ότι τα μάτια καίνε ή ότι έχει μπεί κάποιο ξένο σώμα. 
Το δέρμα των βλεφάρων μπορεί να πρηστεί και πολλά παιδιά τρίβουν τα μάτια τους συνέχεια, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα να επιδεινώνονται.

Το κόκκινο μάτι προκαλείται μόνο από αλλεργία;
    Όχι. Το μάτι μπορεί να κοκκινίσει από ποικίλες αιτίες, όπως: μικρόβια, ιούς, παράσιτα, άλλους μικροοργανισμούς, άσηπτες φλεγμονές. 
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις κάποια από τα συμπτώματα μπορεί να συμπίπτουν, ενώ κάποια άλλα διαφέρουν, ενώ σε κάποιες καταστάσεις το κοκκίνισμα συνοδεύεται και από εκκρίσεις (βλεννώδεις, υδαρείς κ.ά.).

Πρέπει το παιδί να κάνει κάποια ειδικά αλλεργικά τεστ για να εντοπιστεί τι το ενοχλεί;
    Συνήθως όχι, αφού οι θεραπείες είναι οι ίδιες, ασχέτως του αιτίου (αλλεργιογόνου) που προκαλεί την αλλεργία. Επίσης, τα πιο συνηθισμένα αλλεργιογόνα είναι τόσο κοινά στη καθημερινή μας ζωή, που είναι αδύνατο να τα αποφύγουμε.

Αφού το παιδί μου παίρνει φάρμακα από το στόμα για αλλεργίες, γιατί δεν σταματούν και την αλλεργία στα μάτια;

    Μερικές φορές τα αντιαλλεργικά φάρμακα από το στόμα δεν είναι αρκετά να...
(...)
η συνέχεια εδώ
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Διεθνής Ημέρα Μαιών/International Midwives’ Day

Η Διεθνής Ημέρα Μαιών καθιερώθηκε το 1991 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών (ICM) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου. 

Στόχος της ημέρας αποτελεί η ανάδειξή της σπουδαιότητας του ρόλου που διαδραματίζει το επάγγελμα της μαίας στην γέννηση ενός παιδιού.
Η μαία ως μητέρα θεά σχετίζεται με τη γέννηση, τη μητρότητα, την ανάπτυξη της βλάστησης και των φυτών, γενικότερα όλης της φύσης. Δεν είναι τυχαίο που δύο μεγάλες γιορτές της μαίας και της μητέρας γιορτάζονται δίπλα – δίπλα, τον ίδιο μήνα.
Στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα είναι αλήθεια ότι το Μαιευτικό επάγγελμα βάλλεται από παντού. 
    Εξαιτίας συγκεκριμένων πολιτικών αλλά και επιλογών, σε πολλές περιπτώσεις η Μαία και ο μαιευτής είναι αναγκασμένοι διαρκώς να υπενθυμίζουν την ύπαρξή τους και να διευκρινίζουν το ρόλο τους, όπως αυτός έχει νομικά θεσπιστεί αλλά και καταξιωθεί ιστορικά και κοινωνικά. 
    Μέσα στα ελληνικά δεδομένα της εξίσωσης πραγμάτων που δεν είναι όμοια , της προχειρότητας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλά και ιδιαίτερων συμφερόντων, Μαίες και μαιευτές, εδώ και χρόνια καλούνται να λύσουν τα προβλήματα που προκύπτουν από τις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού με το να υποχρεώνονται να αναλάβουν καθήκοντα Νοσηλευτή. 
    Μαζί με αυτό, συχνά παρεμποδίζονται στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, όπως είναι για παράδειγμα η εκτέλεση του φυσιολογικού τοκετού.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μαία και ο μαιευτής στην Ελλάδα είναι πολλά
με αποτέλεσμα να αυξάνει η επαγγελματική δυσαρέσκεια και απογοήτευση, ιδιαίτερα όταν κανείς παρατηρήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται συνάδελφοι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Οι μαίες δουλεύουν σκληρά κάθε μέρα, ώστε να εξασφαλίσουν ότι oι γυναίκες και τα μωρά τους λαμβάνουν ποιοτική και αποτελεσματική μαιευτική φροντίδα -τη φροντίδα που τους αξίζει.
Χρειάζεται επιμονή και ευελιξία ώστε να βελτιωθεί η μαιευτική φροντίδα. Οι απαιτήσεις και οι προκλήσεις για την μαία διαφοροποιούνται ανάλογα την κουλτούρα και την κοινωνία. Παράλληλα στοιχεία της μαιευτικής είναι η αγάπη, η ευθύνη , ο αλτρουισμός και η υψηλή αντίληψη του καθήκοντος προς τις έγκυες γυναίκες.
    Έτσι, λοιπόν οφείλουμε να σεβόμαστε και να θεωρούμε την μαία σαν δεύτερη μητέρα μας. Οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να προσεγγίσουν καλύτερα το επάγγελμα αυτό και να αναγνωρίσουν την αξία του στην σημερινή κοινωνία. 
Υφίσταται ως λειτούργημα και αποστολή και όχι μόνο ως δουλεία που καλύπτει τις οικονομικές ανάγκες εκείνων που το ασκούν.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον Σύλλογο Επιστημόνων Μαιών – Μαιευτών.

🌼 Στη μνήμη της Καλομοίρας Θεοφιλάκη, της Μαίας,
που κατάφερε να με φέρει στον κόσμο...🌼

πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Περιέργεια: Όταν σκαλίζουμε τα σκουπίδια των άλλων...

    Όταν λέμε περιέργεια, δεν εννοούμε βεβαίως το αγνό ενδιαφέρον του ανθρώπου στη μάθηση και γνώση
Γιατί με την τέτοιου είδους καλώς εννοούμενη «περιέργεια» αναπτύχθηκε η επιστήμη, έγιναν ανακαλύψεις, επήλθε πρόοδος στην ζωή. 
    Δεν πρόκειται ακόμη και για το ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε για την εξέλιξη της υγείας ή της υπόθεσης, που εκκρεμεί και απασχολεί τον πλησίον μας, όταν αυτά γίνονται πάντοτε με αγάπη, διακριτικότητα και ειλικρίνεια. 
Αυτή είναι η καλή και άδολη και ωφέλιμη περιέργεια.
    Η περιέργεια με την έννοια που της δίνουμε συνήθως, είναι αδιάκριτη, άκαιρη και επίμονη απασχόληση με τις υποθέσεις των άλλων, χωρίς πραγματική ανάγκη, αλλά προς ικανοποίηση της αδυναμίας μας. 
    Είναι εξωστρέφεια και μέριμνα να πληροφορηθούμε για υποθέσεις, που δεν αφορούν εμάς, αλλά άλλους, το γείτονα και γνωστό κλπ., και για τις οποίες ίσως αυτοί επιθυμούν και προσπαθούν να μην κοινοποιηθούν. 
    Όπως επίσης περιέργεια είναι η συνεχής και αγωνιώδης απασχόληση μέχρι λεπτομερειών με γεγονότα, που συμβαίνουν στον έξω κόσμο, διαδόσεις, γεγονότα πολιτικά, οικονομικά, κλοπές, εγκλήματα, σκάνδαλα και παρόμοια. 
Είναι δε η περιέργεια, κατά τον ιερό Χρυσόστομο, πάθος ακόρεστο. «Οι πολυπράγμονες και περίεργοι», γράφει, «όσα αν μάθουσιν ουκ ίστανται. Πάθος γαρ εστι και κόρον ουκ έχει».
Αλλά είναι επόμενο με τον τρόπο αυτό, με την έντονη δηλαδή περιέργεια και την άκριτη εξωστρέφεια, να λησμονούμε τον εαυτό μας. 
Παραμελούμε καθήκοντά μας, ατομικά, οικογενειακά, επαγγελματικά…. 
Μας διαφεύγουν υποθέσεις δικές μας και θέματα δικά μας, τα οποία υπεύθυνα πρέπει εμείς να φέρουμε σε πέρας…
(...)

πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki