Tuesday 11 February 2020

«Σήμερα παιδί, αύριο αιμοδότης»

Μία δράση εξοικείωσης των παιδιών με την εθελοντική αιμοδοσία.
«Σήμερα παιδί, αύριο αιμοδότης», είναι το κεντρικό μήνυμα, της δράσης που υλοποιήθηκε στο Λαογραφικό Μουσείο την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα. Η δράση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος της 52ης Εθελοντικής Αιμοδοσίας του Δήμου Αίγινας, από την ΚΕΔΑ σε συνεργασία με την κ. Μαριάνθη Στάθη. Η κυρία Στάθη η οποία και στο παρελθόν έχει παρουσιάσει ενδιαφέροντα δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά, μίλησε σήμερα στο Aegina Portal για τους στόχους αυτής της πρωτοβουλίας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε μία ταινία από το Υπουργείο Υγείας, ένα διασκεδαστικό video για τα παιδιά και στην συνέχεια θα ακολουθήσουν δράσεις. «Οι δράσεις αυτές αποσκοπούν, να εξοικειώσουν την σπουδαιότητα της αιμοδοσίας και να ενημερώσουν τα παιδιά, πόσο σπουδαίο μήνυμα είναι όλοι να είμαστε αιμοδότες», είπε η κ. Στάθη.

aeginaportal.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Μικρόβια στο μπάνιο: Το σημείο που… αγαπούν - The Germiest Spots in Your Bathroom

Η υγρασία στο δωμάτιο αυτό τα βοηθά να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν. 
The Germiest Spots in Your Bathroom
Αν θέλεις να αποφύγεις τα μικρόβια στο μπάνιο ξέρεις τα βασικά: 
Πως το να κρατάς το καπάκι της λεκάνης κλειστό, όταν τραβάς το καζανάκι και η αλλαγή της οδοντόβουρτσάς σου συχνά είναι το ίδιο σημαντικά με το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση της λεκάνης. 
Ποια είναι όμως εκείνη η επιφάνεια στο μπάνιο στην οποία πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας και να την καθαρίζουμε περισσότερο;

Μικρόβια στο μπάνιο: Το σημείο που… αγαπούν

Τα μικρόβια στο μπάνιο είναι πολύ περισσότερο στο πάτωμα, σύμφωνα με την Joan L. Slonczewski, Ph.D., μικροβιολόγο και καθηγήτρια βιολογίας στο Kenyon College στο Οχάιο. 
«Ο αριθμός των βακτηριδίων που υπάρχουν στο πάτωμα του μπάνιου ποικίλει ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας, τις συνήθειες καθαρισμού και τον τρόπο που χρησιμοποιείται η λεκάνη. Αμέσως μετά τον καθαρισμό του πατώματος του μπάνιου μπορεί να υπάρχουν κάτι λιγότερο από χίλια βακτήρια ανά τετραγωνικό εκατοστό, αλλά μια ώρα αργότερα μπορεί να υπάρχουν ένα εκατομμύριο, εάν η τουαλέτα έχει ψεκάσει σταγονίδια σε αυτό την ώρα που τραβάς το καζανάκι».
Και το πάτωμα δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη επιφάνεια του μπάνιου αλλά και αυτή που συνήθως ξεχνάμε. Ανάμεσα στο χώμα που φέρνουμε με τα παπούτσια μας, τα μαλλιά και τις τρίχες που αποβάλλουμε και τα κατάλοιπα των προϊόντων ομορφιάς, δεν πρέπει να αναρωτιόμαστε γιατί αποτελεί τόσο αγαπημένο στέκι για τα μικρόβια.

Μικρόβια στο μπάνιο: Οι συνήθεις ένοχοι
Κάποια από τα πιο συνηθισμένα βακτήρια που βρίσκονται στο πάτωμα του μπάνιου είναι ο σταφυλόκοκκος, ο οποίος μπορεί να βρεθεί και στο δέρμα μας, και τα κολοβακτηρίδια, τα οποία βρίσκονται στο έντερό μας, αναφέρει ο Joe Rubino, διευθυντής της μικροβιολογίας στο RB, ιδρυτών του καθαριστικού Lysol. 
Ακόμα σε έρευνα έχει βρεθεί επίσης E. coli, ένα από τα χειρότερα βακτήρια που συνδέεται με τα ανθρώπινα κόπρανα και που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές διάρροιες.

Μελέτη στο περιοδικό Applied and Environmental Microbiology βρήκε ότι περίπου 68 με 98 τοις εκατό των βακτηριδίων που βρέθηκαν στο μπάνιο είτε σχετίζονται με το δέρμα ή έρχονται από το εξωτερικό- ενώ το 15 τοις εκατό ήταν βακτήρια που προέρχονταν από τα κόπρανα. Το χειρότερο, τα μικρόβια μπορούν να μεταδοθούν από τα χέρια ή από το καζανάκι της τουαλέτας, το οποίο ψεκάζει το νερό μαζί με διάφορα μικρόβια αρκετά μακριά.

Πώς θα κρατήσεις μακριά τα μικρόβια από το μπάνιο σου
Αφού τα βακτήρια αγαπούν την υγρασία, το καλύτερο είναι να αποφεύγεις τη συσσώρευσή της. 
Πώς μπορεί να γίνει αυτό; 
Αν το καλάθι με τα άπλυτα είναι στο μπάνιο, φρόντισε να στεγνώνεις τις χρησιμοποιημένες πετσέτες πριν τις βάλεις στα άπλυτα. 
Επίσης, προτίμησε να σκουπίζεσαι μέσα στο ντους και μετά από κάθε μπάνιο να μαζεύεις τυχόν νερά με τη σφουγγαρίστρα.

Η πιο τρυφερή σκυλίτσα: Γαυγίζει σε αυτοκίνητα για να περάσουν τα παιδιά

Είναι ο φύλακας-άγγελός τους σε διάβαση πεζών της Γεωργίας
Τον γύρο του διαδικτύου κάνει μία σκυλίτσα από την περιοχή Βatumi της Γεωργίας, καθώς έχει αναλάβει ρόλο σχολικού τροχονόμου για τα παιδιά.

H Eeyore όπως την έχουν ονομάσει οι ντόπιοι, από τον αντίστοιχο χαρακτήρα των βιβλίων «Winnie-the-Pooh», έχει βάλει σκοπό της ζωής της να βοηθά τα παιδιά να διασχίζουν με ασφάλεια τις διαβάσεις πεζών. 

Τι κάνει; Όπως θα δείτε και στο video του Ruptly,κάθε φορά που παιδιά επιχειρούν να διασχίσουν την διάβαση, μπαίνει μπροστά και γαβγίζει στα αυτοκίνητα ώστε να σταματήσουν.

Άλλες φορές τα συνοδεύει ως το πάρκο, τα προστατεύει, τα φυλάει από πιθανούς κινδύνους και περιμένει ώστε να επιστρέψουν όλοι μαζί πίσω στο σχολείο.
Η Nona Zakareishvili, κάτοικος της περιοχής, θυμάται πως η Eeyore εμφανίστηκε στην περιοχή πριν από τέσσερα χρόνια και έκτοτε έχει γίνει η απόλυτη μασκότ.
«Είναι πολύ στοργική και λατρεύει τα παιδιά. Δεν της αρέσουν οι μεθυσμένοι και πάντα είναι πολύ επιθετική μαζί τους».
Η Zakareishvili εξήγησε πως οι περισσότεροι στην περιοχή τη φωνάζουν Eeeyore, ωστόσο είναι και κάποιοι ντόπιοι που την αποκαλούν «Whitey», δηλαδή «Ασπρούλα» λόγω της απόχρωσής της, αλλά και «Kupati», που είναι η ονομασία μίας πικάντικης σάλτσας από τη Γεωργία.
Όσο για το ποιος είναι ιδιοκτήτης της; Όλοι οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι τη φροντίζουν και την ταΐζουν.

star.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki