Sunday 10 September 2017

Τι πρέπει να τρώει ένα παιδί στο σχολείο


Koλατσιό 
Το παιδάκι σας μεγάλωσε και αύριο αρχίζει το σχολείο! 
Κάνατε την εγγραφή του τον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο. 
Είναι το πρώτο σας παιδί και δεν γνωρίζετε τι να κάνετε.
Το άγχος σας είναι μεγάλο και οι ερωτήσεις που γεννιούνται καθημερινά, ψάχνουν απαντήσεις.

Ποια είναι η διατροφική προετοιμασία που θα χρειαστεί;
Ποια υλικά και σκεύη πρέπει να αγοράσετε η να χρησιμοποιήσετε;
Τι θα πρέπει να προσέξετε στην καθημερινή του διατροφή, αφού αυτό δεν θα είναι κοντά σας;

Ας αρχίσουμε από τον πιο κοινό φόβο 
των περισσοτέρων μαμάδων:
"Φοβάμαι πως δεν θα τρώει το φαγητό του, αφού δεν τρώει μόνο του- Αν δεν το ταΐσω δεν θα φάει".
Αυτός είναι ο μεγαλύτερος και πιο συχνός φόβων των μαμάδων. Ηρεμήστε!...
Το παιδί σας δεν είναι το μοναδικό παιδάκι που πηγαίνει σε παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο.
Μη ξεχνάτε πως μεγαλώνει και θα πρέπει μάθει να τρώει μόνο του. Ακόμα και λιγόφαγο να είναι, η εκπαίδευση που θα πάρει στο σχολείο του είναι τέτοια, που θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα. Καταρχήν όλα τα παιδιά τρώνε πάντα την ίδια ώρα και σε συγκεκριμένο μέρος, οπότε αυτό γίνεται συνήθεια. 
Ένα δεύτερο και βασικό είναι πως λόγω του ότι ακολουθούν τους κανόνες, σύντομα θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα του καινούργιου προγράμματος και τέλος μη ξεχνάτε πως συνήθως στα λιγόφαγα παιδιά, προσφέρετε μια μικρή ενθάρρυνση ή μια μικρή βοήθεια από την παιδαγωγό ή την τραπεζοκόμο. 
Εσείς απλά ζητήστε να σας επιστρέφουν το υπόλοιπο φαγητό ή κολατσιό που απέμεινε έτσι ώστε να ελέγξετε πόσο έφαγε το παιδί σας.
Συνεργαστείτε με την δασκάλα/τον δάσκαλο και προσπαθήστε να χτίσετε μια ειλικρινή σχέση μαζί του, έτσι ώστε να μπορέσουν και οι ίδιοι να σας ενημερώνουν χωρίς τον φόβο των αντιδράσεών σας. 
Μη γίνετε πιεστικοί και μην ξεχνάτε πως και οι ίδιοι είναι άνθρωποι και μπορεί να κάνουν κάποιο λάθος. 
Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως πως αν κάτι αντιληφθείτε και δεν σας αρέσει, δεν θα το συζητήσετε μαζί τους. 
Αν όμως επιμένετε πως πρέπει να καταναλώνει όλο του το φαγητό και τους καταπιέζετε, μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος σας και να δημιουργήσετε εχθρικό κλίμα.
Ρωτήστε για τον τρόπο συντήρησης-θέρμανσης του φαγητού και τα σκεύη που πρέπει να αγοράσετε. 
Στους περισσότερους παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, υπάρχει ψυγείο, οπότε θα είστε ασφαλής για την συντήρηση του φαγητού του παιδιού και συνήθως χρειάζεται να προμηθευτείτε ένα μεταλλικό δοχείο για την φύλαξη του τροφίμου. 
Σπάνια πλέον το ζέσταμα γίνεται με φούρνο μικροκυμάτων οπότε προμηθευτείτε το κατάλληλο σκεύος φύλαξης, ελέγχοντας την ποιότητά του,(κάποια λόγω εταιρίας ή χαμηλής τιμής δημιουργούν διαρροές), αλλά και το μέγεθός του!.. 
Μην ξεχνάτε πως η ποσότητα του φαγητού που θα τοποθετήσετε μέσα, προορίζεται για ένα μικρό παιδί. 
Οπότε μην αγοράσετε ένα τεράστιο σκεύος και μην υπερφορτώνετε τη μερίδα του, πιστεύοντας πως ίσως θέλει να φάει τεράστιες ποσότητες. Άλλωστε ο σκοπός του φαγητού δεν είναι να αδειάσει το πιάτο του, αλλά να φάει την ποσότητα που χρειάζεται. 
Συνήθως τα παιδιά γνωρίζουν πόση ποσότητα χρειάζονται ως ένστικτο και η λανθασμένη εκτίμηση της μητέρας πως δεν έφαγε ικανοποιητική ποσότητα φαγητού το παιδί δημιουργεί συγχύσεις.
Καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιείτε ευαίσθητα τρόφιμα που αλλοιώνονται πολύ εύκολα ή θέλουν ειδικό χειρισμό στην θέρμανση τους, έτσι ώστε να μην προκαλέσουν αποστροφή του παιδιού και δεν θέλει να τα φάει, αφού χαλάνε και δεν είναι οπτικά όμορφα.
Καλό θα ήτανε επίσης, το ψάρι να μην υπάρχει στο σχολικό διαιτολόγιο και αυτό να το καταναλώσει το Σαββατοκύριακο που θα είναι μαζί σας, λόγω του ότι μπορεί να μην έχετε προσέξει τα κόκαλα και να σας ξέφυγε κάποιο, οπότε μπορεί εύκολα να καταποθεί και να προκαλέσει πρόβλημα στο παιδί σας. 
Μη ξεχνάτε πως είναι αδύνατον κάποιος να ελέγξει τόσα παιδιά στο φαγητό. άρα, κάντε σωστές επιλογές.
Μην τοποθετείτε μεγάλα κομμάτια κρέατος, γιατί δεν θα καταφέρει το παιδί σας να τα φάει. 
Κόψτε το κρέας σε μικρές μπουκίτσες ικανές να μπορούν να καταναλωθούν από το μικρό του στόμα.
Μπορεί το παιδί σας να αγαπά κάποια τρόφιμα πολύ περισσότερο από κάποια άλλα, αλλά είναι λάθος να χρησιμοποιείτε ένα είδος τροφής καθημερινά, όσο σίγουρες και αν είστε πως θα το καταναλώσει. Τα περισσότερα παιδιά αγαπάνε τα μακαρόνια. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει κάθε μέρα να τρώει μακαρόνια. Μη ξεχνάτε πως ένα παιδί, θα πρέπει να έχει ένα πλούσιο διαιτολόγιο, έτσι ώστε να μη του λείψει τίποτα σε θρεπτικά συστατικά. 
Μην ξεχνάτε λοιπόν ότι μια με δύο φορές τη βδομάδα θα πρέπει να καταναλώνει όσπριο, μια με δύο λαδερό, μια με δύο κρέας (εξαρτάται από την ποσότητα του κρέατος που θα δώσετε ή θα καταναλώσει κάθε φορά), μπορείτε μια με δύο να βάλετε κοτόπουλο με λαχανικά ή ρύζι και όπως προαναφέραμε, μια με δύο φορές τη βδομάδα χρησιμοποιήστε τα ζυμαρικά και αφήστε το ψάρι για το σπίτι. 
Το όμορφο στην διαδικασία του φαγητού, είναι πως τα παιδιά επηρεάζουν το ένα το άλλο, οπότε μη σας φανεί παράξενο, εάν το παιδί σας καταναλώσει ένα τρόφιμο που ούτε καν το δοκίμασε στο σπίτι. 
Μπορείτε να κάνετε μια μικρή συζήτηση αφού έχει ξεκινήσει το σχολείο, για το τι τρώνε τα υπόλοιπα παιδάκια και αν κάποια από αυτά τρώνε τρόφιμα που δεν τρώει το δικό σας, χρησιμοποιήστε τα ως παράδειγμα.
Μην ξεχνάτε το υγιεινό κολατσιό. Επιλέξτε τρόφιμα χαμηλά σε απλά ζάχαρα, υγιεινά και θρεπτικά. Και μην ξεχνάτε τα φρούτα. Αυτό δεν σημαίνει πως κάθε μέρα το κολατσιό του θα είναι φρούτο, εκτός και αν είστε σίγουροι πως έφαγε ένα πλούσιο πρωινό πριν φύγει από το σπίτι. Ρωτήστε το ωράριο του φαγητού, έτσι ώστε να υπολογίσετε σωστά και να επιλέξετε το σωστή ποσότητα του. 
Αν παραδείγματος χάρη πηγαίνει στις 8:15 στο σχολείο, έχει φάει το πρωινό του στο σπίτι και το πρόγευμα του είναι στις 10:30, μην περιμένετε να φάει ένα κουλούρι και ένα φρούτο, αφού θα είναι ήδη χορτάτο. 
Και μάλιστα αν καταφέρει να τα φάει, μπορεί να μην καταναλώσει το μεσημεριανό του, που συνήθως είναι νωρίς το μεσημέρι (κάπου στις 12:30 με 13:00). 
Οπότε ο σωστός υπολογισμός, είναι αυτός που θα σας φέρει καλύτερα αποτελέσματα. Το βέβαιο είναι πως το παιδί θα πρέπει να έχει καταναλώσει το πρωινό του στο σπίτι, πριν φύγει για το σχολείο.
Φροντίστε το μαγείρεμα σας. Μαγειρέψτε το βράδυ ή νωρίς το πρωί. Αλλά μη ξεχνάτε να έχετε έτοιμο το φαγητό του πριν φύγετε από το σπίτι για το σχολείο. Συνηθίστε στα νέα γεγονότα και φροντίστε να έχετε ότι σας χρειάζεται από την προηγούμενη μέρα, έτσι ώστε να είστε έτοιμοι. Ένας καλός προγραμματισμός, θα σας λύσει τα χέρια και θα διευκολύνει τη ζωή σας.
Πολλοί παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία,προσφέρουν το μεσημεριανό γεύμα μέσα στο πρόγραμμά σας. 
Αν όμως δεν το έχουνε μπορούν να σας βοηθήσουν έτσι ώστε να δημιουργήσετε ένα πλούσιο διατροφικό πρόγραμμα για το παιδί σας πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και θρεπτικά συστατικά. 
Εάν αυτό όμως δεν υπάρχει, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό διατροφολόγο που θα σας κατευθύνει και θα κάνει την προετοιμασία του φαγητού πιο εύκολη.
boro.gr

UNESDA: Τέλος τα αναψυκτικά σε όλα τα δημοτικά σχολεία της ΕΕ από τα τέλη του 2018

#UNESDA #Αναψυκτικά
Πρώτα δυο αφελείς ερωτήσεις: 
1. Αφού «Τα αναψυκτικά δεν έχουν θέση σε ένα υγιές σχολικό περιβάλλον», γιατί δεν απαγορεύεται η διάθεσή τους στα σχολεία; 
2. Γιατί ή UNESDA δεν σταματά την πώλησή τους ΤΩΡΑ, αλλά από τα τέλη του 2018;
---------------
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία αναψυκτικών ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την πώληση αναψυκτικών σε όλα τα σχολεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τα τέλη του 2018.

Η απόφαση της UNESDA αφορά στον τερματισμό όλων των πωλήσεων αναψυκτικών σε δημοτικά σχολεία και των σχετικών διαφημίσεων που απευθύνονται σε ανήλικους κάτω των 12 ετών και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής, η οποία περιλαμβάνει ως κεντρικό στόχο τη μείωση της ζάχαρης στα αναψυκτικά κατά 10% έως το 2020.

Ο πρόεδρος της UNESDA, Stanislas de Gramont, δήλωσε ότι η απόφαση «θα διασφαλίσει ότι η βιομηχανία μας δεν θα παρέχει αναψυκτικά με πρόσθετα σάκχαρα στους νέους στη διάρκεια της σχολικής ημέρας». (αυτή τη δήλωση ας μας την εξηγήσει κάποιος, please)

Από την πλευρά τους, οι οργανώσεις προστασίας καταναλωτών δήλωσαν ότι ενθαρρύνονται από τη συγκεκριμένη απόφαση. «Τα αναψυκτικά δεν έχουν θέση σε ένα υγιές σχολικό περιβάλλον», τόνισε στη EURACTIV η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής οργάνωσης καταναλωτών BEUC, Emma Calvert.

Μεταξύ 2000 και 2015 η UNESDA πέτυχε μείωση της περιεκτικότητας ζάχαρης στα προϊόντα κατά 12%.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki