Wednesday 8 June 2022

Ταξιδεύοντας με τα παιδιά

Ήρθε η ώρα να πάτε διακοπές οικογενειακώς και μόνο στην ιδέα έχετε πελαγώσει;
Δεν ξέρετε τι να πρωτοπάρετε μαζί σας ; 
Αναρωτιέστε πως θα αντέξουν τα παιδιά στο ταξίδι;
Με λίγη σωστή προετοιμασία και ενημέρωση, όλα γίνονται.

Προετοιμασία για το ταξίδι



Χαρτί και στυλό ανά χείρας, και ετοιμάστε μια λίστα, έτσι δεν θα ξεχάσετε τι πρέπει να ψωνίσετε και τι πρέπει να πάρετε. 
Μην αγοράσετε πράγματα τα οποία μπορείτε να βρείτε και στον τόπο των διακοπών σας, όπως παιχνίδια θαλάσσης, έτσι ώστε να αποφύγετε το επιπλέον βάρος. 
Αν έχετε νήπιο αγοράστε μια πλαστική πισίνα που, άδεια από νερό, μπορεί να λειτουργήσει ως «πάρκο» στην παραλία, στο εξοχικό, στο κάμπινγκ. Μια καλή ιδέα είναι να σημειώσετε τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε ως και την τελευταία μέρα πριν την αναχώρηση.
Για παράδειγμα:
Οδοντόβουρτσες, φορτιστές κινητών, διαβατήρια, κινητά, πορτοφόλι, βούρτσες/χτένες, ξυριστικές μηχανές, σνακ, νερό, θερμός, γάλα, παιχνίδια κλπ…
Πακετάρετε φωτογραφική μηχανή, βιντεοκάμερα, μην ξεχάσετε καλοκαιρινά ζακετάκια για τις δροσερές βραδιές...
  • Μιλήστε με τον παιδίατρο σας. Αν εκκρεμεί κάποιο εμβόλιο ή πρέπει να το κάνετε την περίοδο που θα λείπετε, συζητήστε μαζί του εναλλακτικές λύσεις. Σιγουρευτείτε ότι θα μπορείτε να του μιλήσετε στο τηλέφωνο σε περίπτωση που χρειαστεί (αν θα λείπει διακοπές κ.τ.λ).
  • Ενημερωθείτε για το κέντρο Υγείας, το πλησιέστερο Ιατρείο που υπάρχει στον προορισμό των διακοπών σας και σημειώστε τα τηλέφωνα επικοινωνίας.
  • Πάρετε μαζί σας το βιβλιάριο υγείας των παιδιών
  • Ετοιμάστε ένα μικρό φαρμακείο για τις διακοπές. Έχετε μαζί σας τα βασικά: Θερμόμετρο, αντιπυρετικό σιρόπι, κρέμα για τσιμπήματα, η arnica είναι ιδανική κρέμα για τους μώλωπες και τα στραμπουλήγματα, κρέμα για καψίματα, απωθητικό σπρέι για έντομα και κουνούπια. Ο Φαρμακοποιός θα σας βοηθήσει ώστε να το οργανώσετε ή μπορείτε να πάρετε μαζί σας ένα “εναλλακτικό φαρμακείο
  • Αν έχετε μωρό που έχει σταματήσει το θηλασμό μην ξεχάσετε τα απαραίτητα για την προετοιμασία του γάλακτος. Αν έχει ξεκινήσει στερεές αλεσμένες τροφές μην ξεχάσετε τις απαραίτητες συσκευές.
  • Φροντίστε ώστε τα παιδιά να είναι ξεκούραστα. Εάν συνηθίζουν να κοιμούνται κάποια συγκεκριμένη ώρα στην διάρκεια της ημέρας, επιλέξτε αυτή την ώρα για να ταξιδέψετε (εάν σας βολεύει) έτσι ώστε να κοιμούνται στην διαδρομή.
  • Υπολογίστε την διάρκεια του ταξιδιού μαζί με τις στάσεις που θα κάνετε ώστε να φτάσετε στον προορισμό σας την ώρα που επιθυμείτε…
  • Σιγουρευτείτε ότι τα παιδικά καρεκλάκια είναι τοποθετημένα σωστά (ελέγξτε τους ιμάντες και τις ζώνες ασφαλείας).

Ζήσε απλά σ' έναν κόσμο πολύπλοκο / How to live simply in a complex world

Ο κόσμος που εμείς οι άνθρωποι έχουμε δημιουργήσει και ζούμε πια είναι απίστευτα πολύπλοκος και αυτό αντανακλάται στον τρόπο που ζούμε. 
Αναλογιστείτε πώς ζουν οι περισσότεροι: 
Κάθε μέρα που περνά μάχονται ο ένας εναντίον του άλλου, είναι συνεχώς απασχολημένοι με πράγματα που τελικά μισούν να κάνουν, η προσοχή τους αποσπάται συνεχώς από επιφανειακά ζητήματα και ο νους τους είναι γεμάτος από μια ατελείωτη ροή αντικρουόμενων μεταξύ τους σκέψεων -με λίγα λόγια, η καρδιά και η ψυχή τους παρασύρονται στη δίνη αυτού που αποκαλούμε «σύγχρονος τρόπος ζωής».
It’s Simple! How to live simply in a complex world
Εμείς κατοικώντας στον ίδιο περίπλοκο κόσμο, είναι αδύνατο να μην επηρεαστούμε από αυτόν. 
    Όμως, μέσα από τις σκέψεις, τις πράξεις και τις στάσεις μας, μπορούμε να επιλέξουμε να απλοποιούμε τη ζωή μας και να αποδεσμευτούμε από τους χαοτικούς τρόπους του, όπως επίσης μπορούμε να εμπνεύσουμε τους γύρω μας να κάνουν το ίδιο. 
    Αν θα θέλατε να μάθετε να ζείτε απλούστερα, ώστε να καταφέρετε να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας, αλλά δεν γνωρίζετε το πώς, οι ακόλουθες συμβουλές μπορεί να σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες.

Τακτοποιήστε τον εργασιακό και προσωπικό σας χώρο
Μειώστε την ποσότητα των ασήμαντων πραγμάτων, που έχετε συλλέξει όλα αυτά τα χρόνια, και θα δείτε ότι αυτό θα μειώσει τα επίπεδα του στρες σας και θα διατηρήσει τη ζωή σας σε απλά επίπεδα. 
Ζώντας μέσα σε ένα μινιμαλιστικό περιβάλλον, θα έχετε τη δυνατότητα να συγκεντρωθείτε σε αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό για εσάς και δεν θα παρασύρεστε εύκολα από συνεχείς περισπασμούς. 
Επιπλέον, δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για όλα εκείνα τα πράγματα, τα οποία ουσιαστικά δεν χρειάζεστε και έτσι τίποτα δεν θα εμποδίζει το δρόμο σας προς την ευτυχία.

Περιορίστε τη χρήση των μέσων επικοινωνίας και ενημέρωσης
Οι περισσότεροι ξοδεύουμε ένα μεγάλο μέρος της μέρας μας χαζεύοντας στο ίντερνετ ή στην τηλεόραση. 
Ύστερα, παραπονιόμαστε για το ότι η μέρα είναι μικρή, η ζωή σύντομη και αναρωτιόμαστε γιατί δεν μπορούμε να βρούμε σε τίποτα χαρά. 
Αν και τα μέσα δικτύωσης και ενημέρωσης αποδεικνύονται χρήσιμα αν χρησιμοποιηθούν με μέτρο, μπορεί επίσης να μετατραπούν σε σκληρούς τυράννους, αν εθιστούμε σε αυτά και απομακρυνθούμε από τον πραγματικό κόσμο και τις δυνατότητες που αυτός μας δίνει.

Ξεφορτωθείτε τα περιττά έξοδα
Παγιδευμένοι στα δίχτυα του καταναλωτισμού, επιλέγουμε συχνά να ξοδέψουμε το μισθό μας, αγοράζοντας πράγματα που δεν χρειαζόμαστε και τα οποία μπορούν μόνο να περιπλέξουν κι άλλο τη ζωή μας. 
Από σήμερα, αποφασίστε να απλοποιήσετε τη ζωή σας, σταματώντας να ξοδεύετε τα χρήματα σας σε πράγματα που τελικά δεν αξίζουν. Χρήσιμη συμβουλή: αποφύγετε όσο μπορείτε οποιαδήποτε μορφή δανείου, που μπορεί να σας δημιουργήσει χρέη.

Εστιάστε σε ό,τι αγαπάτε
Όταν απολαμβάνετε αυτό που κάνετε, η ζωή γίνεται απλή. Ενώ αντίθετα, όταν αντιπαθείτε ή απεχθάνεστε αυτό με το οποίο ασχολείστε, η ζωή γίνεται αγγαρεία. 
Δυστυχώς, έχουμε μάθει από μικρή ηλικία να εστιάζουμε την προσοχή μας σε πράγματα που απεχθανόμαστε και έτσι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υποφέρουμε από αυτό και το αναπαράγουμε. Από σήμερα όμως, κάντε μια συνειδητή επιλογή και διοχετεύστε την ενέργειά σας σε κάτι που αγαπάτε και η ζωή σας θα αλλάξει ολοκληρωτικά.

Φροντίστε σωστά το σώμα σας
Η ζωή γίνεται επίσης περίπλοκη, όταν δεν αγαπάμε και δεν φροντίζουμε τον οργανισμό μας. Η ταλαιπωρία και η δυσφορία που αντιμετωπίζουμε όταν εμφανιστεί μια ασθένεια θα πρέπει να μας υπενθυμίζουν ότι χρειάζεται πάντα να διατηρούμε το σώμα μας υγιές. 
Και να πώς μπορείτε να το καταφέρετε αυτό: καταναλώστε μια ποικιλία φρέσκων, οργανικών λαχανικών και φρούτων, μείνετε δραστήριοι όλη τη μέρα και ξεκουραστείτε αρκετά, όταν νιώθετε κόπωση.

Επανασυνδεθείτε με τη φύση
Όποτε μπορείτε, κάντε μια βόλτα στη φύση, μακριά από τη βαβούρα της τσιμεντένιας ζούγκλας, στην οποία μάλλον θα μένετε. Ξεκουράστε το πνεύμα σας, ακούγοντας τους ήχους των πουλιών, εξερευνήστε την ομορφιά των δέντρων, των ζώων και της θάλασσας, εισπνεύστε καθαρό αέρα και βρείτε εσωτερική γαλήνη, βυθιζόμενοι στην αρμονία του φυσικού κόσμου.

Αναπτύξτε μια μη-κριτική στάση
Χρησιμοποιούμε πολύ χρόνο και ενέργεια, κρίνοντας τους άλλους και η επικριτική μας αυτή στάση περιπλέκει φοβερά τη ζωή μας: μας απομακρύνει από τους γύρω μας, κάτι που με τη σειρά του δημιουργεί διαπροσωπικές συγκρούσεις και συναισθηματικό πόνο. 
Μαθαίνοντας να μπαίνουμε στη θέση του άλλου και συμπονώντας τους, μπορούμε να διαμορφώσουμε ποιοτικότερες σχέσεις που θα μας προσφέρουν ηρεμία.

Προσφέρετε τη βοήθειά σας στους άλλους
Το επίπεδο ευεξίας μας εξαρτάται κατά πολύ από την ευεξία των άλλων. Γι’ αυτό, βοηθώντας εκείνους να είναι υγιείς και ευτυχισμένοι, βοηθάμε έμμεσα και τον εαυτό μας, όπως και τον υπόλοιπο κόσμο. 
Όποτε μπορείτε, δώστε ένα χέρι βοηθείας, για να ανακουφίσετε τον πόνο και τη δυσφορία τους. Φυσικά, προσπαθήστε αυτό να μην γίνεται εις βάρος σας (εκτός, ίσως, από κάποιες σπάνιες περιπτώσεις). Άλλο η βοήθεια και άλλο η θυσία.

Δείξτε καλοσύνη
Ένας σχεδόν αυτονόητος, αλλά αρκετά παραμελημένος τρόπος απλοποίησης της ζωής μας είναι το να είμαστε ευγενικότεροι με τον συνάνθρωπό μας. Έχοντας μεγαλώσει σε μια άκρως ανταγωνιστική κοινωνία, οι περισσότεροι συνεχώς συγκρουόμαστε και ανταγωνιζόμαστε τους άλλους, κάτι που προφανώς και περιπλέκει την καθημερινότητά μας, αποξενώνοντάς μας από τον κόσμο. 
Αν συμπεριφέρεστε όμως με ευγένεια, μοιράζετε σπόρους καλοσύνης και σύντομα θα δείτε ότι οι γύρω σας θα ανταποδώσουν τον τρόπο συμπεριφοράς σας.

Γκρινιάξτε λιγότερο
Η ζωή είναι γεμάτη εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουμε. Εντούτοις, το να γκρινιάζουμε για την ύπαρξη τους στο δρόμο μας δεν βοηθά σίγουρα την κατάσταση. 
Αντιθέτως, μας αποσπά από το να μηχανευτούμε τρόπους να τα προσπεράσουμε και έτσι σχεδόν ποτέ δεν καταφέρνουμε να δράσουμε πραγματικά. Αντί να σπαταλάτε το χρόνο και την ενέργειά σας γκρινιάζοντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, επιχειρήστε να ανακαλύψετε τη ρίζα τους και ύστερα βάλτε τα δυνατά σας για να... 
(...)
η συνέχεια εδώ
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Οι ισχυρές Αδελφικές Σχέσεις... / The Protective Role of Sibling Relationship Quality

... αντιστρέφουν τις αρνητικές επιδράσεις των οικογενειακών συγκρούσεων

Έχετε μικρότερα αδέλφια; Τότε θα γνωρίζετε πόσο ενοχλητικά μπορούν να γίνουν. Συνεχώς σας ακολουθούσαν, χαλούσαν τα παιχνίδια σας και έκαναν ένα εκατομμύριο ανούσιες ερωτήσεις. Τι συμβαίνει με τα μεγαλύτερα αδέρφια; Είναι ακόμα χειρότερα – σας τρομοκρατούσαν συνεχώς και πάντα ήθελαν να έχουν δίκιο.
    Αποδεικνύεται όμως ότι ακόμα κι αν η σχέση σας με τα αδέρφια σας είχε τα πάνω και τα κάτω της, αυτή η ίδια σχέση μπορεί να σας είχε προστατεύσει από ορισμένες αρνητικές συνέπειες.
    Σε έρευνα που έγινε από τον καθηγητή ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Rochester, Patrick T. Davies και την ομάδα του, συμμετείχαν 236 παιδιά με μέσο όρο ηλικίας τα 12.5 έτη, μαζί με τους γονείς τους, για να αξιολογήσουν τις επιδράσεις που έχουν διάφορες οικογενειακές σχέσεις στην ψυχολογία τους μακροπρόθεσμα.

    Συγκεκριμένα, ήθελαν να δουν αν τα παιδιά που ήταν μάρτυρες πολλών οικογενειακών συγκρούσεων βοηθιούνται από μια στενότερη σχέση με ένα από τα αδέλφια τους. Αποδείχτηκε λοιπόν ότι πράγματι βοηθιούνται – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν τσακώνονταν.
Για να δουν πώς οι οικογενειακές συγκρούσεις στις ζωές των συμμετεχόντων, οι ερευνητές χρειάστηκε να γίνουν λίγο «βίαιοι». Ζήτησαν ουσιαστικά από τους γονείς να μιλήσουν για ένα θέμα στο οποίο διαφωνούσαν. Όσο γινόταν η διαμάχη, οι ερευνητές εξέτασαν δύο παράγοντες.
    Αρχικά, πόσο έντονος γινόταν ο καυγάς; Αυτό τους έδειχνε πώς κινούνταν περίπου τα πράγματα στην πραγματικότητα ανάμεσα στην οικογένεια. Επίσης, αξιολογούσαν πώς το παιδί αντιδρούσε όταν έβλεπε τους γονείς του να μαλώνουν.
    Στη συνέχεια, ρωτούσαν τους δασκάλους αν επεδείκνυαν κάποια προβλήματα συμπεριφοράς, κι αν ναι, ρωτούσαν τις μητέρες τους ποια ήταν η σχέση των αδελφών μεταξύ τους. Τέλος, μίλησαν στα ίδια τα παιδιά. Σύντομα, διαφάνηκε μια συσχέτιση ανάμεσα στους αδελφικούς δεσμούς και στην ψυχική ευεξία.
    Όταν ήρθαν ξανά σε επαφή με τις οικογένειες αυτές μετά από έναν χρόνο, οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι ήταν μάρτυρες εξαιρετικά έντονων καυγάδων ανάμεσα στους γονείς τους ήταν πιθανότερο να επιδείξουν μια πιο αγχώδη αντίδραση σε μια σύγκρουση, ακόμα και μετά από 12 μήνες. Αυτό το χαρακτηριστικό συσχετιζόταν με περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας αργότερα στη ζωή τους.
    Θυμάστε όμως που οι ερευνητές ζήτησαν από τις μητέρες τους να τους πουν πώς ήταν η σχέση με τα αδέλφια; Μπορεί να μην ήταν ο πιο αντικειμενικός τρόπος να μάθουν την πραγματική σχέση, ωστόσο φάνηκε ξεκάθαρα ένα μοτίβο.

Τα αδέλφια που είχαν έναν ισχυρότερο δεσμό μεταξύ τους είχαν καταφέρει να επιλύσουν τις αρνητικές επιδράσεις που τους είχαν προξενήσει οι οικογενειακές διαμάχες. Το εκπληκτικό είναι αυτό ίσχυε ασχέτως του φύλου, της ηλικίας και άλλων παραγόντων – ακόμα κι αν ως αδέλφια μεταξύ τους παρουσίαζαν ενίοτε κάποιον ανταγωνισμό. Όσο τα δύο αδέλφια ένιωθαν μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ τους, μπορούσαν και τα δύο να αντιστρέψουν τις αρνητικές ψυχολογικές επιδράσεις που τους προκαλούσαν οι γονείς.

πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki