Monday 4 October 2021

Αυτά που δεν ξέρει κανένας γονιός, πριν αποκτήσει τρίτο παιδί

Είναι πρακτικά αδύνατο να βάλει κανείς τρία παιδικά καθίσματα στο πίσω μέρος των περισσότερων αυτοκινήτων

Πριν μπείτε στη διαδικασία να κάνετε παιδί κι εφόσον δεν έχετε σκοπό να αλλάξετε αυτοκίνητο, μετρήστε πολύ καλά τις διαστάσεις του και ζητήστε συμβουλές από ένα κατάστημα που πουλάει παιδικά καθίσματα. Στην περίπτωση μάλιστα που καταφέρετε -έστω και δοκιμαστικά), να στριμώξετε τρία από αυτά στο πίσω κάθισμα, μην κάνετε το λάθος και τα αφαιρέσετε ποτέ!

Τα ντεσιμπέλ στο σπίτι θα ανέβουν σημαντικά

Είναι πολύ δύσκολο για τρεις ενήλικες να συνεννοηθούν -όσο μάλλον για τρία παιδιά. Αργά ή γρήγορα, όποια κι αν είναι η ηλικία τους θα συνειδητοποιήσουν ότι εάν θέλουν να εισακουστούν θα πρέπει να φωνάξουν και μάλιστα πολύ δυνατά. Μην πιστέψετε ότι φταίτε εσείς που δεν τα μάθατε να ζητούν αυτό που θέλουν πολιτισμένα. Δεν έχει να κάνει με εσάς... είναι δικό τους θέμα.

Δεν έχει κανένα νόημα να αγοράσετε τίποτα καινούριο για καμια δεκαετία

Εκτός εάν δεν σας πειράζει να δείτε το καινούριο σας φόρεμα, καναπέ ή τραπεζομάντιλο γεμάτο λεκέδες, σχέδια από ανεξίτηλο μαρκαδόρο και αγνώστου προελεύσεως υγρά.

Θα σας είναι κάπως δύσκολο να φταρνιστείτε ή να ξεκαρδιστείτε στα γέλια για ένα διάστημα

Συγνώμη που το μαθαίνετε από εμάς, αλλά στην περίπτωση που αυτή θα είναι η τρίτη φυσιολογική γέννα, υπάρχει μια περίπτωση να υπάρξει μια κάποια χαλάρωση, ξέρετε... Γι' αυτό ξεκινήστε από τώρα ασκήσεις ενδυνάμωσης της πυέλου, ώστε αυτό το διάστημα να είναι όσο πιο σύντομο γίνεται.

Αναμένεται να ζείτε με πολύ περισσότερο στρες

Όπως έδειξε έρευνα που έγινε με τη συμμετοχή 7000 μαμάδων, ο πιο αγχωτικός αριθμός παιδιών σε μια οικογένεια είναι τα τρία. Οι μητέρες με τρία παιδιά δήλωσαν ότι είχαν περισσότερο στρες από όσες είχαν δύο ή τέσσερα παιδιά.

Δεν θα νιώθετε ποτέ μόνοι

Ούτε όταν θέλετε να πάτε στην τουαλέτα. Ή όταν καθαρίζετε την αποθήκη. Ή όταν θα σιδερώνετε μετά τα μεσάνυχτα -γιατί δεν θα έχετε βρει άλλο χρόνο μέσα στην ημέρα. Πάντα κάποιο θα είναι εκεί!

Θα ανακαλύψετε τι ακριβώς σημαίνει να είσαι κουρασμένος

Σε ένα βαθμό που ακόμα δεν έχετε βιώσει στη ζωή. Και από μέσα σας θα γελάτε κάτι φορά που κάποιος που δεν έχει παιδιά ή έχει έως δύο θα λέει ότι είναι εξαντλημένος, γιατί θα ξέρετε ότι δεν έχει ιδέα τι σημαίνει η λέξη!

Οι οικονομίες σας θα εξανεμιστούν

Ο οικονομικός σας προϋπολογισμός θα εξαντλείτε στα βασικά, όπως γάλα, ψωμί, φρούτα κλπ, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να κάνετε αιματηρές οικονομίες εάν θέλετε για παράδειγμα να κανονίσετε διακοπές. Οπότε, σας συνιστούν να ξεκινήσετε από τώρα αποταμίευση για να πάτε όλοι μαζί στη Εurodisney το 2035.

Ξεχάστε ότι μπορείτε να μείνετε σε ξενοδοχείο

Ειλικρινά, δεν θα βρείτε εύκολα δωμάτιο για 5.Αλλά ακόμα κι αν βρεθεί, φανταστείτε πόση ώρα θα σας πάρει μέχρι να συμφωνήσουν ποιο θα πάρει το κρεβάτι που είναι πιο κοντά στην τηλεόραση. Το Airbnb είναι η μοναδική λύση...

Η καρδιά σας θα είναι πιο γεμάτη από ποτέ

Μπορεί τα περισσότερα από αυτά που περιλαμβάνει η λίστα να είναι μάλλον αρνητικά, όμως είναι δεδομένο ότι το τελικό ισοζύγιο είναι θετικό! Γιατί το να μεγαλώνει κανείς τρία πιτσιρίκια, να τα αγαπάει με ανιδιοτέλεια και να τα αφήνει να γεμίζουν την ψυχή του με τόσα όμορφα συναισθήματα δεν μπορεί παρά να είναι θαυμάσιο, κάτι που αποζημιώνει για όλα τα ξενύχτια, τους κόπους, τα έξοδα και τα κατεστραμμένα έπιπλα...

mamamia.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Μήπως “υπερεκπαιδεύουμε” τα νήπια;

Κανείς δεν ψηλώνει περισσότερο, αν μετριέται πιο συχνά
 Roland Meighan

Ας διασκεδάζουμε μαζί τους αφήνοντάς τα να είναι παιδιά!
Τα τελευταία χρόνια, δεκάδες σελίδες στο διαδίκτυο προτείνουν έξυπνες ιδέες για το πώς να ενθαρρύνουμε μέσα από έναν διασκεδαστικό τρόπο το κομμάτι της μάθησης σε όλο και μικρότερες ηλικίες.

Έχοντας αυτήν την πίεση οι νέοι γονείς, αρχίζουμε την υπερπροσπάθεια να υλοποιήσουμε δραστηριότητες που ενισχύουν τις γνωστικές ικανότητες των παιδιών μας όπως το λεξιλόγιο, τη μνήμη, την προσοχή, την κίνηση. 
Η αγωνία κι η βιασύνη μας να τα δούμε να προοδεύουν σε όλα τα παραπάνω, μας κάνει να μεγεθύνουμε λίγο τον ρόλο μας ως γονείς διατηρώντας έναν γονεο-κεντρικό τρόπο σκέψης στο πώς να μεγαλώνουμε και να εκπαιδεύουμε τα παιδιά.
Φαίνεται όμως πως στην προσπάθεια μας να κάνουμε τη μάθηση διασκέδαση, ξεχνάμε κάτι, η μάθηση είναι διασκέδαση από μόνη της για τα παιδιά!

Από τη στιγμή που έρχονται στον κόσμο, μαθαίνουν τα μωρά και μάλιστα το κάνουν με όλη τους την αγάπη! 
Όταν, όμως, οι γονείς προσπαθούμε να αναλάβουμε και να κερδίσουμε τον έλεγχο της μάθησης, τότε υπάρχει ο κίνδυνος η μάθηση να χάσει τη γοητεία της, και τότε πράγματι θα πρέπει να την ενθαρρύνουμε οι γονείς
Είναι και κάτι ακόμα, όμως, που ίσως ξεχνάμε, τα παιδιά δεν είναι χαζά. Καταλαβαίνουν πολύ καλά πότε προσπαθούμε να κρύψουμε τη μάθηση πίσω από μια “διασκεδαστική δραστηριότητα” και αισθάνονται τις κρυμμένες προσδοκίες καθώς και την πίεση μας. 
Ιδανικά η μάθηση δεν θα έπρεπε να είναι καταναγκαστική σε καμία ηλικία, πόσο μάλλον στην νηπιακή που η αγάπη για μάθηση είναι τόσο όμορφη και η περιέργεια έμφυτη! Επομένως, δεν χρειάζεται βιασύνη από εμάς τους γονείς.
Τα παιδιά μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, δεξιότητες, λέξεις. Ακόμα και αν δεν είμαστε σε θέση να τα δούμε, να τα μετρήσουμε ή να τα κατηγοριοποιήσουμε σε γνωστικά αντικείμενα, δεν σημαίνει πως δεν συμβαίνουν. 
Μπορεί να τα μοιραστούν μαζί μας όταν νιώθουν έτοιμα ή μπορεί και καθόλου μιας κι εμείς οι ίδιοι κρατάμε πράγματα που μαθαίνουμε για τον εαυτό μας.

Οι γονείς, είμαστε σίγουρα σημαντικοί στην πορεία της μάθησης των παιδιών. Πρέπει να υποστηρίζουμε τα ενδιαφέροντα τους, να εμπλεκόμαστε στη μάθησή τους, να κάνουμε ερωτήσεις, να δίνουμε ιδέες. Απλά, πρέπει να έχουμε στον νου μας τον τρόπο που το κάνουμε. 
Να βλέπουμε ποιες είναι οι προσδοκίες μας κι αν είναι ωφέλιμες για τα παιδιά ή αν ικανοποιούν κάποια δική μας ανάγκη.
Ας αφήσουμε τα μικρά μας να οδηγηθούν στο δρόμο της μάθησης χωρίς να ελέγχουμε, χωρίς να πιέζουμε, χωρίς υστεροβουλία. 
Ας τα ρωτήσουμε τι σκέφτονται, ή αν θέλουν να μάθουν περισσότερα για κάτι. 
Ας αναρωτηθούμε μαζί τους κι ας τα ενθαρρύνουμε να ψάξουν. 
Ας τα εμπιστευτούμε περισσότερο κι ας αναλάβουμε λιγότερο. 
Ας διασκεδάζουμε, απλά, μαζί τους αφήνοντάς τα να είναι παιδιά!

parentshelp
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki