Thursday 23 July 2020

Κατάθλιψη στην εφηβεία: Πότε το παιδί κινδυνεύει περισσότερο

Μια νέα καναδική μελέτη αναδεικνύει τη σχέση ανάμεσα σε οκτώ διαφορετικούς αιτιολογικούς παράγοντες στρες σε πρώιμο στάδιο της ζωής του ατόμου και τον κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης σε παιδική/εφηβική ηλικία.

Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει στρες πολύ νωρίς στη ζωή τους είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν μείζονα καταθλιπτική διαταραχή σε παιδική ή εφηβική ηλικία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry (JAACAP).

«Μελέτες έχουν δείξει ότι το στρες στα πρώιμα στάδια της ζωής του ανθρώπου αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης στην ενήλικη ζωή. Θελήσαμε λοιπόν να δούμε σε ποιον βαθμό σχετίζεται με την εκδήλωση κατάθλιψης νωρίτερα, ειδικά στην παιδική και εφηβική ηλικία», αναφέρει ο Joelle LeMoult, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ του Καναδά.
Οι επιστήμονες εστίασαν στην ανάλυση δεδομένων από 62 δημοσιευμένες μελέτες και πάνω από 44.000 μοναδικούς συμμετέχοντες. Οι έρευνες κατέγραφαν το πρώιμο στρες και την παρουσία ή απουσία μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής πριν την ηλικία των 18 ετών.

Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι συγκριτικά με τα νεαρά άτομα που δεν είχαν εκτεθεί νωρίς στη ζωή τους σε στρες, όσοι είχαν τέτοια έκθεση είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.
Ως στρεσογόνα γεγονότα που μπορεί κάποιος να εκτεθεί από νωρίς στη ζωή του θεωρήθηκαν η φτώχεια και η συναισθηματική κακοποίηση, μεταξύ άλλων.


Οι ερευνητές εξέτασαν επιμέρους και οκτώ μετα-αναλύσεις για να αναλύσουν τη σχέση διαφόρων μορφών πρώιμου στρες και τη διάγνωση μείζονος καταθλιπτικής διαταραχή στην παιδική ή εφηβική ηλικία.

Η σεξουαλική κακοποίηση, η σωματική κακοποίηση, ο θάνατος ενός μέλους της οικογένειας, η ενδο-οικογενειακή βία και η συναισθηματική κακοποίηση σχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο μείζονος κατάθλιψης σε νεαρή ηλικία. Αντιθέτως, η φτώχεια, η ασθένεια/τραυματισμός και η έκθεση σε μια φυσική καταστροφή δεν είχαν σχέση.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr
newsitamea.gr

Ιδέες για δημιουργική απασχόληση για το παιδί σας

Οι καλοκαιρινές διακοπές για τα παιδιά έχουν ήδη ξεκινήσει.
Αφιερώστε περισσότερο χρόνο στο παιδί σας και απολαύστε μοναδικές στιγμές μαζί του. Παρακάτω σας προτείνουμε ορισμένους τρόπους για να απασχολήσετε εποικοδομητικά το παιδί σας.
Πηγαίνετε μαζί στο βιβλιοπωλείο και δώστε του τη δυνατότητα να διαλέξει ένα βιβλίο, ότι κι αν είναι αυτό. Υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να διαβάσει, αν το διαλέξει εκείνο. Κατεβάστε από το ράφι όσα βιβλία χρειάζεται και αφήστε το να χαθεί μέσα στην ποικιλία χρωμάτων, εξωφύλλων, σχημάτων, μεγεθών. Ενθαρρύνετέ το να τα πιάσει στα χέρια του, να τα ξεφυλλίσει, να τα μυρίσει. Σεβαστείτε τη γνώμη του, όποια κι αν είναι αυτή.

Αγοράστε μία πλαστική πισίνα (κυκλοφορούν οικονομικές) και γεμίστε τη με νερό. Χρησιμοποιήστε παιχνίδια που έχετε από κατηγορίες (ζώα , φρούτα , σχήματα κ.ά.) και παίξτε ομαδοποιήσεις (βρες τα ίδια μέσα στο νερό) κατηγοριοποιήσεις (βάλε μαζί όσα ζουν στο δάσος, στο νερό κ.α).

Προμηθευτείτε νερομπογιές και χαρτόνια και βάλτε τα παιδιά να ζωγραφίσουν ότι βλέπουν γύρω τους, να σχηματίσουν γράμματα της άλφαβήτας, αριθμούς και λέξεις σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Οι κατασκευές σχημάτων και αντικειμένων με λευκό πηλό θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των παιδιών σας και θα ασχολούνται με τις ώρες.

Διαβάστε στα μικρά παιδιά σας παραμύθια

Πηγαίνετε μαζί στην παραλία και φτιάξτε μια καλοκαιρινή κατασκευή με τα κοχύλια που θα μαζέψετε.

Φυτέψτε λουλουδάκια στο μπαλκόνι ή στον κήπο σας ανά δυάδα, ανά τριάδα.

Τοποθετήστε περίτεχνα σχοινάκι, ή κλωστή ή ότι σας βρίσκεται και αφήστε τα παιδιά να παίξουν «Επικίνδυνες αποστολές». Απλά προτρέψτε τα να περάσουν χωρίς να ακουμπήσουν πουθενά.

ethnos.gr

Γιατί τα παιδιά συμπεριφέρονται έξω καλά και στο σπίτι όχι

Πολλά είναι εκείνα τα παιδιά που όταν βρίσκονται έξω συμπεριφέρονται άψογα ενώ όταν βρίσκονται στο σπίτι, μεταμορφώνονται στα πιο ζωηρά.

Το να υιοθετεί το παιδί εκτός σπιτιού αυτά που του έχουμε μάθει είναι ιδιαίτερα θετικό. Σημαίνει ότι τα έχει κατακτήσει και τα έχει γενικεύσει. Δηλαδή είναι σε θέση να εφαρμόζει τους κανόνες και τις αξίες που του έχουμε μάθει εκτός σπιτιού ακόμα κι όταν εμείς δεν είμαστε παρόντες. Γύρω στη ηλικία των 3 ετών και μετά το παιδί καταλαβαίνει ότι οι απαιτήσει αλλάζουν από περιβάλλον σε περιβάλλον και από άνθρωπο σε άνθρωπο, με αποτέλεσμα να προσπαθεί να συμπεριφερθεί αναλόγως.

Η τήρηση των κανόνων στο σπίτι

Το ότι το παιδί έχει γενικεύσει τους κοινωνικούς κανόνες, ορισμένες φορές δεν είναι αρκετό. Θέλουμε να υπάρχει μια καλή συμπεριφορά και στο σπίτι, ώστε να διατηρείται μια αρμονία. Ο κ. Στέλιος Μαντούδης , αναπτυξιακός εργοθεραπευτής συμβουλεύει:

Μιλάτε του με ευγένεια

To παιδί έχει την τάση να «απορροφά» τις συμπεριφορές που βλέπει από τους γονείς του. Για αυτό δώστε προσοχή στον τρόπο που έχετε μάθει να εκφράζεστε μπροστά του π.χ. μήπως πρέπει να ακούει πιο συχνά τις λέξεις «Ευχαριστώ» και «Παρακαλώ»;

Καλέστε άλλα παιδιά στο σπίτι

Αφού καταφέρνει να συμπεριφέρεται καλά σε άλλους χώρους ήρθε η στιγμή να το καταφέρει και στο δικό σας σπίτι. Έτσι βλέποντας τα άλλα παιδιά στο ρόλο του «καλού παιδιού» θα παρασυρθεί και εκείνο, υιοθετώντας σιγά σιγά πιο συστηματικά τους καλούς τρόπους.

Αφήστε το να πάει σε σπίτια που το καλούν

Έχει πρόσκληση να πάει σε άλλο σπίτι; Ίσως να διστάζετε να το αφήσετε, όμως είναι μια καλή ευκαιρία να βρεθεί σε ένα οικείο μεν χώρο στο οποίο όμως θα πρέπει να τηρήσει κάποιους κανόνες.

Θέστε λίγους και απλούς κανόνες

Καμιά φορά οι γονείς φοβούνται να θέσουν κάποιους κανόνες στο παιδί όταν βρίσκονται στο σπίτι από φόβο μήπως το περιορίσουν. Όμως αυτό δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σας ανησυχεί καθώς όπως είναι γνωστό τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια μέσα από γνωστούς κανόνες .

Δημιουργήστε μια ρουτίνα

Το να δημιουργήσετε μια ρουτίνα δεν εννοούμε να υπάρχει μονοτονία στην καθημερινότητά του στο σπίτι, αλλά αντίθετα μια σταθερότητα. Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα για την ώρα που ξυπνάει, που πλένει τα δόντια του, τα χέρια, που τρώει και για τις ώρες που βλέπει τηλεόραση. Αν αντιδρά σε κάποιον κανόνα ακούστε τον και κρίνετε αν πρέπει να επαναπροσδιορίσετε, διαφορετικά δείξτε σταθερότητα και επιμείνετε για την τήρηση του προγράμματος.

newsbomb.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki