Tuesday 7 January 2020

«Θαμμένοι» στο χιόνι οι πρόσφυγες στα νησιά

Παλεύουν με την παγωνιά δίχως θέρμανση

Κυριολεκτικά θαμμένες στα χιόνια είναι οι σκηνές των προσφύγων στους καταυλισμούς των νησιών, με τους ίδιους να προσπαθούν να επιβιώσουν στις πιο άθλιες συνθήκες, δίχως θέρμανση, μέσα στην παγωνιά.
Στην Λέσβο, την Σάμο και την Χίο η κατάσταση είναι απελπιστική. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επανέλαβε χθες την έκκλησή της «να επιταχυνθεί η μεταφορά αιτούντων άσυλο από τα νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα», αφού «οι συνθήκες σε πολλούς χώρους φιλοξενίας στα νησιά παραμένουν ιδιαίτερα ελλιπείς». 
«Η ανάγκη για καλύτερη παροχή προστασίας θα γίνει ακόμα πιο έντονη αυτό το σαββατοκύριακο, όταν αναμένεται να πέσει η θερμοκρασία στα νησιά, και αυτό μας έχει ανησυχήσει».
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στη Σάμο, τη Χίο και τη Λέσβο. «Στη Σάμο, περίπου 700 άνθρωποι, ανάμεσά τους μικρά παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα, παραμένουν σε σκηνές που δε διαθέτουν θέρμανση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. 
Παρόλο που η Υ.Α. και οι εταίροι της έχουν διανείμει πολλές εκατοντάδες κουβέρτες, υπνόσακους και βασικά είδη προστασίας για τον χειμώνα, είναι ξεκάθαρο ότι οι άνθρωποι θα βρίσκονταν σε καλύτερη θέση στην ενδοχώρα και ότι θα πρέπει να μεταφερθούν εκεί πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερους αριθμούς. 
Στη Σούδα της Χίου, συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας να εγκαταστήσουμε ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα σε κάθε μονάδα στέγασης και στέλνουμε περισσότερα βασικά είδη πρώτης ανάγκης για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τον χειμώνα. 
Παρέχονται επίσης περισσότερα καύσιμα για την παροχή θέρμανσης. Στη Λέσβο, δύο θερμαινόμενες μεγάλες σκηνές έχουν στηθεί στη Μόρια για να αυξηθούν οι ζεστοί χώροι. Μία ακόμα βρίσκεται στις βόρειες ακτές».
Οι μεταφορές αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα επιτρέπονται μόνο αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής, ή σε περιπτώσεις ιδιαίτερα ευάλωτων ατόμων. 
Στην καθυστέρηση των μεταφορών έχει συμβάλλει ο αργός ρυθμός της καταγραφής ή του εντοπισμού των ευάλωτων ατόμων, και παλαιότερα η έλλειψη κατάλληλων χώρων στην ενδοχώρα. 
Μεταξύ άλλων, η καθυστέρηση αυτή έχει οδηγήσει στο μεγάλο συνωστισμό των χώρων φιλοξενίας, οι οποίοι δημιουργήθηκαν για πολύ λιγότερους ανθρώπους, και στην αύξηση των κινδύνων στον τομέα της προστασίας».
Η Υ.Α. υπενθυμίζει στις χώρες της Ε.Ε. τη συνεχή και επείγουσα ανάγκη που υπάρχει να βρεθεί λύση για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα μέσω της μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο σε άλλα κράτη μέλη. 
«Μέχρι τις 4 Ιανουαρίου, μόνο 7.760 αιτούντες άσυλο είχαν αποχωρήσει ή είχε προγραμματιστεί να φύγουν από την Ελλάδα στο πλαίσιο του Μηχανισμού Μετεγκατάστασης της Ε.Ε., ο οποίος είχε συμφωνηθεί στα τέλη του 2015 για μια περίοδο δύο ετών. 
Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί περίπου στο 12% των 66.400 θέσεων που συμφωνήθηκαν την περασμένη χρονιά και αποτελεί εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό. 
Η Υ.Α. καλεί τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να σεβαστούν τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους και να προσφέρουν επιπλέον θέσεις χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση».

toperiodiko.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Μους σοκολάτας!! / Chocolate Mousse!!

Μια γλυκιά και εύκολη συνταγή

Υλικά για 6 άτομα
🌼 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
🌼 6 αυγά, χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
🌼 ξύσμα μισού πορτοκαλιού
🌼 3-4 κουταλιές της σούπας ζαχαρούχο γάλα
🌼 3 κουταλιές της σούπας κονιάκ

Η εκτέλεση (της συνταγής) στη Μητερούλα

Ιδέες για να περάσεις ποιοτικό χρόνο με το παιδί σου!

Κλείστε τηλεόραση και κινητό και βάλε την φαντασία σου να δουλεύει…
Το να περνάς ποιοτικό χρόνο με το παιδί σου, και όχι απλά να κάθεστε στον καναπέ, κοιτώντας ο ένας στο κινητό και ο άλλος στην τηλεόραση, είναι πολύ σημαντικό τόσο για την ανάπτυξη του παιδιού, όσο και για το μεταξύ σας δέσιμο.
Πιο κάτω θα βρεις πέντε προτεινόμενες ιδέες για πιο ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σου:

1. Δώστε ένα ραντεβού
Κλείνοντας ένα ραντεβού με το παιδί σου, θα είσαι σίγουρη ότι θα του αφιερώσεις τον απαραίτητο χρόνο μέσα στην ημέρα. Και το σημαντικότερο, δε θα το ξεχάσεις, αφού γνωρίζοντας και το παιδί σου ότι θα περάσετε χρόνο μαζί, θα σε περιμένει πιστό στην ώρα που θα του έχεις πει.

2. Βάλτε ένα στόχο παρέα
Ορίστε μέσα σε 5 ημέρες να τελειώσετε μαζί το παζλ με τους αγαπημένους του ήρωες, να παίξετε 10 γύρους φιδάκι ή γκρινιάρη. Μπορείτε, ακόμα, και να γυμναστείτε παρέα, στην περίπτωση που το παιδί είναι μεγαλύτερο. Ό,τι και να θέσετε ως στόχο, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: και δημιουργικό χρόνο θα περάσετε μαζί, και το παιδί θα μάθει πως είναι να θέτεις και να πετυχαίνεις, εν τέλει, ένα στόχο, με μικρά, αλλά σταθερά βήματα.

3. Ζωγραφίστε παρέα
Θα ήταν ο καλύτερος τρόπος και να χαλαρώσεις, μετά από μία δύσκολη μέρα  αλλά και να κάνεις το παιδί σου πιο δημιουργικό, αφήνοντας το ελεύθερο να σχεδιάσει και να επιλέξει τα χρώματα που του αρέσουν.

4. Παίξτε ups & downs
Όπως είστε όλοι μαζεμένοι στο τραπέζι, την ώρα του φαγητού, μπορείς να κάνεις την αρχή, περιγράφοντας την πιο χαρούμενη στιγμή της ημέρας σου, αλλά και ένα συμβάν, το οποίο σε στεναχώρησε. Ξετυλίγοντας το, το παιδί θα αισθανθεί και εκείνο άνετο, να σου πει πώς πέρασε στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό, ενώ παράλληλα εσύ θα καταλάβεις αν το προβληματίζει κάτι, καθώς και αν αυτό το κάτι είναι σοβαρό.

5. Κάντε ένα οικογενειακό meeting το Σαββατοκύριακο
Η ιδανικότερη επιλογή θα ήταν το πρωινό της Κυριακής, με την εβδομάδα να έχει φθάσει στο τέλος της και τη διάθεση να είναι ανεβασμένη. Κάνοντας τον απολογισμό της εβδομάδας, θα μπορέσεις να μάθεις οτιδήποτε απασχολεί το παιδί σου, ενώ ταυτόχρονα θα θέσεις τους στόχους της επομένης.

EXTRA TIP: Μίλα του στο αυτοκίνητο
Έχεις σκεφτεί πόση ώρα περνάτε περίπου στο αυτοκίνητο; Λίγο να το πας μία βόλτα, λίγο στο φροντιστήριο, λίγο στη ξένη γλώσσα, λίγο στο χορό, σίγουρα τουλάχιστον 30 λεπτά είστε στο αυτοκίνητο. Ξεκινήστε μία απλή κουβεντούλα (ακόμα και για το πιο ασήμαντο θέμα), η οποία ούτε εσύ φαντάζεσαι πώς μπορεί να εξελιχθεί. Από δύο λόγια, για να περάσει η ώρα, μπορεί να καταλήξετε να συζητάτε εκ βαθέων ένα θέμα, που απασχολεί και τους δυο σας.

ilovestyle.com

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki