Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2019

Η μεγάλη τύχη για ένα παιδί να έχει τους παππούδες και τις γιαγιάδες στη ζωή του - Grandparents contribute to children's wellbeing

Όσοι είχαμε την τύχη να έχουμε κοντά μας τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας ξέρουμε τι ευλογία ήταν αυτή για εμάς. 
Ο δεσμός αυτός είναι μοναδικός, γιατί ο παππούς και η γιαγιά μπορούν να αγαπούν το παιδί διαφορετικά. 
Με μια αγάπη απαλλαγμένη από προσδοκίες και το αυστηρό μάτι του γονέα. Είναι μια αγάπη αλλιώτικη, που περικλείει και σένα μέσα. Σε αγαπάνε μέσα από το παιδί σου, και το αγαπάνε γιατί είναι η συνέχειά σου.
Αυτή η μεγάλη αγκαλιά των παππούδων δεν κάνει το παιδί μαλθακό και κακομαθημένο, το κάνει δυνατό, του παρέχει συναισθηματική ασφάλεια και πληρότητα. 
Και δεν το λέμε εμείς αλλά και οι έρευνες. 
Ας πάμε να δούμε και μερικά στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζαμε.

Τα παιδιά που έχουν κοντά τους και γιαγιάδες και παππούδες…
1. Θωρακίζονται συναισθηματικά

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης τα παιδιά που μεγαλώνουν κοντά στους παππούδες τους είναι πιο υγιή συναισθηματικά και παρουσιάζουν μικρότερα προβλήματα συμπεριφοράς, ενώ μπορούν να αντιμετωπίσουν σθεναρά τις δυσκολίες της ζωή τους. 
Με λίγα λόγια, οι παππούδες και γιαγιάδες παρέχουν στα εγγόνια τους μια αίσθηση ασφάλειας και υποστήριξης που τα βοηθά τα παιδιά να διαχειρίζονται καλύτερα τις αντιξοότητες.

2. Διαχειρίζονται καλύτερα το άγχος

Σύμφωνα με έρευνα τα παιδιά γνωρίζουν την «ιστορία» της οικογένειας τους και που είναι σε θέση αν την βιώνουν μέσα από τις διηγήσεις των παππούδων τους είναι πιο ανθεκτικά συναισθηματικά, έχουν καλύτερο έλεγχο της ζωής τους ακόμα και όταν ο «έξω» κόσμος δείχνει να καταρρέει.
Για του λόγου το αληθές, μια ομάδα ερευνητών μελέτησε την ψυχολογία των παιδιών μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, για να διαπιστώσει ότι τα παιδιά που γνώριζαν πολλά για τις οικογενειακές ρίζες τους, ήταν σε θέση να διαχειριστούν καλύτερα το άγχος. 
Πως λειτουργεί αυτό; 
Όταν ένα παιδί μαθαίνει για τα δύσκολα χρόνια των παππούδων του, για τις ζωές τους, για το πώς επιβίωσαν και πώς τελικά τα κατάφεραν στα δύσκολα χρόνια, το βοηθά να κατανοήσει ότι είναι μέρος αλλά και συνέχεια μιας όμορφης ιστορίας, που δεν αφορά μόνο αυτά. 
Του δημιουργεί το αίσθημα του «ανήκω», του προσφέρει ασφάλεια και τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται ψύχραιμα στις στρεσογένες καταστάσεις.

3. Μαθαίνουν να σέβονται τους ηλικωμένους
Η επαφή με τον παππού και τη γιαγιά, δημιουργεί σεβασμό και αγάπη για τους ηλικιωμένους, γεγονός πάρα πολύ σημαντικό, ειδικά για την εποχή μας που η προχωρημένη ηλικία απαξιώνεται όλο και περισσότερο. 
Σε αυτό συνηγορεί και ανάλογη μελέτη από το Βέλγιο σύμφωνα με την οποία τα παιδιά που μεγάλωσαν κοντά στους παππούδες τους ήταν λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν προκαταλήψεις έναντι των ηλικιωμένων.

4. Η σχέση παππούδων και εγγονιών θωρακίζει την ψυχική υγεία και των δύο
Μια μελέτη του Boston College το 2014 συνέδεσε τις ζεστές συναισθηματικές σχέσεις μεταξύ παππούδων και ενήλικων εγγονιών με χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και για τις δυο πλευρές.
Όσον αφορά τους παππούδες και τις γιαγιάδες η επαφή τους με νέα ερεθίσματα και καινούριες ιδέες τους «ανανέωνει» ενώ όσον αφορά τα εγγόνια, επωφελούνται από την εμπειρία ζωής και τις συμβουλές που μοιράζονται με τους παππούδες τους.

5. Τα εγγόνια χαρίζουν περισσότερα χρόνια ζωής στους παππούδες τους
Η επιστήμη είναι σαφής. 
Οι γιαγιάδες και οι παππούδες που είναι ενεργοί στο μεγάλωμα των εγγονιών τους κερδίζουν κατά μέσο όρο πέντε επιπλέον χρόνια ζωής!

Απόδοση από mother.ly
Έλενα Θάνου
themamagers
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Συγκλονίζει το σκίτσο με το προσφυγόπουλο
που πνίγηκε στη Μεσόγειο


Μετά τον μικρό Αϊλάν, το αγόρι χωρίς όνομα... 
Πρόκειται για τον 14χρονο μετανάστη από το Μάλι που πνίγηκε το 2015 στη Μεσόγειο και σκίτσο του κάνει θραύση τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο. 
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή... 
Την ιστορία του μικρού μετανάστη έφερε στο φως η Κριστίνα Κατανέο. 
Πρόκειται για Ιταλίδα ιατροδικαστή από της οποίας το «τραπέζι» έχουν περάσει δυστυχώς πολλά θύματα της Μεσογείου και δη μετανάστες που ρίσκαραν τη ζωή τους για ένα καλύτερο «αύριο».
Στο βιβλίο της Naufraghi senza volto (σ.σ. Απρόσωπα ναυάγια) υπάρχει αυτή η συγκλονιστική ιστορία. Κάνει λόγο για ένα 14χρονο αγόρι που πνίγηκε στη Μεσόγειο. 
Όταν η ιατροδικαστής εξέτασε τη σορό του, ήρθε αντιμέτωπη με μια συγκλονιστική αποκάλυψη.
Στο μπουφάν του είχε ράψει, προσεκτικά διπλωμένο, τον έλεγχο του σχολείου του. Δεν είχε λεφτά. Δεν είχε έγγραφα. Είχε μόνο τον έλεγχο που αποδείκνυε πόσο καλός μαθητής ήταν. Τον έλεγχο που ήλπιζε ότι θα του προσέφερε ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη.
Όταν η Κατανέο έφτασε στη σορό του μικρού αγοριού, δεν είχε άλλο τρόπο να καταλάβει από το να εξετάσει τα οστά του. Φορούσε τζιν, γιλέκο, σακάκι και πουκάμισο. 
Δεν είχε χαρτιά ή κάποιο άλλο έγγραφο. Είχε όμως τον έλεγχο του. Τους βαθμούς του στα μαθητικά και τις φυσικές επιστήμες.

Και εν συνεχεία τη σκυτάλη για την ανάδειξη αυτής της συγκλονιστικής ιστορίας πήρε ο γνωστός σκιτσογράφος, Makkox.

Το σκίτσο του έχει εξελιχθεί σε viral στα social media. Δείχνει ένα αγόρι χωρίς όνομα, αυτό το 14χρονο αγόρι από το Μάλι, να είναι καθισμένο στο βυθό της Μεσογείου και να δείχνει τον έλεγχο του σε ένα χταπόδι, έναν καρχαρία κι άλλα πλάσματα του βυθού. 
Κι εκείνα να του δίνουν συγχαρητήρια για τους βαθμούς του.

mygdalia.blogspot.com
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Πάρε πίσω το μυαλό σου

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΤΣΙ ΕΧΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ!

Αυτό το βίντεο, παρόλο που τελικά είναι διαφήμιση για το ψηφιακό χαρτί, εντούτοις προβάλλει με το καλύτερο τρόπο το πόσο δέσμιοι της τεχνολογίας είμαστε! 

Το δημοσιεύουμε με υπότιτλους και μαζί κάποιες επιπλέον σκέψεις που είναι ευκαιρία να διαβάσουν οι μικρότεροι αναγνώστες της σελίδας ή να κοινοποιήσουν στα παιδιά τους και στους φίλους τους οι μεγαλύτεροι. 
Ας εστιάσουμε λοιπόν στην ουσία!

Ο εθισμός στο Internet, στα social media, στα video games και γενικότερα σε πολλά θαύματα της τεχνολογίας, όπως επίσης και η εξάρτηση από όλα αυτά, έχει αποδειχθεί με έρευνες που έχουν γίνει και δεν είναι μία και δύο μόνο! 
Όπως όμως στα τσιγάρα που οι περισσότεροι αγνοούν τις ταμπελίτσες με τους κινδύνους που έχουν επάνω, έτσι και σε αυτό το τομέα η πλειοψηφία προσπερνά τα σχετικά άρθρα που εμφανίζονται στο Face book και αλλού, διότι αυτό που ενδιαφέρει είναι τα "Like", τα "Check in", τα "Tag", το "Messenger" και οι "Photo shop" φωτογραφίες. 
Αν δεν καταλάβατε λέξη ρωτήστε το παιδί σας, έναν οποιοδήποτε νεαρό ή τη γειτόνισσά σας που ξημεροβραδιάζεται στα κοινωνικά δίκτυα! 
Παρατηρήστε στα καφέ παρέες ολόκληρες με τα κινητά στο χέρι να ασχολούνται με το πως θα κοινοποιήσουν τη παρουσία τους εκεί, τους φίλους σας που κάνουν Like σε δημοσιεύσεις χωρίς να τις διαβάζουν, το ότι οι περισσότεροι μιλάνε με μηνύματα και κοινοποιούν αμάσητη ό,τι ανακρίβεια περνάει από μπροστά τους, δημιουργώντας πολλές φορές έναν ανούσιο διαδικτυακό πανικό. 

Παρατηρήστε τον εαυτό σας, πως κάνετε όταν φεύγετε και ξεχνάτε το κινητό σας στο σπίτι. Για να μην αναφέρω πόσα ατυχήματα έγιναν και γίνονται λόγω της απόσπασης προσοχής εξαιτίας των κινητών, το διαδικτυακό bulling, τα ψυχολογικά και πολλές φορές οργανικά προβλήματα που προκαλεί η αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας και ένα σωρό άλλα!
Παραθέτω παρακάτω ένα περιστατικό στα οποίο ήμουν μάρτυς και το οποίο είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί. Μία οικογένεια με δύο μικρά παιδάκια έχουν καθίσει με τους φίλους τους για φαγητό σε ταβέρνα. 

Το μικρό κοριτσάκι, που πρόσφατα στάθηκε στα πόδια του, αρχίζει να γκρινιάζει δημιουργώντας "φασαρία". Η λύση που δίνει ο πατέρας είναι άμεση και καταλυτική. Απευθύνεται στη μητέρα και με χαρακτηριστική άνεση της λέει: «Δως της το κινητό να παίξει». 
Το παιδάκι επί μία ώρα τουλάχιστο ήταν με το κινητό μπροστά στη φατσούλα του, να τρώει την ακτινοβολία, να βλέπει διάφορα στο you tube και φυσικά να μαθαίνει από αυτή την ηλικία ότι ... έτσι περνάει η ώρα! 
Οι μεγάλοι ήσυχοι πλέον συζητούσαν για ταξίδια και αυτοκίνητα. Θύμωσα, λυπήθηκα, αλλά το χειρότερο από όλα απελπίστηκα!

Δεν φταίει η τεχνολογία για όλα αυτά. Αν ήταν έτσι, πρέπει να καταδικάσουμε τον εφευρέτη του λαμπτήρα, της μπαταρίας, του τηλεφώνου και αν πάμε πολύ πίσω, ακόμη και αυτόν που δάμασε τη φωτιά και εφηύρε τον τροχό. 

Η ανώριμη, επιπόλαιη και συχνά εγκληματική χρήση της φταίει, δηλαδή όλοι εμείς που δεν έχουμε μέτρο, που δεν καταλαβαίνουμε ότι έχουμε παγιδευτεί σε μια εικονική πραγματικότητα και χάνουμε έτσι την ουσία και πολλές αξίες της ζωής! Δείτε προσεκτικά το βίντεο! Τα μηνύματα πολλά και όποιος συμφωνεί ας το κοινοποιήσει!
Οφείλω να συγχαρώ το δημιουργικό τμήμα της "Remarkable" για το εξαιρετικό βίντεο που έφτιαξαν! Απέδωσαν με το καλύτερο τρόπο τη κατάσταση! 
Μπήκα στο πειρασμό να αφαιρέσω το τελευταίο εκείνο διαφημιστικό κομμάτι, όμως τελικά το άφησα διότι έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσοι θα το χρησιμοποιήσουν ως δικαιολογία για να αναιρέσουν τα υπόλοιπα μηνύματα! 
Πόσοι άραγε βλέπουν το «τυρί», πόσοι τη «φάκα» και πόσοι δε βλέπουν τίποτε γιατί έχουν φάει το τυρί και είναι «μέσα»; 
Όταν κάποιοι δεν θέλουν να δουν ή να παραδεχθούν θα βρουν πάτημα. Ας τους το δώσουμε λοιπόν από πριν!

Εκτός Ύλης
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι