Friday 14 February 2014

Η ευτυχία είναι μεταδοτική

Η ευτυχία είναι μεταδοτική και εξαπλώνεται από τον έναν άνθρωπο στον άλλο, σε κοινωνικές ομάδες.
.

Έρευνα που έγινε σε 5.000 ενήλικους υποδεικνύει ότι η ευτυχία ενός ατόμου εξαρτάται από την ευτυχία των ανθρώπων που βρίσκονται γύρω του.
Ένας ευτυχισμένος φίλος που ζει λιγότερο από ένα μίλι μακριά αυξάνει την πιθανότητα ευτυχίας σας κατά 25%, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.
Ωστόσο, η διάθεση των συναδέλφων δεν φάνηκε να έχει επίδραση, σύμφωνα με την έρευνα, επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία ενηλίκων που έλαβαν μέρος στην αμερικανική έρευνα Framingham Heart Study, η οποία διενεργήθηκε για να εξετάσει τους παράγοντες που οδηγούν σε μελλοντική καρδιοπάθεια, μεταξύ του 1971 και του 2003.
Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να ονομάσουν τους συγγενείς τους, τους στενούς φίλους, τον τόπο κατοικίας και εργασίας τους και παρακολουθήθηκαν για 2 έως 4 χρόνια. Επιπλέον, τους ζητήθηκε να απαντήσουν σε προτάσεις όπως, αν ευχαριστιούνται τη ζωή, αν αισθάνονται αισιόδοξοι για το μέλλον, αν είναι ευτυχισμένοι και αν αισθάνονται το ίδιο καλά όσο άλλοι άνθρωποι.
Στην έρευνα φάνηκε ότι σύντροφοι που συγκατοικούν και γίνονται ευτυχισμένοι αυξάνουν την πιθανότητα ευτυχίας του συντρόφου τους κατά 8%, ενώ παρόμοια επίδραση φάνηκε για αδέρφια που ζουν κοντά (14%) και για γείτονες (34%).
Η σχέση μεταξύ του επιπέδου ευτυχίας έμοιαζε να εκτείνεται έως τρεις βαθμούς απόστασης-στο φίλο του φίλου του φίλου.
Η έρευνα επίσης έδειξε ότι η φυσική εγγύτητα ήταν σημαντική για την εξάπλωση της ευτυχίας.
Ένας άνθρωπος έχει 42% περισσότερες πιθανότητες να νιώθει ευτυχισμένος αν είναι ευτυχισμένος ο φίλος του που ζει σε απόσταση μικρότερη του ενός μιλίου-επίδραση που μειώνεται όταν η απόσταση είναι μεγαλύτερη.
Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Νικόλαος Χριστάκης, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι κύματα ευτυχίας προκύπτουν επειδή η ευτυχία μεταδίδεται και όχι μόνο λόγω της τάσης των ανθρώπων να σχετίζονται με παρόμοια άτομα.
Το πιο σημαντικό κατά τους ερευνητές είναι η αναγνώριση ότι οι άνθρωποι είναι ενσωματωμένοι σε κοινωνικά περιβάλλοντα και ότι η υγεία και ευεξία ενός ανθρώπου επηρεάζει την υγεία και ευεξία άλλων.
Ο καθηγητής Andrew Steptoe, Ψυχολόγος του University College του Λονδίνου, δήλωσε ότι κάνει αληθινή αίσθηση το εύρημα ότι αν οι άνθρωποι γύρω μας είναι ευτυχισμένοι αυτό μπορεί ενδεχομένως να επιδρά και στη δική μας ευτυχία.
Αυτό που αποτελεί έκπληξη είναι ότι δεν συμβαίνει μόνο με τους ανθρώπους που ερχόμαστε σε επαφή, αλλά και με αυτούς που βρίσκονται λίγο πιο μακριά.
Η έρευνα ενδεχομένως θα έχει εφαρμογές στη δημόσια υγεία και ότι η ευτυχία μοιάζει να συνδέεται με προστατευτική δράση όσον αφορά την υγεία.
Αν η ευτυχία είναι πράγματι μεταδοτική μέσω κοινωνικών σχέσεων, ενδεχομένως θα μπορούσε έμμεσα να συμβάλει στην κοινωνική μετάδοση της υγείας, δήλωσε ο καθηγητής.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «British Medical Journal».
__

Μ' αγαπάς; - Do you love me?

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki