Saturday 26 June 2021

Ομαδικός τάφος παιδιών αποκαλύφθηκε σε σχολείο ιθαγενών στον Καναδά / Canada: 751 unmarked graves found at residential school

Ένας ομαδικός τάφος στον οποίο βρέθηκαν ίχνη από 215 παιδιά αποκαλύφθηκε σε παλιό σχολείο που είχε ιδρυθεί για την αφομοίωση των αυτόχθονων κατοίκων στη Βρετανική Κολούμπια του Καναδά.
Τα παιδιά ήταν μαθητές του οικοτροφείου Kamloops Indian Residential School, το οποίο έκλεισε το 1978.


Canada: 751 unmarked graves found at residential school

Ο πρωθυπουργός Justin Trudeau σχολίασε ότι η μακάβια αυτή ανακάλυψη ήταν «επώδυνη υπενθύμιση» ενός «επαίσχυντου κεφαλαίου της ιστορίας της χώρας μας».
Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστά τα αίτια και οι χρόνοι θανάτου των παιδιών.
Η Ροζάν Κασίμιρ, επικεφαλής της κοινότητας στην πόλη Κάμλουπς της Βρετανικής Κολούμπια, δήλωσε ότι το προκαταρκτικό εύρημα αντιπροσωπεύει μια αδιανόητη απώλεια που δεν καταγράφηκε ποτέ από τους διαχειριστές του σχολείου.

Το σχολείο αφομοίωσης Ινδιάνων στο Κάμλουπς, το οποίο λειτουργούσε ως οικοτροφείο, ήταν το μεγαλύτερο του είδους στην περιοχή. Είχε ανοίξει το 1890 υπό ρωμαιοκαθολική διοίκηση και τη δεκαετία του '50 είχε φτάσει να έχει έως και 500 μαθητές.

Η κεντρική κυβέρνηση ανέλαβε τη διοίκηση του σχολείου το 1969, λειτουργώντας το και ως κατοικία για ντόπιους μαθητές μέχρι το 1978, οπότε έκλεισε.
Τα οικοτροφεία του Καναδά ήταν υποχρεωτικά σχολεία που διοικούνταν από την κυβέρνηση και τις θρησκευτικές αρχές κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα με σκοπό την εξομοίωση των αυτόχθονων νέων.
«Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτά τα αγνοούμενα παιδιά είναι μη καταγεγραμμένοι θάνατοι», δήλωσε η κα Κασίμιρ. «Κάποια ήταν τριών ετών», τόνισε.

Η επικεφαλής ιατροδικαστής της Βρετανικής Κολούμπια, Λίζα Λαπουάν δήλωσε στο CBC ότι «είμαστε στη διαδικασία συλλογής πληροφοριών».

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Δεν πιάνει πια χώρο «η χοντρή» στην τάξη σου.

Μία συγκινητική ανάρτηση έκανε η Κατερίνα Ζαρίφη μέσω του λογαριασμού της στο Instagram για την 14χρονη Γωγώ, που έφυγε από την ζωή μετά από επέμβαση για τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου.

Θεσσαλονίκη: Νεκρή 14χρονη μετά από επέμβαση – Καταγγελία για ιατρικό λάθος

Η παρουσιάστρια έγραψε ένα κείμενο για το bullying που δεχόταν η 14χρονη για τα κιλά της: 

«

Σήμερα διάβασα πως έφυγε η Γωγώ. 14 ετών.
Η Γωγώ που δεν άντεχε την κοροϊδία για το σώμα της απ’ τους συμμαθητές της.
Η Γωγώ που στα 14 της, της έμαθαν μα μην αντέχει τον εαυτό της.
Η Γωγώ που στα 14 της άκουσε τόσα αφόρητα που δεν ήθελε πια να «φοράει» τον εαυτό της.
Η Γωγώ που πήρε απόφαση να χειρουργηθεί για να απαλλαγεί από το βάρος της.
Η Γωγώ που έφυγε.
Δεν πιάνει πια χώρο «η χοντρή» στην τάξη σου.
Σου άδειασε την γωνιά.
Η Γωγώ έφυγε γιατί δεν ήθελε άλλο βάρος.
Η Γωγώ ήταν 14 ετών.

»

Ο θάνατος της 14χρονης από την Επανομή Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ευρήματα της ιατροδικαστικής έρευνας, προήλθε από πολυοργανική ανεπάρκεια, η οποία προκάλεσε σηπτικό σοκ. Ο πατέρας της, που είναι ιερέας, καταγγέλλει ιατρικό λάθος και ήδη υπέβαλε μήνυση για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά του ιδιώτη γιατρού που τη χειρούργησε σε ιδιωτική κλινική.

«Η Γωγούλα μου ανυπομονούσε να κάνει το χειρουργείο ώστε να αδυνατίσει, και να σταματήσουν να την κοροϊδεύουν τα υπόλοιπα παιδιά στο σχολείο, να σταματήσει η καθημερινότητα του bullying» δήλωσε ο πάτερ Βησσαρίων Καντούνης, για τον άδικο χαμό της κόρης του.

tomov.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Αυτί του κολυμβητή (ωτίτιδα) – Swimmer's Ear (Otitis Externa)

Το αυτί του κολυμβητή είναι μια λοίμωξη του ακουστικού πόρου, το πέρασμα που μεταφέρει ήχους από το εξωτερικό του σώματος στο τύμπανο. Μπορεί να προκληθεί από πολλούς διαφορετικούς τύπους βακτηρίων ή μυκήτων.
Swimmer's Ear (Otitis Externa)
Το αυτί του κολυμβητή (otitis externa ή εξωτερική ωτίτιδα) είναι συνηθισμένο σε παιδιά που περνούν πολύ χρόνο στο νερό. 
Η υπερβολική υγρασία στο αυτί μπορεί να ερεθίσει και να διαπεράσει το δέρμα στο κανάλι, αφήνοντας βακτήρια και μύκητες να διεισδύσουν. 
Συμβαίνει συχνότερα το καλοκαίρι, όταν το κολύμπι είναι συνηθισμένο.

Αλλά δεν χρειάζεται να κολυμπήσει το παιδί για να πάθει αυτί του κολυμβητή. Οτιδήποτε προκαλεί ρήξη στο δέρμα του αυτιού μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη. Το ξηρό δέρμα ή το έκζεμα, το ξύσιμο του καναλιού του αυτιού, ο έντονος καθαρισμός του αυτιού με μπατονέτες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εξωτερικής ωτίτιδας.

Σε περίπτωση λοίμωξης στο μέσο αυτί, το πύον που συλλέγεται εκεί μπορεί να εισέλθει στο κανάλι του αυτιού μέσω μιας τρύπας στο τύμπανο και να προκαλέσει αυτί του κολυμβητή.

Αυτί του κολυμβητή: Συμπτώματα

Ο πόνος είναι το κύριο σημάδι της εξωτερικής ωτίτιδας. Μπορεί να είναι έντονος και να χειροτερεύει όταν το εξωτερικό μέρος του αυτιού τραβιέται ή πιέζεται. Μπορεί επίσης να είναι επώδυνο όταν μασάτε. Μερικές φορές υπάρχει φαγούρα στο κανάλι του αυτιού προτού αρχίσει ο πόνος.

Το πρήξιμο του αυτιού μπορεί να κάνει το παιδί να παραπονιέται ότι νιώθει το αυτί του βουλωμένο. Το εξωτερικό αυτί μπορεί να φαίνεται κόκκινο ή πρησμένο και οι λεμφαδένες γύρω από το αυτί μπορεί να διογκωθούν και να προκαλούν ενόχληση. Μερικές φορές, υπάρχει έκκριση υγρού από το κανάλι του αυτιού. Αυτό μπορεί να είναι διαυγές στην αρχή και στη συνέχεια να γίνει θολό, κιτρινωπό και να μοιάζει με πύον.

Η ακοή μπορεί να επηρεαστεί προσωρινά εάν το πύον ή το πρήξιμο εμποδίζει τη διέλευση του ήχου στο αυτί. Ο πυρετός δεν είναι τυπικός στις περισσότερες περιπτώσεις.

Μπορεί να προληφθεί το αυτί του κολυμβητή;
Η χρήση σταγονιδίων αραιού διαλύματος οξικού οξέος ή αλκοόλης στα αυτιά μετά το κολύμπι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του αυτιού του κολυμβητή, ειδικά σε παιδιά που το παθαίνουν συχνά. Αυτές οι σταγόνες διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή στα φαρμακεία, αλλά πρέπει να μην χρησιμοποιούνται σε παιδιά που έχουν ακουστικές συσκευές ή τρύπα στο τύμπανο.

Για να αποφευχθεί ο τραυματισμός, τα μικρά παιδιά πρέπει να μην καθαρίζουν μόνα τους τα αυτιά τους. Επίσης, μην τοποθετείτε ποτέ αντικείμενα στα αυτιά των παιδιών, όπως μπατονέτες με βαμβάκι.

Πώς αντιμετωπίζεται το αυτί του κολυμβητή;
Η θεραπεία εξαρτάται από την σοβαρότητα της λοίμωξης και το πόσο επώδυνη είναι. Ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει σταγόνες αυτιού που περιέχουν αντιβιοτικά για την καταπολέμηση της λοίμωξης, ενδεχομένως αναμεμιγμένο με στεροειδή για να μειώσει το πρήξιμο. 
Οι σταγόνες αυτιών χορηγούνται συνήθως αρκετές φορές την ημέρα για 7 έως 10 ημέρες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσει το πύον και άλλες συσσωρεύσεις από το αυτί με απαλό καθαρισμό ή αναρρόφηση. Αυτό επιτρέπει στις σταγόνες αυτιών να λειτουργούν καλύτερα.

Για πιο σοβαρές λοιμώξεις, ίσως χρειαστεί το παιδί να πάρει αντιβιοτικά από το στόμα. Ο γιατρός μπορεί να θέλει να του κάνει εξετάσεις κατά την έκκριση υγρών από το αυτί για να βρει ποια βακτήρια, ή μύκητες προκαλούν το πρόβλημα.

Τα κοινά αναλγητικά συχνά μπορούν να διαχειριστούν τον πόνο στο αυτί, αλλά μπορεί να χρειαστεί συνταγογραφούμενο φάρμακο για τον πόνο, εάν είναι σοβαρός. Μόλις ξεκινήσει η θεραπεία, το παιδί σας θα αρχίσει να αισθάνεται καλύτερα σε μία ή δύο ημέρες. Το αυτί του κολυμβητή θεραπεύεται συνήθως εντός 7 έως 10 ημερών από την έναρξη της θεραπείας.

Αυτί του κολυμβητή: Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να αισθάνεται καλύτερα;
Οι λοιμώξεις του αυτιού πρέπει να αντιμετωπίζονται από γιατρό. Εάν όχι, ο πόνος στο αυτί θα επιδεινωθεί και η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί. Στο σπίτι, η ακεταμινοφαίνη ή η ιβουπροφαίνη μπορεί να μειώσουν την ενόχληση.

Ακολουθήστε τις οδηγίες γιατρού για την χρήση σταγόνων αυτιών και αντιβιοτικών από το στόμα, εάν συνταγογραφούνται. Είναι σημαντικό μην πέσει καθόλου νερό στο αυτί του παιδιού καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μπάλα από βαμβάκι ως ωτοασπίδα για να προστατεύσετε το αυτί του παιδιού σας από το νερό κατά το μπάνιο στο σπίτι.

Αυτί του κολυμβητή: Πότε πρέπει να καλέσω τον γιατρό;
Καλέστε αμέσως το γιατρό εάν το παιδί έχει πόνο στο αυτί με ή χωρίς πυρετό, μειωμένη ακοή στο ένα ή και στα δύο αυτιά ή μη φυσιολογική έκκριση υγρού από το αυτί.

Πηγή: https://kidshealth.org
iatropedia
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki