Saturday 1 April 2017

«Ειρήνη» – Η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα

Το βίντεο της Ύπατης Αρμοστείας με την "Ειρήνη"

Η επεξεργασία μέσα στην τάξη. Μία εικόνα χίλιες λέξεις...






























“Δάσκαλε, τα γράμματα χορεύουν”!
Τι κείμενο βλέπει το δυσλεκτικό παιδί;

Η ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ μας το εξηγεί κάπως έτσι: 
Η Δυσλεξία είναι μορφή μαθησιακής δυσκολίας, κατά την οποία το άτομο, μικρής ή μεγάλης ηλικίας, παρουσιάζει δυσκολίες στην ανάλυση των λέξεων σε ακουστικές μονάδες συλλαβικής βάσης και στη σύνθεση συλλαβικών ακουστικών μονάδων σε λεκτικά σύνολα με εννοιακό περιεχόμενο. 
Περίπλοκη περιγραφή, ομολογουμένως. 
Η παγκόσμια ομοσπονδία της νευρολογίας καθορίζει τη δυσλεξία ως 
“διαταραχή που φανερώνεται από τις δυσκολίες στην εκμάθηση του διαβάσματος, παρά την επαρκή νοημοσύνη και τις κοινωνικές και πολιτιστικές ευκαιρίες του ατόμου”, 
ενώ στοιχεία δείχνουν ότι συναντάται στο 10-15% των παιδιών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Στην πράξη όμως, αν δεν το έχεις, δεν το νιώθεις. Δε μπορείς να φανταστείς τι ακριβώς σημαίνει να σου λέει το μικρό σου ότι τα γράμματα είναι μπερδεμένα.
Μια εξαιρετική προσπάθεια προσομοίωσης της διαταραχής επιχείρησε πολύ παραστατικά ο προγραμματιστής Victor Widell. 

Έτσι δημιούργησε αυτή τη σελίδα που πραγματικά στήνει χορό στα γράμματα, ώστε να μπορέσουμε όσοι δεν έχουμε τέτοια συμπτώματα, να μπούμε στη θέση του παιδιού που ισχυρίζεται κάτι τέτοιο, άρα και να μπορέσουμε να κατανοήσουμε το μέγεθος των δυσκολιών που πραγματικά αντιμετωπίζει στην καθημερινή σχολική του ζωή.
Φυσικά, έχει αναφερθεί ότι σε αυτό το εγχείρημα υπάρχει μια δόση υπερβολής. 

Πολλοί χρήστες του Reddit, όταν εμφανίστηκε η συγκεκριμένη δημοσίευση ανέφεραν ότι δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα και ότι τα γράμματα ανακατεύονταν με πολύ γρήγορο ρυθμό. Σαφώς, τα συμπτώματα από άνθρωπο σε άνθρωπο διαφέρουν, ωστόσο είναι μια πολύ καλή προσπάθεια κατανόησης της πραγματικότητας, έστω και με αυτή την μικρή υπερβολή.
Ας τσεκάρουμε και ξανατσεκάρουμε την εικόνα αυτή για να καταλάβουμε επιτέλους τι εννοούν τα παιδιά μας όταν λένε: “Δάσκαλε, τα γράμματα χορεύουν”!


kissmygrass

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki