Friday 30 September 2022

Η Ψυχοπαθητική Μητέρα

Είναι φανερό ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν την τύχη να γεννηθούν και να μεγαλώσουν από μια στοργική και τρυφερή μητέρα που προσδοκά την ανάπτυξη των παιδιών της μέσα σε ένα περιβάλλον αγάπης και χαράς. 
Αυτές συνήθως είναι οι μητέρες με ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά οι οποίες μπορεί να γίνουν επικίνδυνες τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά για το παιδιά τους. 

 

The Psychopathic Mother
Αυτές οι προσωπικότητες φθείρουν τη χαρά των παιδιών, την αυτοπεποίθηση τους αλλά και την ίδια τη ζωή τους. 
    Είναι αποδεδειγμένο ότι οι ψυχοπαθητικές προσωπικότητες έχουν την τάση να υποτιμούν, να υποβιβάζουν, να μειώνουν, να απορρίπτουν και αρκετές φορές να προκαλούν καταστροφή. 
    Άλλες φορές πάλι μπορεί οι ίδιες να θέτουν διάφορα εμπόδια προκειμένου να επέλθει η αποτυχία και έτσι να βρίσκονται στην ικανοποιητική θέση να μειώσουν και να απορρίψουν το παιδί τους.
    Οι μητέρες που κατακλύζονται από αρνητικά συναισθήματα, όπως είναι ο φθόνος και η οργή μπορούν να υποτιμήσουν, να προσβάλλουν αλλά και να κατηγορήσουν το παιδί τους ακόμη και όταν βρίσκεται κάποιος άλλος μαζί. 
    Η μητέρα αυτή θα προσπαθήσει διακαώς να χειραγωγήσει, να ελέγξει κι όταν δυσκολευτεί θα φτάσει σε επίπεδα σύγκρουσης. Εφόσον όμως δεν θα μπορέσει να επιβληθεί τότε θα στοχοποιήσει το παιδί και θα δημιουργήσει αρνητικό κλίμα με στοιχεία έντασης. 
    Η μητέρα που καθοδηγείται από τον φθόνο θα προσπαθήσει να χειραγωγήσει και να ελέγξει και, όταν δεν θα μπορέσει να το κάνει, θα επιφέρει τη σύγκρουση.
    Οι ψυχοπαθητικές μητέρες δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσουν καμία συναισθηματική ανάγκη που είναι απαραίτητη για την ομαλή εξέλιξη της ψυχοσύνθεσης ενός παιδιού. Δεν μπορούν να δώσουν αγάπη και στοργή και δεν είναι κατάλληλες ως μητέρες. 
    Η λέξη μητέρα που περικλείει υψηλό νόημα και συναισθήματα αγάπης, γλυκύτητας και στοργής για τη ψυχοπαθητική μητέρα δεν έχει κανένα απολύτως νόημα.
    Η συμπεριφορά των ψυχοπαθητικών μητέρων έχει εξήγηση. 
Δεν έχουν την ικανότητα να βιώσουν χαρά από τη χαρά των άλλων. Η σκέψη και μόνο της χαράς που βιώνουν οι άλλοι τους προκαλεί αρνητικά συναισθήματα, φθόνου και χειραγώγησης
Όπως αναφέρουν και οι ειδικοί «η ψυχοπαθητική μητέρα ικανοποιείται όταν καταστρέφει κάθε καλό που αισθάνεται το παιδί της.»

πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Τουλάχιστον 740 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο ακούνε βουητό στα αυτιά

    Η εμβοή -ένα επίμονο βούισμα στα αυτιά- επηρεάζει περισσότερους από 740 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και για τουλάχιστον 120 εκατομμύρια από αυτούς, κυρίως άνω των 65 ετών, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. 
    Αυτό εκτιμά μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη, η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την οποία το εν λόγω ενοχλητικό βούισμα είναι πολύ διαδεδομένο (όσο η ημικρανία και οι πονοκέφαλοι περίπου), συνεπώς χρήζει περισσότερης προσοχής από τους επιστήμονες.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση (συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση όλων των ερευνών της περιόδου 1972-2021) στο αμερικανικό περιοδικό νευρολογίας «JAMA Neurology», εκτιμούν ότι το 14,4% των ενηλίκων στη Γη βιώνουν κάποιας μορφής εμβοή, με το 2,3% να εμφανίζει σοβαρό πρόβλημα, προκαλώντας τους άγχος, κατάθλιψη, αϋπνία κ.α.

    Η εμβοή δεν διαφέρει ιδιαίτερα μεταξύ των ανδρών (14%) και των γυναικών (13%), ενώ αυξάνει σταδιακά με την ηλικία, εμφανιζόμενη κατά προσέγγιση στο 10% των νεαρών ενηλίκων (18-44 ετών), στο 14% των μεσηλίκων (45-64 ετών) και στο 24% των ηλικιωμένων (άνω των 65 ετών). 

Χρόνια εμβοή εκτιμάται ότι εμφανίζει περίπου το 10%, αλλά διάγνωση έχει γίνει μόνο στο 3,4%.

...

Η συνέχεια εδώ

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Η Στοργή του Γονιού διαμορφώνει την Ευτυχία του Παιδιού...

... για μια ολόκληρη ζωή!!

Όλοι ζούμε μέσα στο άγχος και τις αγωνίες ως γονείς, αλλά είναι σαφές ότι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που είναι απαραίτητο να κάνουμε είναι να δείχνουμε στα παιδιά μας πόσο πολύ τα αγαπάμε.
Οι έρευνες της τελευταίας δεκαετίας υπογραμμίζουν πως η σχέση αγάπης μεταξύ γονιών και παιδιών επηρεάζει την υγεία και την ευτυχία τους στο μέλλον.
Η επιστήμη διατείνεται πως η ζεστασιά και η αγάπη που εκφράζουν οι γονείς στα παιδιά τους έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για την υπόλοιπη ζωή τους.

Πολλά παιδιά διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους με βάση τα πρότυπα των νέων της εποχής τους και της οικογένειάς τους. 
Η υψηλή αυτοεκτίμηση, οι καλές ακαδημαϊκές επιδόσεις, η καλύτερη επικοινωνία γονέα-παιδιού, τα λιγότερα ψυχολογικά προβλήματα και η εσωτερική ισορροπία του ατόμου έχουν συνδεθεί με τη στοργή του γονέα. 
Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά που δεν έχουν στοργικούς γονείς τείνουν να παρουσιάζουν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και συχνά αισθάνονται αποξενωμένα, κάτι που εκφράζουν με επιθετικότητα.

Έχουν υπάρξει αρκετές πρόσφατες μελέτες που υπογραμμίζουν τη σχέση μεταξύ της γονεϊκής αγάπης και της ευτυχίας των παιδιών.

Το 2010, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Duke University διαπίστωσαν ότι τα μωρά που είχαν στοργικές και αφοσιωμένες μητέρες μεγαλώνοντας έγιναν πιο ευτυχισμένοι, πιο ανθεκτικοί και λιγότερο ανήσυχοι ενήλικες.

Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 500 άτομα που μπήκαν στο μικροσκόπιο των ειδικών από όταν ήταν βρέφη έως την ηλικία των 30 ετών. Όταν τα μωρά ήταν οκτώ μηνών, οι ψυχολόγοι παρατήρησαν τις αλληλεπιδράσεις των μητέρων τους μαζί τους. Οι ειδικοί αξιολόγησαν το επίπεδο αγάπης και προσοχής της μητέρας σε μια κλίμακα πέντε σημείων, που κυμαινόταν από “αρνητικό” έως “υπερβολικό”. Σχεδόν το 10% των μητέρων βρίσκονταν στο “αρνητικό” σημείο της κλίμακας, το 85% κάπου στη μέση, και μόνο το 6% διέθετε “υψηλά επίπεδα στοργής”.

Τριάντα χρόνια αργότερα, τα μωρά της ίδιας έρευνας είχαν γίνει ενήλικες και ιδού τα αποτελέσματα:
Οι ενήλικες των οποίων οι μητέρες έδειξαν μεγάλη στοργή ήταν άτομα με λιγότερα άγχη, αγωνίες και ψυχοσωματικά συμπτώματα, ενώ είχαν την αίσθηση πως ζούσαν σε έναν κόσμο φιλικό κατά κύριο λόγο, και ήταν πιο ανοιχτοί στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις τους.

    Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για όλα “φταίει” η ορμόνη οξυτοκίνη.
Η οξυτοκίνη είναι μια χημική ουσία που επηρεάζει μεγάλο αριθμό νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και απελευθερώνεται σε περιόδους κατά τις οποίες ένα άτομο αισθάνεται αγάπη και σύνδεση. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους γονείς να συνδέονται με τα παιδιά τους, δημιουργώντας μια αίσθηση ασφάλειας και εμπιστοσύνης μεταξύ τους. 
Ο τρυφερός δεσμός γονιού και παιδιού βοηθά τον εγκέφαλό τους να παράγει και να χρησιμοποιεί οξυτοκίνη, κάνοντας ένα παιδί να αισθάνεται θετικά συναισθήματα.
Αυτό που πραγματικά είναι εντυπωσιακό είναι ότι οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η γονεϊκή στοργή μπορεί στην πραγματικότητα να προστατεύσει τα άτομα από τις βλαβερές συνέπειες του παιδικού στρες.
    Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Notre Dame (2015) έδειξε ότι τα παιδιά που πήραν αγάπη από τους γονείς τους ήταν πιο ευτυχισμένοι ως ενήλικες. Στη συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν περισσότερα από 600 άτομα, τα οποία ερωτήθηκαν, μεταξύ άλλων, για τον τρόπο με τον οποίο μεγάλωσαν. Όσοι ανέφεραν ότι έλαβαν περισσότερη στοργή στην παιδική ηλικία εμφάνισαν λιγότερες πιθανότητες για κατάθλιψη και άγχος και ήταν πιο συμπονετικοί. Εκείνοι που είπαν ότι πήραν λιγότερη αγάπη παραδέχθηκαν ότι αντιμετώπιζαν σημαντική δυσκολία στο να συσχετιστούν με άλλους ανθρώπους και να αντεπεξέλθουν σε προβλήματα της καθημερινότητας.

Η στοργή σε 4 βήματα
1. Από τη στιγμή που έρχεται το μωρό σας στον κόσμο, να το αγκαλιάζετε, όσο πιο συχνά μπορείτε. Να το αγγίζετε και να το αφήνετε να έρχεται σε επαφή με το δέρμα σας.

2. Να παίζετε με τα παιδιά σας. Επινοήστε διάφορες διασκεδαστικές δραστηριότητες. Δημιουργήσετε ένα παιχνίδι που τα μικρά θα λατρέψουν και θα εξασκηθούν με τα συναισθήματα.

3. Βεβαιωθείτε ότι το αγκάλιασμα είναι μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας. Στην πρόσφατη ταινία Trolls, οι trollers φορούσαν ρολόγια με ξυπνητήρια τα οποία χτυπούσαν κάθε μια ώρα για αγκαλιά. Κάντε την αγκαλιά μια όμορφη συνήθεια της κάθε μέρας και αντιμετωπίστε την όπως το φαγητό που ετοιμάζετε καθημερινά. Η αγκαλιά είναι η τροφή της ψυχής.

4. Χρησιμοποιήστε στοργή όταν πειθαρχείτε το παιδί σας. 
Όταν εξηγείτε στα παιδιά σας τι έκαναν λάθος, βάλτε το χέρι σας στον ώμο τους και κάντε τα μια αγκαλιά στο τέλος της συζήτησης για να τα διαβεβαιώσετε ότι ακόμα κι αν δεν είστε ικανοποιημένοι με τη συμπεριφορά τους, τα αγαπάτε πάντα. 
Εάν τα παιδιά σας χτυπήσουν την αδερφή ή τον αδελφό τους, ή ένα φίλο τους, αγκαλιάστε τα και εξηγήστε τους πώς μια αγκαλιά έχει πάντα καλύτερη αίσθηση από ένα χτύπημα.

πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki