Friday 19 August 2022

Οι άνθρωποι που μας αγαπούν είναι κοντά μας πάντα, χωρίς να το ζητήσουμε

Ήρθαν κι έφυγαν, λόγω καταστάσεων, λόγω συμπεριφοράς, λόγω συμφερόντων, δεν έχει σημασία.

Οι άνθρωποι που μας αγαπούν μας δέχονται όπως είμαστε.
Είναι πάντα εκεί χωρίς να το ζητήσουμε, χωρίς να τους ψάξουμε.
Είναι απλά εκεί, στην καθημερινότητα μας, στα χαρούμενα και στα στενάχωρα.
Με βροχή και με ήλιο.

Τυχαίνει καμία φορά να κρατάμε με το ζόρι ανθρώπους και καταστάσεις, επειδή εμείς νιώθουμε. Δε σημαίνει όμως πως νιώθουν κι εκείνοι.
Πονάει το να αφήνεις πίσω κάποιον που αγαπάς, που έχεις μοιραστεί ίσως και μισή ζωή μαζί του, αυτό όμως μας οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο μιζέριας, γκρίνιας και κακής ενέργειας προς τους πάντες γύρω μας.
Πράγμα που  σίγουρα μας κάνει να μην απολαμβάνουμε τίποτα.
Και σίγουρα υπάρχουν πολλά να απολαύσουμε και πολλοί που αξίζουν την προσοχή μας και δε τη δίνουμε.

Ας αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να φύγουν. 
Μη μιζεριάζουμε άλλο, μην γκρινιάζουμε ότι δεν έχουμε αυτό που αξίζουμε, είναι στο χέρι μας ξεκάθαρα.
Όχι άλλο δράμα.
Οι άνθρωποι που μας αγαπούν είναι κοντά μας πάντα χωρίς να το ζητήσουμε.

Γράφει η Ιωάννα Ιακωβίδη

loveletters.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Το παιδί σου, να το αγαπάς γι’ αυτό που είναι... ... όχι για όσα θα ήθελες εσύ να είναι!

Πολλές φορές οι γονείς λανθασμένα θεωρούν τα παιδιά τους ως την προέκτασή του εαυτού τους. Όνειρα και επιθυμίες που δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν, είτε γιατί οι συγκυρίες δεν ήταν ευνοϊκές, είτε γιατί οι δικοί τους γονείς δεν τους άφησαν να τα κάνουν πραγματικότητα- θέλουν να τα δουν να υλοποιούνται από τα δικά τους παιδιά!

Το κάθε παιδί όμως είναι ένα διαφορετικό όν με τα δικά του όνειρα και επιθυμίες. Σε καμία περίπτωση δεν είναι υποχρεωμένα να πραγματοποιήσουν τα απωθημένα των γονιών τους και να νιώθουν ενοχές αν δεν το κατορθώσουν.

Να αποδέχεσαι το παιδί σου για αυτό που είναι και όχι για αυτό που θα ήθελες να είναι.

Να καμαρώνεις το παιδί σου όταν διαβάζει και προσπαθεί ακόμη κι αν δεν είναι άριστος μαθητής.

Να είσαι υπερήφανος/η που το παιδί σου θέτει στόχους και προσπαθεί να τους υλοποιήσει ακόμη κι αν δεν συμφωνείς με αυτούς.
Να χαίρεσαι που το παιδί σου δεν κάνει πάντα αυτό που του λες αλλά έχει την δική του άποψη και βασίζεται στην δική του κρίση.

Σε κάθε περίπτωση να επιβραβεύεις, να καμαρώνεις, να ενθαρρύνεις το παιδί σου να ακολουθεί τα όνειρά του και να το παροτρύνεις να αγωνιστεί μέχρι να τα πραγματοποιήσει. Στόχος σου είναι να μεγαλώσεις παιδί ευτυχισμένο και όχι παιδί με απωθημένα όπως μπορεί να έχεις εσύ εξαιτίας των λαθών που έκαναν άθελά τους οι δικοί σου γονείς.

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να μην επαναλάβουμε τα λάθη των δικών μας γονέων γιατί το μόνο που θα κατορθώσουμε είναι να μεγαλώσουμε δυστυχισμένα πλάσματα.

Το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά μας είναι να τονώνουμε την αυτοεκτίμησή τους λέγοντας τους συνεχώς ότι πιστεύουμε στις δυνατότητές τους. Με τον τρόπο αυτό θα μεγαλώσουμε παιδιά ευτυχισμένα κι όχι παιδιά με απωθημένα.

Γράφει η Μαρία Αρφαρά

loveletters.gr

Φρούτα ή χυμό να δώσω στο παιδί μου;

Η απάντηση έρχεται από την Αμερικανική παιδιατρική Εταιρεία η οποία υποστηρίζει ότι τα φρούτα έχουν ένα σημαντικό προβάδισμα έναντι των χυμών: περιέχουν φυτικές  ίνες που δεν βρίσκονται στο χυμό εκτός και αν έχει παρασκευασθεί στο μπλέντερ μαζί με την φλούδα του.
Οι επιστήμονες δηλώνουν κατηγορηματικά ότι οι φυτικές ίνες δρουν ευεργετικά για τον οργανισμό του παιδιού αφού επιταχύνουν τον κορεσμό και οδηγούν στην αποβολή ενός μέρους της κακής χοληστερίνης.
Από την άλλη   ενδεχομένως  οι χυμοί  να περιέχουν επιπλέον ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες, που δεν έχουν τα φρούτα. Έτσι η υπερκατανάλωση τους  κρίνεται ιδιαίτερα επιβλαβείς για τα  παιδιά  αφού   ενοχοποιούνται   για την εμφάνιση  παχυσαρκίας,  τερηδόνας  διάρροιας και άλλων  γαστρεντερολογικών  προβλημάτων.

Πρόσφατες μελέτες που έγιναν επιβεβαιώνουν ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων  χυμού φρούτων δεν επηρεάζει το βάρος ενός παιδιού αλλά οι γονείς  δεν θα πρέπει να ξεχνούν  ότι  οι χυμοί φρούτων περιέχουν θερμίδες.
Χαρακτηριστικό  είναι ότι  ένα ποτήρι χυμός έχει διπλάσιες ή τριπλάσιες θερμίδες από ένα φρούτο, αφού για να γεμίσει ένα ποτήρι χρειάζεται να στυφτούν τουλάχιστον 3 φρούτα.

Πάντως σε κάθε περίπτωση οι γονείς  θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι εάν  επιλέξετε να δώσετε στο παιδί σας χυμό, επιλέξτε 100% χυμό φρούτων αντί για ζαχαρούχο χυμό ή χυμούς φρούτων κοκτέιλ. Σερβίρετε το χυμό σε ένα ποτήρι - όχι σε μπουκάλι – για να αποφευχθεί η φθορά των δοντιών.

Οδηγίες
Η Αμερικανική Παιδιατρική  Εταιρεία συστήνει στους νέους γονείς  να ακολουθήσουν  τις παρακάτω οδηγίες:

Από 0 έως 6 μηνών: Μην δίνετε χυμό φρούτων σε βρέφη κάτω των 6 μηνών, δεδομένου ότι δεν προσφέρει κανένα θρεπτικό όφελος σε αυτή την ηλικία εκτός αν χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει από τη δυσκοιλιότητα. Εάν δοθεί νωρίτερα μπορεί να μειωθεί η ποσότητα του γάλακτος και να μειωθούν έτσι πολύτιμα συστατικά που είναι απαραίτητα στο βρέφος όπως ασβέστιο, πρωτεΐνη, λιπαρά οξέα, κλπ

Από 6 μηνών έως 6 ετών: 120 ml – 180 ml την ημέρα. Ο χυμός θα πρέπει να δίνεται σε ποτήρι και όχι σε μπιμπερό. . Περίπου 120ml 100% χυμού φρούτων ισούται με μια μερίδα φρούτου. Να θυμάστε, όμως, ότι ο χυμός στερείται των φυτικών ινών και άλλων θρεπτικών συστατικών σε σχέση με τα ολόκληρα τα φρούτα.

Από 6 ετών και άνω: 240ml – 350ml την ημέρα. Γενικότερα τα παιδιά θα πρέπει να ενθαρρύνονται να τρώνε ολόκληρα φρούτα για την κάλυψη της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φρούτων.

Καταλήγοντας οι ειδικοί τονίζουν  οι χυμοί φρούτων μπορούν ν' αποτελέσουν ένα υγιεινό κομμάτι της διατροφής του παιδιού αρκεί να προσφέρονται με μέτρο, στις κατάλληλες για την κάθε ηλικία ποσότητες.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki