Wednesday 15 July 2009

Η εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία είναι υπόθεση όλων

«Η εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία είναι υπόθεση όλων μας»: Πρόσκληση στους φορείς του αναπηρικού κινήματος για δυναμική παρέμβαση σε τοπικό επίπεδο
Σε συνέχεια της επιστολής που απέστειλε στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο για το φλέγον ζήτημα της εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Εκστρατείας με σύνθημα «Κανένα παιδί εκτός σχολείου τον Σεπτέμβριο του 2009», η Συνομοσπονδία απηύθυνε πρόσκληση σε όλους τους φορείς των ατόμων με αναπηρία της Επικράτειας προκειμένου να συμβάλλουν δυναμικά, κινητοποιώντας όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. καλεί κάθε φορέα, σε κάθε γωνιά της χώρας να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αναδειχθούν και να καταγραφούν τα προβλήματα των μαθητών με αναπηρία, είτε έχουν να κάνουν με την έλλειψη προσβασιμότητας, είτε τη στελέχωση των ειδικών σχολείων, την έλλειψη κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού, κτλ, ώστε εν συνεχεία να ασκηθεί πίεση και σε τοπικό επίπεδο για την άμεση επίλυσή τους και την άρση του αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία από το αγαθό της εκπαίδευσης.

Το αναπηρικό κίνημα της χώρας λέει ένα ηχηρό «όχι» στον αποκλεισμό και στην άνιση μεταχείριση.

Η σχολική χρονιά πρέπει να αρχίσει την ίδια μέρα για όλους τους μαθητές.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.ΑμεΑ, κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937 157193

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 15.07.09

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) 

Τι πρέπει να προσέξει μια γυναίκα πριν μείνει έγκυος - Συμβουλές προ εγκυμοσύνης

Για να έχει μια γυναίκα καλή εγκυμοσύνη, πρέπει να προσέξει ορισμένα πράγματα πριν μείνει έγκυος.
  1. Πρώτα πρέπει να κάνει ορισμένες προληπτικές εξετάσεις , όπως ένα τεστ Παπανικολάου, ένα υπερηχογράφημα μήτρας και μια εξέταση μαστών. Καλό θα ήτανε να κάνει και μια γενική αίματος, μια εξέταση σιδήρου ορού και μια εξέταση σακχάρου. 
  2. Το βάρος της γυναίκας είναι κάτι πολύ σημαντικό . Για να έχουμε μια ακριβή μέτρηση (αναλόγως του ύψους της) , χρησιμοποιούμε τον «δείκτη μάζας σώματος» (Body Mass Index, γνωστό ως ΒΜΙ ). Αυτός υπολογίζεται αν διαιρέσεις το βάρος (σε κιλά), με το τετράγωνο του ύψους της γυναίκας (σε μέτρα), π.χ. αν το βάρος είναι 70 Κιλά και το ύψος 1.70, τότε ο ΒΜΙ είναι: 70 / 1.7 Χ 1.7 = 24.2. Όταν ο ΒΜΙ είναι 15 = απίσχνανση, 15-20 = αδύνατη, 21-25 = ιδανικό βάρος, 26-30 = υπέρβαρη και 30 = σοβαρή παχυσαρκία. Το ιδανικό βάρος είναι το επιθυμητό βάρος για μια κύηση, όσο αυξάνεται, αυξάνονται και οι πιθανότητες για κύηση υψηλού κινδύνου (διαβήτης, υπέρταση, αποβολή κ.α.).
  3. Διακοπή του καπνίσματος, όσο γίνεται νωρίτερα (ούτε ένα τσιγάρο), αποφυγή ακόμα και από το παθητικό κάπνισμα.  
  4. Η διατροφή . Όλες οι μελλοντικές μητέρες πρέπει να κάνουν μια υγιεινή διατροφή. Να αποφεύγουν το αλάτι, την πολύ ζάχαρη και καφε ΐ νη (ας την αντικαταστήσουν με φρέσκο φυσικό χυμό φρούτων), καθώς και το αλκοόλ. Επίσης πρέπει να αποφεύγουν και τα κεκορεσμένα λίπη. Αντιθέτως πρέπει να προτιμούν τα λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, γαλακτοκομικά (με τη σωστή λήψη γαλακτοκομικών, θα έχει η γυναίκα και σωστό ασβέστιο στο αίμα, καθώς και ψευδάργυρο), ψωμί, άπαχα κρέατα, ψάρι, γάλα και άφθονα υγρά. Αν τώρα η γυναίκα έχει αναιμία, πρέπει να πάρει σίδηρο με φυλλικό οξύ, αν δεν έχει αναιμία, πρέπει να πάρει μόνο φυλλικό οξύ. Προσοχή στα πολυβιταμινούχα σκευάσματα (π.χ. βιταμίνη Α σε δόση μεγαλύτερη των 5000 μονάδων, μπορεί να προκαλέσει τερατογόνο δράση στο έμβρυο). Μη παίρνετε μόνες σας κανένα σκεύασμα, χωρίς την συμβουλή του γιατρού σας  
  5. Η ασκηση και η εργασία. Δεν είναι απαραίτητη η άσκηση σε γυμναστήριο, απλές ασκήσεις καθημερινές, όπως το τρέξιμο, το γρήγορο βάδισμα, το κολύμπι, το ανέβασμα σκάλας, το ποδήλατο κ.α. Εξασφαλίζουν στην γυναίκα τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις, για μια ασφαλή και χωρίς προβλήματα μελλοντική κύηση. Όπως η ελάττωσης του σωματικού βάρους, η βελτίωσης της καρδιακής και πνευμονικής λειτουργίας, καθώς και η πτώσης της αρτηριακής πίεσης. Επειδή, όπως είπαμε, με την άσκηση εκκρίνονται κάτι ορμόνες, που λέγονται «ενδολφίνες» (μετά από 20 λεπτά άσκηση), θα έχουμε και ψυχική ισορροπία στην γυναίκα, καθώς και αίσθημα ευφορίας, με παράλληλη αύξηση της αυτοπεποίθησης. Στον χώρο της δουλειάς της τώρα, πρέπει η μέλλουσα μητέρα να εργάζεται σε χώρο υγιεινό, δεν πρέπει να στέκεται ορθοστασία για πολύ ώρα, δεν πρέπει να εργάζεται σε βιομηχανίες γυαλιού, καθαριστήρια, διυλιστήρια και αναλόγως της δραστηριότητας της γυναίκας στον συγκεκριμένο χώρο, να ζητείται η αλλαγή εργασίας.
Επομένως η γυναίκα που θέλει να έχει μια καλή εγκυμοσύνη και ένα γερό μωρό, πρέπει να προσέξει λίγο πριν μείνει έγκυος, αυτές τις απλές και εύκολες στην πράξη συμβουλές.

Παιδικές Κατασκηνώσεις

editoΗ αλήθεια είναι ότι έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την τελευταία φορά που φώναζα δυνατά το όνομα της σκηνής-θαλάμου μου μαζί με τους υπόλοιπους «συγκάτοικους» μου όταν έμπαινε ο αρχηγός της κατασκήνωσης για την πρωινή επιθεώρηση της σκηνής μας. Το τι γινότανε βέβαια όταν μας δίνανε και την σημαία της κατασκήνωσης σαν επιβράβευση, δεν περιγράφεται... Αξέχαστες στιγμές!
Το παιδί που θα περάσει 2-3 εβδομάδες σε μια κατασκήνωση θα αποκτήσει φίλους, θα μάθει την αξία της ομάδας, του σεβασμού, της αλληλεγγύης-συνεργασίας και το σημαντικότερο, θα «ανακαλύψει», μέσα από τις δραστηριότητες και την επαφή του με τα υπόλοιπα παιδιά της κατασκήνωσης, τον εαυτό του και δεξιότητες που μέχρι τότε ήταν κρυμμένες.
Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα παιδί μπορεί να αποχωριστεί τους γονείς του στην ηλικία των 5-6 ετών. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί κανόνα και είναι σημαντικός παράγοντας κατά πόσο το παιδί είναι προσκολλημένο στους γονείς του. 
Για αυτό πριν το στείλουμε σε κατασκήνωση θα πρέπει να το προετοιμάσουμε μιλώντας του για τις δραστηριότητες, αθλητικές και καλλιτεχνικές, στις οποίες πρόκειται να συμμετέχει και φυσικά να γνωρίζει πως οποιαδήποτε στιγμή θελήσει μπορεί να επιστρέψει σπίτι του. Μια επίσκεψη στους χώρους της κατασκήνωσης μαζί με το παιδί σας, αρκετό καιρό πριν το στείλετε, θα το βοηθήσει να χαλαρώσει και να αισθανθεί πιο θετικά και οικεία με το περιβάλλον.
Η επιλογή της κατασκήνωσης ίσως είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι. Μην πελαγώνετε όμως, μια κουβέντα με το παιδί σας για το τι θα ήθελε να κάνει στην κατασκήνωση θα σας βοηθήσουν στο να αποκλείσετε κάποιες. Ανάλογα με τον χαρακτήρα του λοιπόν θα επιλέξετε κατασκήνωση με αρκετές αθλητικές δραστηριότητες ή κατασκήνωση με περισσότερες καλλιτεχνικές ασχολίες.
Οι περισσότερες κατασκηνώσεις σήμερα διαθέτουν εντυπωσιακές εγκαταστάσεις με άρτιο εξοπλισμό και νοσοκομειακή περίθαλψη που σίγουρα θα σας καθησυχάσουν για τον καιρό που θα περάσει το παιδί σας εκεί. 
Πέρα από τις πολλές δραστηριότητες που περιέχουν οι κατασκηνώσεις στα προγράμματά τους, καλό θα ήταν να σας περιγράψουν μια τυπική μέρα στην κατασκήνωση και να σας ενημερώσουν για τις εναλλακτικές επιλογές που έχει το παιδί στο να διαλέξει ή να απορρίψει κάποια δραστηριότητα. Σημαντικό είναι να γνωρίζετε με βάση ποιού γνώμονα δημιουργούνται τα καθημερινά προγράμματα της κατασκήνωσης και ποιές αρχές προάγουν. Επίσης χρήσιμο θα ήταν να γνωρίζετε αν το προσωπικό της κατασκήνωσης που επιλέγετε είναι έμπειρο και εξειδικευμένο στη δημιουργική απασχόληση των παιδιών.
Το παιχνίδι, οι φιλίες, η ομαδικότητα, η αυτοεκτίμηση, η αυτοσυντήρηση, ο σεβασμός και η πειθαρχία θα κάνουν την διαμονή στην κατασκήνωση μια αξέχαστη και μοναδική εμπειρία.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki