Sunday 15 December 2019

Χριστούγεννα: Οι οικογενειακές παραδόσεις που θα λατρέψουν τα παιδιά μας

Αυτές είναι οι οικογενειακές παραδόσεις των Χριστουγέννων, με τις οποίες μεγαλώσαμε και αξίζει να τις μεταφέρουμε στα παιδιά μας. Θα τις λατρέψουν, όπως εμείς!
Τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων και δεν είναι καθόλου τυχαίο. Το ελπιδοφόρο μήνυμα της γέννησης του Κυρίου, τα συναισθήματα χαράς, αισιοδοξίας, ελπίδας, αγάπης, προσδίδουν στις Γιορτές μία μαγεία. 
Αν συνυπολογίσουμε και τις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις, ήθη κι έθιμα, με τα οποία μεγαλώσαμε, καταλαβαίνουμε όλοι, γιατί οι μεγάλοι έχουμε γλυκές αναμνήσεις, που έχουν σημαδέψει ανεξίτηλα τα παιδικά μας χρόνια και οι μικροί τις λατρεύουν και με αγωνία περιμένουν, πότε θα ξεκινήσουν οι Γιορτές.

Στολισμός του δέντρου
Το δέντρο πρωταγωνιστεί στη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, ενώ είναι αυτό που περιμένουν μικροί και μεγάλοι, με ανυπομονησία. Εξάλλου, ο στολισμός του σημάνει και την έναρξη των γιορτών και μας βάζει στο κλίμα των Χριστουγέννων, όσο νωρίς και αν τα φέρνουμε, πλέον!

Στολίστε, λοιπόν, το δέντρο και όλο το σπίτι μαζί με τα παιδιά. Αν είναι μεγαλύτερης ηλικίας, αφήστε τα να αναλάβουν εκείνα το στολισμό του. Βάλτε να παίζουν χριστουγεννιάτικα τραγούδια και γίνετε κι εσείς μικρά παιδιά.

Χριστουγεννιάτικα γλυκά
Χριστούγεννα = χρώματα και αρώματα.
Και οι μυρωδιές των χριστουγεννιάτικων γλυκών, έχουν σίγουρα «σφραγίσει» τις παιδικές μας αναμνήσεις. Γι’ αυτό, φτιάξτε τα παραδοσιακά γλυκά, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, κουλουράκια, και αφήστε τις μυρωδιές τους να «πλημμυρίσουν» το σπίτι και τα παιδιά σας.
Φτιάξτε τα μαζί τους, θα το χαρούν στο παρόν και θα το θυμούνται στο μέλλον.

Βόλτες στα μαγαζιά και δώρα
Οι βόλτες στα μαγαζιά και το χάζεμα των στολισμένων βιτρινών, είναι κάτι που μας συναρπάζει, είτε είμαστε μικρά παιδιά είτε μεγάλοι. Όπως και το να αγοράζουμε δώρα για τα αγαπημένα μας πρόσωπα. 
Απολαύστε λοιπόν, βόλτες με τα παιδιά σας είτε σε στολισμένους δρόμους, είτε σε εμπορικά κέντρα είτε σε χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες.

Κάλαντα
Οι περισσότερες έχουμε πει έστω μία φορά τα κάλαντα, ως παιδιά. Και ήταν τόσο υπέροχο ως συναίσθημα κι εμπειρία, να λες σε συγγενείς και φίλους τα Κάλαντα και να μαζεύεις χρήματα, δικά σου χρήματα, με τα οποία αργότερα, αγόραζες ένα παιγνίδι, που ήθελες.
Γι’ αυτό, λοιπόν, μάθετε τα και στα παιδιά σας να τα πουν και να ζήσουν και τα ίδια τη μοναδική αυτή εμπειρία.

Άγιος Βασίλης
Ο γεράκος με τα κόκκινα ρούχα και λευκή γενειάδα, που φέρνει δώρα στα παιδιά, μεγάλωσε γενιές και γενιές και θα συνεχίσει να μεγαλώνει, αρκεί να μεταφέρουμε αυτή τη μαγική ιστορία και στα παιδιά μας.
Εξάλλου, ένα μεγάλο μέρος της μαγείας των Χριστουγέννων περικλείεται στην ιστορία του Άγιου Βασίλη. Και αξίζει να τη ζήσει κάθε παιδί.
Γι’ αυτό, γράψτε με τα παιδιά σας γράμμα στον Άγιο Βασίλη και την παραμονή των Χριστουγέννων, να μην ξεχάσετε να αφήσετε γλυκά και ένα ποτήρι γάλα, για να τον ευχαριστήσετε, που και φέτος έφερε στα παιδιά το δώρο που του ζήτησαν!

Πηγαίνετε οικογενειακώς στην εκκλησία
Μία γλυκιά ανάμνηση των παιδικών μας χρόνων, ήταν το εκκλησίασμα, τα Χριστούγεννα. Το πρωί φορούσαμε τα καλά μας ρούχα και οικογενειακώς πηγαίναμε στην εκκλησία. 
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, επιστρέφαμε στο σπίτι και όλοι μαζί βοηθούσαμε στις ετοιμασίες για το οικογενειακό τραπέζι. Ακόμη και αν δεν είστε υπέρ του εκκλησιάσματος, δείτε το ως μία παράδοση, που αξίζει να τη γνωρίσετε στα παιδιά σας και να τη ζήσουν.

Οικογενειακά τραπέζια
Οι Γιορτές είναι μία καλή ευκαιρία για να βρισκόμαστε όλη η οικογένεια μαζί. Γονείς, αδέλφια, παππούδες, θείοι, θείες, ξαδέλφια μαζευόμασταν όλοι γύρω από το τραπέζι.
Γέλια, αστεία, οικογενειακές ιστορίες ξεδιπλώνονταν πάνω από τα λουκούλλεια εδέσματα της μαμάς, της θείας και της γιαγιάς, με την παραδοσιακή γαλοπούλα να είναι η απόλυτη πρωταγωνίστρια του τραπεζιού.
Χαρίστε, λοιπόν, στα παιδιά σας τέτοιες οικογενειακές στιγμές, που θα τις θυμούνται μεγαλώνοντας και θα τις μοιράζονται με τα αδέλφια και τα ξαδέλφια τους, και κάθε φορά θα γελάνε με αστεία σκηνικά, που ποτέ δεν απουσιάζουν από τέτοιες συγκεντρώσεις.

mothersblog.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Δικαιώματα παιδιών: «STOP» στην εκμετάλλευση, τους υποχρεωτικούς γάμους και την κακοποίηση

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα, αξιολογώντας τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ανήλικοι και οι νέοι
Το ΕΚ ζητά περισσότερες δράσεις για την καταπολέμηση της εμπορίας παιδιών και των καταναγκαστικών γάμων, τονίζοντας τη συμβολή των παιδιών στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ακόμη, οι ευρωβουλευτές τονίζουν την ανάγκη να υπάρχει καλύτερη προστασία των παιδιών-προσφύγων και όσων βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες, όπως επίσης και καταπολέμηση της ανιθαγένειας καθώς κάθε παιδί πρέπει να αναγνωρίζεται από ένα κράτος. Τέλος, επιβάλλεται να έχει το κάθε παιδί πρόσβαση σε σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε κατάλληλη ηλικία προκειμένου να προλαμβάνεται η κακοποίηση.
Μετά την 30ή επέτειο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα, αξιολογώντας τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα τα παιδιά και οι νέοι. Το κείμενο εγκρίθηκε με 495 ψήφους υπέρ, 58 κατά και 87 αποχές την Τρίτη.
Ευάλωτα παιδιά, παιδιά που μεταναστεύουν
Οι βουλευτές καταδικάζουν όλες τις μορφές βίας κατά των παιδιών, συμπεριλαμβανομένων των καταναγκαστικών γάμων, του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, της εμπορίας ανθρώπων και της ψυχολογικής βίας, ενώ παροτρύνουν όλες τις χώρες της ΕΕ να εργαστούν για νέες στρατηγικές προκειμένου να εξαλειφθεί η σεξουαλική βία και η κακοποίηση των παιδιών τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου. Καλούν επίσης τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τη νομοθεσία που απαγορεύει τις σωματικές τιμωρίες σε βάρος παιδιών.
Το ΕΚ κάνει έκκληση για την πλήρη εφαρμογή του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των παιδιών-προσφύγων. Πρωταρχικό μέλημα σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν τα παιδιά και το προσφυγικό πρέπει να είναι το ύψιστο συμφέρον του παιδιού. Ειδικότερα, η προστασία των παιδιών πρέπει να αποτελεί το κεντρικό κριτήριο των κρατών μελών όταν σχετίζονται με ασυνόδευτα παιδιά, και όχι οι στόχοι της μεταναστευτικής πολιτικής, λέει το κείμενο.
Παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις, ανιθαγένεια, εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς
Ορισμένα παιδιά εξακολουθούν να γεννιούνται χωρίς ιθαγένεια, ακόμη και εντός ΕΕ, και οι ευρωβουλευτές καλούν τις χώρες που αφορά το θέμα να το αντιμετωπίσουν. Τονίζουν επίσης, μεταξύ άλλων, ότι τα παιδιά με αναπηρίες, όσα προέρχονται από άλλες χώρες, τα παιδιά των γονέων ΛΟΑΤΜ, τα παιδιά φυλακισμένων γονέων και τα παιδιά των αποκαλούμενων «ξένων μαχητών» εκτίθενται δυσανάλογα σε διάκριση σε πολλαπλά επίπεδα.
Όσον αφορά τα παιδιά ξένων μαχητών-τρομοκρατών που κρατούνται στη βορειοανατολική Συρία, υπογραμμίζεται στο ψήφισμα ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ οφείλουν να επαναπατρίσουν όλα τα παιδιά Ευρωπαίων πολιτών, λαμβάνοντας υπόψη την ειδική οικογενειακή τους κατάσταση.
Το Κοινοβούλιο καλεί επίσης όλες τις χώρες της ΕΕ να διασφαλίσουν σε όλα τα παιδιά το δικαίωμα σε μια εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε κατάλληλη ηλικία.
Παιδιά, οι οδηγοί της αλλαγής
Σε πιο θετικό κλίμα, το ψήφισμα τονίζει τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα παιδιά στη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας, όπως φάνηκε στην πρόσφατη κινητοποίηση κατά της κλιματικής αλλαγής. Τέλος, το ΕΚ καλεί όλες τις χώρες που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού και τα πρόσθετα πρωτόκολλά της να το κάνουν επειγόντως.
Αναφέρεται πως η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι πλέον η πιο ευρέως επικυρωμένη συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ιστορία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διοργάνωσε στις 20 Νοεμβρίου μια διάσκεψη υψηλού επιπέδου για τη συμπλήρωση 30 ετών από την υπογραφή της, στην οποία συμμετείχε, μεταξύ άλλων, η Βασίλισσα των Βέλγων.

makthes.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki