Saturday 11 December 2010

Κώστας Καρυωτάκης: Τὸ χιόνι

«Ἔλα μέσα κοριτσάκι,
τὸ τραπέζι μας ἐστρώθηκε
κι ἀναμμένο εἶναι τὸ τζάκι!»


Τὸ χιόνι
Τί καλὰ ποὖναι στὸ σπίτι μας
τώρα ποὺ ἔξω πέφτει χιόνι!
Τὸ μπερντὲ παραμερίζοντας
τ’ ἄσπρο βλέπω ἐκεῖ σεντόνι
νὰ σκεπάζει ὅλα τὰ πράγματα,
δρόμους, σπίτια, δένδρα, φύλλα.
Πόσο βλέπω μ' εὐχαρίστηση
μαζεμένη τόση ἀσπρίλα.

Ὅμως, κοίτα, τουρτουρίζοντας
τὸ κορίτσι ἐκεῖνο τρέχει.
Τώρα στάθηκε στὴν πόρτα μας,
ψωμὶ λέει πὼς δὲν ἔχει,
πὼς κρυώνει, πὼς ἐπάγωσε...
«
Ἔλα μέσα κοριτσάκι,
τὸ τραπέζι μας ἐστρώθηκε
κι ἀναμμένο εἶναι τὸ τζάκι!
»
Κώστας Καρυωτάκης

Γράμμα από ένα πρώην παιδί: Όταν Νόμιζες Ότι Δεν Κοιτούσα΄

Κλικ στην εικόνα
Τα παιδιά δεν κοιτούν, παρατηρούν.
Τα παιδιά δεν ακούν, καταγράφουν.
Τα παιδιά δεν απαιτούν, χρειάζονται.
Τα παιδιά δε φωνάζουν, ζητούν.
Τα παιδιά δε μιλούν, εκφράζονται.
Τα παιδιά δε λένε ψέματα, αμύνονται.
Τα παιδιά δεν αντιγράφουν, μιμούνται.
Τα παιδιά δε φτιάχνουν, δημιουργούν.
Τα παιδιά δεν προσποιούνται, αγαπούν.

Τα παιδιά δεν τρομοκρατούν, φοβούνται.
Όταν Νόμιζες Ότι Δεν Κοιτούσα
(Γράμμα από ένα πρώην παιδί)

Ένα γράμμα που κάθε ενήλικας πρέπει να γνωρίζει, γιατί τα Παιδιά παραδειγματίζονται από αυτά που Βλέπουν, όχι μόνο από αυτά που τους Λέγονται.
Απευθύνεται σε άτομα που σχετίζονται και ασκούν επίδραση στη ζωή των παιδιών: γονείς, δάσκαλοι, παιδαγωγοί, συγγενείς, φίλοι ή όποιοι άλλοι.
Όταν Νόμιζες Ότι Δεν Κοιτούσα,
σε είδα να φτιάχνεις για μένα το αγαπημένο μου γλυκό
και έμαθα ότι μικρά πράγματα μπορεί να έχουν ξεχωριστή σημασία στη ζωή.
Όταν Νόμιζες Ότι Δεν Κοιτούσα,
σε παρακολουθούσα και έμαθα τα περισσότερα «μαθήματα ζωής», εφόδια για να γίνω καλύτερο και παραγωγικότερο άτομο όταν μεγαλώσω.
Όταν Νόμιζες Ότι Δεν Κοιτούσα,
σε είδα να κρεμάς τη ζωγραφιά μου στο ψυγείο και αμέσως ήθελα να ζωγραφίσω την επόμενη.
Όταν Νόμιζες Ότι Δεν Κοιτούσα,
ακόμη και όταν ήσουν θυμωμένη με συμβούλευες ήρεμα και απλά για να καταλάβω το γιατί και έτσι έμαθα ότι ο διάλογος και η επικοινωνία είναι σημαντικά ακόμη και όταν τα πράγματα είναι δύσκολα.
Όταν Νόμιζες Ότι Δεν Κοιτούσα,
Σε είδα να φτιάχνεις φαγητό για κάποιο φίλο που ήταν άρρωστος και έμαθα ότι όλοι μας πρέπει να νοιαζόμαστε και να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον.
Όταν Νόμιζες Ότι Δεν Κοιτούσα,
Σε είδα να φροντίζεις το σπίτι και όσους ζούμε σε αυτό και έμαθα ότι πρέπει να εκτιμάμε ό,τι μας προσφέρεται.
Όταν Νόμιζες Ότι Δεν Κοιτούσα,
Σε είδα να φροντίζεις ένα αδέσποτο γατάκι και έμαθα ότι είναι καλό να αγαπάμε τα ζώα.
Όταν Νόμιζες Ότι Δεν Κοιτούσα,
Ένοιωσα ότι νοιαζόσουν και ήθελα να γίνω ακόμη καλύτερος.
Όταν Νόμιζες Ότι Δεν Κοιτούσα,
Σε είδα να κλαις και εμαθα ότι κάποια πράγματα στη ζωή πληγώνουν αλλά έχεις δικαίωμα να είσαι στεναχωρημένος.


Όταν Νόμιζες Ότι Δεν Κοιτούσα,
Σε είδα να αναλαμβάνεις τις ευθύνες ακόμη και όταν οι καταστάσεις ήταν δύσκολες και έμαθα ότι πρέπει να είμαι υπεύθυνο άτομο.

Η τακτική σωματική άσκηση προστατεύει από το κρυολόγημα

Γυμναστείτε τακτικά και πείτε αντίο στο κρυολόγημα

Οι άνθρωποι που γυμνάζονται συχνά, είναι λιγότερο πιθανό να κρυολογήσουν ή, όταν κρυολογούν, τα συμπτώματά τους είναι πιο ελαφριά, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Sports Medicine.
Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα, με επικεφαλής τον Δρ Ντέηβιντ Νίμαν, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν επί τρεις μήνες τις περιπτώσεις 1.000 ατόμων ηλικίας 18-85 ετών και συμπέραναν ότι όσοι ασκούνται σε τακτική βάση, μειώνουν σχεδόν κατά το ήμισυ (50%) τις πιθανότητες να κολλήσουν κάποιο ιό κρυολογήματος ή, αν κρυώσουν, να έχουν ήπια συμπτώματα.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πιθανώς αυτό συμβαίνει, επειδή η άσκηση βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τους ιούς με τα αμυντικά κύτταρά του. 
Η φυσική δραστηριότητα ενεργοποιεί προσωρινά -για λίγες ώρες- το κυτταρικό οπλοστάσιο του οργανισμού, βοηθώντας τον να μην κολλήσει κάποιο ιό.
Μάλιστα οι ερευνητές βρήκαν ότι δεν χρειάζεται καν να κάνει κάποιος εντατική άσκηση, αρκεί να θεωρεί ότι βρίσκεται σε σχετικά καλή φυσική κατάσταση.
Οι ενήλικες παθαίνουν δύο έως πέντε κρυολογήματα κατά μέσο όρο κάθε χρόνο. Ελάχιστοι άνθρωποι δεν κρυολογούν καθόλου μέσα σε μια χρονιά.
Η νέα έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν πάντως πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς (περισσότερη φυσική δραστηριότητα), ώστε να τα αποφύγει ή να τα περάσει πιο ελαφριά.
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία (που έχουν περισσότερα αντισώματα), οι άνδρες και οι παντρεμένοι (ίσως επειδή βγαίνουν πιο αραιά έξω και συναντούν λιγότερους ανθρώπους, πηγές πιθανής μόλυνσης), καθώς και όσοι τρώνε πολλά φρούτα, φαίνεται να κρυολογούν λιγότερο συχνά. 
Όσοι έχουν παιδιά ή εργάζονται κοντά σε αυτά, εκτίθενται σε περισσότερα κρυολογήματα.
Όμως η σωματική άσκηση και η αντίληψη που έχει κανείς για τη φυσική του κατάσταση, φαίνεται να είναι ακόμα πιο σημαντικοί παράγοντες για την προστασία από τα κρυολογήματα.
Πηγή

Η τέχνη της συκοφαντίας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ

«Ξέρεις ποιος είμαι εγώ»; Η αυτοθαυμαστική αυτή μεγαλοστομία που εκτοξεύει σε κάθε ευκαιρία ο συνήθης Ελληνας σκιαγραφείται πολύ παραστατικά στους Οξυρρύγχειους Παπύρους που διασώζουν συμβουλές του ρωμαίου συγκλητικού Μενένιου Απιου προς τον φίλο του Ατίλιο Νάβιο, μελλοντικό ρωμαίο κυβερνήτη τής υπό κατοχή Αχαΐας πριν από 2.300 χρόνια.

«Αρέσει στον Ελληνα να δίνει στον ασθενέστερο, στον αβοήθητο. Είναι κι αυτό ένας τρόπος υπεροχής. Λέγοντας πως ο Ελληνας αδιαφορεί για τον πλησίον του, κάτι άλλο θέλω να πω, αλλά μου πέφτει δύσκολο να σου το εξηγήσω. 
Ακόμη υπάρχουν ποιητές πολλοί και τεχνίτες στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. 
Πλησίασέ τους καθώς είναι χρέος σου και πες μου αν άκουσες κανέναν από αυτούς ποτέ να επαινεί τον ομότεχνό του. 
Δεν χάνει τον καιρό του σε επαίνους ο Ελληνας. Δεν χαίρεται τον έπαινο. Χαίρεται όμως τον ψόγο και για αυτόν πάντα βρίσκει καιρό. Για την κατανόηση την αληθινή, αυτήν που βγαίνει από τη συμπάθεια για αυτό που κατανοείς, δεν θέλει τίποτε να θυσιάσει. Το κίνητρο της δικαιοσύνης δεν τον κινεί για να επαινέσει ό,τι αξίζει τον έπαινο. Θαυμάζει ό,τι είναι ο δικός του κόσμος. Κάθε άλλον τον υποτιμά. Οταν ένας πολίτης άξιοςδεν αναγνωρίζεται κατά την αξία του, λέει ο Ελληνας “αφού δεν αναγνωρίζομαι εγώ ο αξιότερός του, τι πειράζει αν και αυτός δεν αναγνωρίζεται”. 
Ο εγωκεντρισμός αφαιρεί από τον Ελληνα τη δυνατότητα να είναι δίκαιος. Μόνον όταν δημιουργηθούν συμφέροντα που συμβαίνει να είναι κοινά σε πολλά άτομα μαζί, βλέπεις τη συναδέλφωση και την αλληλεγγύη. Στον κάθε Ελληνα τα ιδανικά είναι ατομικά. Γι΄ αυτό οι πολιτικές των φατρίες είναι φατρίες συμφερόντων, και το ιδανικό του κάθε ηγέτη είναι ο εαυτός του».
«Κινημένος από την ίδια εγωπάθεια, τη ρίζα αυτή του κάθε ελληνικού κακού, ο Ελληνας δεν συγχωρεί στον συμπολίτη του καμιά προκοπή. Όποιος τον ξεπεράσει, ο Ελληνας τον φθονεί με πάθος και αν είναι στο χέρι του να τον γκρεμίσει από εκεί που ανέβηκε θα το κάνει. Μα το πιο σπουδαίο, για να καταλάβεις τον Ελληνα, είναι να σπουδάσεις τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνει τον φθόνο του, τον τρόπο που εφηύρε για να γκρεμίζει καλύτερα. Είναι ένας τρόπος πιο κομψός από το δικό μας γέννημα σοφιστικής ευστροφίας και διανοητικής δεξιοτεχνίας. Δεν του αρέσει η χοντροκομμένη δολοφονία στους διαδρόμους του παλατιού, αλλά η λεπτοκαμωμένη συκοφαντία, ένα είδος αναίμακτου, ηθικού φόνου, ενός φόνου διακριτικότερου και εντελέστερου που αφήνει του δολοφονημένου τη σάρκα σχεδόν ανέπαφη, να περιφέρει την ατίμωση και τη γύμνια της στους δρόμους και στις πλατείες. 
Γιατί και τη συκοφαντία, αγαπητέ μου, την έχουν αναγάγει σε τέχνη οι θαυμάσιοι, οι φιλότεχνοι Ελληνες, οι πρώτοι δημιουργοί του καλού και του κακού λόγου. Η τέχνη είναι να βρίσκεις τον διφορούμενο λόγο, που άμα σε ρωτήσουν γιατί τον είπες, να μπορείς να πεις πως τον είπες με την καλή σημασία, και πάλι εκείνος που τον ακούει να αισθάνεται ότι πρέπει να τον εννοήσει με την κακή του σημασία. Αυτό είναι το αγχέμαχο όπλο με το οποίο πολεμάει ο Ελληνας τον Ελληνα, ο ηγέτης τον ηγέτη, ο φιλόσοφος τον φιλόσοφο, ο ποιητής τον ποιητή αλλά και ο ανάξιος τον άξιο, ο ουσιαστικά αδύνατος τον ουσιαστικά δυνατό».
Νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη αξία η ανάδειξη αυτής της διαχρονικής ψυχαναλυτικής περιγραφής του χαρακτήρα των Ελλήνων που αμετάβλητα υπαγορεύει την καταστροφική συμπεριφορά τους και σήμερα. Και προειδοποιεί ότι, αν δεν αλλάξουμε (πολιτικοί και πολιτικές), όντως θα βουλιάξουμε.

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki