Sunday 16 May 2010

«Το παιδί και το δελφίνι»… και άλλες ιστορίες ανείπωτης όμως φρίκης — Μαζική σφαγή δελφινιών στην Ιαπωνία


Ο Έλληνας ποιητής Οππιανός σχετικά με τα δελφίνια στο έργο του ‘Φυσική Ιστορία’ γράφει:
“ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΩΝ ΔΕΛΦΙΝΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΘΙΚΟ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΠΙΑ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΣΑΝ ΚΑΛΟΣ ΘΥΣΙΑΣΤΗΣ ΟΥΤΕ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΩΜΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΝΑ ΜΟΛΥΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΕΓΗ.”
Η δραματική ιστορία των δελφινιών (που, δυστυχώς, αφορά και πολλά ακόμα ζωικά είδη) δεν αντανακλά μόνο τη σκληρότητα και την αναλγησία του ανθρώπινου είδους προς τα υπόλοιπα, αλλά και την έλλειψη σεβασμού προς την ωκεάνια ζωή, τη φύση και τις ισορροπίες της γενικότερα.
“Το παιδί και το δελφίνι”
Τούτη η ιστορία θα σου φανεί απίστευτη, γιατί μοιάζει με παραμύθι, είναι όμως πέρα για πέρα αληθινή. Μας τη διηγείται ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, ένας μεγάλος σοφός που ασχολήθηκε κοντά στ΄ άλλα και με το βίο των ζώων.
Μια φορά, λέει, στη λιμνοθάλασσα του Λοκρίνου, που ανήκε τότε στην επαρχία της αρχαίας Ιταλικής Καμπανίας, ζούσαν πολλά δελφίνια. Ένα από αυτά πλησίασε μια μέρα στην ακροθαλασσιά, όπου καθόταν και ξεκουραζόταν ένα μικρό αγόρι. Το αγόρι αυτό γύριζε από το σχολείο του που βρισκόταν από την άλλη πλευρά της λιμνοθάλασσας, σε μια μικρή πόλη. Καθώς λοιπόν ήταν κουρασμένο από το δρόμο, κάθισε στην ακρολιμνιά να ξαποστάσει και ο καθαρός αέρας του άνοιξε την όρεξη. Θυμήθηκε πως του είχε περισσέψει λίγο ψωμί από το πρωινό του και κάθισε να το φάει. Ξαφνικά είδε το δελφίνι. Είχε βγάλει το κεφάλι του από τη θάλασσα και κοίταζε το παιδί τρυφερά με τα μικρά ολοστρόγγυλα μάτια του. το αγοράκι, για να παίξει, του πέταξε λίγο ψωμί κι εκείνο άνοιξε το στόμα του και το κατάπιε.
-Θα πεινάει το καημένο, σκέφτηκε το αγοράκι. Ας του ρίξω ακόμα λίγες μπουκιές.
Το δελφίνι πλησίασε πιο κοντά τώρα και με χαριτωμένες κινήσεις βουτούσε στο νερό και ξανάβγαινε ν΄αρπάξει τις μπουκιές που του πετούσε ο μικρός του φίλος. Όταν τελείωσε το ψωμί, το αγόρι του φώναξε:
-Καλό μου δελφίνι, δεν έχω άλλο για σήμερα. Αύριο, θα πάρω περισσότερο  ψωμί μαζί μου κι αν σε συναντήσω εδώ, θα το φάμε παρέα.
Το δελφίνι, σα να κατάλαβε τι του είπε το αγόρι, το περίμενε την άλλη μέρα στο ίδιο μέρος. Σαν το είδε από μακριά, άρχισε να κάνει τούμπες στο νερό, σα να ήθελε έτσι να του φανερώσει τη χαρά του. Το παιδί του έριξε πάλι αρκετές μπουκιές ψωμί και το δελφίνι τις άρπαζε ευχαριστημένο για την αναπάντεχη τύχη του. Αυτό έγινε και την άλλη μέρα και την παρ΄άλλη, ώσπου το παιδί και το δελφίνι έγιναν δυο αχώριστοι φίλοι. Το δελφίνι πλησίαζε πια τόσο κοντά στην ακτή, που το αγοράκι άπλωνε τα χέρια του και του χάιδευε τη ράχη.
Στο σχολείο, είχε μάθει για τον Αρίωνα, τον ξακουσμένο μουσικό, και την ιστορία του, πώς δηλαδή τον έφερε ένα δελφίνι στην στεριά πάνω στη ράχη του.  – Εκεί, στην απέναντι στεριά, βρίσκεται το σχολείο μου! σκέφτηκε καθώς θυμήθηκε την ιστορία του Αρίωνα. Κάθε μέρα πηγαίνω κι έρχομαι τόσο δρόμο και κουράζομαι πολύ… Γιατί τάχα; Το καλό μου δελφίνι θα μου αρνηθεί να με περάσει απέναντι, καθισμένο στη ράχη του;
Το δελφίνι, σα να μάντεψε τη σκέψη του παιδιού, πλησίασε περισσότερο στην αμμουδιά. Το αγοράκι τότε, με ένα επιδέξιο πήδημα, βρέθηκε στη ράχη του. Γρήγορο σαν αστραπή το δελφίνι, άρχισε να κολυμπά στην επιφάνεια της λιμνοθάλασσας και σε λίγα λεπτά έφτασε στην απέναντι ακτή. Το παιδί, κατευχαριστημένο από το απροσδόκητο ταξίδι, ξεπέζεψε από τη ράχη του δελφινιού, πήδησε στο μώλο και φώναξε:
-Σ΄ευχαριστώ, καλό μου δελφίνι, δεν ξέρεις πόσο γρήγορα και ξεκούραστα θα πάω σήμερα στο σχολείο! Όταν σχολάσω να με περιμένεις εδώ.
Και στ΄αλήθεια! Όταν σχόλασε το παιδί και τράβηξε προς την ακρογιαλιά, βρήκε το δελφίνι το φίλο του να τον περιμένει! Χωρίς να διστάσει, ανέβηκε πάλι στη ράχη του και σε λίγο το δελφίνι, ζωντανή βαρκούλα, τον είχε περάσει απέναντι.Ύστερα, άρχισε να στριφογυρίζει στη ακτή κοντά, σαν να περίμενε κάτι.
Το παιδί, που μάντεψε αμέσως τι ήθελε, έβγαλε από το καλάθι του ένα μεγάλο κομμάτι ψωμί και τάισε με το χέρι του το δελφίνι.
Αυτή η ιστορία συνεχίστηκε για πολλούς μήνες.
Μια μέρα όμως, το αγόρι δε φάνηκε στην ακρολιμνιά. Το δελφίνι περίμενε υπομονετικά ως το ηλιοβασίλεμα και ξαναγύρισε στην ίδια θέση το άλλο πρωί. Και πάλι το αγόρι δε φάνηκε! Τι να΄γινε τάχα; Αλίμονο… Κειτόταν βαριά άρρωστο στο κρεβατάκι του. Τόσο βαριά, που δε γλίτωσε το θάνατο… Άδικα το δελφίνι από τότε περίμενε κάθε πρωί στην ακτή. Το παιδί, ο μικρός του φίλος, δε θα ξαναρχόταν ποτέ πια… Τότε κατάλαβε πως κάτι κακό έπαθε.
Οι περαστικοί διαβάτες το έβλεπαν να κολυμπάει ανόρεχτα κοντά στην ακρογιαλιά. Το έβλεπαν με δακρυσμένα μάτια, γιατί ήξεραν τη φιλία του με το αγοράκι. Πολλοί του πετούσαν κομμάτια ψωμί και μικρά ψάρια. Μα το δελφίνι δεν άγγιζε τίποτε. Περίμενε να έρθει το παιδί, ο μικρός του φίλος, να το ταΐσει. Ώσπου μια μέρα, αφού άδικα τόσο καιρό περίμενε, πέθανε από τη θλίψη και την πείνα.
Οι ψαράδες έσυραν το άψυχο σώμα του στο γιαλό. Αυτό το δελφίνι, είπαν, θα ταφεί σαν άνθρωπος.
Έσκαψαν ένα λάκκο στην αμμουδιά κι άφησαν τα κύματα της λιμνοθάλασσας να νανουρίζουν τον αιώνιο ύπνο του.”

Έτσι διαβάζαμε στο βιβλίο της Αντιγόνης Μεταξά “Ζώα του Θρύλου και της Ιστορίας”, (εκδόσεις Μ. Πεχλιβανίδη και Σια, 1968, από το προσωπικό αρχείο της γράφουσας), πριν από σαράντα χρόνια, τότε που οι απλές ιστορίες με ζώα δε θεωρούνταν ξεπερασμένες.
ΙΣΩΣ  ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙ ΣΤΑ ΙΑΠΩΝΙΚΑ, ΤΑ ΝΟΡΒΗΓΙΚΑ , ΤΑ ΙΣΛΑΝΔΙΚΑ Ή ΣΤΑ ΔΑΝΙΚΑ!!!… Γιατί, αν ίσως, το διαβάσουν σ΄αυτές τις χώρες, όπου η σφαγή των δελφινιών στηρίζει το εμπόριό τους, θα κατανοήσουν το μέγεθος της βαρβαρότητας και της ανηθικότητας με την οποία λειτουργούν απέναντι στα θηλαστικά αυτά.

  • 8.000 δελφίνια στη Μεσόγειο θανατώνονται παρασυρόμενα από τα αφρόδιχτα των ιταλικών ψαράδικων.
  • 20.000 δελφίνια σκοτώνονται παγκοσμίως κατά την αλιεία του τόνου, μια που κολυμπούν πάνω από τους τόνους.
  • Μόνο 8 ζευγάρια δελφίνια έχουν μείνει πια στο Ιόνιο Πέλαγος.
  • 2οοο δελφίνια σκοτώνονται κάθε χρόνο στο λιμάνι της ιαπωνικής πόλης  Ταϊτζί στα πλαίσια μιας παράδοσης 400 χρόνων την οποία υποστηρίζει κι η κυβέρνηση της χώρας.
Με κεντρικό θέμα αυτή τη γενοκτονία, ο φωτογράφος του National Geographic και σκηνοθέτης Λούι Ψυχογιός γύρισε την ταινία με τίτλο Ο κόλπος των δελφινιών” (“The cove”), η οποία προβλήθηκε και στο 5Οο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την περασμένη χρονιά. Η ταινία γυρίστηκε, σύμφωνα με συνέντευξη του ίδιου στο περιοδικό  Κ  της Καθημερινής(24/1/10), με θερμικές και κρυφές κάμερες, ελεύθερους δύτες, ακτιβιστές, ακόμη  και σέρφερ, προκειμένου να καταγραφούν οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της σφαγής των δελφινιών.  Στην επίσημη σελίδα της ταινίας μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες σχετικά ή να αγοράσει την ταινία.

ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΦΙΛΙΠΠΕΙΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

Δρομοκαΐτειο: Το Καταφύγιο των Ευαίσθητων Ψυχών

ΖΩΡΖΗΣ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΗΣ
ΧΙΟΣ
1805 - 1880
Στους θαλάμους του, έχουν φιλοξενηθεί ορισμένα από τα πιο ισχυρά και λαμπερά πνεύματα του τόπου, με ευαίσθητες όμως ψυχές. 
Όσα χρόνια όμως κι αν περάσουν, τα νεόδμητα κτίρια που λειτουργούν δεν θα μπορέσουν ποτέ να ξορκίσουν τις μνήμες από τους ερειπωμένους σιδερόφραχτους θαλάμους που φαντάζουν σαν εφιάλτες ανάμεσα στα προαύλια και τους λοφίσκους του Δρομοκαΐτειου. Σε αυτά πλανώνται ακόμα οι ψυχές τόσων σπουδαίων ποιητών, λογοτεχνών, ζωγράφων γλυπτών, και πάσης φύσεως δημιουργών, που η ευαισθησία και τα καμώματα της μοίρας τούς έριξαν στα αποπνικτικά αδιέξοδα του ψυχωσικού αποκλεισμού. Mε λίγα λόγια, εκεί μέσα γράφτηκαν και σήμερα φυλάσσονται αρκετές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. 

Την 1η Οκτωβρίου 1887 και ώρα 4 μ.μ. εισέρχεται στο Δρομοκαΐτειο Θεραπευτήριο ο πρώτος ασθενής. Ήταν ο Ιωσήφ Γκινάκας, ετών 37, δικηγόρος στο επάγγελμα. Tα στοιχεία αυτά αναγράφονται στο «Bιβλίον των κατ' αίτησιν ιδιωτών εισαγομένων φρενοβλαβών». Από τότε μέχρι σήμερα, πέρασαν εκατόν είκοσι τρία χρόνια και στο αριθμητήρι των αιώνων, ο 19ος έγινε 21ος. Αν όμως δεν υπήρχαν παράλληλα με τους «τρελούς» φιλοξενούμενους και κάποιοι άλλοι, επίσης «τρελοί» ιστοριοδίφες, σήμερα θα αγνοούσαμε πως στο Ψυχιατρείο της Ιεράς Οδού 343, γράφτηκαν πολλές από τις σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Στα άδυτα του αρχείου του Δρομοκαΐτειου Ψυχιατρικού Θεραπευτηρίου ανακαλύφθηκε ένας πραγματικός θησαυρός για τα ελληνικά γράμματα. Ανέκδοτα ποιήματα του μεγάλου μας ποιητή Κωστή Παλαμά προς τον ανεκπλήρωτο εφηβικό του έρωτα, την Ισαβέλλα Άννινου

Στα τόσα χρόνια που μεσολάβησαν από την ίδρυσή του, το Θεραπευτήριο περιέθαλψε χιλιάδες ασθενείς, πολλοί από τους οποίους υπήρξαν σπουδαίοι δημιουργοί: Λογοτέχνες, ποιητές, ηθοποιοί, μουσικοί, γλύπτες και ζωγράφοι βίωσαν τη φροντίδα αλλά και τη φρίκη του σιδηρόφραχτου εγκλεισμού, σε καιρούς που η ψυχασθένεια αντιμετωπιζόταν με πρωτόγονα μέσα και οι ψυχασθενείς συγκαταλέγονταν στους απόκληρους της κοινωνίας. Όπου κι αν κοιτάξεις, νιώθεις δίπλα σου να πλανώνται οι ψυχές εκείνων που έζησαν στους θαλάμους της φρίκης, όχι και τόσο μακρινών εποχών. 

Αισθάνεσαι το ρίγος της συγκίνησης να σε διαπερνά παρατηρώντας τα επίσημα έγγραφα της εισαγωγής του Γεωργίου Bιζυηνού, το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας του, τη δικαστική πιστοποίηση περί κινητικής αταξίας και φρενοβλάβειας και το αποβιωτήριό του με ημερομηνία 15 Απριλίου 1896.  

O πατέρας του διηγήματος έζησε τις πλέον τραγικές του στιγμές μέσα στο ψυχιατρείο όταν η συφιλιδική ψυχοπάθεια του αφαιρούσε όλο και περισσότερο τα ψήγματα λογικής. Ακόμα όμως και παρανοϊκός, έγραψε αριστουργήματα, αποδεικνύοντας πως δεν είναι λίγες οι φορές που η τρέλα συστήνεται με ιδιαίτερη ευκολία στα σπουδαία μυαλά. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο που στο Δρομοκαΐτειο φυλάσσονται ανεκτίμητοι θησαυροί, πολιτισμικής αξίας, σαν τις επτά ανέκδοτες επιστολές του Δημήτριου Bικέλα, που συνετέλεσε τα μέγιστα στην πραγματοποίηση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896. Και τι σύμπτωση! Την ημέρα που οι Έλληνες γιόρταζαν την Τελετή Λήξης τους, ο μεγάλος λογοτέχνης απ' τη Βιζύη της Θράκης έκλεινε τα μάτια του μέσα στο Ψυχιατρείο. Να που τώρα γειτνιάζουν οι ζωές τους, μαρτυρώντας με τα στοιχεία που εκτίθενται τις συνθήκες και τις καταστάσεις που επικρατούσαν εκείνη την εποχή.

περισσότερα... 

Λάθη που πρέπει να αποφύγετε στο facebook

Ακολουθήστε επτά βασικούς κανόνες για να εξασφαλίσετε την ασφάλειά σας όχι μόνο στον διαδικτυακό αλλά και στον πραγματικό κόσμο.
  1. Μην επιτρέπετε στους νεώτερους να χρησιμοποιούν το Facebook χωρίς επίβλεψη
  2. Μην αναρτάτε το όνομα του παιδιού σας σε λεζάντες και ετικέτες.
  3. Μην χρησιμοποιείτε αδύναμο κωδικό
  4. Μην αφήνετε ολόκληρη την ημερομηνία γέννησης στο προφίλ σας
  5. Μην αφήνετε τα προσωπικά σας δεδομένα σε κοινή θέα
  6. Μην αναφέρετε πότε θα λείπετε από το σπίτι
  7. Μην επιτρέπετε στη μηχανή αναζήτησης να σας βρίσκει

Η ασφάλεια στο Facebook είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους υπεύθυνους του διαδικτυακού αυτού κόσμου καθώς τα κρούσματα παραβατικότητας εξαιτίας των πληροφοριών που διακινούνται ανεξέλεγκτα έχουν αυξηθεί και μαζί με αυτά και τα πυρά των επικριτών τους. Ακολουθήστε λοιπόν εφτά βασικούς κανόνες για να εξασφαλίσετε την ασφάλειά σας όχι μόνο στον διαδικτυακό αλλά και στον πραγματικό κόσμο.

  1. Μην επιτρέπετε στους νεώτερους να χρησιμοποιούν το Facebook χωρίς επίβλεψη. Το ηλικιακό όριο που θέτει το Facebook για να γίνει κάποιος μέλος του είναι 13 ετών. Όμως στην πραγματικότητα και μικρότερα παιδιά θα μπορούσαν να εγγραφούν. Ο καλύτερος τρόπος για να επιβλέπετε όσα συμβαίνουν στη σελίδα του παιδιού σας είναι να γίνεται διαδικτυακός φίλος του. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε για τον λογαριασμό τους, τη δική σας ηλεκτρονική διεύθυνση κι έτσι να ενημερώνεστε για τις κινήσεις τους. Εξηγήστε τους όμως ότι ακόμα και φαινομενικά απλές ενημερώσεις προς τους φίλους τους όπως: «πλησιάζει η ώρα να επιστρέψει η μαμά μου και πρέπει να πλύνω τα πιάτα», όταν επαναλαμβάνονται καθημερινά, είναι επικίνδυνες αφού δηλώνουν τις ώρες που ο ανήλικος είναι μόνος στο σπίτι.
  2. Μην αναρτάτε το όνομα του παιδιού σας σε λεζάντες και ετικέτες. Μην αναγράφετε το όνομα του παιδιού σας στις λεζάντες των φωτογραφιών. Κι αν το κάνει κάποιος άλλος αντί για σας, σβήστε το κάνοντας κλικ στο Remove Tags. Αν κάποιος άλλος το αναρτήσει στη δική του σελίδα, ζητήστε του να το αφαιρέσει.
  3. Μην χρησιμοποιείτε αδύναμο κωδικό. Ο κωδικός ή password, δεν πρέπει να είναι ένα απλό όνομα ή μία λέξη που υπάρχει σε λεξικό. Ακόμα και η πρόσθεση ενός αριθμού στο τέλος δεν θα δυσκολέψει όποιον θελήσει να τον σπάσει. Μπερδέψτε πεζά και κεφαλαία γράμματα με αριθμούς και σύμβολα. Προσοχή: Ένας κωδικός πρέπει να έχει τουλάχιστον 8 χαρακτήρες. Μια καλή τεχνική είναι να εισάγεις αριθμούς και σύμβολα στη μέση μιας λέξης όπως για παράδειγμα αυτή η παραλλαγή της λέξης «houses»: Ho27UseS!
  4. Μην αφήνετε ολόκληρη την ημερομηνία γέννησης στο προφίλ σας. Είναι η ιδανική πληροφορία για τους επίδοξους κλέφτες. Χρησιμοποιώντας την ημερομηνία γέννησης μπορούν να εκμαιεύσουν στοιχεία για τον τραπεζικό σας λογαριασμό, την πιστωτική σας κάρτα και να έχουν πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες. Αν έχετε ήδη καταχωρήσει την ημερομηνία γέννησης, πρέπει να κλικάρετε στη σελίδα του προφίλ σας, πάνω στις πληροφορίες (info) και μετά κάνε κλικ στο edit στην επιλογή About me. Έχετε την δυνατότητα να επιλέξτε να εμφανίζονται στο προφίλ σας μόνο η ημέρα και ο μήνας ή ακόμα και να μην φαίνονται καθόλου τα γενέθλιά σας.
  5. Μην αφήνετε τα προσωπικά σας δεδομένα σε κοινή θέα. Σχεδόν για τα πάντα στο προφίλ του Facebook μπορείτε να επιτρέψετε την πρόσβαση μόνο στους φίλους σας ή στους φίλους των φίλων σας. Περιορίστε την πρόσβαση στις φωτογραφίες σας, την ημερομηνία γέννησης, τις θρησκευτικές σας πεποιθήσεις και όλες τις πληροφορίες για την οικογένειά σας. Επιτρέψτε την πρόσβαση μόνο σε συγκεκριμένους ανθρώπους ή ομάδες και απαγορεύστε την σε όσους δεν χρειάζεται να ξέρουν πολλά για σας. Σκεφτείτε την πιθανότητα να μην γράψετε καθόλου ή να επιλέξετε πολύ αυστηρά ποιοι θα είναι σε θέση να δουν τα τηλέφωνα και την διεύθυνση σας.
  6. Μην αναφέρετε πότε θα λείπετε από το σπίτι. Είναι σαν να βάζετε μια ταμπέλα «δεν είναι κανείς στο σπίτι» στην εξώπορτα του σπιτιού σας. Περιμένετε μέχρι να επιστρέψετε στο σπίτι ώστε να πείτε σε όλους πόσο ωραία περάσατε στις διακοπές σας. Φροντίστε να είστε ασαφής σχετικά με την ημερομηνία αναχώρησης κι επιστροφής από τις διακοπές.
  7. Μην επιτρέπετε στη μηχανή αναζήτησης να σας βρίσκει. Μπορείτε να επιτρέψετε μόνο στους φίλους ή και στους φίλους των φίλων σας να σας βρίσκουν στο Facebook. Για να το καταφέρετε αυτό επιλέξτε από το λογαριασμό σας (account) που εμφανίζεται στο προφίλ σας, κάντε κλικ στο privacy settings και στη συνέχεια επιλέξτε search. Θα σας εμφανίσει τρεις επιλογές. Απορρίψτε την επιλογή να σας βρίσκουν όλοι και διαλέξτε ανάμεσα στις δύο άλλες.

Επιμέλεια: Τάνια Μαρκουτσά

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki