Friday 20 March 2009

Στο μυαλό των «κακών»
Η συμπεριφορά τους δεν οφείλεται σε γονίδιο...

Στο μυαλό των «κακών»



Με τη συμπεριφορά τους βλάπτουν το σύνολο, χωρίς ενοχές. Ανεξαρτήτως εποχής, οι «κακοί», όποιον μανδύα κι αν φορούν, του σύγχρονου golden boy 
ή του κακοποιού, 
έχουν κοινή αφετηρία στη συμπεριφορά τους, 
τα παιδικά-γεμάτα τραύματα-χρόνια
Οι λαϊκοί ήρωες αποτελούν «προϊόντα» της εκάστοτε εποχής. Η ηθική τους ανάλογη του περιβάλλοντος που τους εκτρέφει. Περιβάλλον «εξωτερικό» και «εσωτερικό». Πρότυπο της πρώτης ομάδας ο Ρομπέν των Δασών αποσκοπεί στην ανακατανομή του πλούτου κατά το δοκούν. Γενναιόδωρος με τις γυναίκες και τους χωρικούς. Εκδικητικός με τους τσιφλικάδες. 
Οι της δεύτερης ομάδας ευνοούν εαυτούς, callgirls και ελάχιστα τους ταπεινούς. Ωστόσο, απέκτησαν κόσμια εμπορικά λογότυπα, όπως «golden boys» ή «con men» (καταχραστές εμπιστοσύνης). 
Ολοι χαρακτηρίζονται από αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας. Ολοι εκδικούνται συνθήκες. Οι της πρώτης ομάδας εμπειρίες κοινωνικές. Οι της δεύτερης ενδοοικογενειακές. 
Το μίσος κατά προσώπων και ιδεών είναι σύμπτωμα βαρύτατου ψυχικού τραυματισμού με δυσεπούλωτες πληγές. Η παιδική ψυχή οριοθετεί. Ο εγκέφαλος καλείται να φέρει σε πέρας αποστολές αδιαπραγμάτευτες θυσιών, ιδρώτα και αίματος. Μέτρο πάντων ο πιτσιρίκος των 2-4 ετών. Ο μέγας ινστρούχτορας. Οι con men μετοίκησαν από τα δάση στα παλάτια του καζινοκαπιταλισμού. Σύντομα θα ακολουθήσουν τη μοίρα του Ρομπέν. Αυτός απογυμνωμένος από τον κοινωνικό του μανδύα, όταν εκλείπουν οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, ζει το μύθο του στα δάση του Σέργουντ.
Οι δεινόσαυροι των χρηματαγορών, θύματα της εκδικητικής βουλιμίας τους έγιναν κανίβαλοι. Το παιδικό μίσος είναι αθάνατο. Με ολοφάνερα συμπτώματα. Παραβιάσεις νόμων, έλλειψη αισθήματος ενοχής, αδιαφορία για την εξέλιξη των γεγονότων. Μόνος βασικός στόχος, η προσωπική τους ευδαιμονία.
Δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική πρόοδος χωρίς αξιοκρατία. Το χάος στις κανιβαλικές κοινωνίες είναι το κόστος της συναισθηματικής αγραμματοσύνης. 
Το κλίμα των χρηματιστηρίων είναι ο αντικατοπτρισμός των ανθρώπων. Τα golden boys ή οι con men είναι απόφοιτοι κολεγίων, αλλά στερούνται ψυχικής παιδείας. Τα πανεπιστήμια εκπαιδεύουν εγκεφάλους. Η συναισθηματική παιδεία βιώνεται στην οικογένεια. Εκείνα τα 4-5 πρώτα χρόνια θεμελιώνουν την ωριμότητα ή την εκδικητική ανευθυνότητα.
Όλα τα προβλήματα, χρηματιστηριακά ή κοινωνικά, είναι σύνθετα. Αλλά εξίσου προβλεπόμενα. Τα χρηματιστήρια αναβιώνουν, όπως οι παχιές και ισχνές αγελάδες των Φαραώ. Ετεροχρονισμένα ως προς τις επταετίες. Το τραγικό είναι η έλλειψη πρόληψης στο γνωστό και ορατό κυκλικό μέλλον των αγορών. Ο,τι είναι προβλέψιμο είναι πάντοτε προλήψιμο.
Ολοι είμαστε θύματα της «αντικοινωνικής διαταραχής προσωπικότητας» των νέων. 
............................................................................................................................................................
Οι con men έχουν εμφανή χαρακτηριστικά. Ως ενήλικες έχουν γοητευτική εμφάνιση. Λεπτούς τρόπους και πειστική ομιλία. Είναι πολυμαθείς και πολύγλωσσοι. Η ψυχή πηγαίνοντας προς το δικό της αμαρτωλό πόλεμο γνωρίζει να αρματώνεται καταλλήλως.  
Επιφανειακά, η κοινωνική τους πορεία είναι άμεμπτη. Πρωτίστως δημιουργούν κλίμα εμπιστοσύνης απαλλαγμένοι από το αυτομαστιγωτικό συναίσθημα άγχους και συστολής. Ενεργούν απαλλαγμένοι ζημιών. Οι ζημιογόνες χρήσεις αφορούν στους άλλους. Το μότο τους: «Κλείνω συμφωνία. Εισπράττω προμήθεια. 
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου 
ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Οι χαμένοι ας πρόσεχαν». «Ηλικία έχουν και αυτούς ερωτήσατε». Η μόνη επιγραφή που πρέπει να αναρτάται στα χρηματιστήρια.
Όλα ήταν προβλέψιμα. Η ψυχή των con men εκφράζεται από την εφηβεία με παραβιάσεις των δικαιωμάτων των άλλων. Σκασιαρχεία, ψέματα, εκβιασμοί, χυδαία αντιπαλότητα με τους εκφραστές του νόμου. Όλα έχουν αποκρυφτεί από το βιογραφικό τους. Η ψυχή εκφράζεται με έργα μέχρι τέλους. 
Αδιάφοροι αν έχουν βλάψει και κλέψει, διοργανώνουν επί της τέφρας των άλλων πανηγύρεις. Θα θυμάστε ότι οι οικονομικοί σύμβουλοι των μεγάλων τραπεζών των Η.Π.Α. διοργάνωσαν πανάκριβα πάρτυ, για να γιορτάσουν τις επιτυχίες τους. Ολοκληρωμένη η κλινική εικόνα των con men, αφού εισέπραξαν και τις προμήθειες από τις τράπεζες που φαλίρισαν.
Γιατί κάποιος προτού τους χρήσει διευθυντές χρηματιστηρίων δεν ρώτησε τη γιαγιά τους πόσες φορές είχαν κλέψει το πορτοφόλι της ή τη μητέρα τους αν την είχαν χτυπήσει για τον ίδιο λόγο. Ψυχιατρικά είναι βέβαιο. Ωστόσο, οι con men είναι τραγικοί ήρωες με την αρχαία έννοια. Η συμπεριφορά τους δεν οφείλεται σε γονίδιο. Είναι αποτέλεσμα απεχθούς βιασμού της παιδικής ψυχής τους. Τόσο τραυματικός όσο και ο σωματικός.  
Εφαρμόζουν τη δική τους δικαιοσύνη με την έννοια της Παλαιάς Διαθήκης. Οφθαλμός αντί οφθαλμού. Οι επί δεκαετίες Τρωικοί πόλεμοι των γονέων τους τα μετουσίωσαν σε καταθλιπτικά αρφανά. Οι συμμαθητές τους δεν ανέχονταν τα καπρίτσια της κατάθλιψής τους. Και τα αγνοούσαν. Η μοναξιά είναι σαράκι. Αποτελεί υποκειμενικό συναίσθημα. Είμαι αποκομμένος από αυτούς που θα ήθελα να αγαπώ. Το μοναχικό παιδί μεγαλώνει με το όνειρο της εκδίκησης. Κατ’ αυτόν προσωπική δικαίωση. Στις Πυραμίδες κείτονται δολοφονημένοι Φαραώ και κατασκευαστές. Σύμβολα ανθρωποκτόνου δόξας. Για 10.000 χρόνια, οι άνθρωποι αδυνατούν να αποκρυπτογραφήσουν το δίδαγμά τους.
O Παλαιοκώστας, οι αντιεξουσιαστές των Εξαρχείων, τα golden boys του Χ.Α.A. συνεπιβάτες στο ελικόπτερο των Φαραώ; Και όμως ήταν...
.
DR. ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ισόβια στον αιμομίκτη βιαστή Γιόζεφ Φριτσλ: «Διάλεξα την Ελίζαμπεθ γιατί ήταν πεισματάρα και δυνατή σαν εμένα»

Μετανιωμένος από «τα βάθη της καρδιάς του» δήλωσε ο Γιόζεφ Φριτσλ όταν άκουσε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης που του επέβαλε το δικαστήριο. Ο αιμομίκτης πατέρας, που κρατούσε αιχμάλωτη και βίαζε την κόρη του επί 24 χρόνια αποκτώντας μαζί της επτά παιδιά, κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες.

Χλωμός και καταβεβλημένος, ο Γιόζεφ Φριτσλ δήλωσε ότι αποδέχεται την απόφαση του δικαστηρίου, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι δεν μπορούσε να κάνει πλέον τίποτε για όσα συνέβησαν. Έπειτα από τέσσερις ημέρες ακροαματικής διαδικασίας, κρίθηκε ένοχος ομόφωνα από τους πέντε ενόρκους του δικαστηρίου για βιασμό, ανθρωποκτονία, αιμομιξία και αιχμαλωσία. Το «τέρας του Αμστέτεν» θα μεταφερθεί σε ψυχιατρική κλινική των φυλακών, όπου θα υποβληθεί σε θεραπεία. Η κατάστασή του θα επανεκτιμηθεί σε 15 χρόνια κι αν κριθεί υγιής θα μπορούσε θεωρητικά να αποφυλακιστεί. Ο ίδιος, πάντως, έχει δηλώσει πως περιμένει να περάσει στη φυλακή το υπόλοιπο της ζωής του.

Η κατάθεση
Ο Γιόζεφ Φριτσλ αιφνιδίασε τους πάντες- ακόμη και τον δικηγόρο του- όταν τη δεύτερη ημέρα της δίκης δήλωσε ένοχος για όλες τις κατηγορίες. Όπως υποστήριξε, η αλλαγή της στάσης του οφείλεται στην 11ωρη κατάθεση της κόρης του, μιας γυναίκας που σήμερα είναι 42 χρονών και πέρασε τα 24 χρόνια της ζωής της στο υπόγειο του σπιτιού τους.
Την ώρα που ο Φριτσλ ομολογούσε την ενοχή του, η Ελίζαμπεθ βρισκόταν στην αίθουσα του δικαστηρίου. Προσπάθησε να μη γίνει αντιληπτή η παρουσία της και αποχώρησε ήσυχα μετά την κατάθεση του πατέρα της. Ο 73χρονος αιμομίκτης δήλωσε ένοχος ακόμη και για τον θάνατο ενός από τα παιδιά, το οποίο κατέληξε από αναπνευστικά προβλήματα. Όπως κατέθεσε η κόρη του και παραδέχθηκε ο ίδιος, δεν έκανε τίποτε σε ένα διάστημα 66 ωρών για να του προσφέρει ιατρική βοήθεια. Ο Φριτσλ εμφανίσθηκε χθες στο δικαστήριο, τελευταία ημέρα της δίκης, συνοδευόμενος από αρκετούς αστυνομικούς και φορώντας καρό σακάκι, μπλε πουκάμισο και γραβάτα, όπως από την πρώτη ημέρα. Στην αγόρευσή της, η εισαγγελέας της έδρας ανέφερε ότι τα επτά παιδιά της Ελίζαμπεθ δεν πρέπει να είχαν δει ποτέ το φως της ημέρας και ότι ήταν υποχρεωμένα να βλέπουν τη μητέρα τους να βιάζεται. Σύμφωνα με τη γνωμάτευση ψυχιάτρου, ο Φριτσλ ήθελε να εξουσιάζει και να ελέγχει απολύτως την κόρη του. Η μεταμέλειά του, πάντως, δεν έπεισε για την ειλικρίνειά του τους δικηγόρους της Ελίζαμπεθ. «Κανένας δεν ξέρει τον κατηγορούμενο όπως η πελάτισσά μου. Μπορώ να πω ότι αυτό που ακούσατε δεν ήταν ομολογία. Γιατί άλλαξε στάση τόσο αργά;» ήταν το ερώτημα που έθεσε προς τους ενόρκους. Στη διάρκεια της δίκης ο Φριτσλ ρωτήθηκε για ποιο λόγο από τα επτά παιδιά του επέλεξε να αιχμαλωτίσει την Ελίζαμπεθ. «Γιατί ήταν σαν εμένα. Ήταν πεισματάρα σαν εμένα, δυνατή σαν εμένα. Όσο πιο δυνατός είναι ο αντίπαλος τόσο μεγαλύτερη είναι η νίκη», ήταν η ανατριχιαστική απάντησή του. 

πηγή

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki