Sunday 31 August 2014

«Το παιδί μου απέτυχε στις πανελλαδικές» Τι μπορώ να κάνω;

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων δόθηκε μετά την ανακοίνωση των βάσεων.
Το κάθε παιδί γνωρίζει πού θα περάσει και σε ποια σχολή.

Άλλα παιδιά χάρηκαν καθώς πέρασαν στην σχολή της επιλογής τους, ενώ κάποια άλλα στενοχωρήθηκαν καθώς δεν άντεξαν την απόρριψη και την αποτυχία. Εμείς σήμερα αφού συγχαρούμε τα παιδιά που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, θα ασχοληθούμε με εκείνα της δεύτερης.
Καταρχήν καλό είναι να μην χρησιμοποιείτε τη λέξη αποτυχία. Δεν χάλασε κι ο κόσμος. Θα πρέπει να το δείτε πιο ψύχραιμα. Μπορεί η απογοήτευση να ήταν μεγάλη αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλα τελείωσαν.
Εμείς απευθυνθήκαμε στην ψυχολόγο-παιδοψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου για να μας δώσει τις πολύτιμες συμβουλές της στην περίπτωση που το παιδί απέτυχε στις εξετάσεις. Διαβάστε τις προσεχτικά:
  • Συζητήστε με τον έφηβό σας τους λόγους που δεν πήγε καλά στις εξετάσεις, δίνοντας του τη δυνατότητα να κάνει τον απολογισμό του. Αποφύγετε την κριτική.
  • Αν επιθυμεί να κάνει μια δεύτερη προσπάθεια για να πετύχει στη σχολή που τον ενδιαφέρει, τότε καλό είναι η ευκαιρία αυτή να του δοθεί.
  • Αν όμως είναι ήδη η δεύτερη χρονιά που δίνει εξετάσεις και θεωρείτε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τα καταφέρει, είτε επειδή δε διαβάζει είτε επειδή δε μπορεί να αντεπεξέλθει, τότε ίσως πρέπει να στραφείτε σε άλλες ρεαλιστικές προτάσεις.
  • Να πείσετε και το παιδί ότι στη ζωή υπάρχουν αρκετές επιλογές πέρα από μια ανώτατη σχολή. Οι επιλογές αυτές μπορεί να φαντάζουν τώρα σαν «έσχατη λύση» ή «λύση ανάγκης», όμως η εκτίμηση αυτή είναι υποκειμενική.
  • Βοηθήστε το παιδί να συνειδητοποιήσει ότι ακόμα και για τις επιλογές «δεύτερης κατηγορίας» απαιτείται μια μίνιμουμ προσπάθεια που θα πρέπει οπωσδήποτε να καταβάλει.
  • Οι γονείς, όσο και αν πικραίνονται που το παιδί τους δε μπήκε σε καμία σχολή επειδή «τεμπέλιαζε», να θυμούνται ότι έχουν απέναντί τους έναν νεαρό ή μια νεαρή και ότι καλό είναι να μη βιαστούν να βάλουν την ταμπέλα του «αποτυχημένου» ή της «αποτυχημένης». Ακόμα κι αν θεωρείτε ότι το παιδί είναι «τεμπέλικο» στο διάβασμα και ήταν φυσικό να μην περάσει σε καμία σχολή, δεν παύει να έχει προτερήματα και αξίζει το σεβασμό σας.
  • Προτρέψτε το να πιστέψει στον εαυτό του, να ανακαλύψει τα θετικά του στοιχεία και να στηριχτεί σε αυτά για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα της ζωής του.
  • Αναζητήστε μαζί του κάποιους τομείς που θα του διασφαλίσουν μελλοντικά όχι μόνο την οικονομική επιβίωση αλλά και κάποια στοιχειώδη ικανοποίηση.
Πηγή: mothersblog.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki