Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2016

Όταν χάνεις κάτι από την καρδιά σου, μόνο ένα μέρος υπάρχει που μπορεί να βρεθεί: το γραφείο απωλεσθέντων - Lost Property

Μια πανέμορφη ταινία για την αγάπη, την απώλεια και τα γηρατειά. 
Όταν χάνεις κάτι από την καρδιά σου, μόνο ένα μέρος υπάρχει που μπορεί να βρεθεί: το γραφείο απωλεσθέντων. 
Μια εκκεντρική και συναισθηματική ταινία κινούμενων σχεδίων μικρού μήκους με υπέροχη μουσική.

Το πλήρωμα του «Διονύσιος Σολωμός», ενώ είχε σχολάσει, έσωσε ένα παιδάκι!

Πολύ συγκινητική πρωτοβουλία από το πλήρωμα του φέρυ μποτ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ της IONIAN GROUP σημειώθηκε χθες το βράδυ. 
Ενώ το πλήρωμα είχε σχολάσει και είχαν σχεδόν εγκαταλείψει το πλοίο για να ξεκουραστούν στα σπίτια τους, μαθαίνουν ότι ένα παιδάκι από τη Ζάκυνθο πρέπει να μεταφερθεί αμέσως σε Νοσοκομείο του Ρίου.
Χωρίς δεύτερη σκέψη το ίδιο το πλήρωμα συνεννοήθηκε μεταξύ του και άμεσα ενημέρωσαν την εταιρία η οποία και συμφώνησε αμέσως, και έφυγαν έκτακτο δρομολόγιο «του σκοτωμού» για να μεταφέρουν το παιδάκι στην Κυλλήνη!
Πολλά συγχαρητήρια στον καπετάνιο και στο πλήρωμα που θυσίασαν την ξεκούραση τους για να προσφέρουν τις υπηρεσίες του σε ένα παιδάκι είχε ανάγκη.

Και βέβαια συγχαρητήρια και στην εταιρία που όσες φορές να ζητηθεί η βοήθεια της σε παρόμοια περιστατικά, πάντα και χωρίς δεύτερη σκέψη θέτει τα πλοία της στην υπηρεσία για το συνάνθρωπο.

Η Βία, που ασκούν κάποιοι έφηβοι προς τους γονείς τους, εδράζεται στον Ναρκισσισμό

Ναρκισσισμός
ο σπόρος της βίας από τα παιδιά προς τους γονείς τους
Narcissism, the seed of violence from children towards their parents
Ο καθρέφτης μετατρέπεται σε ένα αντικείμενο που χωρίς αυτό δεν μπορούν να ζήσουν. Ερωτεύονται το είδωλό τους και πιστεύουν ότι αξίζουν ειδική μεταχείριση, ενώ δεν διστάζουν να γίνουν επιθετικοί αν δεν την αποκτήσουν. 
Για πρώτη φορά, μια ισπανική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 591 εφήβους και τους γονείς τους δείχνει ότι η βία μέσα στο σπίτι, η έλλειψη στοργής και θετικής επικοινωνίας ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά καθώς και μια ανατροφή χωρίς κανόνες δημιουργούν ναρκισσιστές εφήβους που επιτίθενται σωματικά ή λεκτικά στους γονείς τους.
Πρόκειται για ένα θέμα ταμπού για το οποίο σπανίως γίνεται συζήτηση διότι δεν γίνεται παραδεκτό από τους γονείς και τα παιδιά, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα για πολλές οικογένειες: υπάρχουν παιδιά και έφηβοι που εκφράζουν επιθετικότητα απέναντι στους γονείς τους. Μέχρι τώρα, υπήρχαν λίγες μελέτες και εξηγήσεις για τις αιτίες πίσω από αυτή τη συμπεριφορά, αλλά για πρώτη φορά μια καινούρια μελέτη ανέλυσε τους παράγοντες που οδηγούν στη βία από τα παιδιά προς στους γονείς.
Η Esther Calvete, βασική συντάκτρια της μελέτης και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Deusto, ανέφερε τα εξής: «Σε ορισμένες περιπτώσεις οι έφηβοι επιτίθενται στους γονείς τους επειδή και οι ίδιοι οι γονείς είναι βίαιοι απέναντι στα παιδιά ή μεταξύ τους. Μέσω της έκθεσης στην οικογενειακή βία, τα παιδιά μαθαίνουν να είναι βίαια. Άλλες φορές, η αιτία είναι η έλλειψη στοργής και θετικής επικοινωνίας ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά τους, η έλλειψη ποιοτικού χρόνου ή η ανεκτική ανατροφή των παιδιών στην οποία δεν υπάρχουν όρια».
Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Developmental Psychology», συμμετείχαν 591 έφηβοι από 9 δημόσια και 11 ιδιωτικά σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Βισκαΐα και είχε διάρκεια 3 χρόνια επιτρέποντας την ανάλυση της σχέσης ανάμεσα στον ναρκισσισμό και την επιθετικότητα των παιδιών απέναντι στους γονείς τους.
«Σε ορισμένες περιπτώσεις, παρατηρούμε το στοιχείο του ναρκισσισμού: είναι φανερό στους εφήβους που νιώθουν ότι πρέπει να έχουν οτιδήποτε θελήσουν εδώ και τώρα και δεν δέχονται το όχι ως απάντηση. Όταν οι γονείς τους προσπαθούν να θέσουν όρια, τα παιδιά αντιδρούν επιθετικά», τονίζει η Calvete.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η έκθεση στη βία κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της μελέτης οδήγησε σε επιθέσεις προς τους γονείς κατά τη διάρκεια του τρίτου έτους. Ομοίως, η απόμακρη σχέση ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά κατά το πρώτο έτος της μελέτης συνδέθηκε με μια ναρκισσιστική και υπερμεγέθη εικόνα που είχαν οι έφηβοι για τον εαυτό τους κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους, η οποία οδήγησε στην επιθετικότητα προς τους γονείς τους κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους.
Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες το κλειδί έγκειται στις πρακτικές της εκπαίδευσης και της ανατροφής. «Αν οι γονείς δεν ανατρέφουν τα παιδιά τους με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού, είναι εύκολο να αναπτύξουν προβλήματα επιθετικής συμπεριφοράς. Αν οι γονείς ήταν βίαιοι όταν τα παιδιά ήταν μικρά, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης επιθετικής συμπεριφοράς και σε αυτά», επιβεβαιώνει η ειδικός.Προσθέτει επίσης ότι η συμπεριφορά των γονιών δεν είναι η μοναδική αιτία. Η ιδιοσυγκρασία των παιδιών αποτελεί ένα άλλο σημαντικό στοιχείο αφού ορισμένα αγόρια και κορίτσια είναι πιο παρορμητικά και εξοικειώνονται με τη βίαιη συμπεριφορά πιο εύκολα.

Η ανεξέλεγκτη οργή
Ο συγκεκριμένοι έφηβοι έχουν μια τάση να αισθάνονται απογοήτευση και απόρριψη. Όταν συμβαίνει αυτό, πρώτα αρχίζουν οι φωνές και οι βρισιές και στη συνέχεια η σωματική βία. «Γι’ αυτό, όταν ο πατέρας ή η μητέρα αντιλαμβάνεται ότι ο γιος ή η κόρη τους είναι συνεχώς αγενείς απέναντί τους, τους απειλεί και τους τρομάζει, είναι σημάδι ότι πρέπει να δράσουν και να ζητήσουν βοήθεια», εξηγεί η επιστήμονας από το Τμήμα Προσωπικότητας, Αξιολόγησης και Ψυχολογικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Βάσκων.

Για παράδειγμα, στη μελέτη οι συγγραφείς αναφέρουν την περίπτωση όπου μια γυναίκα έστειλε μέιλ στον συνεργάτη συγγραφέα της μελέτης Brad J. Bushman στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ (Ολλανδία): «Ο γιος μας θεωρεί ότι είναι ανώτερος όλων. Ένα βράδυ του είπα ότι πρέπει να σταματήσει να κοιτάζεται στον καθρέφτη, ότι ήταν όμορφος. Αυτός έγινε έξω φρενών. Ο πατέρας του αργότερα του είπε ότι δεν είχε κανένα δικαίωμα να μου μιλήσει με αυτόν τον τρόπο. Ο γιος μου άρχισε να γίνεται όλο και περισσότερο βίαιος φραστικά μέχρι που η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου. Χτύπησε τον σύζυγό μου, ο οποίος πλέον αναρρώνει έχοντας μελανιασμένα πλευρά και σπασμένο σαγόνι. Το πρόβλημα είναι ότι ο γιος μας εξακολουθεί να πιστεύει ότι έχει δίκιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτός είναι που θεωρεί ότι απειλείται».
Σύμφωνα με την Calvete, η επιθετικότητα στην κρίσιμη ηλικία των 13-15 ετών εκδηλώνεται με οργή και ανεξέλεγκτη συμπεριφορά που οδηγεί στη σωματική ή ψυχολογική βλάβη των γονιών. «Οι έφηβοι είναι επίσης πιθανό να κλέψουν ή να σπάσουν πράγματα που ανήκουν στους γονείς τους», προσθέτει η Calvete, η οποία επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα αγόρια και τα κορίτσια. «Πάντως οι στατιστικές δείχνουν ότι το πρόβλημα γίνεται ολοένα πιο συνηθισμένο στα κορίτσια».
Μόλις εμφανιστεί επιθετική συμπεριφορά στους εφήβους, η θεραπεία θα πρέπει να στοχεύει στη μείωση της ναρκισσιστικής άποψης που έχουν για τον εαυτό τους. Γι’ αυτόν τον λόγο, η ομάδα προτείνει «ανατροφή με σεβασμό και ανοχή στον θυμό και αποφυγή έκθεσης των αγοριών και των κοριτσιών στη βία».
«Σκεφτείτε όλες τις περιπτώσεις βίας κατά των γυναικών. Τα αγόρια και τα κορίτσια ίσως γίνονται μάρτυρες αυτής της βίας. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνεται αντικείμενο παρέμβασης και πρόληψης», καταλήγει η Calvete.

Κορίτσια και αγόρια εκπορνεύονται μέσω διαδικτύου για κάρτες κινητών και συσκευές smartphone…

Στην Ελλάδα του 2016, της εξαθλίωσης και της φτώχειας, νέα κορίτσια, στην ηλικία των 15 – 16 ετών κλείνουν ραντεβού στα “τυφλά” με αγνώστους, ακόμα και για μια κάρτα κινητού τηλεφώνου, με αντάλλαγμα συνεύρεση σε τουαλέτες από καφετέριες και μπαρ.
Νέα, άκρως ανησυχητική μόδα ξεκίνησε -δυστυχώς-, από τα σχολεία και τους εφήβους, σε σημείο που προκάλεσε «συναγερμό» στο διαδίκτυο και καλεί γονείς και παιδαγωγούς σε άμεσες λύσεις εκτάκτου ανάγκης.
Κορίτσια κυρίως αλλά και αγόρια, πάνω στην πιο όμορφη και τρυφερή τους ηλικία αναζητούν με διάφορα μέσα, να καλύψουν τις… «επιτακτικές» ανάγκες τους, από αγνώστους, με ανταλλάγματα.

Με πιο απλά λόγια; Κάρτες κινητών, smartphones και κάθε είδους αξεσουάρ κινητής τηλεφωνίας, είναι αυτά που ζητάνε απεγνωσμένα οι νέοι. 
Με αντάλλαγμα;
Από μια γυμνή φωτογραφία έως και ραντεβού σε τουαλέτες, καφετέριες, και μπαρ με τη γνωστή… κατάληξη.
Και το πιο ανησυχητικό απ’ όλα, είναι πως δεν πρόκειται για «ανταλλαγές» μόνο μέσω συμμαθητών, αλλά όπως προαναφέραμε, ακόμα και μεταξύ αγνώστων.

Σε μια εποχή που το διαδίκτυο έχει εισβάλλει σε βαθμό τρομακτικό στις ζωές μας αλλά κυρίως στις ζωές των ανήλικων παιδιών μας, και πριν τα γεγονότα ξεφύγουν ακόμα περισσότερα, ειδικοί και ψυχολόγοι εφιστούν τη προσοχή των γονέων απέναντι στα παιδιά τους και την αμέριστη συμπαράσταση τους, πάνω στην πιο κρίσιμη ηλικία τους και τη δύσκολη περίοδο της εφηβείας.