Saturday 6 September 2014

Το μεγαλύτερο αδερφάκι: Ο καλύτερος δάσκαλος!

Τα μικρά παιδιά μπορούν να μάθουν πολλά από τα μεγαλύτερα αδέλφια τους, σε καθημερινή βάση, και με τον πιο ευχάριστο τρόπο!

Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι τα παιδιά μαθαίνουν μόνο μέσα από όσα τους διδάσκουν οι μεγάλοι. Νέα έρευνα, όμως, έρχεται να αποδείξει ότι αυτό δεν είναι πάντα ο κανόνας. Είτε πρόκειται για το πώς να κλωτσήσουν μια μπάλα ή να φτιάξουν ένα παζλ, τα μικρά παιδιά έχουν να διδαχτούν πολλά από τα μεγαλύτερα αδέλφια τους.

Αυτό υποστηρίζει μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Concordia, η οποία επιβεβαιώνει πως, όχι μόνο η διδασκαλία μπορεί να συμβαίνει φυσικά και αυθόρμητα στο σπίτι, αλλά ότι τα μεγαλύτερα και τα μικρότερα αδέρφια αλληλοεπιδρώντας κινούν τις μαθησιακές δραστηριότητες!

Πιο συγκεκριμένα τα μεγαλύτερα αδέλφια τις περισσότερες φορές ενεργούν ως εκπαιδευτικοί χρησιμοποιώντας –χωρίς φυσικά να το καταλαβαίνουν– ποικίλες τεχνικές διδασκαλίας κατά τη διάρκεια αυτών των άτυπων μαθημάτων.
Αυτό πάντως που εξέπληξε τους ερευνητές είναι ότι τα μικρότερα παιδιά έκαναν στα μεγαλύτερα αδέλφια ερωτήσεις που σχετίζονται με την εννοιολογική γνώση, όπως για παράδειγμα, πώς περιγράφεται η διαφορά ανάμεσα σε ένα κύκλο και ένα τετράγωνο ή πώς μπορούν να μάθουν να ξεχωρίζουν τις ημέρες τις εβδομάδας.

Ποιο είναι όμως το μήνυμα για τους γονείς;
«Αφήστε τα παιδιά να είναι με παιδιά!» – αυτό συστήνουν οι ειδικοί. Δώστε τους το χώρο και το χρόνο για να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους και χαρίστε τους ευκαιρίες στο σπίτι για την προώθηση της διδασκαλίας και της μάθησης, τόσο με παιχνίδια όσο και μέσω της παρέας των αδελφών τους. Έτσι, όχι μόνο τονώνεται ο φυσικός  αδελφικός δεσμός αλλά διευρύνονται και οι τρόποι που μαθαίνουν τα παιδιά!   

Της Φλώρας Κασσαβέτη

Ο μικρός Ashley Watson
δεν θα ξαναβάλει κουκούλα στο σχολείο...

Το παιδί είχε πέσει πολλές φορές θύμα εκφοβισμού
Ένα μικρό αγόρι από τη Βρετανία δεν θα ξαναχρειαστεί να φορέσει κουκούλα για να πάει σχολείο χάρη στην καρδιά ενός πλαστικού χειρουργού.
Newsbomb.gr | Εικόνα |
Ashley Watson suffered cruel taunts from other children after he was born without cartilage in his ears

Το παιδί είχε πέσει πολλές φορές θύμα εκφοβισμού από νταήδες συμμαθητές του οι οποίοι δεν έχαναν ευκαιρία να τον κοροϊδέψουν εξαιτίας του μεγέθους των πεταχτών αυτιών του.
Οι γονείς του παιδιού είπαν ότι το παιδί είχε αναγκαστεί να κυκλοφορεί με κουκούλα αφού πολλοί τον χλεύαζαν.
Η οικογένεια του παιδιού, που είχε γεννηθεί χωρίς χόνδρους στα αυτιά, είχε προσπαθήσει να πάρει κάποια χρήματα από το Σύστημα Υγείας της Βρετανίας αλλά όταν πήραν αρνητική απάντηση, το παιδί κατέρρευσε.
Newsbomb.gr | Εικόνα |
Ο γιατρός όμως, που θα αναλάμβανε την επέμβαση, δέχτηκε να την κάνει αφιλοκερδώς αφού όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «Τέσσερις ώρες από τη δική μου ζωή θα κάνουν έναν άνθρωπο ευτυχισμένο για τα επόμενα 80 χρόνια.»
Το παιδί μπορεί πλέον να κυκλοφορεί χωρίς το φόβο...

newsbomb

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki