Tuesday 13 June 2017

Χωρίς ψυχή… όλα γίνονται συνήθεια
Μαθήματα ζωής για μας και τα παιδιά μας

Είναι μερικά πράγματα που κάνουμε καθημερινά και μας βγαίνουν λίγο πολύ αυτόματα, σαν το «καλημέρα» που λέμε το πρωί και έπειτα γίνεται «καλησπέρα». 
Άλλα γίνονται αντανακλαστικά – το «καλά» ως απάντηση στο «τι κάνεις», ασχέτως αν ισχύει ή όχι. Αυτά όμως είναι και μερικά πράγματα που γίνονται από συνήθεια. 
Πράγματα που επαναλαμβάνουμε τακτικά και πλέον έχουν εισχωρήσει στο υποσυνείδητό μας τόσο που δε χρειάζεται να τα σκεφτόμαστε πια.
Λένε πως οι συνήθειες δύσκολα κόβονται. Κάτι όπως η περιέργεια ένα πράγμα. Όπως η συνήθεια της νέας γενιάς να πρέπει να βγάζει σέλφι και να ανεβάζει στα κοινωνικά μέσα χωρίς λόγο και αιτία απλά επειδή είναι η μόδα της εποχής. 
Το να προσποιούμαστε ότι είμαστε καλά όταν δεν είμαστε είναι όμως και αυτό μια συνήθεια. Το να λες ότι αισθάνεσαι κάτι όταν δεν ισχύει, όμως, αν αποκαλυφθεί, θα πληγώσει τον άλλον περισσότερο. 
Γιατί, όταν αφήνεις κάτι να γίνεται συνήθεια, χάνει το νόημά του. 
Όπως όταν ζητάς επεξήγηση για ένα ανέκδοτο, ή αντάλλαγμα για κάτι που έκανες οικειοθελώς.
Ζούμε σε μια εποχή όπου οι λέξεις χάνουν το νόημά τους και τα αισθήματα εξαφανίζονται πίσω από αυτές. 
Με τον κατακλυσμό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η κοινωνία μας έχει γίνει πιο απρόσωπη και συγχρόνως διπρόσωπη από ποτέ. Ακόμα και μέσα από μια τεχνολογία που σκοπός της ήταν να μας φέρει πιο κοντά, καταφέρνουμε να δημιουργήσουμε περισσότερες ζήλιες, παρεξηγήσεις και τσακωμούς απ’ όταν δεν υπήρχε. 
Επεκτείνουμε το δίκτυο γνωριμιών μας για να εσωκλείει ανθρώπους που δεν έχουμε δει ποτέ μας, απλά και μόνο για να βλέπουμε τον αριθμό των διαδικτυακών μας «φίλων» να ανεβαίνει. 
Και αυτό μια συνήθεια είναι. Ο ανταγωνισμός για το ποιος είναι ψηφιακά πιο δημοφιλής. Πόσοι λίγοι όμως άνθρωποι από όλους αυτούς μας αγγίζουν πραγματικά, μας κάνουν ευτυχισμένους και ευγνώμονες που υπάρχουν στη ζωή μας
Ο άνθρωπος θέλει ψυχή. 
Και τα αληθινά συναισθήματα – αυτά που αισθάνεσαι βαθιά μέσα σου να πηγάζουν από την καρδιά – βγάζουν ακριβώς αυτό που νιώθεις, το διαισθάνεσαι στην αύρα που σε διαπερνάει όταν ακούγονται οι λέξεις, σε όλα αυτά που σου μεταδίδουν. 
Θέλουμε το συναίσθημα στη ζωή μας – το χρειαζόμαστε – όσο έντονο και αν είναι, για να μπορούμε να νιώθουμε πως είμαστε ακόμα ζωντανοί.

Απίθανες ιδέες που κάνουν την καθημερινότητά μας ευκολότερη και πιο διασκεδαστική!

Η ανάγκη γεννάει ιδέες: 
Όταν το μωρό ανοίγει όλα τα ντουλάπια, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί. 
Όταν το παιδί δεν προλαβαίνει να φάει το παγωτό από το χωνάκι κι αυτό στάζει στα χέρια του. 
Όταν θέλει να φυλάξει το γλειφιτζούρι του για λίγο αργότερα. 
Και επειδή, όπως λέει κι ο Βίκτωρ Ουγκώ, τίποτα δεν μπορεί να αντισταθεί σε μία ιδέα που έχει έρθει η ώρα της, ήρθε η ώρα να σας παρουσιάσουμε τις απίθανες ιδέες που είχαν κάποιοι γονείς, προκειμένου να κάνουν την καθημερινότητά τους πιο εύκολη και τη ζωή με τα παιδιά πιο διασκεδαστική!
Πλαστικό αυγό για το γλειφιτζούρι
(φωτο: mamabee.com)
«Μαμά μου το κρατάς;», σας λέει προκειμένου να σκαρφαλώσει στην τσουλήθρα κι εσείς μένετε με το γλειφιτζούρι στο χέρι, σαστισμένη και ανήμπορη. 
Όχι πια! Φυλάξτε τα πλαστικά οβάλ κουτάκια που βρίσκονται συνήθως μέσα στα σοκολατένια αυγά, κάντε τους μια τρυπούλα και δημιουργήστε έτσι την τέλεια θηκούλα για γλειφιτζούρια!
Καλάθι μπουγάδας για το μπανάκι
(φωτο: brightside.me)
Όταν το μωρό δεν χωρά πια μέσα στο ειδικό μπανάκι, το ενδιάμεσο στάδιο πριν τη μπανιέρα θα μπορούσε να είναι το καλάθι που χρησιμοποιείτε για τη μπουγάδα, το οποίο όχι μόνο συγκρατεί επαρκή ποσότητα νερού για πλατσούρισμα, αλλά και όλα τα πλαστικά παιχνίδια που στη μπανιέρα «φεύγουν» και δυσκολεύουν το μωρό στο να τα πιάσει.
Ρολόι για να μπαίνει το παιδί σε «πρόγραμμα»
(φωτο: mamabee.com)
Είναι εξαιρετικά δύσκολο για ένα μικρό παιδί να ορίσει μόνο το καθημερινό πρόγραμμά του. Ένα ρολόι όπως αυτό, όμως, θα σας βοηθήσει όλους να γλυτώσετε τις γκρίνιες, γιατί θα λειτουργήσει ως οικογενειακός κανόνας: π.χ. Στο κίτρινο παίζουμε και στο κόκκινο κάνουμε μπάνιο.
Βραχιολάκι ασφαλείας
Καλοκαίρι έρχεται, τα παιδιά μας όλο και περισσότερο χρόνο θα περνούν εκτός σπιτιού, σε παιδικές χαρές, παραλίες και πάρκα, κάποια από αυτά μπορεί να βρεθούν κάποιες μέρες μακριά μας, π.χ. στην γιαγιά και στον παππού, οπότε ένα βραχιολάκι όπως το παραπάνω, στο οποίο θα «περάσετε» χαντρούλες με το τηλέφωνό σας και θα φορά διαρκώς στο χεράκι του, είναι ό,τι πρέπει.
Γαντζάκι για τη σαλιάρα
Να πού μπορείτε να κρεμάτε τις σαλιάρες του μωρού, για να μην τις χάνετε και να μη λερώνονται.
Χάρτινο πιατάκι ως βάση για το παγωτό
Ώστε το λιωμένο παγωτό… να μην κολλάει στο χέρι!
Σεντονάκι αντί κουνουπιέρας
Αν δεν έχετε κουνουπιέρα, τοποθετήστε πάνω από το πάρκο ένα σεντονάκι με λάστιχο, το οποίο θα δημιουργήσει και σχετική σκιά, και αφήστε ο μωρό να παίζει άφοβα στο πάρκο του, όσο είστε στη φύση.
Τα παλιά τουβλάκια αποκτούν νέο ρόλο
Δεν χρειάζεται να τα πετάξετε, αν το παιδί δεν παίζει πια με αυτά. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως θήκες για τα καλλυντικά σας.
Ζώνη για το ποτηράκι του
Είναι κι αυτός ένας τρόπος για να μην του πέφτει διαρκώς το ποτηράκι από τα χέρια, όταν είστε στο σούπερ μάρκετ.
Ασφάλειες για τα ντουλάπια
Επειδή δεν είναι δυνατόν σε όποιο σπίτι κι αν βρεθείτε να κουβαλάτε τις ειδικές ασφάλειες για τα ντουλάπια, ένα λαστιχάκι μαλλιών ή αυτοί οι κρίκοι από παιχνίδια, αποδεικνύονται εξίσου αποτελεσματικοί.
Λαβύρινθος από χαρτόκουτα
(φωτο: dailymail.co.uk)
Θέλετε να ετοιμάσετε ένα παιχνίδι-έκπληξη που θα ξετρελάνει τα παιδιά σας;

Buzzfeed.com, mashable.com
mama365

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki