Monday 18 November 2013

Αααψούυυ... μανούλα κρύωσα, θα σε κολλήσω!!
Πως δεν θα κολλήσετε το κρύωμα του παιδιού σας

Το κοινό κρυολόγημα, γνωστό και ως ρινοφαρυγγίτιδα, οξεία ρινοφαρυγγίτιδα ή απλώς κρυολόγημα, είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική νόσος του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, η οποία προσβάλλει κυρίως τη μύτη.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βήχα, πονόλαιμο, ρινική καταρροή (ρινόρροια) και πυρετό.
περισσότερα εδώ
.
Πως δεν θα κολλήσετε το κρύωμα του παιδιού σας
.
1. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας. 
Όχι μόνο εσείς αλλά και τα παιδιά σας. Μην ξεχνάτε άλλωστε τα χέρια μας τα χρησιμοποιούμε όταν φτερνιζόμαστε.

2. Χρησιμοποιείτε χαρτομάντηλα.
Όταν το παιδί σας φτερνίζεται και βήχει καλό είναι να χρησιμοποιεί χαρτομάντηλα, ώστε να τα πετάτε κατευθείαν και να μην μένουν τα μικρόβια.

3. Μην τρώτε και πίνετε από τα ίδια σκεύη με το παιδί σας.
Μπορεί να έχετε συνηθίσει όταν ταΐζετε το παιδί σας να τρώτε και εσείς μια μπουκιά. Για να μην κολλήσετε όμως το κρύωμα μην τρώτε από τα ίδια μαχαιροπίρουνα και μην πίνετε από το ίδιο ποτήρι.

4. Πίνετε πολλά υγρά.
Τσάι με λεμόνι, νερό, χυμοί θα σας κάνουν καλό για να αποβάλετε από τον οργανισμό σας μικρόβια.

5. Τρώτε φαγητά πλούσια σε βιταμίνες.
Λειτουργείστε προνοητικά και προστατεύστε τον εαυτό σας με τις σωστές βιταμίνες.

6. Περιορίστε το παιδί σας στο δωμάτιο του.
Διαμορφώστε το δωμάτιο του παιδιού σας κατάλληλα ώστε να μην του λείψει τίποτα και να μην χρειάζεται να μετακινείται σε όλους τους χώρους του σπιτιού. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζετε και τα μικρόβια.

7.  Απολυμάνετε τα παιχνίδια του παιδιού σας
Χωρίς να φτάσετε στην υστερία μπορείτε να απολυμαίνετε τα αντικείμενα που πιάνει το παιδί σας ή τους χώρους που χρησιμοποιεί όπως πχ το μπάνιο.

8. Κοιμηθείτε και ξεκουραστείτε
Μην ξεχνάτε τον εαυτό σας. Χρειάζεστε έναν γερό και ξεκούραστο οργανισμό για να μπορέσετε να ανταπεξέλθετε στο κρύωμα του παιδιού σας.
all4mama.gr

Πώς καταλαβαίνουμε ότι το παιδί πάσχει από σκoλίωση;

Η λέξη σκολίωση προέρχεται από τη λέξη «σκώληκας» και αυτό γιατί πρόκειται για μια τρισδιάστατη παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης τόσο σε πλάγιο επίπεδο όσο και σε στροφή.
Η μέτρηση της παραμόρφωσης σε πλάγιο επίπεδο γίνεται με τη λήψη ειδικών ακτινογραφιών.
.
Questions and Answers about Scoliosis in Children and Adolescents
.
.
Η σκολίωση απαντάται τόσο στους ενήλικες, αλλά κυρίως στα παιδιά. Διαχωρίζεται ανάλογα με την αιτιολογία της σε συγγενή (όπου τα παιδιά γεννιούνται με παραμορφώσεις στους σπονδύλους), σε νευρομυϊκή (όπου οφείλεται σε νευρομυϊκές παθήσεις), στη σκολίωση της νευρινωμάτωσης και στην πλέον συχνή αγνώστου αιτιολογίας ιδιοπαθή σκολίωση, από την οποία πάσχουν τα περισσότερα παιδιά. Η τελευταία διακρίνεται ανάλογα με την ηλικία εμφάνισης της σε τρεις κατηγορίες που είναι πολύ σημαντικές για την πρόγνωση και τη θεραπεία της.
Η βρεφική ιδιοπαθής σκολίωση (έως 3 ετών) είναι το 5% των περιπτώσεων και εμφανίζεται σε ίδια αναλογία σε αγόρια και κορίτσια. Έχει μικρό κίνδυνο επιδείνωσης, αλλά οι γονείς θα πρέπει να απευθύνονται στον ορθοπαιδικό ο οποίος πραγματοποιεί έλεγχο της σπονδυλικής στήλης με μαγνητική τομογραφία για τον αποκλεισμό και άλλων συνοδών παθήσεων. Τα περισσότερα παιδιά με γωνίες μικρότερες από 20ο δεν χρειάζονται καμία θεραπεία, αλλά απλή τακτική παρακολούθηση, ενώ σε μεγαλύτερες γωνίες γίνεται η εφαρμογή ειδικών κηδεμόνων για τον περιορισμό της περαιτέρω αύξησης.
Η παιδική ιδιοπαθής σκολίωση (3-10 ετών) είναι το 15% των περιπτώσεων, αλλά έχει χειρότερη πρόγνωση από την προηγούμενη. Δηλαδή, επειδή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος επιδείνωσης της σκολίωσης, η θεραπεία είναι πιο επιθετική και εφαρμόζονται νωρίτερα κηδεμόνες, καθώς και πραγματοποιούνται διορθωτικές επεμβάσεις, όταν αυτές απαιτούνται.
Η πιο συχνή σύμφωνα με πληροφορίες του queen.gr  από όλες είναι η εφηβική ιδιοπαθής σκολίωση (πάνω από 10 ετών) που αφορά στο 80% των περιπτώσεων. Η διάγνωση γίνεται συχνά στα πλαίσια του σχολικού ελέγχου, ενώ μπορεί να γίνει αδρά και από τους γονείς με τη δοκιμασία της πρόσθιας κάμψης του κορμού και το σκύψιμο του παιδιού με τα χέρια προς το έδαφος (όπου γίνεται εμφανής βλέποντας από πίσω, η παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης), με την ασυμμετρία της λεκάνης ή των ώμων καθώς και με την ανισοσκελία (το διαφορετικό μήκος των κάτω άκρων). Κάθε παιδί με υποψία ενός από τα παραπάνω, θα ήταν σωστό να εκτιμηθεί από έναν ορθοπαιδικό. Είναι επίσης σημαντικό να τονισθεί ότι η ιδιοπαθής σκολίωση «δεν πονάει», με συνέπεια το άλγος να είναι ένας λόγος περαιτέρω ελέγχου του παιδιού.
Η πρόγνωση και η πιθανή χειροτέρευση της σκολίωσης εξαρτάται από αυτό που ονομάζουμε «βαθμό σκελετικής ωριμότητας» δηλ. πόσο υπολείπεται στο σκελετό του παιδιού να μεγαλώσει επιπλέον. Πολύ γενικά, σκολίωση που εμφανίζεται σε παιδιά με μεγάλο υπολειπόμενο ανάπτυξης (κάτι που διαπιστώνεται με ακτινογραφίες) και σκολιώσεις με μεγάλες γωνίες, είναι πολύ πιθανό να χειροτερεύσουν και απαιτούν κάποιου είδους θεραπεία.
Μικρές γωνίες σκολίωσης δεν απαιτούν ούτε ανησυχία ούτε θεραπεία, παρά μόνο παρακολούθηση. Η φυσική άσκηση και οι αθλητικές δραστηριότητες πρέπει να πραγματοποιούνται φυσιολογικά και ανεξάρτητα γιατί έχουν ευεργετικά αποτελέσματα σε κάθε παιδί.
Όταν ο ορθοπαιδικός διαπιστώσει παραμόρφωση μεγαλύτερη από 25ο απαιτείται η εφαρμογή κηδεμόνων για αρκετές ώρες την ημέρα (συνήθως >16 ώρες/24ωρο). Οι κηδεμόνες δεν βελτιώνουν την παραμόρφωση, αλλά μπορεί να εμποδίσουν ή να καθυστερήσουν την περαιτέρω αύξησή της. Τέλος, στις περιπτώσεις που η παραμόρφωση είναι ακόμη μεγαλύτερη απαιτείται η χειρουργική παρέμβαση με την πραγματοποίηση πρόσθιας, οπίσθιας σπονδυλοδεσίας ή συνδυασμό αυτών.
Συνεπώς, η ιδιοπαθής παιδική σκολίωση είναι μια αγνώστου αιτιολογίας παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης που πιο συχνά εμφανίζεται στους εφήβους.
Ο πρώτος έλεγχος μπορεί να γίνει στο σχολείο ή και στο σπίτι. Ο ορθοπαιδικός κρίνει ποιά παιδιά πρέπει να ελεγχθούν με μαγνητική τομογραφία προς αποκλεισμό και άλλων παθήσεων. Η εξέλιξη της σκολίωσης εξαρτάται από την σκελετική «ηλικία» του παιδιού και όσο πιο μεγάλη είναι αυτή η ηλικία τόσο πιο καλή και η πρόγνωση της σκολίωσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις και σε μικρές παραμορφώσεις δεν χρειάζεται κάποια θεραπεία, αλλά όταν η παραμόρφωση είναι μεγαλύτερη χρειάζεται η εφαρμογή κηδεμόνων ή χειρουργική επέμβαση.
medicaltv.eu

Πώς να καταστρέψετε αποτελεσματικά το παιδί σας

Το κακομαθημένο παιδί δεν είναι ένα παιδί που το αγαπούν όλοι πάρα πολύ και δεν του χαλάνε χατήρι, αλλά είναι ένας μικρός τύραννος, ένα απείθαρχο παιδί που ξέρει να χειρίζεται τους άλλους και με το οποίο συνήθως είναι δυσάρεστο να συνυπάρχει κανείς για πολύ.

Πως να χειριστείτε ένα κακομαθημένο παιδί

How to Ruin Your Children
* Από μικρό να μην του αρνείστε τίποτα.
Δίνετέ του ό,τι επιθυμεί, ό,τι ζητάει, ιδίως όταν πεισματώνει και κλαίει. Έτσι θα μεγαλώσει και θα πιστεύει πως οι άλλοι του οφείλουν τα πάντα, πως έχει μόνο δικαιώματα.
* Όταν αρχίσει να ξεστομίζει βρισιές, εσείς να γελάτε.
Έτσι θα του δώσετε να καταλάβει ότι είναι πολύ έξυπνο!
* Μην του λέτε ποτέ: «Αυτό είναι κακό!».
Έτσι λένε μόνο τα παλιά μυαλά. Όταν αργότερα συναντήσει στη ζωή του δυσκολίες και θα υποστεί το κακό, τότε θα έχει την βεβαιότητα πως η κοινωνία είναι που το αδικεί.
* Μαζεύετε εσείς ό,τι παρατάει εδώ κι εκεί,
βιβλία, ρούχα, παπούτσια… Μην του πείτε ποτέ: «Μάζεψέ τα, βάλ' τα στη θέση τους». Έτσι θα πιστέψει πως η μάνα είναι δούλα του, και πως για όλα είναι υπεύθυνοι πάντα οι άλλοι.
* Αφήστε το να βλέπει τα πάντα
(προπαντός στην τηλεόραση) και να διαβάζει τα πάντα, χωρίς ποτέ να το καθοδηγείτε. Το παιδί σας είναι ατσίδα και ξέρει να διακρίνει! Η μόρφωσή του θα γίνει έτσι πολύ πλατειά!
* Μην του δίνετε καμιά πνευματική αγωγή.
Να κοροϊδεύετε μπροστά του την πίστη, την Εκκλησία, τους παπάδες κι εκείνους που τους ακολουθούν. Όταν το παιδί μεγαλώσει  «θα διαλέξει από μόνο του».
* Δίνετέ του μπόλικο χαρτζιλίκι,
για να μη νιώθει κατώτερο από τους άλλους και «να μη στερηθεί ό,τι στερηθήκατε εσείς». Όταν μεγαλώσει, θα είναι βέβαιο πως την αξία στον άνθρωπο τη δίνει το χρήμα, αδιάφορο πώς αποκτήθηκε.
* Μην του λέτε ποτέ: «Κάνε αυτό» ή «Μην κάνεις εκείνο»,
γιατί έτσι το καταπιέζετε, δεν σέβεστε την ελευθερία του και την προσωπικότητά του. Μπορεί μάλιστα να του δημιουργήσετε… ψυχικά τραύματα! Όταν μεγαλώσει, θα νομίζει πως η ζωή είναι μόνο να διατάζεις, ποτέ ν” ακούς.
* Να τσακώνεστε, να βρίζεστε, να προσβάλλετε ο ένας τον άλλον μπροστά του χωρίς ντροπή.
(Μην ανησυχείτε, έτσι δεν θα του δημιουργήσετε ψυχικά τραύματα!). Αργότερα, όταν παντρευτεί, θα του φαίνεται φυσικό να κάνει τα ίδια.
* Να παίρνετε πάντα το μέρος του μπροστά στους δασκάλους και τους γείτονες.
Μην πιστεύετε ποτέ ότι «το αγγελούδι σας» μπορεί να κάνει αναποδιές και ατιμίες. Βρίστε εκείνους που φιλικά και καλοπροαίρετα σας αναφέρουν κάτι σχετικό. Είναι συκοφάντες και ζηλιάρηδες.
* Όταν θα πάτε στο αστυνομικό τμήμα, όπου το μάζεψαν γιατί έκλεψε ή γιατί πήρε ναρκωτικά,
φωνάξτε δυνατά μπροστά σε όλους ότι είναι ένα παλιόπαιδο, ένας αλήτης, ότι θυσιαστήκατε για το καλό του αλλά δεν μπορέσατε ποτέ να το συμμαζέψετε. Έτσι εσείς θα βγείτε καθαροί.
* Ετοιμαστείτε για μια ζωή γεμάτη πόνο και τύψεις. Θα την έχετε.
πηγή: blogs.sch.gr

Τα παιδάκια με Σύνδρομο Down. Δείτε ένα υπέροχο video

Διαβάζοντας μία συνέντευξη που είχε δώσει στο Βήμα, ο πρώτος πτυχιούχος Πανεπιστημίου στην Ευρώπη με Σύνδρομο Down, Πάμπλο Πινέδα, στάθηκα στην πρόταση ενός μοριακού γενετιστή: «Υπάρχουν Έλληνες γονείς που κρύβουν τα παιδιά τους»
 
Όπως αναφέρει ο ίδιος, στην Ελλάδα του 2013, και ιδίως, στην επαρχία, υπάρχουν οικογένειες, οι οποίες έχουν παιδιά με το ξεχωριστό Σύνδρομο και ντρέπονται γι' αυτά, τα “κρύβουν”, τα απομονώνουν, χωρίς καν να αναζητήσουν τις δυνατότητές τους.

Εάν λοιπόν, υπάρχουν γονείς, όχι μόνο στην Ελλάδα, που κρύβουν τα παιδιά τους, γιατί να μην υπάρχουν και αντίστοιχοι “Πάμπλο Πινέδα” που δεν αναδείχθηκαν ποτέ, γιατί τους εξαφάνισαν οι οικογένειές τους;
Η ιδέα ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμη, τέτοιοι γονείς, μου φέρνει στο μυαλό έντονα, μία ταινία με τίτλο: The memory keeper's daughter.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ON LINE ΜΕ Ελληνικούς ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ ΕΔΩ (ευχαριστούμε Β.Κ. που μας ενημέρωσες)

Στα ελληνικά, ονομάζεται «Ένοχο μυστικό» και τοποθετείται χρονολογικά στη δεκαετία του 1960, όταν ένας γιατρός χωρίζει στη γέννα τα δίδυμα παιδιά που φέρνει στον κόσμο η γυναίκα του, για να αποκρύψει από εκείνη, ότι το νεογέννητο κοριτσάκι τους, πάσχει από το Σύνδρομο.
Το βρέφος, αντί να δοθεί σε ίδρυμα, μεγαλώνει κοντά σε μία νοσοκόμα, που φροντίζει να του δώσει την απαραίτητη αγάπη και στοργή, όπως αρμόζει σε κάθε παιδί. Ο πατέρας, με το πέρασμα των χρόνων, παρακολουθεί αόρατα τη ζωή της κόρης του, ενώ παράλληλα, βιώνει την ολοκληρωτική κατάρρευση της οικογένειας του, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο θάνατο. Στην απέναντι όχθη, καλλιεργείται η ισορροπημένη προσωπικότητα της κόρης του. Εκείνη, όντας πλήρως, εξοικειωμένη με το σύνδρομο, έχει καλλιεργήσει και μετατρέψει τις αδυναμίες της σε αρετές μέσα από την αγάπη. 
Ανάμεσα στις 1000 σπάνιες γενετικές παθήσεις, που συνοδεύονται με κάποιας διαβάθμισης νοητική υστέρηση, το Σύνδρομο Down είναι το πιο γνωστό από αυτή τη λίστα. Η πρώτη ακριβής περιγραφή του συνδρόμου δόθηκε από τον Βρετανό γιατρό, John Langdon Down,  το 1866. Το ανθρώπινος είδος διαθέτει κανονικά 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων στα κύτταρα του. Κατά την σύλληψη, τα ζεύγη των χρωμοσωμάτων διαιρούνται και αναδιατάσσονται για να σχηματιστούν τα ζεύγη του εμβρύου. Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτή η διαίρεση δεν γίνεται σωστά, με αποτέλεσμα τα κύτταρα του μωρού να έχουν ένα επιπλέον αντίγραφο του χρωμοσώματος 21, το οποίο προκαλεί το σύνδρομο, ή αλλιώς Τρισωμία 21.
Αυτή είναι η συνηθέστερη περίπτωση εμφάνισης του συνδρόμου και η συχνότητα εμφάνισης του εκτιμάται περίπου, σε 1 ανά 700 γεννήσεις. Σύμφωνα με μελέτες, προέρχεται κατά 90-95% από το ωάριο και 5-10% από το σπερματοζωάριο, ενώ το 80% των παιδιών αυτών γεννιούνται από μητέρες που είναι νεαρότερες των 35 ετών. 
Η νοητική υστέρηση, όπως προαναφέρθηκε, είναι κάποιας διαβάθμισης. Και είναι τόσο μεγάλη που παρομοιάζεται με “βεντάλια”.
Περιλαμβάνει από άτομα με πολύ μεγάλη νοητική υστέρηση, έως άτομα, τα οποία, υπό κατάλληλες συνθήκες, μπορούν να ζήσουν μία απολύτως φυσιολογική ζωή. Οι ατομικές διαφορές στα φυσικά, νοητικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά τους παρουσιάζονται με την ίδια συχνότητα, όπως ακριβώς συμβαίνει, και σε όλα τα παιδιά. Οι ομοιότητες των ατόμων αυτών περιορίζονται σε προβλήματα οργανικά και γνωστικής ανάπτυξης. Τα οργανικά προβλήματα αφορούν κυρίως, την καρδιά, το λαιμό, την ακοή και την όραση, ενώ η γνωστική τους ανάπτυξη σχετίζεται με προβλήματα στη μνήμη, τη γραφή και την ανάγνωση.

Η ανάπτυξη ενός παιδιού με Σύνδρομο Down επηρεάζεται πολύ από το πόσο "σοβαρή" είναι η οικογένεια.


περισσότερα στην πηγή: news.pathfinder.gr

Ο Maven στον Άρη και ένα «αφελές» ερώτημα

Το MAVEN, κόστους 671 εκατ. δολαρίων,
θα διερευνήσει την ατμόσφαιρα του Άρη, με στόχο
την κατανόηση της αρχαίας ιστορίας του πλανήτη.
........................
«Το Maven θα επικεντρωθεί στην προσπάθεια κατανόησης της ιστορίας της ατμόσφαιρας του πλανήτη, πώς άλλαξε το κλίμα του με το πέρασμα του χρόνου και πώς αυτό επηρέασε την εξέλιξη της επιφάνειας και την δυνατότητα ζωής στον πλανήτη, έστω και μικροβίων», τονίζει στο Reuters ο επιστήμονας Bruce Jakosky από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. 
........................
Το ερώτημα: Πες ότι κατανόησαν την αρχαία ιστορία του Άρη. Αυτή η κατανόηση, σε τι θα ωφελήσει την Ανθρωπότητα που χειμάζεται;  

Τα Δικαιώματα του Παιδιού
κάνουν επίσκεψη στο Νηπιαγωγείο!!

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων
των Παιδιών (20 Νοεμβρίου), ακολουθούν 25 χρήσιμες συνδέσεις
με εποπτικό υλικό, φύλλα εργασίας, πίνακες αναφοράς
και ομαδικές κατασκευές.

 
Ε!!! ΨΙΤ!!!
Τα παιδιά έχουν Δικαιώματα
 
όλα θα τα βρείτε εδώ: taniamanesi-kourou

Ένα μοναδικό πολυβραβευμένο μουσικό βίντεο, της οργάνωσης «Νεολαία υπέρ των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων», για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Μπορούμε να έχουμε έναν καλύτερο κόσμο,
εάν δράσουμε ΕΝΩΜΕΝΟΙ.
 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki