Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017

Παιδιά από 13 ετών πηγαίνουν
σε κέντρα απεξάρτησης από το smartphone

Όσο περνούν τα χρόνια, η μέση ηλικία που τα παιδιά αποκτούν το δικό τους κινητό, είναι όλο και πιο κάτω, ενώ από 2-3 χρονών έχουν ήδη τα κινητά και τα tablet των γονιών, με τα οποία περνούν πολλές ώρες. 
Ωστόσο το πρόβλημα είναι η υπερβολική χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών.
Για παράδειγμα το ένα τρίτο των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών στη Μ. Βρετανία παραδέχονται ότι δεν έχουν καλή ισορροπία μεταξύ του χρόνου που περνούν μπροστά στην οθόνη του κινητού και άλλων δραστηριοτήτων.
Ωστόσο στις ΗΠΑ τα προβλήματα έχουν γίνει πολύ πιο σοβαρά για κάποιες οικογένειες που στέλνουν τους εφήβους για να θεραπευτούν από την ψηφιακή τους εξάρτηση.
Τα κέντρα αυτά ονομάζονται “smartphone rehab centres” και σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent ένα από αυτά, που βρίσκεται στο Seattle ξεκίνησε “εντατικά προγράμματα αποκατάστασης” για εφήβους από 13 ετών που έχουν πρόβλημα στο να ελέγξουν την χρήση ηλεκτρονικών συσκευών.
Η δημιουργός του Restart Life Centre, Hilarie Cash, μιλώντας για τους λόγους που τα παιδιά εθίζονται στις mobile συσκευές τους είπε πως, “μπορούν να αντικαταστήσουν τα φυσικά ένστικτα που έχουν τα παιδιά για κίνηση, εξερεύνηση και κοινωνική αλληλεπίδραση”.

Πρόσφατη έρευνα σε 1500 οικογένειες στη Μ. Βρετανία έδειξε ότι ο μέσος όρος ηλικίας που ένα παιδί αποκτά κινητό είναι τα 7 χρόνια, στα 8 χρόνια έχει tablet και στα 10 smartphone

Όταν το παιδί μας ζητάει δώρα, αλλά τα οικονομικά μας είναι περιορισμένα.


Αρκετές οικογένειες μεγαλώνουν παιδιά σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης για τη χώρα, με αποτέλεσμα η οικονομική κατάστασή τους να μην είναι αυτή που πρέπει. 
Τι γίνεται όμως όταν τα παιδιά θέλουν να τους αγοράσετε δωράκια και πρέπει να τους αρνηθείτε;
Μην επικοινωνήσετε ευθέως την οικονομική αδυναμία σας στο παιδί γιατί θα σοκαριστεί και θα νιώσει τεράστια ανασφάλεια, όχι μόνο στο κομμάτι των δώρων. Απλώς, αν είναι ένα παιδί που ζητάει συνεχώς νέες αγορές, θα του αρνείστε ευγενικά, όταν αδυνατείτε ή δεν πρέπει να ανταποκριθείτε στα αιτήματά του.

Από εκεί και πέρα, η χρυσή τομή είναι το ιδανικό. Να του πάρετε μια στο τόσο δηλαδή ένα ακριβό δώρο και τις υπόλοιπες φορές κάτι πιο οικονομικό, το οποίο όμως δεν είναι εκτός ενδιαφερόντων του. Άλλωστε δε θα ξέρει και δε θα μάθει την τιμή για να επηρεαστεί και θα δείτε ότι θα χαρεί εξίσου το ακριβό με το πιο οικονομικό δώρο.

Σε μια περίοδο οικονομικών δυσκολιών, είναι εξέχουσας σημασίας να επενδύσετε στον ποιοτικό, οικογενειακό χρόνο. Αφού δηλαδή το παιδί διαμαρτύρεται ότι έχει βαρεθεί τα παιχνίδια του και δεν έχετε τη δυνατότητα για νέες αγορές, βρείτε εναλλακτικές δραστηριότητες που θα κάνετε όλοι μαζί και τελικά θα περάσει και το μικρό σας καλύτερα.

Εκείνες τις φορές που θα νιώσετε τύψεις και ενοχές, αναλογιστείτε απλά ότι δεν είναι κάτι που το επιλέξατε εσείς, αλλά τα έφεραν έτσι οι συγκυρίες. Δεν έχει λοιπόν νόημα να τα βάζετε με τον εαυτό σας και προσαρμοστείτε αποτελεσματικά στις δύσκολες συγκυρίες το συντομότερο. Άλλωστε και για το παιδί είναι καλό να ακούει και κανένα «όχι» πού και πού!