Saturday 16 October 2021

Έστειλαν στο Αρκαλοχώρι τόνους από κουρέλια και σκουπίδια

Τόνοι από άχρηστα ρούχα, μέχρι αποκριάτικες στολές, νυφικά, τρύπιες κουβέρτες, σκισμένα σεντόνια, ψηλοτάκουνα έφτασαν στους σεισμόπληκτους στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης.
Γεγονός που εκτός του ότι προσβάλλει την αξιοπρέπεια των σεισμοπλήκτων, έχει ως συνέπεια, εκατοντάδες εθελοντές να προσπαθούν να ξεχωρίσουν ρούχα ενώ θα μπορούσαν να κάνουν κάτι άλλο.
Αυτό επισημαίνει σε ανάρτησή του ο Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Γιανναράκης ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Αγαπητοί αδελφοί, βοηθώ τον συνάνθρωπο μου σημαίνει σέβομαι την αξιοπρέπεια του και την ανάγκη του. Μας έχετε στείλει πολλούς τόνους ρούχα άχρηστα, αποκριάτικες στολές, νυφικά, κουβέρτες σκοροφαγωμένες, φορεμένα σκισμένα καλσόν, άπλυτα εσώρουχα, σκισμένα σεντόνια, χιλιάδες παπούτσια σκισμένα. 
Βοηθώ σημαίνει σέβομαι όχι ξεσκαρτάρω πατάρι, ντουλάπα.
Υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης. Σεβασμός. Εκατοντάδες εθελοντές προσπαθούν να ξεχωρίσουν ρούχα ενώ θα μπορούσαν να κάνουν κάτι άλλο. Σας παρακαλούμε. Μην στέλνετε κουρέλια και σκουπίδια».

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Οφέλη του μπαλέτου για τα παιδιά

Εκτός από τα σχολεία, την εποχή αυτή ξεκινούν για τα παιδιά και οι διάφορες εξωσχολικές δραστηριότητες. Χορός, εκμάθηση μουσικών οργάνων, ξένες γλώσσες, πολεμικές τέχνες είναι μόνο μερικές από τις επιλογές για γονείς και παιδιά.

Σήμερα, θα ασχοληθούμε με το μπαλέτο, μία δραστηριότητα ιδιαίτερα δημοφιλής για τα παιδιά των πιο μικρών ηλικιών.

Μερικά άγνωστα δεδομένα για το μπαλέτο

Η λέξη μπαλέτο, δηλαδή balleto, προέρχεται από την ιταλική γλώσσα, στην οποία είναι υποκοριστικό της λέξης ballo που σημαίνει χορός.

Το μπαλέτο είναι είδος χορού, με καταγωγή από την Ιταλία του 15ου αιώνα, το οποίο αργότερα εξελίχθηκε στη σκηνική του μορφή, κυρίως στη Γαλλία και τη Ρωσία. Όπως διαβάζουμε και στο wikipedia.org, στην πρώτη μορφή του απουσίαζε η χρήση σκηνικών και λάμβανε χώρα σε μεγάλες αίθουσες συναθροίσεων, όπου οι θεατές καταλάμβαναν τις θέσεις μπροστά και εκατέρωθεν της σκηνής. Έκτοτε, έχει εξελιχθεί σε είδος χορού υψηλών τεχνικών απαιτήσεων, με δική του ορολογία και δομική σύσταση. Η μουσική συνοδεία είναι κατά κύριο λόγο από το ρεπερτόριο της κλασικής μουσικής.

Το μπαλέτο διδάσκεται σε σχολές ανά τον κόσμο, σε καθεμία από τις οποίες εναποτίθενται στοιχεία του πολιτισμού και της ιδιοσυγκρασίας του κάθε λαού. Ο χορός αυτός καθορίζεται στα βήματα και τις κινήσεις του, ως μέρος μιας διεργασίας που ονομάζεται χορογραφία, εκτελείται από επαγγελματίες του χώρου και περιλαμβάνει άλλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως την ηθοποιία και τη μιμητική. Θεωρείται μία από τις πλέον υψηλόβαθμες τέχνες, που απαιτεί πολυετή εξάσκηση ώστε να φτάσει κανείς σε επαγγελματικό επίπεδο.

Τα οφέλη του μπαλέτου για τα παιδιά

Εκγύμναση σώματος

Το μπαλέτο ενισχύει την ευελιξία του σώματος και γυμνάζει του μύες. Το παιδί αποκτά τον απόλυτο έλεγχο του σώματός του και αποκτά σωστή στάση σώματος από τη μικρή του ηλικία.

Πειθαρχία

Χαρακτηριστικό του μπαλέτου είναι ότι χρειάζεται τρομερή πειθαρχία και συγκέντρωση. Το παιδί που κάνει μπαλέτο μαθαίνει να ακούει τις οδηγίες της δασκάλας του, να τις ακολουθεί και μαθαίνει να πειθαρχεί πρώτα από όλα στον ίδιο του τον εαυτό.

Γενικά με τον χορό, τα παιδιά εξοικειώνονται με την έκθεση σε τρίτους στις παραστάσεις που δίνουν. Μαθαίνουν να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και τονώνουν την αυτοπεποίθησή τους, εφόδια σημαντικά για όλη τους τη ζωή.

Έκφραση - Εκτόνωση

Το μπαλέτο είναι τέχνη και όπως κάθε μορφή τέχνης, βοηθάει αυτό που ασχολείται με αυτήν να εκφράσει τα συναισθήματά του και να εκτονωθεί.

Διαχείριση άγχους

Η εκτόνωση που αναφέρουμε και παραπάνω, έτσι και αλλιώς βοηθάει στην αντιμετώπιση του άγχους. Επιπλέον όμως, στα μαθήματα του μπαλέτου τα παιδιά επικεντρώνονται στη μουσική, τις κινήσεις και τη χορογραφία και "δραπετεύουν" από το άγχος της καθημερινότητας.

Κίνητρο για έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Το μπαλέτο είναι στάση ζωής και όχι απλώς ένα είδος χορού. Η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, η επαρκής ξεκούραση εμπεριέχονται στην όλη φιλοσοφία του μπαλέτου.

Γνώσεις

Το μπαλέτο κρύβει μία τεράστια ιστορία, μία φιλοσοφία όπως αναφέρουμε και παραπάνω, με την οποία τα παιδιά έρχονται σε επαφή και διευρύνουν τους ορίζοντές τους.

mothersblog.gr

Η γονική αποξένωση που έπεται ενός κακού διαζυγίου

Η γονική αποξένωση, που συχνά έρχεται ως αποτέλεσμα ενός κακού διαζυγίου, κάνει το παιδί να νιώθει συναισθηματικό βιασμό, από τους γονείς που το κατευθύνουν προς τη μία ή την άλλη πλευρά.

Γονείς που θέλουν να εκδικηθούν τον/την πρώην σύζυγο και χρησιμοποιούν τα παιδιά ως όπλο εναντίον του/της, είναι περιπτώσεις που λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε. Στην Ελλάδα η γονική αποξένωση παρατηρείται σε υψηλό ποσοστό, ως αποτέλεσμα της αποκλειστικής επιμέλειας, που συνήθως δίνεται μόνο στη μητέρα, ενώ ο πατέρας περιορίζεται σε ελάχιστες ημέρες ή και ώρες επικοινωνίας το μήνα με το παιδί.

Το διαζύγιο επηρεάζει βαθιά την ψυχολογία του παιδιού, καθώς σημαίνει απώλεια σταθερότητας οικογενειακού περιβάλλοντος, συχνά αλλαγή τόπου διαμονής, αισθήματα εγκατάλειψης, απόρριψης και ενοχής, αφού αποδίδει στον εαυτό του την ευθύνη της αποχώρησης του γονέα.

Παιδί και απομακρυσμένος γονέας στερούνται εμπειρίες οικειότητας, εγγύτητας, θαλπωρής, επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης, φροντίδας και δέσμευσης. Για να αντέξει ο παιδικός ψυχισμός αυτό τον ψυχικό πόνο, από-επενδύει τα συναισθήματα που έτρεφε για τον απομακρυσμένο γονέα και δομεί ένα είδος «συναισθηματικού τείχους» ως προς την εσωτερίκευσή του.


Η διαδικασία αποξένωσης αρχίζει με την σταδιακή ενστάλαξη αρνητικών απόψεων και συναισθημάτων στο παιδί από τους γονείς. Απόρροια της συκοφάντησης του ενός από τον άλλο γονέα, είναι το Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης, που αναφέρεται στο πώς επηρεάζεται και συμπεριφέρεται το παιδί λόγω αυτής της κατάστασης. Το Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης χαρακτηρίζεται από συμπεριφορές, όπως:

  • Ξαφνικές δικαιολογίες του παιδιού με σκοπό να μη συναντήσει τον άλλο γονέα.
  • Άρνηση να λάβει δώρα ή χρήματα από τον άλλο γονέα.
  • Απροθυμία να δει πρόσωπα της οικογένειας του πατέρα ή της μητέρας.
  • Συμπτώματα όπως άγχος, νευρικότητα, κατάθλιψη, αδιαφορία προς τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια.
  • Εχθρότητα, απέχθεια, άρνηση για τηλεφωνική ή άλλη επαφή με τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια.
  • Φόβο να εκδηλώσει τα συναισθήματά του μπροστά στον γονέα από τον οποίο εξαρτάται με δικαστική απόφαση.

Σε κάθε περίπτωση η απώλεια του παιδιού από το γονέα που χάνει την κηδεμονία αποτελεί περίοδο πένθους και συναισθηματικά μπορεί να αντιστοιχεί στο συμβολικό θάνατο του παιδιού. Το να στρέφει ένας γονέας το παιδί εναντίον του άλλου γονέα είναι σαν να το στρέφει κατά του ίδιου του εαυτού. Τα παιδιά που εκτίθενται σε τέτοιες τοξικές γονεϊκές συμπεριφορές παρουσιάζουν περισσότερα συναισθηματικά προβλήματα.

citykidsguide.com
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki