Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2016

Κρατούμενοι από κούνια; Ε, ΟΧΙ!
«Κανένα μωρό σε κελί»

Η «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων» πραγματοποίησε επίσκεψη στις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θηβών. 
Σήμερα στις εν λόγω φυλακές κρατούνται 341 γυναίκες. Από αυτές οι 109 είναι αλλοδαπές, οι 4 είναι ανήλικες (18-21 ετών), οι 32 υπόδικες και οι 38 ισοβίτισσες. 

Από το σύνολο των παραπάνω κρατούμενων οι 10 είναι μωρομάνες και κρατούνται στο Παράρτημα με τα παιδιά τους, τα οποία βάσει νόμου μπορούν να παραμείνουν μαζί τους έως την ηλικία των 3 ετών. 
Σήμερα υπάρχουν 11 παιδιά κρατούμενα από 0-3 ετών.

Αυτές είναι και οι γυναίκες που τα μέλη της Πρωτοβουλίας κατ’ αρχάς επιδίωξαν να επισκεφτούν, στο πλαίσιο της τρέχουσας καμπάνιας της Πρωτοβουλίας «Κανένα μωρό σε κελί».
Από τη σύντομη συζήτηση με τις γυναίκες του Παραρτήματος αλλά και από τη συζήτηση με τη διεύθυνση της φυλακής διαπιστώθηκαν προβλήματα που καταδεικνύουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πλήρη ανικανότητα της Πολιτείας να ανταποκριθεί στις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις της. 
Η περίθαλψη των βρεφών και νηπίων έχει «ανατεθεί» πλήρως σε εθελοντή παιδίατρο, ενώ γυναικολόγος και οφθαλμίατρος ούτε καν σε εβδομαδιαία βάση δεν επισκέπτεται τις φυλακές, όπως συμβαίνει με κάποιες άλλες ειδικότητες.

Επιπλέον, παντελής είναι η απουσία παιδαγωγού και παιδοψυχολόγου καθώς δεν προβλέπεται ανάλογη θέση από το οργανόγραμμα της φυλακής (!!) σύμφωνα με τον διευθυντή. 
Όμως η ύπαρξη των εν λόγω επαγγελματιών είναι απολύτως απαραίτητη όχι μόνο για τη γνωστική και ψυχο-κοινωνική ωρίμανση των παιδιών κρατουμένων τα οποία επί 24 ώρες παραμένουν εντός της φυλακής, χωρίς καμία δημιουργική απασχόληση και χωρίς καμία επαφή με τον έξω κόσμο καθώς 
η μεταφορά τους σε κάποιο βρεφονηπιακό σταθμό προσκρούει σε «τεχνικά» προσκόμματα εκ μέρους της διεύθυνσης, αλλά και για να καταστήσει εφικτή τη συμμετοχή των μητέρων τους στα ελάχιστα έστω εκπαιδευτικά προγράμματα που χάρη στον ανθρωπισμό κάποιων εθελοντών πραγματοποιούνται, όταν και όποτε καθίσταται εφικτό.
.............................
η συνέχεια εδώ: enallaktikos
ευχαριστούμε την αγαπημένη μας ideopigi

Αγοράζουμε συνέχεια παιχνίδια, αλλά κοιτάξτε με τι τους αρέσει να παίζουν!

Μπορεί να έχεις ξοδέψει όλη σου την περιουσία σε ακριβά, καλαίσθητα παιχνίδια που προάγουν τη σκέψη, βελτιώνουν τις κινητικές δεξιότητες. Μπορεί να έχεις σπαταλήσει χρόνο και φαιά ουσία μελετώντας άρθρα επί άρθρων για το ποια παιχνίδια είναι τα κατάλληλα για ένα παιδί της ηλικίας του δικού σας.
Μπορεί να παραγγέλνεις τα πιο εξεζητημένα παιχνίδια από θείες και νονές και να απαγορεύεις να μπουν στο σπίτι σου όπλα, ηλεκτρονικά ή άλλα αντίστοιχα παιχνίδια. Όσο κόπο κι αν έχει βάλει ένας γονιός στο ποια παιχνίδια θα αγοράσει για το μικρό του, ένα είναι βέβαιο: όσο είναι ακόμη μωρό -άντε, νήπιο!- θα τα αγνοήσει
Θα γυρίσει με περιφρόνηση την πλάτη του στο ειδικό για την ηλικία του παζλ με ζωάκια και θα παίξει με το χαρτί υγείας σαν να είναι το σπανιότερο παιχνίδι στην ιστορία των παιχνιδιών! Αν έχετε παιδιά, το ξέρετε καλά. Αντί για τα παιχνίδια τους προτιμούν να ασχοληθούν με...

1. Το χαρτί υγείας / τη λεκάνη / το νερό της λεκάνης
Τι να τα κάνεις τα παιχνίδια όταν μπορείς να ζήσεις τη ζωή σου στο ονειρεμένο περιβάλλον της τουαλέτας; 
Το χαρτί υγείας είναι η καλύτερη γιρλάντα και η λεκάνη ένα μικρό, ελκυστικό συντριβανάκι που σε περιμένει να διασκεδάσετε παρέα. Διορθώστε μας αν κάνουμε λάθος, αλλά έχουμε την αίσθηση ότι όλα τα πιτσιρίκια αγαπούν να περνούν χρόνο στην τουαλέτα -και, όχι για τους προφανείς λόγους.

2. Κλειδιά: Η πιο αγαπημένη κουδουνίστρα
Πήρατε στο μωρό σας κουδουνίστρες πολύχρωμες, ευφάνταστες; Κουδουνίστρες που κάνουν θόρυβο ή βγάζουν γλυκιές μελωδίες; Εύγε! Μπορείτε να τις βάλετε στο συρτάρι, τώρα -δεν θα χρειαστούν. Σύμφωνα με έγκυρες έρευνες το 99,9% των παιδιών βρίσκει τα κλειδιά της μαμάς και του μπαμπά πολύ πιο ελκυστικά από ένα παιχνίδι που κατασκευάστηκε ειδικά για την ηλικία του! Και, εξυπακούεται, ότι τα κλειδιά θα βρουν σύντομα τον δρόμο για το στόμα του!

3. Όσο πιο βρώμικο, τόσο το καλύτερο
Όσο οι μαμάδες πασχίζουν να αποστειρώσουν ό,τι μπορεί να αποστειρωθεί τα μικρά τους αγγελούδια, μόλις ξεκινήσουν να μπουσουλάνε είναι βέβαιο ότι θα βρουν το μονοπάτι που οδηγεί στο κρυμμένο σκουπιδάκι κάτω απ' τον καναπέ, στην πατημένη τσίχλα στο πεζοδρόμια, στα σκουπίδια της κουζίνας, στα σκουπίδια του μπάνιου, στα σκουπίδια της γειτονιάς. 
Βάζουμε στοίχημα ότι αν μπορούσαν να βρουν τη διεύθυνση του κοντινότερου βοθρατζή θα πέρναγαν ευχαρίστως μια βολτίτσα...

4. Καλώδια - Πρίζες και ό,τι είναι επικίνδυνο
Πώς γίνεται να έχεις πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να κάνεις το σπίτι σου ένα όμορφο καταφύγιο στο οποίο θα μεγαλώσει το παιδάκι σου με ασφάλεια και παρ' όλ' αυτά εκείνο να βρίσκει τον τρόπο να ξετρυπώσει καλώδια, πολύπριζα και άλλες τρομακτικά αντικείμενα; 
Είναι λες και τα νήπια έχουν συνωμοτήσει για να μας κοψοχολιάζουν παίζοντας στα πιο επικίνδυνα μέρη και με τα πιο ακατάλληλα αντικείμενα!

5. Νερό: Το αγαπημένο τους παιχνίδι χειμώνα-καλοκαίρι
Θες επειδή το ανθρώπινο είδος προήλθε από αμφίβιους οργανισμούς, θες επειδή οι άνθρωποι περνάμε τους πρώτους εννέα μήνες της δημιουργίας μας στο νερό, τα παιδιά λατρεύουν το νερό και φροντίζουν να γίνουν μούσκεμα ακόμα και όταν έξω έχει -2!

6. Το φαγητό και το νερό του κατοικιδίου
Δεν έχουμε δοκιμάσει τροφή για σκύλους ή κονσέρβα για γάτες, αλλά θα μπορούσε να ορκιστούμε ενώπιον δικαστηρίου ότι αποκλείεται να είναι νοστιμότερα από τη φρουτόκρεμα ή την κρεμούλα που με αγάπη ετοιμάζουμε για τα παιδιά! Για λόγους μυστηριώδεις, τα νήπια μοιάζουν να έχουν τις ίδιες διατροφικές προτιμήσεις με τα κατοικίδιά μας, αφού πού τα χάνεις πού τα βρίσκεις όλο γύρω απ' τα πιατάκια τους περιφέρονται και... τσιμπολογούν!

7. Το πλυντήριο / τον φούρνο / τις κατσαρόλες

Μήπως φταίει που οι μαμάδες ασχολούνται κάθε τρεις και λίγο με τα της φασίνας και του νοικοκυριού; Δεν μπορούμε να συλλάβουμε για ποιον παρανοϊκό λόγο τα μωρά τρέφουν τέτοιο άσβεστο πάθος για τις ηλεκτρικές συσκευές και τα οικιακά σκεύη.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, με την πρώτη ευκαιρία θα τσακώσουν με τα παχουλά χεράκια τους την πρώτη κατσαρόλα που θα βρεθεί στο δρόμο τους και θα παίξουν λίγα κρουστά για να περάσετε όλοι όμορφα (και ήσυχα!).

8. Κάθε τι ακριβό!
Πήρατε ένα -και μοναδικό για φέτος- ακριβό φόρεμα; Ο νόμος του Μέρφι για τις μαμάδες το λέει καθαρά: το μωράκι σας θα το λερώσει παίζοντας.
Ο καλός σας πήρε καινούριο tablet μετά από οικονομίες; Όλο και κάποιο ραγισματάκι θα αποκτήσει στην οθόνη. Αγαπάτε όσο τίποτα το βάζο-κειμήλιο της προγιαγιάς σας της Μικρασιατισσας; Το ίδιο και ο μπέμπης σας!
Γενικά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο μικρός καταστροφέας θα τα καταφέρει να τα κάνει άνω-κάτω. Όμως, χαλάλι του! Τουλάχιστον έτσι, φτιάχνει όμορφες αναμνήσεις!
mama365

Πόσο καλά γνωρίζουμε τα παιδιά μας;
How Well Do We Know Our Kids?

Το παιδί σας το ξέρετε από τότε πού ήταν είχε το μέγεθος καρφίτσας. Το φέρατε στον κόσμο και το αναθρέψατε δίνοντας τον καλύτερο εαυτό σας. 
Κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του, κάθε κίνηση, προτίμηση, επιλογή, μεταβολή στην όρεξη ή την συμπεριφορά του καταγραφόταν απ' την πανταχού παρούσα μαμά. 
Τα χρόνια, όμως, περνούν και μαζί τους περνά και φεύγει και η εποχή της διαρκούς εποπτείας της μαμάς. 
Κι όταν το παιδί φεύγει απ' την προστατευτική ομπρέλα της οικογένειας -ή, τουλάχιστον... προστατεύεται λιγότερο απ' αυτήν- η μαμά και ο μπαμπάς γνωρίζουν όλο και λιγότερα για τη ζωή και τον συναισθηματικό του κόσμο.
«Δεν υπάρχει τίποτα που να μην ξέρω για το παιδί μου», ίσως πείτε –και δεν είναι απίθανο. Ρίξτε μια ματιά στις επόμενες ερωτήσεις, όμως, και δείτε αν έχετε όλες τις απαντήσεις. 
Ξέρετε, για παράδειγμα, ποιο μάθημα αντιπαθεί περισσότερο απ’ όλα το παιδί σας; Ή ποιον έχει ως πρότυπο; Ή ποιο είναι το μεγαλύτερο παράπονό του από εσάς;
1. Ποιος είναι ο καλύτερος φίλος του παιδιού σας;
2. Ποιο είναι το αγαπημένου του χρώμα;
3. Ποιον άνθρωπο θαυμάζει περισσότερο απ' όλους;
4. Ποιος είναι ο μεγαλύτερός του φόβος;
5. Ποια είναι η αγαπημένη του μουσική;
6. Εκτός από τα μέλη της οικογένειάς σας, ποιος άνθρωπος επηρεάζει περισσότερο το παιδί σας;
7. Ποιο είναι το αγαπημένου και ποιο το λιγότερο αγαπημένο μάθημά του στο σχολείο;
8. Τι θα έκανε το παιδί σας να νιώσει περήφανο για τον εαυτό του;
9. Ποιο είναι το μεγαλύτερο παράπονο του παιδιού σας από εσάς;
10. Ποιο είναι το αγαπημένο του παιχνίδι ή άθλημα;
11. Τι μπορεί να το εκνευρίσει περισσότερο;
12. Τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει;
13. Είναι το παιδί σας δημοφιλές στο σχολείο;
14. Πώς το φωνάζουν στο σχολείο;
15. Μήπως το παιδί σας νιώθει μεγαλύτερο ή μικρότερο από την ηλικία του;
16. Ποιο είναι το αγαπημένο του αντικείμενο;
17. Έχει ερωτευτεί ποτέ;
18. Ποιο είναι το ιδανικό δώρο για το παιδί σας;
19. Θα ήθελε, όταν μεγαλώσει, να σας μοιάσει;
20. Υπάρχει κάποιος με τον οποίο το παιδί σας έχει αντιπαράθεση;

Εμείς σε ορισμένες ερωτήσεις τα βρήκαμε σκούρα... 

Εσείς;

linntogether
Επιμέλεια: Φοίβη Γλύστρα