Saturday 2 November 2013

Η ακαταστασία στο σπίτι βλάπτει τα παιδιά

«Τα παιδιά έχουν την ανάγκη να υπάρχει τάξη στη ζωή τους. Όταν στο σπίτι επικρατούν συνθήκες χάους και η καθημερινότητά τους δεν είναι σταθερή, το άγχος αυξάνεται και η υγεία των παιδιών γίνεται εύθραυστη».
Το απαιτητικό πρόγραμμα εργασίας της μητέρας επηρεάζει την υγεία των παιδιών
Η ακαταστασία στο σπίτι και το απαιτητικό πρόγραμμα εργασίας της μητέρας φαίνεται πως επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία των παιδιών, λένε οι επιστήμονες.
 
Για τις ανάγκες της έρευνας εξετάστηκαν στοιχεία που είχαν δοθεί σε προηγούμενη μελέτη για τις συναισθηματικά ευάλωτες οικογένειες και τον βαθμό ευτυχίας των παιδιών που ζούσαν σε αυτές. Τα στοιχεία αφορούσαν πληροφορίες που έδωσαν 3.288 μητέρες, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν ανύπαντρες και με χαμηλά εισοδήματα. Οι μητέρες υποχρεώθηκαν να ενημερώσουν τους ειδικούς για την κατάσταση που επικρατούσε στο σπίτι σε δύο χρονικές στιγμές: όταν το παιδί τους ήταν 3 και 5 ετών.

Οι περισσότερες από τις οικογένειες αυτές ζούσαν σε χαοτικές συνθήκες. Οι παράμετροι που λήφθηκαν υπόψη ήταν πολλές.
Για παράδειγμα, οι μητέρες ρωτήθηκαν πόσα άτομα ζούσαν στο σπίτι, αν η τηλεόραση έπαιζε καθημερινά για περισσότερες από 5 ώρες, αν το παιδί είχε συγκεκριμένη ώρα για τον βραδινό ύπνο, αν το σπίτι ήταν βρώμικο και ασυμμάζευτο, κ.λπ. Επίσης, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους και τις εργασιακές υποχρεώσεις της μητέρας. Αν, δηλαδή, μπορούσε να λείψει από την εργασία της για να φροντίσει η ίδια το παιδί σε περίπτωση ανάγκης ή αν είχε την ευελιξία και την ευχέρεια να τακτοποιήσει όλες τις οικογενειακές υποχρεώσεις. Στο τέλος, με βάση τα κριτήρια αυτά, οι μητέρες έπρεπε να βαθμολογήσουν την κατάσταση στο σπίτι ως άριστη, πολύ καλή, καλή, μέτρια ή κακή.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα ακαταστασίας και χάους στο σπίτι είχαν παρατηρηθεί, όταν τα παιδιά ήταν 3 ετών, γεγονός που επηρέαζε σε σημαντικό βαθμό την υγεία τους δύο χρόνια αργότερα. Μάλιστα, οι επιστήμονες, για να είναι απόλυτα σίγουροι για τα αποτελέσματα, εξέτασαν και το αντίστροφο, δηλαδή αν και κατά πόσο η κακή υγεία των παιδιών έκανε περισσότερο χαοτική την κατάσταση στο σπίτι, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αποδείχθηκε

Η Claire Kamp Dush, επικεφαλής της έρευνας και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, δήλωσε: «Τα παιδιά έχουν την ανάγκη να υπάρχει τάξη στη ζωή τους. Όταν στο σπίτι επικρατούν συνθήκες χάους και η καθημερινότητά τους δεν είναι σταθερή, το άγχος αυξάνεται και η υγεία των παιδιών γίνεται εύθραυστη».

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Social Science & Medicine».
 
Πηγή: vita.gr

Εγκαταλελειμμένο νεογέννητο σώθηκε από σκύλο!

Ένα εγκαταλελειμμένο κοριτσάκι πήρε το όνομά του, από το όνομα του σκύλου που το βρήκε. 
Η Jade, που «βαφτίστηκε» από το προσωπικό του νοσοκομείου στο οποίο διακομίστηκε στη συνέχεια, βρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο πάρκο Stechford του Μπέρμινγχαμ, τυλιγμένη σε μία πετσέτα και τοποθετημένη σε μία τσάντα.
.
Grandad tells how hero dog saved newborn baby found abandoned in park.
Η Jade φαίνεται πως ήταν μόλις μίας ημέρας όταν βρέθηκε στο πάρκο, ενώ εκτιμάται πως παρέμεινε εκεί για 30 λεπτά, πριν τη βρει ο σκύλος ανάμεσα σε διάφορους θάμνους. 
Αξίζει να σημειωθεί, πως οι γιατροί δήλωσαν ότι εάν η νεογέννητη παρέμενε περισσότερη ώρα εκτεθειμένη σε εξωτερικό περιβάλλον, θα μπορούσε να απειληθεί ακόμη και η ζωή της.
Το κοριτσάκι που ζυγίζει 2,7 κιλά, πρέπει να παραμείνει στο νοσοκομείο μερικές ημέρες, έτσι ώστε να αναρρώσει πλήρως. Την ίδια στιγμή οι αστυνομικές αρχές προσπαθούν να βρουν τη μητέρα της, έρευνα την οποία -πιθανώς- θα βοηθήσει δείγμα DNA από τη σακούλα που βρισκόταν η Jane.

Zougla.gr
madata

Διδάσκοντας το παιδί σας μέσα από τα παραμύθια...

Η σημασία του παραμυθιού στην ανάπτυξη του λόγου
 

Όταν η μαμά λέει, κρατώντας το χέρι του παιδιού της και δείχνοντας την παλάμη και τα πέντε δακτυλάκια του, ένα ένα: «Να ένα περιβόλι, αυτός είναι ο περιβολάρης…» κλπ, τότε, λέει μια πρώτη ιστοριούλα, ένα πρώτο σενάριο και μεταφέρει εικόνες στο παιδί της

Η ανάπτυξη του λόγου αποτελεί μια πολυδιάστατη διαδικασία που μαθαίνεται σταδιακά με ρυθμό που διαφέρει από παιδί σε παιδί. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι γονείς, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν πλήθος τρόπων για να βοηθήσουν στην γλωσσική τους ανάπτυξη. Μεταξύ αυτών και τα παραμύθια!

Η Λογοπαθολόγος και Συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μαρία Ρουσοχατζάκη μας εξηγεί ότι «όταν θυμόμαστε, σκεφτόμαστε, ή ονειρευόμαστε, βλέπουμε στο μυαλό μας εικόνες. Είναι σαν να βλέπουμε μια ταινία, ένα σενάριο με αρχή, μέση και τέλος. Όσο πιο συγκροτημένη είναι η σειρά των εικόνων αυτών, του σεναρίου μας, τόσο πιο συγκροτημένη, οργανωμένη και ξεκάθαρη είναι η ανάμνηση, η σκέψη, η προσδοκία, το όνειρό μας.

Κι ενώ είμαστε σ’ αυτή τη νοητή διαδικασία παρέλασης εικόνων, ακούμε παράλληλα προτάσεις σ’ έναν εσωτερικό λόγο. Είναι, ας πούμε, οι υπότιτλοι των εικόνων μας, προτάσεις που συμπληρώνουν την οπτική αλληλουχία που έχουμε στο μυαλό μας.

Όταν θελήσουμε να μεταφέρουμε σε κάποιον άλλον αυτό που σκεφτόμαστε, τότε οι προτάσεις, οι λέξεις, έχουν απίστευτη, μοναδική σημασία για την πληρότητα της μεταφοράς αυτής.

H σχέση εικόνας-λόγου και “μεταφοράς” από πομπό σε δέκτη, από άνθρωπο σε άνθρωπο αρχίζει απλά, όταν το παιδί είναι πολύ μικρό….

Όταν η μαμά λέει, κρατώντας το χέρι του παιδιού της και δείχνοντας την παλάμη και τα πέντε δακτυλάκια του, ένα ένα: «Να ένα περιβόλι, αυτός είναι ο περιβολάρης…» κλπ, τότε, λέει μια πρώτη ιστοριούλα, ένα πρώτο σενάριο και μεταφέρει εικόνες στο παιδί της.

Η ιστοριούλα αυτή είναι με...

Το Βέλγιο προωθεί τη νομιμοποίηση
ευθανασίας σε παιδιά!!!

Στον Καιάδα!!!
Το Βέλγιο πρώτα δείχνει εγκληματική ανοχή σε περιστατικά βιασμού παιδιών και εν συνεχεία προσανατολίζεται στην θέσπιση ενός νόμου που θα επιτρέπει την ευθανασία σε ανήλικα.
Belgium considering unprecedented law
to grant euthanasia for children
Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση της χώρας προωθεί τη νομιμοποίηση ευθανασίας σε παιδιά. 
Για να γίνει αυτό σύμφωνα με το Reuters, τα ανήλικα θα πρέπει να συμφωνούν όπως επίσης θεωρούνται απαραίτητες η συγκατάθεση των γονιών τους αλλά και η σχετική ιατρική γνωμάτευση που να οδηγεί μία τέτοια κίνηση.    Από το 2002, κάθε ενήλικος Βέλγος που έχει τις υπογραφές δύο γιατρών να βεβαιώνουν πως υποφέρει με αβάσταχτο ψυχολογικό ή σωματικό πόνο, μπορεί να ζητήσει να τερματίσει τη ζωή του, συνήθως μέσω ένεσης με θανατηφόρο μείγμα ουσιών. Οι υποβοηθούμενοι θάνατοι φτάνουν το 1% του συνόλου.
Για τους ανήλικους προτείνεται να έχουν τη δυνατότητα επιλογής του θανάτου εφόσον το ζητούν, οι γονείς τους συναινούν και ένας ειδικός μπορεί να πιστοποιήσει πως το παιδί αντιλαμβάνεται πλήρως όλες τις συνέπειες τις απόφασής του.
«Είναι πολύ σημαντικό, κανένα παιδί δεν πρέπει να υποφέρει», δήλωσε στους Sunday Times ο βουλευτής Ζαν Ζακ ντε Γοθχτ και προσθέτει: «Αφορά το να δίνεις στους ανθρώπους το δικαίωμα να επιλέγουν το πώς και το πότε θα τερματίζουν με αξιοπρέπεια τη ζωή τους».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει πως τουλάχιστον τα 2/3 των Βέλγων στηρίζουν τους νέους νόμους.
Στις προτάσεις περιλαμβάνεται η ιατρικώς υποβοηθούμενη ευθανασία και σε εκείνους που πάσχουν από Αλτσχάιμερ.
Όταν η διάγνωση γίνει και όσο ακόμα διαθέτουν διαύγεια, θα μπορούν να συναινούν στην ευθανασία όταν η ασθένεια επιδεινώσει τόσο την κατάστασή τους ώστε οι γιατροί να κρίνουν πως δεν υπάρχει πλέον επαφή τους με την κοινωνία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ευρώπη, μόνο το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο έχουν νομοθεσία που να επιτρέπει, σε ειδικές περιπτώσεις, την ευθανασία. 
Στην Ελβετία και τη Γερμανία οι γιατροί ετοιμάζουν την ειδική ένεση αλλά είναι οι ασθενείς εκείνοι που πρέπει να την κάνουν στον εαυτό τους.
πηγή: protothema.gr
το βρήκαμε εδώ: gazzetta

Το μέγαλο θαύμα... για την μικρή Βενετία

«Έζησα ένα θαύμα με πρωταγωνιστές τους κυρίους Τζωρτζίδη και Ηλιάδη, οι οποίοι, πλαισιωμένοι από άλλους γιατρούς και νοσηλευτές, μου έδωσαν το παιδί μου πίσω. 
Έφτασε στο Νοσοκομείο ετοιμοθάνατο κι αυτοί το κράτησαν στη ζωή. Είχα αμφιβολίες για το επίπεδο του νοσοκομείου, αλλά αυτό που έζησα ήταν πρωτοφανές».

Με δάκρυα στα μάτια ο πατέρας της Βενετίας -που είναι μόλις 11 μηνών- π. Μιχαήλ Σερβές, επικοινώνησε μαζί μας, θέλοντας να μας περιγράψει την άλλη εικόνα του δημόσιου συστήματος υγείας και κυρίως των ανθρώπων που το υπηρετούν.
Όλα ξεκίνησαν το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης όταν η κορούλα του έπεσε μέσα στο σπίτι με αποτέλεσμα να της προκληθούν δύο κατάγματα στον κρανίο και να δημιουργηθεί ένα εκτενές αιμάτωμα. Το βρέφος έπεσε σε κώμα. Άμεσα μεταφέρθηκε στο Καραμανδάνειο και από κει στο ΠΓΝΠ.     
Το ΕΚΑΒ εξασφάλισε την ταχύτατη μεταφορά του βρέφους ενώ, σύμφωνα με τις περιγραφές του ίδιου, οι γιατροί του Πανεπιστημιακού περίμεναν πανέτοιμοι. «Όταν έφτασα με το ιδιωτικό μου αυτοκίνητο είδα τον βοηθό του κ. Τζωρτζίδη μαζί με νοσηλευτές να σπρώχνουν το φορείο με το παιδί μου διασωληνωμένο και να τρέχουν στον διάδρομο. Μόλις φτάσαμε στα χειρουργεία, καταφθάνει τρέχοντας και ο κ. Τζωρτζίδης. 
..................................
περισσότερα στην πηγή: pelop

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki