Monday 30 December 2013

Για να πηγαίνετε για ύπνο όταν θέλετε εσείς!! Μερικά κολπάκια φιλαράκια μου!!

Κανένα παιδί που σέβεται τον εαυτό του δεν συμφωνεί να πάει για ύπνο την ώρα ακριβώς που του το λένε οι γονείς του.
Μέχρι την ηλικία των δύο ετών, τα περισσότερα πιτσιρίκια έχουν αναπτύξει όλες τις τεχνικές που χρειάζονται για να μεταφέρουν την ώρα του ύπνου όλο και πιο αργά.
.
Με λίγη εξάσκηση, σε μερικούς μήνες θα έχουν καταφέρει να κάθονται στον καναπέ δίπλα στους γονείς τους, μασουλώντας μπισκότα και βλέποντας μεταμεσονύχτιες εκπομπές στην τηλεόραση μέχρι να αποφασίσουν ΕΚΕΙΝΑ ότι ήρθε η ώρα για… νάνι!

Αναγνωρίζετε αυτές τις –πολύ δημοφιλείς τακτικές που ακολουθούν;
.
Τακτική Νο1: Κάνε σχεδόν αδύνατο να σου φορέσει κάποιος πιτζάμες
Μπορείς να το πετύχεις εάν, για παράδειγμα, αρχίσεις να τρέχεις γύρω γύρω όσο πιο γρήγορα μπορείς.
Εάν η μαμά ή ο μπαμπάς σε πιάσουν, άρχισε να χτυπιέσαι ή άσε το βάρος σου εντελώς ελεύθερο ώστε να μοιάζει σαν να κρατάνε αγκαλιά κάτι που ζυγίζει τουλάχιστον 50 κιλά.
Στην περίπτωση που αρχίσουν να σου βγάζουν τα ρούχα, επιχείρησε μια εντυπωσιακή απόδραση και συνέχισε το τρέξιμο γύρω-γύρω  τσιτσίδι!
Τακτική Νο2: Άρχισε να διαμαρτύρεσαι για το πόσο πολύ πεινάς
Η συγκεκριμένη τακτική είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην περίπτωση που γενικά είσαι μάλλον «δύσκολο» παιδί σε ό,τι αφορά το φαγητό.

Εάν λοιπόν δείξεις ένα ξαφνικό ενδιαφέρον να φας κάτι ακριβώς τη στιγμή που η μαμά ή ο μπαμπάς σου λέει ότι είναι ώρα να ετοιμαστείς για ύπνο, οι γονείς σου θα διχαστούν ανάμεσα στην επιθυμία τους να σε πάνε στο κρεβάτι και το φόβο τους ότι θα αφήσουν να κοιμηθείς εντελώς νηστικό και να πεθάνεις της πείνας.
Τακτική Νο 3: Ποτέ μη δεχτείς ότι τα δόντια σου έχουν καθαριστεί πλήρως
Βούρτσισε τα δόντια σου όσο περισσότερη ώρα μπορείς. Ζήτα να βάλεις κι άλλη οδοντόκρεμα. Πες ότι θέλεις να τα πλύνεις με την οδοντόβουρτσα με τη Ντόρα την Εξερευνήτρια και μετά από λίγο πες ότι άλλαξες γνώμη και θες αυτή με τον Τόμας το Τρενάκι.

Πριν ξεκινήσεις το βούρτσισμα, άσε την οδοντόβουρτσα κάτω από τη βρύση μέχρι να σου βάλουν τις φωνές ότι δεν πρέπει να σπαταλάμε το νερό. Αφού τελειώσεις, δήλωσε με στόμφο πως δεν νομίζεις ότι τα δόντια σου είναι όσο καθαρά πρέπει και ξεκίνα όλη τη διαδικασία από την αρχή. Συνέχισε έτσι όσο… σε παίρνει. 
Τακτική Νο 4: Κρύψε το νάνι σου
Καλό είναι να έχεις ήδη καθιερώσει έναν αρκετά σημαντικό αριθμό από αντικείμενα που χρειάζεσαι οπωσδήποτε δίπλα σου προκειμένου να κοιμηθείς. Μια κουβερτούλα, ένα αρκουδάκι, ένα παιχνιδάκι κ.λπ.

Περίπου μία ώρα πριν την ώρα που συνήθως σε βάζουν για ύπνο, κρύψε όλα αυτά τα αντικείμενα σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Έτσι, θα κερδίσεις πολύτιμα λεπτά, όσο οι γονείς σου θα ψάχνουν να εντοπίσουν αυτά τα πράγματα χωρίς τα οποία ξέρουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κοιμηθείς.
Τακτική Νο 5: Διαπραγματεύσου για ώρες ποιο βιβλίο θέλεις να σου διαβάσουν
Όταν πρόκειται να διαλέξεις το βιβλίο που θα σου διαβάσει η μαμά ή ο μπαμπάς όταν ξαπλώσεις, απλά στάσου σαν να έχεις παγώσει μπροστά στη βιβλιοθήκη και φέρσου σαν να είναι εντελώς αδύνατο να αποφασίσεις.
Επίσης, ενδείκνυται να ξεκινήσεις διαπραγμάτευση για το πόσα θα είναι αυτά τα βιβλία. Εάν ο γονιός σου πει «καλά, πάρε δύο», ζήτα τρία. Εάν σου επιτρέψουν τρία, διεκδίκησε τέσσερα κ.ο.κ.
Το σημαντικό είναι να μη δείξεις με κανένα τρόπο ικανοποιημένο. Τέλος, διάλεξε το μεγαλύτερο από τα βιβλία που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη σου.
Τακτική Νο 6: Τράβηξε την προσοχή τους
Όλη την ημέρα οι γονείς σου προσπαθούσαν να σε κάνουν να πεις «πώς κάνει η αγελάδα», να μετρήσεις μέχρι το δέκα ή να πεις το τραγουδάκι για να σε βγάλουν βίντεο. Κι εσύ, ασφαλώς, τους αγνοούσες.
Τώρα είναι η ώρα! «Φόρεσε» το πιο γλυκό σου χαμόγελο, άρχισε να εκστομίζεις τις πιο επιτηδευμένες λέξεις που έχεις στο λεξιλόγιό σου και άνοιξε μια συζήτηση μαζί τους. Πες ένα τραγουδάκι. Πες πόσο πολύ τους αγαπάς. Ο στόχος σου είναι να κάνεις τη μαμά και τον μπαμπά να μην μπορούν να σε αποχωριστούν με ευκολία.
Τακτική Νο 7: Γνωστή και ως «η τεχνική της τελευταίας στιγμής»
Στην περίπτωση που η μαμά ή ο μπαμπάς σε πάρουν αγκαλιά και σε βάλουν στην κούνια, δεν υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις ακόμα.

Δοκίμασε να δυσκολέψεις την αποστολή του γονιού, κάνοντας τόξο τη μέση, κλωτσώντας τα πόδια, κ.λπ. Εάν κι αυτό αποτύχει, υπάρχουν δύο επιλογές:
Ή ξαπλώνεις και δέχεσαι το αναπόφευκτο ή αρχίζεις να τσιρίζεις «μαμά»/«μπαμπά» καθώς εκείνη ή εκείνος αποχωρούν από το δωμάτιο.  
Η συμβουλή μας είναι να κάνεις το πρώτο. Άλλωστε, έκανες ήδη πολύ καλή δουλειά και πάντα υπάρχει η δυνατότητα να βελτιώσεις τις τεχνικές σου αύριο.
Καληνύχτα!!!

Της Ιλάνα Γουάιλς, από το blog της Mommy Shorts.
imommy

Τι περιμένουν τα παιδιά από το 2014;

Η έκδοση του περιοδικού TIME για παιδιά και ο έγκυρος Οργανισμός για την Υγεία των παιδιών KidsHealth.org οργάνωσαν μια έρευνα σε  δείγμα 5.212 παιδιών ηλικίας 7-13 προκειμένου να διαπιστώσουν πως βλέπουν τα παιδιά το μέλλον τους, τι τα ανησυχεί και σε τι ελπίζουν!       
τα περισσότερα παιδιά απάντησαν ότι
αυτό που είναι σημαντικό είναι να απολαμβάνουμε τη
δουλειά βοηθώντας τους άλλους και όχι τα χρήματα

Τι βλέπουν θετικά τα παιδιά
Τα παιδιά βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Τέσσερα στα πέντε παιδιά πιστεύουν ότι τα πράγματα πάνε καλά γι’ αυτά, ενώ το 96% πιστεύει ότι το μέλλον τους θα είναι καλύτερο.
Τα περισσότερα παιδιά έχουν ήδη μια καριέρα στο μυαλό τους. Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή επαγγέλματα που σκέφτονται τα παιδιά να ακολουθήσουν είναι: δάσκαλοι, επαγγελματίες αθλητές, γιατροί, κτηνίατροι και οι σχεδιαστές βιντεοπαιχνιδιών. Συνολικά, τα περισσότερα παιδιά απάντησαν ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι να απολαμβάνουμε τη δουλειά βοηθώντας τους άλλους και όχι τα χρήματα.
Τι ανησυχεί τα παιδιά
Ακόμα κι αν τα παιδιά αισθάνονται θετικά για πολλές πτυχές της ζωής τους εξακολουθούν να νιώθουν ανήσυχα μερικές φορές.
Τρία στα τέσσερα ανησυχούν για τις φιλίες και την εργασία των γονιών τους, ενώ όλα σχεδόν ανησυχούν για το μέλλον της οικογένειας τους. «Αν θα μπορούσα να κάνω μια ευχή για την οικογένεια μου, αυτή θα ήταν να είναι η οικογένεια μου προστατευμένη και ασφαλής λέει χαρακτηριστικά η Ann Kate, 10 ετών από τη Νότια Καρολίνα.
Σε ποιον στηρίζονται
Τρία στα τέσσερα παιδιά δήλωσαν ότι στηρίζονται στους γονείς τους. Για πολλά παιδιά, το δείπνο είναι η κατάλληλη στιγμή για να περάσουν με την οικογένεια τους. Σχεδόν έξι στα 10 παιδιά τρώνε το γεύμα με την οικογένεια πέντε ή περισσότερες φορές τους κάθε εβδομάδα, ενώ οι οκτώ στα 10 τρώνε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
Πόσο χρόνο ξοδεύουν καθημερινά στο τηλέφωνο;
Ένα στα τρία παιδιά δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν το τηλέφωνό τους 15-45 λεπτά κάθε μέρα, ενώ ένα δέκα παραδέχεται ότι ξοδεύει πάνω από πέντε ώρες στο τηλέφωνο σε μια τυπική ημέρα.
Και στον υπολογιστή;
Τα περισσότερα δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν τον υπολογιστή, για διάβασμα, διασκέδαση ή για καθημερινό παιχνίδι
Και το πιο εντυπωσιακό συμπέρασμα της έρευνας;
Εννέα στα δέκα παιδιά –υποστηρίζουν- ότι  βρίσκουν χρόνο για να βοηθήσουν κάποιους που έχουν ανάγκη σε καθημερινή βάση.

Με αυτό ως στόχο, δεν προκαλεί έκπληξη το ελπιδοφόρο συμπέρασμα της έρευνας που λέει ότι τα περισσότερα παιδιά αισθάνονται σίγουρα ότι σε 10 χρόνια, ο κόσμος θα γίνει καλύτερος.
imommy

Παιδικά λογάκια που... κάτι έχουν να μας πουν

Καθημερινά τα παιδιά λένε πράγματα που μας εντυπωσιάζουν με την ευφυΐα και την σοφία τους, κάνοντάς μας να δούμε τη ζωή με άλλη προοπτική.
Αν τους δώσουμε τον χρόνο και τη σημασία που τους αξίζει, μπορούμε όλοι να ωφεληθούμε από αυτές τις σπουδαίες σοφίες των παιδιών, οι οποίες μας υπενθυμίζουν τη σημασία των προτεραιοτήτων, της απλότητας και της καλοσύνης.

«Το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή είναι να είσαι καλός!»

Ξεχωρίσαμε μερικές υπέροχες παιδικές ατάκες για να εμπνευστείτε!

 Για τη φιλία

 Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο mama365

Γιατί είναι καλό για τα παιδιά να πιστεύουν στον Αϊ-Βασίλη;

 Καλό θα είναι να μιλήσουμε στα παιδάκια μας για τον δικό μας, τον αληθινό Άγιο Βασίλειο
Κάποιοι γονείς θεωρούν ότι δεν πρέπει να αμφισβητήσουν ποτέ την ύπαρξη του Αϊ-Βασίλη, ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση στην αιωρούμενη απορία των παιδιών. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι δεν υπάρχει «πρέπει» ή «δεν πρέπει» στην περίπτωση αυτή, αφού ο Αϊ-Βασίλης είναι ένα δώρο από μόνος του… ένα αναπόσπαστο κομμάτι της υπέροχης παιδικής ηλικίας.
Πώς είναι δυνατόν να θέλουμε να στερήσουμε από τα παιδιά μας αυτή τη μαγεία;
1. Η ύπαρξη του Αϊ-Βασίλη ενισχύει τη φαντασία
Ο παχουλός γεράκος με την άσπρη γενειάδα και την κόκκινη στολή, ο σάκος με τα δώρα, το έλκηθρο που σέρνουν οι τάρανδοι, ο ήχος από τις καμπανούλες στον ουρανό και καθετί που είναι πασπαλισμένο με τη μαγική νεραϊδόσκονη επιτρέπουν στο παιδί να πιστέψει ότι τα πάντα είναι δυνατά, επιτρέποντάς το να ταξιδέψει σε φανταστικούς κόσμους. Αν υπάρχει, λοιπόν, οτιδήποτε που μπορεί να γαλουχήσει αυτή την τόσο ευφάνταστη και δημιουργική του πλευρά, δικαιούται να το ζήσει.
2. Το βοηθάει να πιστέψει σε κάτι ανώτερο
Είναι σημαντικό για τα παιδιά να αισθάνονται ότι υπάρχει κάτι πιο πάνω από τον εαυτό τους - μια κοινότητα, ένα σύμπαν, μια πανταχού παρούσα παρουσία. Σε όποια θρησκεία κι αν ανήκετε, ο μύθος του Αϊ-Βασίλη δίνει στα παιδιά ένα λόγο παραπάνω να κοιτούν στον ουρανό και να νιώθουν ότι εκεί πάνω υπάρχει κάτι ανώτερο από τον άνθρωπο.
3. Το βοηθάει να πιστέψει χωρίς χειροπιαστές αποδείξεις
Ο Αϊ-Βασίλης μαθαίνει στα παιδιά να έχουν πίστη σε κάτι χωρίς να χρειάζεται να το δουν ή να το αγγίξουν - κι αυτό είναι σπουδαίο για τη ζωή τους. Είναι κάτι σαν δάσκαλος, που καταφέρνει να φτάσει σε όλα τα παιδιά, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο μέρος του κόσμου, ταξιδεύοντας μέσα από τις καρδιές των ανθρώπων που είναι γεμάτες με αγάπη, χαρά, ελπίδα κι ευτυχία!
4. Οξύνει την κριτική του σκέψη
Η ύπαρξη του Αϊ-Βασίλη αποτελεί ένα μάθημα αξιολόγησης για τα παιδιά, έναν τρόπο για να σκεφτούν και να αξιολογήσουν τα δεδομένα, να οξύνουν την κριτική τους ικανότητα και να καταλήξουν στα δικά τους συμπεράσματα.    
5. Δημιουργεί παιδικές αναμνήσεις
Τι μπορεί να συγκριθεί με τη γλυκιά αγωνία που νιώθει ένα παιδί όταν κοιτάζει έξω από το παράθυρό του, ψάχνοντας στον ουρανό το έλκηθρο του Αϊ-Βασίλη; Και την επόμενη μέρα να ξυπνάει μέσα στη μαγεία των δώρων που του άφησε κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο; Γιατί είναι όντως μαγικό!
Ο Αϊ-Βασίλης μπορεί να μην είναι αληθινός, αλλά αυτές οι αξέχαστες παιδικές αναμνήσεις δεν θα μπορούσαν να είναι πιο αληθινές! Ίσως, τελικά, ένα ακόμα μάθημά του είναι να μας διδάξει να αναγνωρίζουμε τη «μαγεία» και το «μυστήριο» όχι επειδή θα τα δούμε μπροστά μας, αλλά επειδή απλά θα τα νιώσουμε!  
6. Του μαθαίνει να είναι δοτικό
Πέρα από την υλιστική μορφή που οι γιορτές έχουν αποκτήσει στη σύγχρονη κοινωνία, όταν μιλάμε για το Πνεύμα των Χριστουγέννων αναφερόμαστε στη δοτικότητα, την προσφορά, τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει ο καθένας μας στο συνάνθρωπό του. Κι ο ρόλος του Αϊ-Βασίλη κάνει αυτό ακριβώς: Αποδεικνύει ότι, προκειμένου να χαρίσει την αγάπη του στα παιδιά, περνάει μια ολόκληρη νύχτα ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο ενώ όλοι οι υπόλοιποι κοιμούνται… απλά και μόνο για να προσφέρει χαρά!     
7. Ο Αϊ-Βασίλης «είναι» αυτός που λέμε ότι είναι
Είναι ένας ευγενικός άνθρωπος, που αναγνωρίζει την καλοσύνη στα παιδιά και ξέρει καλά ότι, όταν κάποιος κάνει κάτι κακό μία φορά, δεν σημαίνει ότι είναι και κακός γενικότερα. Επίσης, συνεργάζεται με τη μαμά και τον μπαμπά κάθε χρόνο για να τηρούνται όλοι οι κανόνες των Χριστουγέννων, συμπεριλαμβανομένων και των δώρων που θα φέρει στους μικρούς του φίλους. Κι επειδή τα παιδιά παίρνουν πολλά δώρο όλο το χρόνο, στο σάκο του κρύβει ένα μόνο δώρο για τον καθένα, σωστά;
8. Ενισχύει το χαρούμενο κλίμα των γιορτών
Το να πιστεύουν τα παιδιά στην ύπαρξη του Αϊ-Βασίλη δεν κάνει κακό σε κανέναν. Μπορεί σ’ εμάς τους μεγάλους να φαντάζει κάπως αφελές, αλλά για εκείνα είναι σημαντικό: Αθωότητα + Μαγεία = Ευτυχία! Πώς θα μπορούσε ένα μικρό παιδί να διαχειριστεί μια τέτοια αλήθεια και να απαιτήσουμε να επιδείξει υπευθυνότητα προκειμένου να κρατήσει κρυφό ένα τέτοιο μυστικό από όλους τους άλλους;
9. Δεν είναι κάτι που θα κρατήσει για πάντα…
Όσο κι αν πιστεύει ένα παιδάκι στον Αϊ-Βασίλη, αργά ή γρήγορα θα το ξεχάσει, δεν του μένουν και πολλά χρόνια. Η εποχή της αθωότητας περνάει σαν νερό… Οπότε αναρωτιέται κανείς: «Ποιος ο λόγος να του στερήσουμε αυτές τις ελάχιστες μαγικές στιγμές;». Θα έρθει η ώρα που θα ξυπνήσει ένα χριστουγεννιάτικο πρωινό και θα ξέρει την αλήθεια. Τα ξωτικά, οι τάρανδοι, το έλκηθρο - όλα στη φαντασία. Επομένως, γιατί να μην απολαμβάνει τη μαγεία όσο ακόμα υπάρχει;
10. Επειδή πιστεύουμε στον Αϊ-Βασίλη κι εμείς, οι γονείς…
… μιας και είναι ο μοναδικός τρόπος να νιώσουμε και πάλι παιδιά, έστω και για λίγο στη ζωή μας!

Από τη συγγραφέα και μαμά Michelle Horton, μέσα από το blog της «EarlyMama».
το βρήκαμε εδώ: imommy

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki