Thursday 25 August 2022

Αυτοσχέδια Παιχνίδια για Καληνύχτα


Αφού πλύνετε δοντάκια, φορέσετε πυτζάμες και ξαπλώσετε, πριν κοιμηθείτε, μπορείτε να κάνετε μικρά και ευχάριστα παιχνιδάκια στο κρεβάτι... 
  • Διαλέξτε το 1ο γράμμα από το όνομα του παιδιού ή του δικού σας ή κάποιου άλλου αγαπημένου προσώπου, π.χ. Βασίλης, γράμμα «Β» (βήτα).
  • Στη συνέχεια προσπαθήστε να βρείτε μέσα στο δωμάτιο αντικείμενα που αρχίζουν από το γράμμα «Β», άλλα ονόματα, αντικείμενα, ζώα, φαγητά κ.λ.π
  • Πείτε στο παιδί να επιλέξει ένα χρώμα (δώστε αρχικά τις επιλογές των τριών βασικών χρωμάτων: κόκκινο, μπλε ή κίτρινο).
  • Προσπαθήστε να εντοπίσετε μέσα στο δωμάτιο, αντικείμενα με αυτό το χρώμα και στη συνέχεια απαριθμήστε τα (αν είναι δυνατόν στην απαρίθμηση να ακουμπάτε τα αντικείμενα)
  • Περιγράψτε ένα αντικείμενο στο δωμάτιο και βάλτε το παιδί να μαντέψει, μετά η σειρά σας. Π.χ. είναι ξύλινο, έχει τέσσερα πόδια και βρίσκεσαι τώρα πάνω. Τι είναι;
  • Πείτε σύντομες προτάσεις- ιστοριούλες, και θέτοντας ερωτήσεις, βάλτε το παιδί να μαντέψει τη συνέχεια ή να επινοήσει τη δική του. Π.χ. Σήμερα πήγα στο φούρνο και....Τι αγόρασα;.... στη συνέχεια πέρασα από το μανάβη και .....Πού πήγα μετά; .... ξαφνικά χτύπησε το τηλέφωνο.... Ποιος ήταν και τι ήθελε;..... και όπως προχώραγα άκουσα ένα θόρυβο.... Από πού ερχόταν; Πώς έκανε ο θόρυβος;.....
Καλή διασκέδαση!

Αναστασία Βαρδακώστα
Λογοπεδικός
Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας
ΜSc Potsdam Universitaet, University of Groningen,
Γερμανία-Ολλανδία, ΤΕΑΠΗ, Πανεπιστήμιο Αθηνών
από lovebaby

Να το πετάξω; Όχι, το θέλω! (Διαταραχή Θησαυρισμού) / What is hoarding disorder?

Βουνά από ρούχα. Αρχαίες ηλεκτρικές συσκευές. 
Άδειες πλαστικές συσκευασίες. Κουτιά. Μπουκάλια. 
Σακούλες. Αποξηραμένα τρόφιμα. 
Βιβλία και τετράδια. Πάκους από χαρτιά. 
Γυαλικά και κατσαρόλες. Αποτσίγαρα. Σκουπίδια. 
Κάθε λογής αντικείμενο συναισθηματικής, πρακτικής ή μηδενικής χρησιμότητας.
Αυτά θα βρεις αν τρυπώσεις στο υπόγειο, την αποθήκη ή το σπίτι ενός θησαυριστή! Αν φυσικά καταφέρεις να περπατήσεις ανάμεσα στα εκατομμύρια πράγματα που εκείνος έχει στοιβάξει.

Όχι δεν πρόκειται για έναν συλλέκτη που μαζεύει με τάξη και οργάνωση αντικείμενα της αρεσκείας του. Αλλά για έναν ασθενή που σύμφωνα με τα επίσημα διαγνωστικά εργαλεία πάσχει από.. θησαυρισμό.

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΕΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΙΣΤΗ
    Θα τον αναγνωρίσεις ανάμεσα στα πρόσωπα των γνωστών και φίλων σου γιατί είναι αυτός που:
  • Έχει στις ντουλάπες και τα συρτάρια του δεκάδες αντικείμενα. Απ’ το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο. Απ’ το πιο παλιό μέχρι το πιο πρόσφατο. Κι απ’ το πιο πρακτικό ως το πιο ανούσιο. Γιατί.. μπορεί κάπου να χρειαστούν!
  • Συνηθίζει να δημιουργεί γύρω του μια ατελείωτη ακαταστασία μέχρι ο χώρος να γίνει εντελώς ακατάλληλος για δουλειά ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα.
  • Σε σταματάει ένα βήμα πριν τον κάδο για να μην πετάξεις αυτό που κρατάς. Ακόμη κι αν δεν έχει καταλάβει καν τι είναι. Και διασώζει το ‘πολύτιμο’ σκουπίδι λέγοντας σου ‘Άσε! Θα το κρατήσω εγώ.’
  • Θυμώνει έντονα ή λυπάται φοβερά αν κατά λάθος και -πολύ περισσότερο- αν εσκεμμένα πετάξεις κάποιον απ’ τους μικρούς θησαυρούς του.
  • Αποφεύγει ή αναβάλλει διαρκώς το καθάρισμα, την οργάνωση και την τακτοποίηση σ’ ένα πλαίσιο τελειομανίας ή απλώς κακής αίσθησης προγραμματισμού.
ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΙΣΜΑΤΟΣ
1. Τα συσσωρευμένα αντικείμενα δημιουργούν συνθήκες ανυπόφορης ακαταστασίας.

2. Σημαντικά και χρήσιμα πράγματα χάνονται ή κρύβονται ανάμεσα σε σωρούς αχρείαστων άλλων.

3. Δημιουργούνται δυσκολίες σε καθημερινές δραστηριότητες όπως το μπάνιο ή το μαγείρεμα εξ’ αιτίας της συσσώρευσης.

4. Επιμέρους χώροι ή και ολόκληρα σπίτια αχρηστοποιούνται .

5. Καλλιεργούνται ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης από αλλοιωμένα τρόφιμα και σκουπίδια.

6. Διακυβεύεται η ασφάλεια και η ακεραιότητα του ατόμου και των οικείων του από τυχόν πτώσεις.

7. Ο θησαυριστής έρχεται σε διαρκείς ρήξεις με το οικογενειακό του περιβάλλον λόγω της βλαπτικής του συνήθειας.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ
    Αν και συχνά διακρίνουμε στον περίγυρό μας άτομα με τέτοιου είδους πρακτικές, ο θησαυρισμός περνά στο φάσμα της διαταραχής όταν:

– Υπάρχει έντονη δυσκολία του ατόμου να αποχωριστεί τα αντικείμενα ανεξαρτήτως της πραγματικής ή συναισθηματικής τους αξίας

– Το άτομο αισθάνεται ότι διασώζει ή έστω δεν απορρίπτει ένα αντικείμενο, όταν το αποθηκεύει

– Οι ενεργοί χώροι διαβίωσης παρεμποδίζονται εξ’ αιτίας της συσσώρευσης

–  Οι κοινωνικοί , επαγγελματικοί ή άλλοι τομείς της ζωής πλήττονται

– Η συμπεριφορά δεν αποτελεί μέρος άλλης ιατρικής κατάστασης (πχ. συνέπεια εγκεφαλικού επεισοδίου) ή απότοκο άλλης ψυχικής νόσου (π.χ. θησαυρισμός που προκύπτει από ψευδαισθήσεις στα πλαίσια της σχιζοφρένειας ή από μειωμένη ενέργεια εξ’ αιτίας της κατάθλιψης).
Προσοχή! Στη σύγχρονη εποχή σημάδια νοσηρού θησαυρισμού μπορεί να παρατηρηθούν και σε ψηφιακό επίπεδο.
    Η θεραπεία της διαταραχής και στις δυο περιπτώσεις, απαιτεί χρόνο. Ωστόσο, εμφανίζει ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην αλλαγή τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς του ασθενούς.

Χρύσα Βοζίκη, Ψυχολόγος-Εκπαιδευτικός
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Φανουρόπιτα: Η Γλυκιά Πίτα των Προσδοκιών / A traditional pie dedicated to Saint Fanourios

Όταν αναζητούμε κάτι που χάσαμε ή κάτι που δεν έχουμε ακόμα, οι Έλληνες συνηθίζουμε να τάζουμε μια πίτα στον Άγιο Φανούριο για να μας βοηθήσει να το βρούμε. 
Η γιορτή του είναι στις 27 Αυγούστου, όμως φανουρόπιτα μπορούμε να φτιάχνουμε όποτε νοιώθουμε την ανάγκη να ζητήσουμε βοήθεια, οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου.

By Adventures of an Orthodox Mom
A traditional pie dedicated to
Saint Fanourios
Οι παραλλαγές της πίτας στηρίζονται στις αναλογίες των υλικών. Περισσότερα υγρά, περισσότερο μοιάζει με κέικ (φουσκωτή και μαλακή). Λιγότερα υγρά, περισσότερο μοιάζει με μπισκότο (πιο χαμηλή και πιο τριφτή). Η συνταγή που σας δίνω ανήκει στη δεύτερη ομάδα.

Το μυστικό, όμως, για να κάνετε φανουρόπιτα που δεν θα σας κάτσει βαριά στο στομάχι, βρίσκεται στην εκτέλεση και όχι στα υλικά. Χτυπήστε καλά στο μίξερ το λάδι, τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού μα σταματήστε εκεί το χτύπημα. Το αλεύρι πρέπει να το προσθέσετε στο τέλος ανακατεύοντας ελάχιστα με μια ξύλινη κουτάλα όσο χρειάζεται να ενωθεί το μείγμα.

Αν συνεχίσετε το χτύπημα στο μίξερ, τα υγρά υλικά και το χτύπημα αναπτύσσουν στο αλεύρι τους δεσμούς της γλουτένης και μέσα στο μείγμα δημιουργούνται “λαστιχένιες” ενώσεις, εξαιρετικά δύσπεπτες. Το ανακάλυψα όταν, φτιάχνοντας φανουρόπιτα για μια φίλη, χτύπησα το μείγμα στο “σούπερ” μίξερ μου για να γίνει μια “σούπερ” πίτα. Πολύ ευγενικά μου είπε ότι της έπεσε βαριά στο στομάχι και μετά έψαξα και βρήκα το λάθος.

Η πίτα που έφτιαξα ήταν τριφτή, τραγανή και πολύ ελαφριά στην πέψη. Αν την αφήσετε ξεσκέπαστη να στεγνώσει κάνει καταπληκτικά νηστίσιμα παξιμάδια.

Υλικά:
  • 2/3 κούπας ελαιόλαδο
  • 2/3 κούπας ζάχαρη 
  • Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
  • 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού (ενισχυμένο με λίγο κονιάκ ή ρούμι) 
  • 1 κουτάλι γλυκού σόδα
  • 1 κουταλιά σούπας κανέλα
  • 1 κούπα σταφίδες (ξανθές /ή μαύρες) 
  • 1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα (ή αμύγδαλα ή cashews)
  • 2 κούπες αλεύρι μαλακό 
  • 2 κουταλιές γλυκού μπέκιν πάουντερ
Εκτέλεση:
* Χτυπάμε καλά στο μίξερ το λάδι και τη ζάχαρη. 
* Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και προσθέτουμε στο μείγμα, μαζί με το ξύσμα του πορτοκαλιού.
* Σταματάμε το χτύπημα στο μίξερ και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
* Προσθέτουμε κανέλα, σταφίδες, καρύδια και το αλεύρι -κοσκινισμένο με το μπέκιν, ανακατεύοντας ελάχιστα όσο να ενωθούν τα υλικά.
* Αλείφουμε με λάδι ένα ταψάκι διαμέτρου 26 εκ, πασπαλίζουμε με αλεύρι, τινάζουμε καλά και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
* Ψήνουμε στους 175 βαθμούς Κελσίου για 45 λεπτά περίπου. * Ελέγχουμε αν ψήθηκε βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει καθαρή είναι έτοιμο.
* Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να σταθεί για λίγα λεπτά και αναποδογυρίζουμε την πίτα σε σχάρα (στρωμένη με λαδόκολλα για να μην μείνουν τα αποτυπώματά της πάνω στο γλυκό). 
* Όταν κρυώσει εντελώς την αναποδογυρίζουμε ξανά σε πιατέλα σερβιρίσματος. 
* Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki