Sunday 1 March 2009

Βραζιλία: Εννιάχρονο κοριτσάκι, θύμα βιασμού

Το χαμομηλάκι: Διαμαρτυρία για την κακοποίηση του Παιδιού

Τα παιδιά δεν θα έχουν δεύτερη ευκαιρία.

 
Ένα κορίτσι εννέα ετών, θύμα βιασμού από τον πατριό της, η οποία εγκυμονούσε δίδυμα, υποβλήθηκε σε επέμβαση άμβλωσης.
Ο Σέρζιου Καμπράλ του κέντρου υγείας Αμάουρυ δε Μεδέιρους του Πανεπιστημίου του Περναμπούκου δήλωσε ότι η επέμβαση ήταν επιτυχής και το κορίτσι αναρρώνει με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Οι αμβλώσεις είναι παράνομες στη Βραζιλία• ωστόσο ο νόμος επιτρέπει εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις βιασμών και κυήσεων που θέτουν τη ζωή των εγκύων σε κίνδυνο. Ο Καμπράλ είπε ότι η επέμβαση έγινε με τη συναίνεση της μητέρας της μικρής καθώς και της ίδιας.

Οι γιατροί ανέφεραν ότι η εγκυμοσύνη, που βρισκόταν στην 15η εβδομάδα, θα έθετε τη ζωή της μικρής σε μεγάλο κίνδυνο. Είχε ύψος μόλις 1,33 μ. και βάρος 36 κιλά.
Παρ' όλ' αυτά οι θεράποντες γιατροί δέχθηκαν έντονες πιέσεις από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, η οποία προσπάθησε να αποτρέψει την έκτρωση. Ο Μάρσιου Μιράντα, δικηγόρος που εκπροσωπεί την αρχιεπισκοπή Ολίντα και Ρεσίφε, στη βορειοανατολική Βραζιλία, απείλησε να καταθέσει μήνυση σε βάρος της μητέρας της μικρής.
Ο πατριός της 9χρονης, 23 ετών, ομολόγησε το βιασμό της και συνελήφθη στη Ρεσίφε, πρωτεύουσα της πολιτείας Περναμπούκου. Σύμφωνα με την αστυνομία, το κορίτσι ήταν θύμα σεξουαλικής κακοποίησης ήδη από την ηλικία των 6 ετών.
Η κύηση αποκαλύφθηκε όταν το κορίτσι άρχισε να παραπονιέται για ζαλάδες και αισθανόταν συχνά άρρωστη, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Folha Online. Όπως ανέφερε το Φόλια, οι ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε με πρωτοβουλία της ανάστατης μητέρας της αποκάλυψαν ότι ήταν έγκυος.
Εννιάχρονη έγκυος σε δίδυμα

Συγκλονίζει τη Βραζιλία η υπόθεση μίας 9χρονης που έμεινε έγκυος σε δίδυμα από τον θετό της πατέρα.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το κορίτσι κακοποιούνταν σεξουαλικά από τον 23χρονο από την ηλικία των 6 ετών. Ο νεαρός για να την προσεγγίζει της έδινε ως αντάλλαγμα ένα βραζιλιάνικο Ρεάλ, δηλαδή περίπου 0,30 ευρώ, για κάθε επαφή.


Η υπόθεση έγινε γνωστή όταν το κορίτσι μπήκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με δυνατούς πόνους στο στομάχι. Τότε οι γιατροί ανακάλυψαν ότι ήταν 4 μηνών έγκυος και μάλιστα σε δίδυμα.
Το μικρό κορίτσι τώρα παρακολουθεί ομάδα γιατρών και ψυχολόγων και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει είναι μεγάλοι. Σύμφωνα με τους γιατρούς, εξαιτίας του μικρού της ηλικίας της το σώμα της δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά και δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει. Αντιμετωπίζει όμως και μεγάλο κίνδυνο εάν διακόψει την κύηση εξαιτίας του προχωρημένου της εγκυμοσύνης.
Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία ο 23χρονος συνελήφθη και εξετάζεται το ενδεχόμενο να έχει κακοποιήσει σεξουαλικά και την 14χρονη ανάπηρη αδερφή της 9χρονης.
πηγή

Η προπύρα: Η σπιτική λαγάνα

Σαν φούρνιζαν οι παλιές μανάδες,
τελευταία έβαζαν στο φούρνο την προπύρα που την άφηναν έξω - έξω, κοντά στην πόρτα του φούρνου. Η προπύρα ήταν ακριβώς ίδια με τη σημερινή λαγάνα που τρώμε κάθε Καθαρή Δευτέρα. 
Ετοιμαζόταν πολύ πιο γρήγορα απ' τα άλλα ψωμιά και τρωγόταν ζεστή. 
Στα παιδιά άρεσε πολύ με τουλουμοτύρι, σαν πρωινό φαγητό.
Το σπίτι όλο μοσχοβόλαγε 
απ' τ΄αχνιστό ψωμί,
και στο μυαλό 
και στην καρδιά 
οι αναμνήσεις από τις ευωδιές του σπιτικού 
ανεξίτηλα καταγράφονταν.
Σπιτική λαγάνα λοιπόν.
.
Πανεύκολη στο πλάσιμο και στο ψήσιμο.
Λίγα τα υλικά, φτηνά, αλλά πλούσιο και γευστικό το αποτέλεσμα
  • αλευράκι ένα κιλό, για τις χρήσεις όλες
  • νερό, δυο ποτήρια ζεστό, όχι να καίει
  • μαγιά, ένα φακελλάκι
  • σουσάμι και αλατάκι
Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι τα 2 ποτήρια το νερό. 
Σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε στο κέντρο μια γουβίτσα. 
Εκεί μέσα ρίχνουμε το αλάτι. 
Γεμίζουμε μισό ποτήρι με το νερό που έχουμε ζεστάνει και εκεί μέσα διαλύουμε καλά τη μαγιά. Ρίχνουμε αυτό το νερό στο μπωλ κι αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας όσο νερό χρειαστεί, ώστε η ζύμη μας να μην κολλά στα χέρια μας αλλά ούτε και να είναι πολύ σφιχτή. 
Χωρίζουμε σε κομμάτια (ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού που έχουμε) τη ζύμη και ανοίγουμε το κάθε ένα με τον πλάστη σε σχήμα λαγάνας. 
Βάζουμε τις λαγάνες στα ταψιά και τα τυλίγουμε με κουβέρτες. 
Όταν διπλασιαστεί ο όγκος τους, τις πατάμε με τα δάχτυλά μας να κάνουν γουβίτσες και τις τρυπάμε που και που με ένα πιρούνι. 
Κατόπιν με ένα πινέλο τις αλείφουμε με νερό και τις πασπαλίζουμε με το σουσάμι. 
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.
 
Καλή επιτυχία!!
Και καλή μας όρεξη!!

Μάρτιος ο μήνας της «Κρόκης», των χελιδονιών και όχι μόνο... Καλό μήναααα !!!

Μάρτης ή Μαρτιά Ο «Μάρτης», είναι ένα παμπάλαιο έθιμο. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και μάλιστα στα Ελευσίνια Μυστήρια. Οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων, έδεναν μια κλωστή, την «Κρόκη», στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.
Από την 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στο χέρι τους, στον καρπό, ένα βραχιολάκι φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον «Μάρτη» ή «Μαρτιά».

Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, ο «Μάρτης», προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Τον «Μάρτη» τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη, και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι. 
Σε μερικές περιοχές τον έβαζαν και στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού «για να μην σκοντάφτουν» ή σαν δαχτυλίδι στο δάχτυλο.
Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να τον χρησιμοποιήσουν για να χτίσουν την φωλιά τους. 
Αν το Πάσχα πέσει μέσα στον Μάρτη, τον καίνε στην λαμπάδα της Ανάστασης.
 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki