Thursday 24 October 2013

Δυο ακόμη πλεονεκτήματα του μητρικού γάλακτος

Πολύ συχνά οι διαιτολόγοι και οι επιστήμονες του χώρου υγείας τονίζουν τα πολλαπλά πλεονεκτήματα του μητρικού γάλακτος στην υγεία και στην ανάπτυξη του βρέφους έναντι των υποκατάστατων αγελαδινού γάλακτος, με τα οποία τρέφονται βρέφη που δεν θηλάζουν.
 
Ένα αξιοσημείωτο πλεονέκτημα που πιθανόν δεν γνωρίζετε είναι ότι βρέφη που θηλάζουν σπάνια γίνονται δυσανεκτικά στη λακτόζη παρουσία οξέων γαστρεντερικών λοιμώξεων σε σχέση με βρέφη που τρέφονται με υποκατάστατα. 
Έτσι, λοιπόν τα βρέφη που θηλάζουν φαίνεται να ανέχονται το μητρικό γάλα κατά τη διάρκεια των λοιμώξεων του γαστρεντερικού σωλήνα παρά την υψηλότερη περιεκτικότητά του σε λακτόζη συγκριτικά με τα υποκατάστατα αγελαδινού γάλακτος.
Συγκεκριμένα, το μητρικό γάλα έχει 7% περιεκτικότητα σε λακτόζη έναντι 4,8% των εμπορικών σκευασμάτων.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην παρουσιάζονται σημαντικά προβλήματα σίτισης κατά τη διάρκεια οξέων γαστρεντερικών λοιμώξεων σε βρέφη που θηλάζουν.

περισσότερα στην πηγή: neadiatrofis
...................................
Ένα αξιοσημείωτο πλεονέκτημα που πιθανόν δεν γνωρίζετε είναι ότι το μητρικό γάλα περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις του αμινοξέος ταυρίνη.
Η ταυρίνη είναι απαραίτητη για τη σύζευξη των χολικών οξέων, τα οποία αποτελούν τα κύρια συστατικά της χολής και είναι απαραίτητα για την απορρόφηση του λίπους.  

Επίσης, η ταυρίνη λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής και νευρορυθμιστής στον εγκέφαλο και στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, μεταφέροντας σήματα και διεγέρσεις μεταξύ των νευρώνων.
Η πρόσληψη ταυρίνης μέσω της διατροφής ενός βρέφους είναι απαραίτητη, καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει επαρκείς ποσότητες αυτού.
Επομένως, η πρόσληψη αυτού κατά τα πρώτα στάδια της ζωής είναι απαραίτητη και το μητρικό γάλα είναι εκείνο που εξασφαλίζει επαρκείς ποσότητες αυτού.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Ψευδάργυρος:
Ένα συστατικό αναντικατάστατο για ένα παιδί

Διατροφικές πηγές ψευδαργύρου είναι το κρέας, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί (ανάλογα και με την περιεκτικότητα του εδάφους σε ψευδάργυρο), το αυγό και τα δημητριακά ολικής άλεσης.
.
Ο ψευδάργυρος είναι κυριολεκτικά παρόν σε κάθε κύτταρο συμμετέχοντας σε πληθώρα λειτουργιών: παίρνει μέρος σε περισσότερες από 100 ενζυμικές αντιδράσεις μέσω των οποίων ο οργανισμός μεγαλώνει και αναπτύσσεται, συμμετέχει στη σύνθεση των πρωτεϊνών, τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, τη σύνθεση του DNA, την επούλωση, ενώ παράλληλα ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και είναι απαραίτητος για τις αισθήσεις της οσμής και τη γεύσης.
.
Zinc: Essential for Human Health
.
Η σημασία της επαρκούς πρόσληψης ψευδαργύρου είναι εμφανής από τη σύλληψη, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι γυναίκες που στην εγκυμοσύνη έχουν ήπια ανεπάρκεια του μετάλλου, έχουν υψηλό κίνδυνο το έμβρυο τους να παρουσιάσει επιβράδυνση της ενδομήτριας ανάπτυξης. 
Αλλά και αργότερα για το βρέφος, το παιδί προσχολικής και σχολικής ηλικίας και για τον έφηβο, καθώς σε έλλειψη του παρατηρείται καθυστερημένη ανάπτυξη, απώλεια όρεξης (με πιθανή επακόλουθη έλλειψη και άλλων θρεπτικών στοιχείων), ευαισθησία σε λοιμώξεις και γενικότερη πτώση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ωστόσο προσοχή πρέπει να δίνεται και στην υπερβολική πρόσληψη του ιχνοστοιχείου, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα και σε δυσαπορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών όπως ο σίδηρος και ο χαλκός. 
Διατροφικές πηγές ψευδαργύρου είναι το κρέας, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί (ανάλογα και με την περιεκτικότητα του εδάφους σε ψευδάργυρο), το αυγό και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
Πηγή

Φτιάξτε Ελληνική Σημαία και Σημαιάκια για στολισμό

Τυπώνουμε την Ελληνική Σημαία.
Ζωγραφίζουμε με μπλε όπου υπάρχουν οι τελίτσες.
Βάφω με γαλάζιο χρώμα στις βουλίτσες
και με κίτρινο τον σταυρό
thaliadaskala

Πριν κόψουμε δεν ξεχνάμε να αφήσουμε αριστερά  της σημαίας λίγο περιθώριο για να μπορέσουμε να το διπλώσουμε γύρω από ένα καλαμάκι από σουβλάκι

Γιρλάντα Ελληνική Σημαία για στολισμό

250.000 παιδιά το χρόνο εξαφανίζονται στην Ευρώπη

Συνολικά «250.000 παιδιά εξαφανίζονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη», δηλαδή «ένα παιδί κάθε δύο λεπτά», σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διευκρινίζει η Ντελφίν Μοραλίς. 
Ωστόσο σχετικοποιεί τους αριθμούς αυτούς, υπογραμμίζοντας πως «η συλλογή πληροφοριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πολύ κακή».

Ανάμεσα σ' αυτά τα εξαφανισμένα παιδιά, η μεγάλη πλειονότητα είναι φυγάδες, αλλά επίσης παιδιά «που απάγονται από τον έναν από τους γονείς τους» στη διάρκεια δύσκολων χωρισμών.
«Οι πολύ ανησυχητικές εξαφανίσεις», οι οποίες είναι κατά πολύ λιγότερες, αντιπροσωπεύουν «2% ως 5% των περιπτώσεων», δηλαδή από 5.000 ως 12.500 ανηλίκους.

«Ποιος είναι ο αληθινός αριθμός;», αναρωτιέται ο Ερίκ Μουζέν, ο πατέρας της Εστέλ, η οποία εξαφανίσθηκε το 2003 στη Γαλλία, στο νομό Σηκουάνα και Μάρνη, και προσθέτει: 
«Δέκα χιλιάδες παιδιά, αρχίζει να γίνεται μια μικρή πόλη». Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό που λείπει είναι μια κεντρική βάση δεδομένων για τα εξαφανισμένα παιδιά».

 
Οι συγγενείς ενός παιδιού που εξαφανίζεται μπορούν να τηλεφωνούν στο 116000, έναν αριθμό που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα σε 25 χώρες της Ευρώπης.
ethnos

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki