Sunday 19 April 2015

Φτιάχνουμε τα δικά μας φυσικά αντικουνουπικά!!

1. Φυτά και βότανα
Δενδρολίβανο, βασιλικός, φασκόμηλο, δυόσμος, λεμονόχορτο, ευκάλυπτος, λεβάντα, σκόρδο, σιτρονέλα και γεράνι: 
Φυτέψτε τα οπουδήποτε γύρω από το σπίτι και κυρίως κοντά σε ανοίγματα (πόρτες και παράθυρα) ή προμηθευτείτε τα αντίστοιχα αιθέρια έλαια. Εδώ θα πρέπει να δείξετε προσοχή, μια που κάποια έλαια δεν ενδείκνυνται για εγκύους και βρέφη.
Πώς να τα χρησιμοποιήσουμε:

Διαλύουμε αιθέρια έλαια της επιλογής μας (κάποιο από τα παραπάνω) σε νερό ή σε νερό και οινόπνευμα και ψεκάζουμε τους τοίχους και τα φυτά εξωτερικά και εσωτερικά του σπιτιού κάθε 15-20 μέρες. Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσαμε να βράσουμε κάποιο ή κάποια από τα παραπάνω βότανα και να χρησιμοποιήσουμε το «αντικουνουπικό» μας σε ψεκαστήρι πάλι στους τοίχους, τα φυτά ή και πάνω μας.

2. Βιταμίνη Β1
Έχει αποδειχθεί πως η επαρκής λήψη της συγκεκριμένης βιταμίνης δρα κατά των τσιμπημάτων των κουνουπιών.

3. Αποφεύγουμε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο
Οι τροφές αυτές, όπως οι μπανάνες για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί πως το γαλακτικό οξύ που παράγεται μετά την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο έλκει τα κουνούπια. Επίσης η κατανάλωση μπύρας αυξάνει τις πιθανότητες να προσελκύσουμε κάποιο κουνουπάκι.

4. Αποφεύγουμε τα σκούρα ρούχα
Τα
κουνούπια έλκονται από τα σκούρα ρούχα που «δεσμεύουν» τη θερμότητα καθώς και από ρούχα με λουλουδάτα σχέδια ή έντονα χρώματα. Φοράμε ρούχα που μας ....


περισσότερα στο πράσινο χαμομηλάκι

Εντομοαπωθητικά και παιδί

Τα εντομοαπωθητικά είναι πολύ χρήσιμα τόσο στους ενήλικες αλλά πολύ περισσότερο στα παιδιά.
Τα κουνούπια δεν είναι μόνο ενοχλητικά με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην αφήνουν ένα παιδί να κοιμηθεί.
Δυστυχώς κάποιες φορές μπορεί επίσης να μεταφέρουν ιούς οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες στο παιδί, όπως τον ιό του Νείλου.

Πρόσφατα αναφέρθηκαν αρκετά κρούσματα στην Ελλάδα από τον ιό του Νείλου. Γι αυτό αν το παιδί θα παίξει ή θα κινηθεί σε χώρους που υπάρχουν κουνούπια καλό είναι να το προστατεύσουμε με ένα εντομοαπωθητικό. Τα κουνούπια δεν κυκλοφορούν μόνο τη νύκτα αλλά και την ημέρα άσχετα αν δεν τα βλέπουμε ή δεν τα ακούμε, γι αυτό καλό είναι να χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά συνεχώς.

Γιατί τα κουνούπια τσιμπούν τα παιδιά, ενήλικες;
Τα κουνούπια τσιμπούν τους ανθρώπους (Παιδί, ενήλικα) γιατί χρειάζονται μια πρωτεΐνη την οποία βρίσκουν στο ανθρώπινο αίμα. Η ουσία αυτή χρησιμοποιείται για να φτιάξουν τα αυγά τους. Τα κουνούπια ελκύονται από τη μυρωδιά του δέρματος (Γι αυτό μερικά παιδιά ελκύουν πολύ περισσότερο τα κουνούπια) και από το διοξείδιο του άνθρακα που βρίσκεται στον αέρα που εκπνέει ένα παιδί.

Πώς δρα ένα εντομοαπωθητικό;
Τα εντομοαπωθητικά δεν σκοτώνουν τα κουνούπια. Απλά τα απωθούν. Γι αυτό θα δείτε ή θα ακούσετε κουνούπια να κυκλοφορούν γύρω από το παιδί με το εντομοαπωθητικό.

Ποίο εντομοαπωθητικό είναι κατάλληλο για το παιδί;
Τα εντομοαπωθητικά που κυκλοφορούν στην αγορά χωρίζονται σε δυο ουσιαστικές κατηγορίες:
  • A. Τα εντομοαπωθητικά που περιέχουν μια τοξική ουσία που λέγεται N,N-diethyl-m-toluamide και συνήθως γράφεται σαν "DEET".
  • B. Εντομοαπωθητικά που περιέχουν αιθέρια έλαια.
Α. Εντομοαπωθητικά που περιέχουν "DEET"
Όλοι γνωρίζουμε ότι η N,N-diethyl-m-toluamide (DEET) είναι μια τοξική ουσία. Καμία μελέτη δεν υπάρχει στην βιβλιογραφία για το ποια συγκέντρωση DEET είναι ασφαλής για τα παιδιά. Η Επιτροπή περιβαλλοντικής υγείας της ΑΑΡ έχει πρόσφατα ανακοινώσει ότι η χρήση εντομοαπωθητικών με DEET στα παιδιά με συγκέντρωση 10% εμφανίζονται να είναι τόσο ασφαλείς όσο τα προϊόντα με μια συγκέντρωση 30% όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις στις ετικέτες προϊόντων.
Η αποτελεσματικότητα των εντομοαπωθητικών εξαρτάται από την περιεκτικότητα του προϊόντος στο φάρμακο. Φαίνεται πιο κάτω.
  • Συγκέντρωση 23.8% DEET στο εντομοαπωθητικό παρέχει προστασία για 5 ώρες.
  • Συγκέντρωση 20% DEET στο εντομοαπωθητικό παρέχει προστασία για 4 ώρες.
  • Συγκέντρωση 6.65% DEET στο εντομοαπωθητικό παρέχει προστασία για 2 ώρες.
  • Συγκέντρωση 4.75% DEET στο εντομοαπωθητικό παρέχει προστασία για 1.5 ώρες.
Από ποία ηλικία μπορούν να χρησιμοποιηθούν εντομοαπωθητικά στα παιδιά;
Εντομοαπωθητικά με χαμηλές συγκεντρώσεις DEET μπορεί να χρησιμοποιηθούν από την ηλικία 2 μηνών και άνω.

Β. Εντομοαπωθητικά που περιέχουν αιθέρια έλαια.
Τα εντομοαπωθητικά αυτά δεν περιέχουν συνθέσεις αιθέριων ελαίων. Είναι από πολύ παλιά γνωστό ότι τα αιθέρια έλαια απωθούν τα κουνούπια. Το γεγονός ότι εξατμίζονται πολύ γρήγορα σημαίνει πως η δράση τους είναι μόνο για λίγο χρονικό διάστημα. Πρόσφατα όμως δημιουργήθηκαν εντομοαπωθητικά από φυσικά αιθέρια έλαια, τα οποία απελευθερώνονται σταδιακά με αποτέλεσμα να έχουν δράση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι ακόλουθες οδηγίες – συμβουλές είναι χρήσιμο να δοθούν στους γονείς από το παιδίατρο σε περίπτωση που οι γονείς επιλέξουν εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET.
  • Κατά τη χρησιμοποίηση της απωθητικής ουσίας σε ένα παιδί, εφαρμόστε την πρώτα στα χέρια σας και μετά στο παιδί σας. Αποφύγετε τα μάτια και το στόμα των παιδιών.
  • Γονείς, μην εφαρμόζετε εντομοαπωθητικά στα χέρια των παιδιών. Τα παιδιά έχουν τη τάση να βάζουν τα χέρια στο στόμα.
  • Γονείς, μην επιτρέπετε στα μικρά παιδιά να βάζουν μόνα τους εντομοαπωθητικά.
  • Γονείς, μην εφαρμόζετε εντομοαπωθητικά στο δέρμα κάτω από τα ρούχα του παιδιού.
  • Να φυλάτε τα εντομοαπωθητικά σε χώρους που δεν είναι προσβάσιμος στα παιδιά.
Εντομοαπωθητικά που περιέχουν αιθέρια έλαια – Χαρακτηριστικά
  1. Μεγάλη διάρκεια δράσης. 24ωρη δράση που διαρκεί μέχρι και δεκαπέντε μέρες.
  2. Τα εντομοαπωθητικά που περιέχουν αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν από έγκυες, βρέφη (Καροτσάκια, κρεβατάκια), άτομα με δερματικές αλλεργίες.

Αδάμος Χατζηπαναγής, Παιδίατρος
paidiatros.com

Τα χημικά στο σπίτι επηρεάζουν τα έμβρυα

Οι δουλειές του σπιτιού δεν σταματούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και είναι γνωστό ότι πολλά από τα οικιακά καθαριστικά που χρησιμοποιούμε περιέχουν επικίνδυνες χημικές ενώσεις.

Για πρώτη φορά μία επιστημονική έρευνα, ασχολήθηκε με το πόσο βλαπτικά μπορούν να είναι τέτοιου είδους καθαριστικά για το έμβρυο, όταν τα χρησιμοποιούν οι γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη.
 
 
Σύμφωνα με μια την αμερικανική επιστημονική έρευνα, οι έγκυες γυναίκες που εκτίθενται σε φθαλικές χημικές ενώσεις, οι οποίες υπάρχουν σε διάφορα προϊόντα ενός κοινού νοικοκυριού, κινδυνεύουν να γεννήσουν παιδιά με μειωμένο δείκτη νοημοσύνης.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας Παμ Φάκτορ-Λίτβακ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "ΡLoS One", παρακολούθησαν 328 γυναίκες και τα παιδιά τους.
Οι επιστήμονες εκτίμησαν τον βαθμό έκθεσης των γυναικών σε τέσσερις φθαλικές ενώσεις κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, που είναι η πιο ευαίσθητη περίοδος για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου. Η μέτρηση της συγκέντρωσης των ουσιών αυτών έγινε μέσω ανάλυσης δειγμάτων ούρων από τις εγκύους. Στη συνέχεια, όταν τα παιδιά ήσαν πλέον επτά ετών, μετρήθηκε ο δείκτης νοημοσύνης (IQ) τους.
Η ανάλυση έδειξε πως τα παιδιά που είχαν γεννηθεί από μητέρες που είχαν εκτεθεί περισσότερο σε δύο κυρίως χημικές ουσίες (DnBP και DiBP), είχαν χαμηλότερο IQ κατά 6,6 και 7,6 μονάδες αντίστοιχα, σε σχέση με τα παιδιά των μητέρων που είχαν την μικρότερη επιβάρυνση από τις ίδιες ουσίες. Εκτός από τον μικρότερο γενικό δείκτη νοημοσύνης, τα ίδια παιδιά εμφάνιζαν χειρότερες επιδόσεις σε επιμέρους δείκτες, όπως η μνήμη, η αντίληψη και η ταχύτητα της σκέψης.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι «οι έγκυες γυναίκες εκτίθενται στις φθαλικές ενώσεις σχεδόν καθημερινά, συχνά σε επίπεδα παρόμοια με αυτά που σχετίζονται με μια σημαντικά μειωμένη νοημοσύνη των παιδιών» και έκαναν λόγο για «αποκλίσεις μεταξύ των δεικτών νοημοσύνης που προβληματίζουν». Όπως είπαν, «μια υστέρηση της τάξης των έξι έως επτά μονάδων στο δείκτη νοημοσύνης μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση στις σχολικές επιδόσεις και στις επαγγελματικές προοπτικές ενός παιδιού».
Τα φθαλικά DnBP και DiBP υπάρχουν σε μια μεγάλη γκάμα καταναλωτικών προϊόντων, από πλαστικά έως καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας (σαπούνια, σπρέι μαλλιών, κραγιόν, βαφές νυχιών κ.α.), χωρίς να αναφέρονται πάντα στις συσκευασίες των προϊόντων. Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν και στα πλαστικά παιγνίδια, αλλά έχουν απαγορευτεί. Συνεχίζουν όμως να χρησιμοποιούνται σε υλικά πατωμάτων, χρώματα, υφάσματα κ.α.
Αν και η πλήρης αποφυγή των φθαλικών θεωρείται αδύνατη, τουλάχιστον προς το παρόν, οι ερευνητές συμβουλεύουν τις εγκύους, καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, να αποθηκεύουν τα τρόφιμα σε γυάλινα και όχι σε πλαστικά σκεύη, να αποφεύγουν να ζεσταίνουν σε φούρνους μικροκυμάτων φαγητά μέσα σε πλαστικές συσκευασίες, να αποφεύγουν όσο γίνεται τα προϊόντα καθαρισμού και αρωματισμού (π.χ. του χώρου) και να αποφεύγουν επίσης τα ανακυκλωμένα πλαστικά.
Οι επιστήμονες παραδέχονται ότι δεν μπορούν να αποδείξουν πως αυτές οι ενώσεις όντως μειώνουν άμεσα τον δείκτη νοημοσύνης. Προς το παρόν, κάνουν λόγο για μια σαφή συσχέτιση, που οδηγεί όμως στο συμπέρασμα ότι οι έγκυες, για προληπτικούς λόγους, καλά θα έκαναν να αποφεύγουν αυτά τα χημικά.
Οι επιστήμονες επίσης δεν είναι ακόμη βέβαιοι με ποιό βιολογικό μηχανισμό τα φθαλικά μπορεί να επιδρούν αρνητικά στον εγκέφαλο και τη νοημοσύνη Η πρόκληση ορμονικής διαταραχής, χρόνιας φγλεγμονής και οξειδωτικού στρες μπορεί να παίζουν ρόλο.
 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki