Friday 30 June 2023

Πάμε για μπάνιο στην... Αθήνα / Beaches of Athens

Λύσεις για να απολαύσουν τα παιδιά το μπάνιο σε κοντινές παραλίες ή υδάτινες γωνιές της πόλης.

Μπορεί χάρη στις υπέροχες ελληνικές ακτές να συνδέουμε την κολύμβηση με τις καλοκαιρινές διακοπές, τα νησιά και τον ήλιο, όμως το κολύμπι δεν είναι απλώς μέρος του καλοκαιρινού lifestyle. Αποτελεί ιδανική άσκηση για όλες τις ηλικίες κι όλες τις εποχές.
Στην Ελλάδα αν και απολαμβάνουμε υπέροχες, βατές ακτές, φαίνεται πως η οικειότητά μας με την θάλασσα μας κάνει επιπόλαιους, με αποτέλεσμα να είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη και δεύτεροι στον κόσμο σε πνιγμούς αναλογικά με τον πληθυσμό. 
Ο λόγος είναι η έλλειψη της απαραίτητης παιδείας. 

Beaches of Athens
Παραλίες στην Αθήνα

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας, τα Ελληνόπουλα δεν γνωρίζουν κολύμπι, καθώς δεν λαμβάνουν από νωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση. Οι προπονητές τα μαθαίνουν να κολυμπούν κι όχι μόνο να επιπλέουν και να τηρούν τα βασικά προληπτικά μέτρα, όπως το να μην τρώνε 4 ώρες πριν πέσουν στο νερό, όπως λέει ο κύριος Άρης Λοΐζος, Προπονητής του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου.

«Η τάση των συλλόγων να θέλουν πρωταθλητές είχε απομακρύνει πολλά παιδιά από τις πισίνες τα προηγούμενα χρόνια»
δίνει την δική του εξήγηση ο κύριος Νίκος Γεωργιάδης, Δόκτωρ Αθλητικής Ψυχολογίας. Στην Ελλάδα περίπου 70% των παιδιών που κάνουν κολύμβηση εγκαταλείπει στην ηλικία των 10 ετών, σε αντίθεση με τα 14 χρόνια που ισχύουν στον υπόλοιπο κόσμο. «Η κολύμβηση όμως, είναι μια άσκηση που εξασφαλίζει ισορροπία σώματος και πνεύματος κι όχι κυνήγι επιδόσεων», επισημαίνει.

Ολοκληρωμένη άσκηση για μικρούς και μεγάλους

Η κολύμβηση εκτός της τόνωσης ολόκληρου του μυϊκού συστήματος των παιδιών, συγχρόνως ενδυναμώνει το καρδιοαναπνευστικό σύστημα και βελτιώνει την αντοχή, καθώς αποτελεί μια πρώτης τάξεως αερόβια άσκηση.

Ανάλογα οφέλη απολαμβάνουν και οι ενήλικες που προτιμούν την κολύμβηση, είτε είναι συνηθισμένοι στην γυμναστική είτε είναι αρχάριοι.

Δεν υπάρχει σωστή ηλικία για να βάλει κανείς συστηματικά την κολύμβηση στην ζωή του απολαμβάνοντας πολλαπλά οφέλη. «Ως αερόβια άσκηση φροντίζει την υγεία της καρδιά και του κυκλοφορικού συστήματος, ενέχοντας μάλιστα τους λιγότερους κινδύνους τραυματισμού, εφόσον γίνεται υπό επαγγελματικό έλεγχο. Επίσης, συμβάλλει στην απόκτηση και διατήρηση ενός ωραίου σώματος», επισημαίνει ο κύριος Λοΐζος.


Και στο ερώτημα θάλασσα ή πισίνα, ποια είναι η απάντηση; Εξαρτάται από εμάς! 
Από την εκτίμηση που κάνει ο καθένας για τις δυνάμεις και δυνατότητές του. Από το εάν σέβεται το υγρό στοιχείο. Μπορεί η θάλασσα να είναι μαγική, όμως ένα οργανωμένο κολυμβητήριο δεν παύει να αποτελεί «ελεγχόμενο» χώρο. Η παρουσία και μόνο των προπονητών μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς, συν του ότι δεν έχουμε να κάνουμε με τα απρόβλεπτα της φύσης.

Καλοκαίρι σε θάλασσες και πισίνες για μικρούς και μεγάλους
Αν οι διακοπές μοιάζουν άπιαστο όνειρο ή αν σας απασχολεί ότι τα παιδιά θα μένουν πολλές ώρες στο σπίτι με μόνη συντροφιά την τηλεόραση, υπάρχουν λύσεις για να απολαύσετε τα μπάνια σας σε κοντινές παραλίες ή υδάτινες γωνιές της πόλης.

Θαλάσσια μπάνια για τους δημότες
Δήμος Αγίου Δημητρίου... 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki