Sunday 29 August 2021

Δεν μπαίνει σε κουτάκια η ζωή

Δεν μπορείς να ελέγξεις τα πάντα.
Βάλτο καλά στο μυαλό σου. Δεν είναι στο χέρι σου. 
Δεν μπαίνει σε κουτάκια η ζωή.
Όλα να τα ρυθμίσεις, όλα να τα τακτοποιήσεις, 
όλα να τα προβλέψεις, όλα να τα προλάβεις…

Δεν γίνεται όμως. Δεν θα τα καταφέρεις. Το βλέπεις…
Δεν είναι ότι κάνεις κάτι λάθος εσύ. Όχι.
Απλά δε γίνεται.

Πάρτο αλλιώς. 
Ρίξε λίγο τους ρυθμούς σου, γιατί αν συνεχίσεις έτσι, το πολύ-πολύ να αρρωστήσεις. 
Και πες μου μετά, ποιο το νόημα;

Δεν μπορείς να ελέγξεις τα πάντα.
Για την ακρίβεια, σχεδόν τίποτα δεν μπορείς να ελέγξεις.

Μόνο τη προσπάθεια σου. 
Μόνο αυτή είναι στο χέρι σου να την ελέγξεις. 
Μόνο αυτή, για αυτό κοίτα να την κάνεις, όσο πιο σωστά και φιλότιμα μπορείς.

Κάνε εσύ τη προσπάθειά σου και όλα τα άλλα άστα.
Όλα τα άλλα, άστα στο Θεό…

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

«... επί πίνακι»

Στην κριτική είμαστε πρώτοι, στην κατάκριση παίρνουμε το χρυσό μετάλλιο.
Κρίνουμε και κατακρίνουμε τους πάντες και τα πάντα.
Περνάμε από κρησάρα συμπεριφορές, συνήθειες, το ντύσιμο, τον χαρακτήρα, τους τρόπους, τις συνήθειες, τις προτιμήσεις...
Και δεν αναφέρομαι σε θέματα που άπτονται διαφόρων πολιτικών ή άλλων ιδεολογιών.
Όχι.

Μιλάω για θέματα απλά, καθημερινά. 
Για το τι φοράει κάποιος, για το τι τρώει, για το πώς εκφράζεται, για το πώς ζει στο σπίτι του...
Μη αποδεκτά θεωρούμε όσα δεν συμφωνούν με τις δικές μας εμπεδωμένες συνήθειες, ό,τι δεν ταιριάζει με τα δικά μας γούστα

Έχουμε για όλα, μα για όλα, γνώμη και ας αντιβαίνει στην κοινή λογική ακόμα και στο κοινό περί δικαίου αίσθημα, και ας είναι ανερμάτιστα... δεν έχει απολύτως καμιά σημασία....

«Εγώ... εγώ...» λέμε και δίνουμε στις όποιες απόψεις, συνήθειες, προτιμήσεις μας το κύρος του θέσφατου, λες και μας διόρισαν επιθεωρητές και υπεύθυνους για να ρυθμίζουμε τις ζωές όλων, σύμφωνα με τη δικό μας τρόπο ζωής.

Κρίνουμε και κατακρίνουμε τους πάντες και τα πάντα, πίσω από την πλάτη τους βέβαια.

Αλλά... 
Έτσι και κάποιος εκφράσει άποψη, άποψη που πέφτει πάνω, που κοντράρει την δική μας στάση απέναντι στη ζωή, τότε αλλοίμονό του...
Η γλώσσα μας νύχια βγάζει, ανάβουμε και κορώνουμε και ούτε λίγο ούτε πολύ, με ένα βλέμμα, με μια κίνηση του χεριού, με ένα επιφώνημα ζητάμε τη "ζωή" του, το "κεφάλι" του, την "ύπαρξή" του «...επί πίνακι»

Το Χαμομηλάκι

Μη ρωτάτε έναν νέο γονιό «που έχει χαθεί» – αφιερώνει χρόνο στο παιδί του!

Όταν γίνεται κανείς γονιός, ειδικά την πρώτη φορά, η σχέση του με το χρόνο αλλάζει ριζικά. Παράλληλα, αλλάζουν και οι προτεραιότητές του, αφού το παιδί μπαίνει πλέον πάνω από οτιδήποτε άλλο και μονοπωλεί τον χρόνο της μαμάς, αλλά και του μπαμπά. Είναι, λοιπόν, φυσικό και επόμενο, οι νέοι γονείς να «χάνονται», όπως λέμε, από την πιάτσα, τα στέκια και τις δραστηριότητες όπου έδιναν το παρόν μέχρι πριν λίγο καιρό. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να τους το «χτυπάμε» ούτε να ζητάμε τα ρέστα επειδή αφιερώνουν τον χρόνο τους στο παιδί τους αντί για εμάς.

Οι νέες μαμάδες έχουν να φροντίσουν ένα βρέφος

Δεν είναι και λίγο για μια γυναίκα που μόλις έχει περάσει 9 μήνες εγκυμοσύνης – μιας πρωτόγνωρης εμπειρίας, δηλαδή – να ξεκινάει έναν νέο κύκλο προσαρμογής, αυτή τη φορά στη φροντίδα ενός μικροσκοπικού ανθρώπου που βασίζεται σ’ αυτήν για τα πάντα. Πιστέψτε μας, ό,τι και αν κάνει μια νέα μαμά είναι εξαιρετικά χρονοβόρο και συχνά μέσα στη μέρα δεν έχει χρόνο ούτε για να φάει, πόσο μάλλον για να κοινωνικοποιηθεί!

Οι νέοι μπαμπάδες πρέπει να τις στηρίξουν

Και ένας νέος μπαμπάς, όμως, μπορεί να είναι λιγότερο απαραίτητος στο βρέφος – ειδικά εάν θηλάζει – αλλά είναι εξαιρετικά απαραίτητος στη νέα μαμά που χρειάζεται τη βοήθεια και τη στήριξή του, υλική και ψυχολογική. Πρέπει να είναι δίπλα της στα ξενύχτια, στις δυσκολίες του θηλασμού, στις επισκέψεις στον γιατρό, στις αλλεπάλληλες αλλαγές πάνας κ.ο.κ. Και φυσικά, πρέπει να χαρεί κι αυτός το μωρό του, που το περίμενε πως και πως.

Η κούραση είναι πολλαπλάσια από πριν

Όποιος δεν έχει γίνει ακόμη γονιός και παραπονιέται για κούραση, όταν έρθει η ώρα με το καλό, δεν θα πιστεύει πόσο μπορεί να αντέξει ένας άνθρωπος με ελάχιστες ώρες ύπνου. Ένα τόσο δα μικροσκοπικό ανθρωπάκι, έχει τόσες απαιτήσεις που το τέλος της μέρας σε βρίσκει πιο εξουθενωμένο από ποτέ. Είναι, όμως, και τόσο ανταποδοτική αυτή η κούραση που δεν τη λογαριάζεις ποτέ. Απλώς, δεν έχεις μυαλό για τίποτε άλλο.

Ο χρόνος με το παιδί είναι πολύτιμος

Δεν υπάρχει νέος γονιός που να μην έχει νιώσει σαν κοινωνός ενός αληθινού θαύματος και να μη θέλει να περνάει κάθε λεπτό της μέρας χαζεύοντας αυτό το θαύμα! Έχεις να κάνεις τόσα πολλά μέσα στη μέρα, άλλα σχετικά με το παιδί και άλλα όχι, που ο καιρός περνάει χωρίς να το καταλάβεις και κάθε στιγμή ηρεμίας δίπλα στο μικρούλι σου είναι υπερπολύτιμη. Άσε όταν αρχίσει να περπατάει και να μιλάει. Τότε είναι που δεν θες να το αποχωριστείς ποτέ! 

Δεν έχουν όλοι βοήθεια από γιαγιάδες

Είναι γεγονός ότι για πολλούς νέους γονείς τα πράγματα είναι λίγο πιο εύκολα επειδή έχουν και μια σχετική βοήθεια από τις γιαγιάδες. Αυτό, όμως, ειδικά τώρα πια που κάνουμε παιδιά σε πιο προχωρημένες ηλικίες, δεν είναι δεδομένο για όλους. Και χωρίς αυτή τη βοήθεια, οι μαμάδες και οι μπαμπάδες πρέπει να είναι σε εγρήγορση 24 ώρες το 24ωρο. Με λίγα λόγια, απλώς δεν υπάρχει χρόνος ούτε για να σκεφτούν παρέες, χόμπι, εκδρομές κλπ.

mama365.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki