Tuesday 8 February 2022

Όποιος αγαπάει ένα πουλί, ένα άστρο, ένα παιδί,........ Καληνύχτα σας

... αυτός πάντα του βλέπει όμορφα όνειρα 
κι ο κόσμος γίνεται όμορφος ως πέρα απ’ τον ύπνο του, 
ως πίσω απ’ τα κλεισμένα μάτια του, 
ως μέσα στο πιο άγνωστο χαμόγελό του.
Γιάννης Ρίτσος 
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Το Ψωμοτύρι

Στην λέξη ψωμοτυρι μου ‘ρχονται αυτόματα στο μυαλό δύο εικόνες:
α. καλοκαίρι, πρωινός καφές freddo και τοστάκι, λίγο πριν την εξόρμηση σε κάποια παραλία.
β. καλοκαίρι, απόγευμα, παρέα με τα υπόλοιπα παιδιά της γειτονιάς, σάντουιτς, φτιαγμένο με ψωμί απ την γωνία του καρβελιού, με φέτα και τομάτα, μόνο!
Τυχαίο; Δε νομίζω! 

Το ψωμοτύρι όπως και οι συγγενείς τροφές με αυτό - τυρόπιτα, πίτσα, ζυμαρικά με τυρί, πατάτες με τυρί - αποτελούν comfort τροφές για πάρα πολλούς.

Τι είναι αυτό όμως που κάνει αυτό το δίδυμο, απλά αχτύπητο;

1. Σε χορταίνει
Άμεσα! Το ψωμί, ως υδατάνθρακας , σου δίνει την ενέργεια που χρειάζεσαι, ανεβάζοντας τα επίπεδα της γλυκόζης σου, ενώ το τυρί ως πρωτεϊνούχα τροφή σε βοηθά ώστε το αίσθημα της πληρότητας να κρατήσει για πολύ.

2. Σε κάνει χαρούμενο
Όχι μόνο γιατί σε χορταίνει, αλλά γιατί σε κάνει να νιώθεις καλά και να είσαι πλήρης (τουλάχιστον στομαχικά!). 
Το τυρί περιέχει το αμινοξύ τρυπτοφάνη, που με την βοήθεια του ψωμιού (βλέπε γλυκόζη/ινσουλίνη) βοηθά στο να εκκριθεί η σεροτονίνη, ένας νευροδιαβιβαστής, υπεύθυνη για πολλές βασικές λειτουργίες όπως είναι η διάθεση, ο ύπνος, η σεξουαλική συμπεριφορά και η αίσθηση του πόνου.
Επίλεξε ως συνοδευτικό στο ψωμί σου, τυριά όπως η μοτσαρέλα, τυρί κρέμα ή cottage και μην απορήσεις αν το χαμόγελο σου κρατήσει πολύ περισσότερο!

3. Fast food
Μεταφέρεται εύκολα, τρώγεται γρήγορα, το τρως σχεδόν παντού, είναι φθηνό, δε λερώνει! Τι άλλο να ζητήσει κανείς! Το λέει και η λαϊκή ρήση» «το ‘χεις ψωμοτύρι»!

4. Δεν το βαριέσαι
Όσες φορές και να το φας, είτε μέσα στην ημέρα, είτε μέσα στην εβδομάδα, το ψωμοτύρι, ειδικά αν εναλλάσσονται τα τυριά και το είδος του ψωμιού, τρώγεται πάντα το ίδιο ευχάριστα.

5. Μάκρο-,μίκρο- και ίχνο-στοιχεία
Το «ψωμοτύρι» είναι ένα πλήρες σνακ. Σου δίνει την ενέργεια για να συνεχίσεις την ημέρα σου και όση πρωτεΐνη χρειάζεσαι για να σε τονώσει και να σε δυναμώσει! 
Τα λιπαρά τα ορίζεις εσύ, μια και μπορείς να επιλέξεις μια πιο ελαφριά εκδοχή τυριού όπως μοτσαρέλα, ανθότυρο ή μυζήθρα. Από το ψωμοτύρι, θα πάρεις ασβέστιο, βιταμίνες Α και D , B1 και Β2, κάλιο και νάτριο, μαγνήσιο, φώσφορο και πολλά ακόμα στοιχεία με πολλαπλά οφέλη για την καλή λειτουργία του οργανισμού σου

6. Μία λέξη, δύο συνθετικά, χίλιες γεύσεις
Ψωμοτύρι: ψωμί + τυρί! 
Αλλά τι ψωμί και τι τυρί; Αν αναλογιστεί κανείς την γκάμα όλων των γευστικών συνδυασμών, αποτελεί και ένα ακόμα λόγο που κάνει αυτό τον γευστικό συνδυασμό τόσο δημοφιλή.

7. Λατρεύει την υγιεινή διατροφή
Το ψωμοτύρι συμπληρώνει και ολοκληρώνει θρεπτικά, δύο μεγάλες διατροφικές ομάδες: τα λαχανικά και τα όσπρια. 
Ο συνδυασμός με τα λαχανικά μεγιστοποιεί τα παραπάνω οφέλη, ενώ ο συνδυασμός με τα όσπρια δημιουργεί ένα διατροφικό προϊόν υψηλής πρωτεϊνικής αξίας, ισοδύναμο με αυτό της πρωτεΐνης του κρέατος, άρα ιδανικό υποκατάστατο για όσους το αποφεύγουν.

Και επειδή όλα τα ωραία σ’ αυτή την ζωή είναι απαγορευμένα, ανήθικα ή παχυντικά, δώστε λίγο προσοχή στην ποσότητα που θα καταναλώσετε, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε σνακ! 
Μία με 2 φέτες ψωμί με 1 μερίδα τυρί (περίπου 60 γρ.) συνδυασμένα με λίγη τομάτα, πιπεριά ή κάποιο φρούτο, αποτελεί ένα από τα πληρέστερα σνακ.

cheeselovers
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Είναι ακριβή η Ελευθερία...

Πόσο αξίζει η Ελευθερία Άνθρωπε; Το έχεις σκεφθεί ποτέ;

Είναι ερώτημα από αυτά, που φοβάται κανείς να κάνει στον εαυτό του.

Την διακηρύττεις, την αναζητάς… Πόσο μάλλον σήμερα, σε τούτον εδώ τον τόπο.

Έχεις σκεφθεί όμως την αξία της, το πόσα, ίσως θα χρειαστεί για αυτήν να θυσιάσεις;

Είσαι Άνθρωπε έτοιμος, πράγματα δεδομένα που ίσως θεωρείς, για χάρη της να αφήσεις; Να βλέπεις το φαγητό να σώνεται, να βλέπεις το κρύο να σε πιάνει; Τα παιδιά σου Άνθρωπε να βλέπεις να αδικούνται, μόρφωση να χάνουνε, ελπίδα, μέλλον, ζωή να ξέρεις πως δεν θα έχουν; Φάρμακα Άνθρωπε, νερό, στέγη για χάρη της είσαι έτοιμος να αφήσεις; Να δουλεύεις, να πουλάς και να αγοράζεις, την δυνατότητα αυτή, είσαι έτοιμος για χάρη της να την αποτινάξεις; Να γίνεις περίγελος στον κόσμο για αυτή, πιστεύεις ότι μπορείς αυτό να κάμεις;

Είναι ακριβή Άνθρωπε η Ελευθερία. Όχι τα ψευδή υποκατάστατά της που νομίζεις ότι ήδη έχεις. Η πλήρης, η απόλυτη, η μία. Είναι ακριβή Άνθρωπε η Ελευθερία.

Σύντομα, θα έχεις και εσύ το δίλημμα, σύντομα θα χρειαστεί να ομολογήσεις.

Ο Θεός το χέρι του να βάλει Άνθρωπε, γιατί μόνοι μας δεν το αντέχουμε, άξιοι δεν είμαστε για αυτήν…


Αν είχες πάει στο Διονύσιο, δε θα έτρωγες τώρα ελιές, κάποτες ο Πλάτωνας του είπε …

– Αν έτρωγες ελιές δε θα χρειαζόταν στο Διόνυσο να πας, απάντησε ο Διογένης…

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι
 
 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki