Wednesday 23 September 2020

Piplantri: Το χωριό στην Ινδία όπου φυτεύονται 111 δέντρα κάθε φορά που γεννιέται ένα κορίτσι

Ο αριθμός 111 είναι, για τους Ινδούς, σύμβολο της ευτυχίας και της προόδου.
👧👧👧👧👧
Ένα παράδειγμα σεβασμού της ζωής των γυναικών και της φύσης, που θα πρέπει να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για ολόκληρo τον κόσμο.
Σε πολλά μέρη της Ινδίας τα αγόρια προτιμούνται έναντι των κοριτσιών, τα οποία, λόγω του θεσμού της προίκας, αποτελούν μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειές τους. 
Όμως οι κάτοικοι του Πιπλάντρι στο Ρατζαστάν της Ινδίας μάχονται κατά αυτής της προκατάληψης γιορτάζοντας τη γέννηση των κοριτσιών τους με την φύτευση 111 δέντρων για κάθε βρέφος. 
Ένα δώρο στη φύση για το δώρο της ζωής.
Αυτό το πρωτότυπο τελετουργικό ξεκίνησε όταν ο Shyam Sunder Paliwal έχασε την έφηβη κόρη του, την Kiran, και φύτεψε ένα δέντρο προς τιμήν της. 
Σήμερα, ηγείται μιας προσπάθειας σκοπός της οποίας είναι να διασφαλίσει ότι τα κορίτσια του Πιπλάντρι προστατεύονται αλλά και εκπαιδεύονται, ώστε μεγαλώνοντας να γίνουν ανεξάρτητες και αυτάρκεις γυναίκες.
Τα δέντρα που φυτεύονται δεν ομορφαίνουν μόνο το χωριό αλλά αποτελούν τα σύμβολα μιας πολιτιστικής, περιβαλλοντικής και πολιτικής επανάστασης που συμβαίνει σε αυτόν τον τόπο.

m.lifo
Πηγή: Great Big Story
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Πώς θα ενισχύσετε το δέσιμο ανάμεσα στα αδέλφια

Τρεις στρατηγικές που θα βοηθήσουν να το πετύχετε

Η αλήθεια είναι πως τα αδέλφια όσο μικρότερα είναι σε ηλικία, τόσο πιο δύσκολα τα βρίσκουν μεταξύ τους, ειδικά στο παιχνίδι. Οι καβγάδες είναι συχνοί και το ένα κατηγορεί το άλλο ως υπεύθυνο για τις μεταξύ τους συγκρούσεις.

Κι εσείς ως γονείς θέλετε τα παιδιά σας να είναι μονιασμένα και αγαπημένα, αλλά και να επικρατεί ειρήνη μέσα στο σπίτι. Άλλωστε, η αδελφική σχέση είναι πολύ σημαντική γι αυτό κι εσείς θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποιες στρατηγικές προκειμένου να ενισχύσετε το δέσιμο μεταξύ των παιδιών σας.

Ορίστε κανόνες

Συνήθως οι περισσότεροι γονείς δικαιολογούν τη συμπεριφορά του μικρότερου παιδιού και αποδίδουν τις αταξίες τους στο νεαρό της ηλικίας. Με αυτή την τακτική ωστόσο το μόνο που καταφέρνετε είναι να αφήνετε τον Βενιαμίν την οικογένειας να πιστεύει ότι έχει παντού «ελεύθερη πρόσβαση» ενώ το μεγαλύτερο παιδί να νιώθει αδικημένο.

Καθοδηγήστε το μικρότερο παιδί προς την σωστή κατεύθυνση και ορίστε κανόνες. Υπενθυμίστε του πώς πρέπει να είναι ευγενικό και υπομονετικό. Ακόμα κι αν το παιδί σας δεν αντιλαμβάνονται πλήρως τα λόγια σας, θα καταλάβει από τον τόνο της φωνής σας.

Ενθαρρύνετε την ομαδική εργασία

Τα αδέρφια συχνά βλέπουν τους εαυτούς τους ως αντιπάλους που ανταγωνίζονται για την αγάπη σας. Βοηθήστε τα να συνειδητοποιήσουν ότι βρίσκονται στην ίδια ομάδα. Αν για παράδειγμα το μικρότερο παιδί σας ζητάει να του δέσετε τα κορδόνια του πείτε του απλά «Ζήτησε το από τον αδερφό σου. Είναι πολύ καλός σε αυτό.» Αυτό ενθαρρύνει τα παιδιά να εμπιστεύονται ο ένας  τον άλλο και να αισθάνονται ικανά και σημαντικά.

Στόχος δεν είναι η ισότητα

Ακριβώς επειδή θέλετε να είναι δίκαιοι με τα παιδιά σας αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αντιμετωπίζετε ακριβώς το ίδιο. Ένα μικρότερο και ένα μεγαλύτερο παιδί έχουν διαφορετικές αναπτυξιακές ικανότητες. Αντισταθείτε στον πειρασμό να αφήσετε το μικρότερο παιδί σας να ανέβει στο ποδήλατο του μεγαλύτερου ή να παρακάμψει τον μεσημεριανό υπνάκο επειδή ο μεγάλος δεν κοιμάται.

Βρείτε δραστηριότητες που τα παιδιά μπορούν να κάνουν μαζί

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να παίξουν μαζί παιχνίδια όπως ο μαξιλαροπόλεμος, φρούριο, κρυφτό, κυνηγητό, επιτραπέζια κ.α. Ή μπορείτε να πείτε στο μεγαλύτερο σας παιδί να προσποιηθεί ότι είναι ένας βιβλιοθηκάριος που κρατάει τα βιβλία, ενώ το μικρότερο παιδί να είναι ο «πελάτης» που ενδιαφέρεται να αγοράσει. Επιβλέψετε το παιχνίδι τους ώστε να βεβαιωθείτε ότι το κλίμα παραμένει φιλικό.

baby.gr 

Με ποιους τρόπους το μωρό σας σάς λέει «σ’ αγαπώ»;

Η αναγνώριση της αγάπης του μωρού σας δεν είναι τόσο εύκολη όσο η παρακολούθηση της ανάπτυξής του, αλλά είναι εφικτή. 
Μάθετε, λοιπόν, ποιοι είναι οι πέντε τρόποι με τους οποίους το μωρό σας σάς λέει «σ’ αγαπώ».

1. Ακολουθεί τη φωνή σας

Τα μωρά ξεκινούν να αναπτύσσουν δεσμούς με το να στρέφονται προς τις φωνές που γνωρίζουν (και αγαπούν) περισσότερο. 
Ήδη μετά από 16 εβδομάδες στη μήτρα, τα μωρά ακούνε τη μαμά, τον μπαμπά, τα αδέλφια τους και οποιονδήποτε άλλο κοντά στον οποίο η μαμά βρίσκεται συχνά. 
  • Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δεθείτε με το μωρό σας από όταν είναι στη μήτρα, μιλώντας του και διαβάζοντάς του. 
Μέχρι τη στιγμή που γεννιούνται, τα μωρά είναι έτοιμα να στραφούν προς τις φωνές που αναγνωρίζουν. 
Δεν μπορούν να μιλήσουν, αλλά μπορούν να επικοινωνήσουν κοιτώντας σας. Για παράδειγμα, μπορεί να στριφογυρίσουν και να κουνήσουν το κεφάλι τους από τη μία πλευρά στην άλλη.

2. Κοιτάζει το πρόσωπό σας

Σύμφωνα με σχετική μελέτη, τα μωρά μπορούν να επεξεργαστούν πρόσωπα τόσο καλά όσο ένας ενήλικας ήδη από τους τέσσερις μήνες της ζωής τους. 
  • Αλλά είναι τα πρόσωπα των κοντινών τους προσώπων αυτά που θέλουν να μελετήσουν περισσότερο. Πιθανότατα το κάνουν για να καταλάβουν αν μπορούν να σας εμπιστευτούν. 
Έτσι, όταν κοιτάζετε με στοργή το μωρό σας, δημιουργείτε μια τρυφερή σχέση εμπιστοσύνης μαζί του.

3. Φωλιάζει στην αγκαλιά σας

Τα μωρά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τη μυρωδιά σας από τη γέννηση, καθώς αναγνωρίζουν ποια είναι η πηγή της τροφής τους, ενώ παράλληλα προσπαθούν να αναπτύξουν συναισθηματικούς δεσμούς από το πρώτο λεπτό. 
Ο καρδιακός παλμός της μητέρας και οι κινήσεις της έχουν ήδη αποτυπωθεί στον εγκέφαλο του μωρού κατά τη γέννηση, κάνοντάς το να νιώθει πιο ασφαλές στην αγκαλιά της. 
  • Έτσι, όταν το μωρό σας χαλαρώνει στα χέρια σας και φωλιάζει στην αγκαλιά σας, είναι ο τρόπος του να σας πει ότι σας αναγνωρίζει και σας εμπιστεύεται. 
Όσο πιο σταθερά τα μωρά λαμβάνουν τρυφερότητα, τροφή και άνεση από τους γονείς τους, τόσο περισσότερο θα ανταποκρίνονται στις αγκαλιές τους με ηρεμία.

4. Σας «μιλάει»

Αν και οι ήχοι που βγάζει το μωρό σας δεν θυμίζουν ομιλία, το νόημά τους είναι ξεκάθαρο: σας χρειάζεται. 
Το μωρό σας βγάζει ήχους για να κερδίσει την προσοχή σας και είναι ο τρόπος του να αναπτύξει μια σχέση μαζί σας. 
Όταν απαντάτε στα σήματά του, αναπτύσσετε έναν τρόπο «συνομιλίας», που κάνει το μωρό να αισθάνεται σημαντικό και ενισχύει τον δεσμό του μαζί σας.

5. Σας χαμογελάει

Μην υποβαθμίζετε τη σημασία που έχει το πρώτο χαμόγελο του μωρού σας. 
Όταν ανταποκρίνεστε στο χαμόγελό του με ένα χαμόγελο ( πώς θα μπορούσατε άλλωστε να αντισταθείτε; ), μαθαίνετε στο μικρό σας ότι όταν χαμογελά, η μαμά ή ο μπαμπάς θα του χαμογελάσει επίσης και έτσι γεννάται μέσα του η προσδοκία.

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki