Thursday 4 December 2014

Κώστας Μόντης: Τὸ πληγωμένο πουλὶ

Αφιερωμένο στον Νίκο Ρωμανό,
ένα πληγωμένο πουλί,
μέσα στη χούφτα μας.

Κι αν έφταιξε, ...
πώς θ' αντέξουμε, πώς;
να το συνθλίψουμε;

Κι είναι στη χούφτα μας,
χωρὶς μιὰ τόση δὰ κίνηση φτερούγας,
χωρὶς μιὰ τόση δὰ κίνηση ποδιοῦ,
και θα μπορούσε να είναι το δικό μας παιδί.
Είναι το δικό μας παιδί. 

 Το χαμομηλάκι


Οὔτε ποὺ θυμᾶμαι πότε καὶ πῶς
κράτησα στὴ χοῦφτα μου ἕνα πληγωμένο πουλὶ
πού εἶχε ἀφεθεῖ στὸ ἔλεός μου
καὶ μὲ κοίταζε ἐπίμονα σὰν κάπου νὰ μ' εἶχε ξαναδεῖ,
καὶ μὲ κοίταζε περίλυπα
χωρὶς μιὰ τόση δὰ κίνηση φτερούγας,
χωρὶς μιὰ τόση δὰ κίνηση ποδιοῦ.
Οὔτε ποὺ θυμᾶμαι.
Μπορεῖ, μάλιστα, ποτὲ νὰ μὴν ἔγινε αὐτὸ
κι ὅμως τὸ βλέμμα του μ' ἀκολουθεῖ χρόνια τώρα,
μπορεῖ νὰ μὴν ἔγινε
κι ὅμως τὸ νιώθω χρόνια τώρα στὴ χοῦφτα μου
νὰ μὴ χάνει εὐκαιρία νὰ μὲ κοιτάξει
νὰ καραδοκεῖ μόλις ἀνοίξω τὴ χοῦφτα
νὰ μὲ κοιτάξει.

12χρονος έχασε το 60% της όρασής του παίζοντας με δείκτη laser -Austrian boy partially blinded by laser pointer

Δωδεκάχρονο παιδί προκάλεσε σοβαρά και μη αναστρέψιμα τραύματα στα μάτια του παίζοντας με δείκτη laser, που αγόρασε από το Ιντερνετ, ανακοίνωσε το νοσοκομείο όπου νοσηλεύθηκε στη νότια Αυστρία και το οποίο προειδοποιεί για τους σοβαρούς κινδύνους που κρύβουν αυτού του είδους τα εργαλεία.


Ο μικρός Αυστριακός έχασε το 60% της όρασής του και από τα δύο του μάτια "λόγω της ανάκλασης της δέσμης laser καθώς έπαιζε απέναντι από έναν καθρέφτη", αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κλίνικουμ ντε Κλάγκενφουρτ, στην πρωτεύουσα της Καρινθίας.
Ο δείκτης laser, κινεζικής κατασκευής, υποτίθεται ότι ήταν της κατηγορίας 2, επίπεδο που επιτρέπεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς στον αμφιβληστροειδή χιτώνα μέσα σε 0,25 του δευτερολέπτου, αναφέρεται στην ανακοίνωση του νοσοκομείου.
"Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας τραυματίσθηκε σε βάθος και κατά μη αναστρέψιμο τρόπο. Δεν υπάρχει θεραπεία για αυτού του είδους τους τραυματισμούς", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Στην πράξη, το παιδί ανέφερε ότι έχει διαρκώς μία μεγάλη μαύρη κηλίδα στο οπτικό του πεδίο.

Οι δείκτες laser, αγαπημένα παιγνίδια των εφήβων, κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες ως προς την ισχύ τους και, κατά συνέπεια, ως προς την επικινδυνότητά τους. Μόνο οι δείκτες των κατηγοριών 1 και 2 έχουν άδεια ελεύθερης διάθεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές, η κλινική της Αυστρίας προειδοποιεί κατά των συσκευών αυτού του είδους που πωλούνται χωρίς να έχουν υποβληθεί σε ελέγχους σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς ή συσκευών που αναγράφουν ψευδώς ότι ανήκουν σε κάποια κατηγορία, όπως ήταν η περίπτωση του δείκτη laser του μικρού Αυστριακού.

madata

Πάνω από τις μισές γεννήσεις στη χώρα μας γίνονται πλέον με καισαρική τομή - Ποια είναι τα δικαιώματα των γονιών;

H ιατρικοποίηση της γέννας στην Ελλάδα και οι επιπτώσεις της.
Πάνω από τις μισές γεννήσεις στη χώρα μας γίνονται πλέον με καισαρική τομή.
Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα και τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ, ένα ποσοστό έως 15% των γεννήσεων μπορεί να έχουν πραγματική ιατρική ένδειξη για καισαρική τομή. Το υπόλοιπο 40% των ελληνίδων που υφίστανται καισαρική είναι πιθανόν να αποτελούν θύματα της υπέρμετρης ιατρικοποίησης της γέννας και της εμπορευματοποίησης της υγείας.
Μπορεί να υπάρξουν προβλήματα μετά από καισαρική τομή;
Για τη μητέρα, η καισαρική είναι χειρουργική επέμβαση με πιθανές επιπλοκές και βραδύτερη ανάρρωση.
Για το νεογέννητο, αυξάνει τον κίνδυνο για άμεσα προβλήματα υγείας, όπως αναπνευστική δυσχέρεια, υπογλυκαιμία, εισαγωγή σε μονάδα νεογνών, ακόμα και θνητότητα. Απώτερα αυξάνει πιθανά τον κίνδυνο για αλλεργίες, άσθμα και σακχαρώδη διαβήτη.
Για τη δυάδα μητέρας-μωρού, η καισαρική τομή γίνεται συχνά αφορμή για απομάκρυνση του μωρού κατά τις πρώτες κρίσιμες ώρες της ζωής από τη μάνα του, σε στιγμές που, σύμφωνα με δεκάδες σύγχρονες έρευνες, εδραιώνεται το δέσιμο της μητέρας με το παιδί της.
Για το θηλασμό, μειώνει την έναρξη, την εδραίωση και τη διάρκειά του (απομάκρυνση, μητέρα στο κρεβάτι, διαταραχή των ορμονών της μητέρας, μετεγχειρητικός πόνος, δυσκολία τοποθέτησης του παιδιού στο στήθος λόγω του εγχειρητικού τραύματος κλπ).
Το 2009 δημοσιεύθηκε η εθνική μελέτη για τους παράγοντες που επηρεάζουν το μητρικό θηλασμό στην Ελλάδα, διενεργούμενη από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού. Σύμφωνα με αυτήν, ο φυσιολογικός τοκετός φαίνεται να ευοδώνει το μητρικό θηλασμό. Αντίθετα, η καισαρική τομή οδηγεί τις μισές και πλέον γυναίκες που γεννούν στην Ελλάδα σε μειονεκτικότερη θέση σε σχέση με τον στόχο επίτευξης του θηλασμού. 
Ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι η υπέρμετρη ιατρικοποίηση της γέννας τείνει να αποδυναμώνει τη γυναίκα, να τη μετατρέπει σε ασθενή, να δρα βλαπτικά στην ψυχολογία της.
Η μητέρα χάνει τον έλεγχο της κατάστασης, παύει να συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία, γίνεται παθητικός μάρτυρας των πιο συνταρακτικών στιγμών της ζωής της. Κατά συνέπεια, βλάπτεται ο θηλασμός, που κατά βάση είναι για την γυναίκα ένα παιχνίδι αυτοπεποίθησης, μια πράξη αυτοενδυνάμωσης. Βλάπτεται επίσης γενικότερα η ομαλή ανάληψη του γονεικού της ρόλου.
Ποια πρέπει να είναι η σύγχρονη περιγεννητική φροντίδα;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά από αξιολόγηση των τελευταίων επιστημονικών δεδομένων, δίνει οδηγίες για την φιλική προς τη μητέρα περιγεννητική φροντίδα.
Η φροντίδα αυτή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της φιλικής προς τα βρέφη φροντίδας και είναι απαραίτητη για την προαγωγή της ψυχοσωματικής υγείας μητέρας και βρέφους, όπως και για την προστασία του μητρικού θηλασμού.

Η φιλική προς τη μητέρα περιγεννητική φροντίδα περιλαμβάνει μέτρα ενάντια στην υπέρμετρη ιατρικοποίησης της γέννας με πρακτικές όπως:

την παρουσία συνοδού ή συζύγου κατά τον τοκετό,
την προάσπιση του φυσιολογικού τοκετού,
συζήτηση εναλλακτικών επιλογών όπως ο τοκετός στο νερό και ο τοκετός στο σπίτι,
αποφυγή ιατρικά αναίτιας καισαρικής,
περιγεννητική φροντίδα σε μονάδες εκτός νοσοκομείων όπου οι μαίες έχουν τον κυρίαρχο ρόλο και
αποφυγή πρακτικών χωρίς επιστημονική βάση, όπως κλύσμα στην επίτοκο, ξύρισμα γεννητικών οργάνων, περιορισμό της επιτόκου σε ακινησία στο κρεβάτι, ορό από τη φλέβα, πρόκληση τοκετού, πρόωρη ρήξη μεμβρανών, επιφυσιοτομή, χορήγηση ισχυρών ναρκωτικών αναλγητικών.
....................................
Ποια είναι τα δικαιώματα των γονιών;
Οι γονείς έχουν δικαίωμα σε επιλογές και σε ενήμερη συγκατάθεση. Τα αρνούμαστε σήμερα από πολλές εγκύους και μητέρες, όταν ο ρόλος του σύγχρονου γιατρού είναι να παρέχει ενημέρωση για τα υπέρ και κατά κυρίαρχων και εναλλακτικών πρακτικών, ώστε τελικά την απόφαση για τη θεραπεία ή παρέμβαση που θα ακολουθηθεί να την παίρνει ο ίδιος ο ασθενής.
Δυστυχώς βλέπουμε ακόμα γιατρούς που επενδύουν στην εξουσία της ποδιάς, στο φόβο, τη χειραγώγηση και τον αποπροσανατολισμό των ασθενών τους.
Πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να αλλάξουν τα πράγματα στη χώρα μας;
Ο διαφορετικός δρόμος από το πεπατημένο μοντέλο περιγεννητικής φροντίδας στην Ελλάδα δεν αποτελεί απλώς μια θεωρητική, εναλλακτική επιλογή.
Είναι μια επείγουσα αναγκαιότητα, ώστε να εναρμονιστούμε με τη διεθνή εμπειρία και πρακτική, με την σύγχρονη επιστημονική πραγματικότητα, τις συστάσεις του ΠΟΥ και τη χάρτα δικαιωμάτων των ασθενών.
Επίλογος
Καθημερινά, ως παιδίατρος και σύμβουλος γαλουχίας, έρχομαι σε επαφή με λεχώνες που μόλις βγήκαν από το μαιευτήρια και οι περισσότερες είναι αποδυναμωμένες, αποπροσανατολισμένες και παραπληροφορημένες από τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν.
Καθημερινά προσπαθώ αν αντιμετωπίσω τα προβλήματα και τις αρνητικές συνέπειες στο θηλασμό και γενικότερα στην σχέση των γονιών με τα μωρά τους που προκλήθηκαν από επιβαλλόμενα εμπόδια, από αντιξοότητες και από αναχρονιστικές πρακτικές των μαιευτηρίων.
Στέλιος Παπαβέντσης, Παιδίατρος 
pediatros-thes.gr

Εφαρμόστε και για τον Νίκο Ρωμανό τον νόμο που ...

... έχει εφαρμοστεί ακόμη και για καταδικασμένο δολοφόνο, ο οποίος είχε τεμαχίσει τη γυναίκα του.

Ποιος αντέχει (άλλο) ένα παιδί νεκρό και μία επανάληψη των «Δεκεμβριανών»;


Ο Νίκος Ρωμανός βρίσκεται στην 25η ημέρα απεργίας πείνας.

Διεκδικεί το αυτονόητο: να εφαρμοστεί ο νόμος και να του δοθεί άδεια προκειμένου να παρακολουθεί τα εργαστήρια και να δίνει εξετάσεις στη Σχολή που πέρασε. Ένας νόμος που έχει εφαρμοστεί ακόμη και για καταδικασμένο δολοφόνο, ο οποίος είχε τεμαχίσει τη γυναίκα του.
Ο Νίκος Ρωμανός είναι 21 ετών. Ήταν κολλητός του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ενηλικιώθηκε βίαια πριν 6 χρόνια, στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, όταν ο φίλος του Αλέξης πέθανε στα χέρια του, δολοφονημένος από τη σφαίρα ενός αστυνομικού στα Εξάρχεια. Ήδη αθωώθηκε για την κατηγορία της τρομοκρατίας και εκκρεμεί σε βάρος του η κατηγορία για την ληστεία τράπεζας στον Βελβεντό.

περισσότερα εδώ: matrix24

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki