Friday 12 March 2021

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το παιδί να κοιμάται στην ώρα του

Νέα επιστημονική μελέτη συνδέει το ασταθές πρόγραμμα ύπνου του παιδιού με τον υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος και την συνολική υγεία του – Πόσο επηρεάζει το οικογενειακό εισόδημα στην επίτευξη ενός σταθερού προγράμματος

Ερευνητικά ευρήματα από ομάδα υπό την επίκουρη καθηγήτρια της Νοσηλευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Delaware, Δρ. Lauren Covington, υποδεικνύουν ότι τα παιδιά με ασταθές πρόγραμμα ύπνου έχουν υψηλότερα ποσοστά Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Annals of Behavioral Medicine, δείχνουν ότι ο ύπνος θα μπορούσε να εξηγήσει τον συσχετισμό ανάμεσα στην κακή οικονομική κατάσταση της οικογένειας και τον ΔΜΣ.

«Εδώ και μερικά χρόνια γνωρίζουμε ότι η φυσική δραστηριότητα και η ποιότητα της διατροφής αποτελούν ισχυρούς προγνωστικούς παράγοντες του βάρους και του ΔΜΣ. Πιστεύω ότι η γνώση αυτή υπογραμμίζει το γεγονός ότι ο ύπνος μπορεί να παίζει μεγαλύτερο ρόλο σε αυτό από ό,τι μέχρι τώρα θεωρούσαμε», αναφέρει η Δρ. Covington.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από μια δοκιμή για την πρόληψη της παχυσαρκίας σε μητέρες και παιδιά που κατοικούσαν στη Βαλτιμόρη, εκ των οποίων το 70% ζούσε στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας. Ως μέρος της δοκιμής, 207 νήπια φορούσαν μετρητές που κατέγραφαν τον ύπνο και την φυσική τους δραστηριότητα για έως και μία εβδομάδα κάθε φορά. Οι μητέρες από την πλευρά τους συμπλήρωσαν ένα διατροφικό ημερολόγιο που συγκρίθηκε με τον Οδηγό Υγιεινής Διατροφής, μέτρο ποιότητας της διατροφής βασισμένο στις συστάσεις από τις Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς.

Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν την σχέση ανάμεσα στην φτώχεια και τον ΔΜΣ, ερευνώντας συγκεκριμένα αν η συνέπεια στην ώρα που τα παιδιά πήγαιναν για ύπνο, τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητάς τους και η ποιότητα της διατροφής τους μπορούσαν να εξηγήσουν τον συσχετισμό. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι τα παιδιά από πιο φτωχές οικογένειες είχαν συνολικά πιο ασταθείς ώρες ύπνου και ότι αυτά τα παιδιά είχαν κατ’επέκταση και υψηλότερα ποσοστά ΔΜΣ.

Οι συστάσεις σχετικά με τον ύπνο υποδεικνύουν ότι τα παιδιά πρέπει να κοιμούνται εντός μίας ώρας από την συνηθισμένη ώρα του ύπνου τους κάθε βράδυ. Όμως, για τις οικογένειες που ζουν στην φτώχεια, ο προγραμματισμός αυτός ίσως να μην είναι εύκολο να επιτευχθεί, σύμφωνα με την Δρ. Covington, ειδικά αν ο πάροχος φροντίδας είναι μόνο ο ένας γονιός που κάνει πολλές δουλειές, προσέχει πολλά παιδιά ή αντιμετωπίζει μια συνεχή στρεσογόνο κατάσταση σχετικά με το σπίτι.

Η Δρ. Covington μαζί με άλλους συνεργάτες ολοκλήρωσαν, επίσης, μια συστηματική επανεξέταση της υπάρχουσας ερευνητικής βιβλιογραφίας εξετάζοντας την επιρροή της οικογένειας στην υγεία του ύπνου κατά την πρώιμη παιδική ηλικία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα τους, που δημοσιεύθηκαν στο Sleep Health, η ύπαρξη ενός ‘χάους’ στο σπίτι και οι κακές σχέσεις μεταξύ των γονέων σχετίζονταν άμεσα με τα προβλήματα και το μεταβλητό πρόγραμμα ύπνου στην πρώιμη παιδική ηλικία.

Όσο για τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά την πανδημία, η δημιουργία ενός τακτικού απογευματινού προγράμματος μπορεί να αποδειχθεί ένας εφικτός τρόπος για να πετύχουν τη διαφορά στην υγεία του παιδιού, παρά τα όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο.

«Απλώς και μόνο ένα συνεπές πρόγραμμα ύπνου μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση οργάνωσης, η οποία στη συνέχεια είναι πιθανό να επηρεάσει την υγεία και τον Δείκτη Μάζας Σώματος του παιδιού», καταλήγει η ειδικός.

ygeiamou.gr

«Νεολαία» δεν είναι μόνο...

... αυτή που στριμώχνεται στα μπιτσόμπαρα μισό «μεθυσμένη» και μισό «φτιαγμένη» καταναλώνοντας το χαρτζιλίκι του μπαμπά σε μπόμπες σφηνάκια και τσιγαριλίκια.
Νεολαία είναι ο Γιάννης ο ντελιβεράς που με την ψυχή στο στόμα τρέχει να προλάβει μην και κρυώσει το σουβλάκι που παρήγγειλε ο μπούλης (ετών 19)

Νεολαία είναι το «ανώνυμο» παλικάρι με τη μάσκα που σερβίρει με τη μάσκα καφέδες και αναψυκτικά ντάλα μεσημέρι στους λουόμενους (ετών 20)

Νεολαία είναι η Μάρθα του σούπερ μάρκετ που χτυπάει οκτάωρα πληκτρολογώντας απορρυπαντικά και χαρτιά υγείας (ετών 23)

Νεολαία είναι η Αλέκα που καθαρίζει σκάλες με χλωρίνες και ας έχει διαγνωσμένο άσθμα (ετών 27 )

Νεολαία είναι ο Μιχάλης ο σουβατζής που εισπνέει τη λάσπη ανακατωμένη με ιδρώτα και όνειρα (ετών 25)

Νεολαία είναι ο Ανδρέας, η Βούλα, ο Θανάσης η Φανή στο γραφείο, στην οικοδομή, στο εργοστάσιο, στη βιοτεχνία για ένα ξεροκόμματο και λίγη ελπίδα πως τίποτα δεν τελείωσε ακόμα

Νεολαία είναι ο Χάρης εθελοντής πυροσβέστης (ετών 22)

Νεολαία είναι ο Βάσος ειδικευμένος γιατρός στη ΜΕΘ (ετών 29)

Νεολαία είναι .........

Εκείνα τα παιδιά που στύβουν την πραγματικότητα για να στάξει προοπτική και μέλλον

Νεολαία είναι όλοι εκείνοι που την επανάσταση δεν την νοούν μη βάζοντας μάσκες (σιγά τα αίματα) αλλά προκαλώντας το κατεστημένο με τον αγώνα και την ανυπακοή τους στη νέα τάξη πραγμάτων
..................
(Τα ονόματα είναι πραγματικά, όπως και η δουλειά τους και η ηλικία τους κατά προσέγγιση)

antiphonon
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Πώς θα προετοιμάσετε το παιδί για την επίσκεψη στον οδοντίατρο

Τα περισσότερα παιδιά αισθάνονται ανήσυχα κατά τις επισκέψεις τους στον οδοντίατρο 

Βασική προϋπόθεση για να διατηρηθούν υγιή και να αναπτυχθούν σωστά τα δόντια του παιδιού είναι οι επισκέψεις στον οδοντίατρο. Ωστόσο, τα περισσότερα παιδιά αισθάνονται ανήσυχα κατά τις επισκέψεις τους στον οδοντίατρο. 

Ως γονείς, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει τους φόβους και τις ανησυχίες του και να το κάνετε να νιώσει πιο άνετα.

Χρήσιμες συμβουλές για να προετοιμάσετε το παιδί για την επίσκεψη στον οδοντίατρο

Χρησιμοποιήστε εικόνες

Είναι σημαντικό να ενημερώσετε το παιδί σας πώς ένας οδοντίατρος μπορεί να το βοηθήσει να διατηρήσει υγιή δόντια και ούλα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σχετικά παιδικά βιβλία και εικόνες για να του εξηγήσετε τι θα συμβεί στο οδοντιατρείο. Αυτό θα βοηθήσει στην ανακούφιση του άγχους του.

Δείτε βίντεο

Μαζί με τις φωτογραφίες, μπορείτε να προετοιμάσετε το παιδί σας δείχνοντάς του εκπαιδευτικά βίντεο σχετικά με τους οδοντιάτρους. Αυτό θα το βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα τι θα κάνει ο οδοντίατρος ως μέρος της ρουτίνας της οδοντιατρικής φροντίδας. Ωστόσο, βεβαιωθείτε πρώτα ότι τα βίντεο δεν είναι τρομακτικά.

Κάντε το παιχνίδι

Ένας πολύ καλός τρόπος για να προετοιμάσετε το παιδί σας για την επίσκεψη στον οδοντίατρο, είναι να παίξετε μαζί προσποιούμενοι ότι εσείς είστε ο οδοντίατρος και το παιδί ο ασθενής. Αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να το εμπλέξετε στη ρουτίνα και να του δείξετε τις σωστές τεχνικές βουρτσίσματος.

Προετοιμάστε το παιδί σας για την επίσκεψη από το σπίτι

Πριν από το ραντεβού, βοηθά να μιλήσετε με το παιδί για το τι πρέπει να περιμένει κατά την επίσκεψή του. Υπενθυμίστε του τις σχετικές φωτογραφίες και τα παιχνίδια που του είχατε δείξει στο παρελθόν. Εξηγήστε του ότι ο οδοντίατρος θα κοιτάξει τα δόντια του και θα το βοηθήσει να έχει ένα όμορφο χαμόγελο.

Σωστός προγραμματισμός

Τα παιδιά τείνουν να έχουν μοτίβα ασταθούς ή καλής συμπεριφοράς και διάθεσης σε διαφορετικές ώρες μέσα στην ημέρα. Προγραμματίστε λοιπόν το ραντεβού στον οδοντίατρο τις στιγμές που το παιδί σας είναι συνήθως χαλαρό και άνετο. Επίσης, φροντίστε να είναι ξεκούραστο και χορτάτο πριν την επίσκεψή σας, καθώς και να μην έχει καταναλώσει ζάχαρη.

Καλλιεργήστε ένα θετικό κλίμα

Όταν αναφέρεστε στον οδοντίατρο, φροντίστε να έχετε μια αισιόδοξη και θετική στάση. Αντιμετωπίστε την επίσκεψη ως κάτι θετικό, απλό και συνηθισμένο. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να έχει καλύτερη στάση απέναντι στον οδοντίατρο. Μπορείτε επίσης να πάρετε μαζί το αγαπημένο του παιχνίδι για να το κάνετε να νιώσει ασφάλεια.

imommy.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki